sajmon Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Ha :) 142 strony przeczytane.... (od srody :P do dzis) Jestem szczesliwym posiadaczem R9550 od Szafirka ;) przesiadlem sie z GF4MX SE(Sabotage Edition ;) ) 64bity. Kreci sie tak jak widac w sig'u 420/260, kostki mam 5ns od Hynixa ;) (na poczatku myslalem ze lipa z takich pamieci :P ale kreca sie lepiej niz nie jedne 4ns), timingi od gigabyte'a, wedlug mnie karta rewelacja ;D skok wydajnosciowy ogromny w '03 wzrost ponad 18 krotny (wiem wiem w 3dsmarki sie nie gra :P ale to dobry punkt zaczepienia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut4s Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Ha :) 142 strony przeczytane.... (od srody :P do dzis) no to gratulacje :D .ja doszedlem zaledwie do 20 i juz mi galki odpadaja 8O . i tutaj mam pytanko .mam gecube'a 9550xt rev.1.2 i szukam ustawienia timingow na pamieciach do tej karty .nie mam juz sil szukac :cry: . mozecie powiedziec jak ustawiliscie timingi lub chociaz powiedzcie na ktorej stronie szukac :) bo wymiekam . z gory dzieks Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-a-n-i-e-k Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 a ja jeszcze raz napisze swoje pytanie: ktorego radeonika 9550 (nie XT) brac: his, gigabyte czy szafirek ? ja tam osobiscie zastanawiam sie nad gigabajcikiem :D czy pod tego radka podejdzie VGA silencer rev.3 ? czymoze lepsiejszym rozwiazaniem bedzie wpakowac jakis radiator Titanum na rdzen a drogi pokroic i przylepic na pamieci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Ha :) 142 strony przeczytane.... (od srody :P do dzis) Jestem szczesliwym posiadaczem R9550 od Szafirka ;) przesiadlem sie z GF4MX SE(Sabotage Edition ;) ) 64bity. Kreci sie tak jak widac w sig'u 420/260, kostki mam 5ns od Hynixa ;) (na poczatku myslalem ze lipa z takich pamieci :P ale kreca sie lepiej niz nie jedne 4ns), timingi od gigabyte'a, wedlug mnie karta rewelacja ;D skok wydajnosciowy ogromny w '03 wzrost ponad 18 krotny (wiem wiem w 3dsmarki sie nie gra :P ale to dobry punkt zaczepienia) ja mam hynixy 4ns- podkręcaja sie na 576 mhz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 MarineDelta przed vmodem na ile MHz kręcił Ci się rdzeń i jaki rezystor dałeś ile omów??i na ile volt teraz Twój rdzeń pracuje??wiem że gdzieś to juz pisałeś ale nie chce mi się szukać z góry za odpowiedź THX;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogaler Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 witam widzialem ze niektorzy zdejmuja orginalny radiator z tej karty, chodzi mi o Gigabyta...no i wlasnie ja tez bym chcial tak jakos go zdjac, ale za bardzo cos nie idzie...boje sie ze wyrwe z rdzeniem :D, sa jakies sensowne sposoby?? a i jeszcze raz kwestia radiatorkow na pamieci...daje to cos czy nie, bo zdeko sie pogubilem..dzieki pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 ja z mojego Gigabyte zciągnąłem bez problemu (nie masz się czego bać :P)ściągaj śmiało nic nie urwiesz przecież on oryginalnie się nawet troszke rusza a co radiatorków na pamiątki nierazy komuś daje nierazy nie, nie wiem jak u mnie ja od razu wszystko zmieniłem jak kupiłem karte....i kręciłem hehe pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogaler Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 hehee dzieki za odp....umnie to chyba nie takie proste:) to wyglada jak jakis budapren na tym rdzeniu :D i siedzi sztywno...no nic bede probowal pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 spoko tej pierdzielisz co za ATI:P hehe u mnie radiator był na jakby jakąś taśme gumową :/ to poprostu tego nie ciągnij tylko ruszaj (skręcaj) ten jakby budapren napewno jest gumowaty to jakoś pójdzie mam nadzieje ja teraz tylko czekam na VMODA :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 MarineDelta przed vmodem na ile MHz kręcił Ci się rdzeń i jaki rezystor dałeś ile omów??i na ile volt teraz Twój rdzeń pracuje??wiem że gdzieś to juz pisałeś ale nie chce mi się szukać z góry za odpowiedź THX;) przed vmodem max 400mhz i ani mhz więcej :/ dalem potencjometr 10kohm aby móc regulowac napiecie/chociaz jak nie masz potencjometra daj rezystor 7kohm = 1.41v ... rdzen pracuje teraz z 1.45 volta (orginalnie 1.2v) i osiąga prędkosc 535mhz . nie wiem jak tam sprawa wyglada z Gigabyte bo ja mam HiS'a :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 wow. widze dało Ci to coś około 135MHz ja też tak chce:D. a jak tam z temperaturą.... może mi ktoś pomoże w zaczęciu kombinowania tego VMODA :P kurcze :cry: jeżeli ktoś bedzie słyszał o VMOD-zie na Gigabyte to bardzo prosze o powiadomienie tutaj lub fresh_110@o2.pl z góri BIG THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasażer Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 MarineDelta->jakie masz wyniki w 3dsmarkach?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Do [gluteus maximus] z tym podkręcaniem. Tzn. robi się do [gluteus maximus] od pewnego poziomu. Moja rada podkręcić przeciętnie i nie tracić więcej czasu tylko używać. A konkretnie dla swojego Gecube R9550XT rev. 1.2znalazłem stabilne i wydajne ustawienia w ciągu 30 min (480/720, 3DMark03 - 4000 pkt., 3DMark01 -13500 pkt.). Później bawiłem się z wymianą chłodzenia (490/770, wydajność + 2,5%. Przy biosie zacząłem się męczyć - wgrywanie biosów od R9600XT (chodzić chodziło, ale wydajność nie rosła), modyfikacja timingów - jest wzrost wydajności - 1,5%!!!....... Podsumowując zabawa zmieniła się w bezproduktywne marnowanie czasu. Wracam do początkowych ustawień 480/720 bo to wkońcu daje mi wydajność dobrego R9600XT. Jedyna istotna korzyść z szukania każdego 3DMarka to lepsze chłodzenie (domowej roboty - Zalman do chipsetu mobo na procesor + śrubki, pocięte stare radiatory od CPU na pamięci klejone taśmą 3M -0,2 mm gr. dwustronnie klejąca + nadmuch z dwóch stron). Przy czym orginalne chłodzenie nie jest takie złe przynajmniej w R9550XT rev. 1.2. Są gumki ale dociśnięte super przewodzą ciepło (proponuję sprawdzić organoleptycznie :) ), wiatrak chodzi cicho :D , a radiator odstaje od pamięci (gumek) i GPU dopiero po jego naciśnięciu w okolicy wiatraka - trzeba więc go docisnąć tak aby dokładnie przylegał do pamięci i procesora i ostrożnie zamocować kartę :lol: . Uff no to koniec zabawy. UPDATE: wykorzystując niespodziewaną wolną chwilę zakupiłem DOM3 co zmotywowało mnie do próby v-moda mojego R9550XT. V-mod się udał, na początek pokręciłem potencjometrem i ustawiłem napięcie GPU na 1,5 V i 550MHz GPU - efekt artefakty jak cholera. dałem 1.41 V (fabryczne napięcie GPU to 1,31V) - efekt artefakty w benchmarkach. no to odlutowałem potencjometr i wróciłem do swoich pierwotnych MHz 480/720. Wniosek - cudów nie ma. Karta porządna wydajna jak na swoją cenę, ale nie ma się co podniecać, że rdzeń RV360 czy cuś takiego, bo to procek który sie nie mógł załapać na R9600XT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Hmm....troche sie naczytalem. Chce kupic tego radka,ale jeszcze nie wiem jakiej dystrybucji. - HiS - Saphirre - Gigabyte :( Chcialbym cos z tych 2 pierwszych,ale 4ns. Ponoc Gigabyte jest jedny z wydajniejszych na standardzie. To jak zapodam timingi GB do His'a , albo Szafira to beda tak samo wydajne jak GB?? Co mi doradzicie, oczywiscie do Vmoda. PS.: Czym sie roznia pamieci hynix od Samsunga bo Gb maja hynixy a Szafiry Samsungi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Sapphire nie koniecznie musi miec Samsungi :P mozesz tak jak ja trafic na Hynix'y. Hm.. a różnica ?? Rozny producent ? Niektorzy twierdza ze Hynix'y niby lepsze sa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 MarineDelta->jakie masz wyniki w 3dsmarkach?? na tym sprzęcie co w podpisie wyciagam w 3dmark03 4160 ptk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltar Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 W Apollo na Czarnowiejskiej w Krakowie (mają też sklep w internecie) Gigabyte 128/128 za 280 pln (piszą ze OEM ale wersja ze wszystkim); już 4 takie przerobiłem 400/500 bez zmiany chłodzenia ( a swojego jeszcze wyżej, ale z WC ) i działają bez problemów. POLECAM Tylko jak ktoś chce Vmoda robić, to wygląda na to, że trzeba poczekać :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarK Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 MarineDelta moze wrzucisz kilka fotek calej karty ?? :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 MarineDelta->jakie masz wyniki w 3dsmarkach?? na tym sprzęcie co w podpisie wyciagam w 3dmark03 4160 ptk czym chłodisz swojego HISa? jakis radiator - gigant czy wc?...jak mozesz zapodaj zdjęcie karty :) btw. jest na jakies stronce opisany vMod do HIS9550? Jezeli nie trzeba by WC aby osiagnac podobne wynik do twoich to moze sie skusze:P chociaz na seryjnym chłodzeniu lata na 430/535 lub cos kolo tego a nawet pasty na gpu nie zmieniałem :P...pamieci, oczywiscie hynixy4ns Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 MarineDelta->jakie masz wyniki w 3dsmarkach?? na tym sprzęcie co w podpisie wyciagam w 3dmark03 4160 ptk Też się zastanawiam nad vmodem na moim hisie, ale obawiam się czy pójdzie skoro krzaki pojawiały się już przy 396/500 :?: Czy po vmodzie te arty znikną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 MarineDelta->jakie masz wyniki w 3dsmarkach?? na tym sprzęcie co w podpisie wyciagam w 3dmark03 4160 ptk czym chłodisz swojego HISa? jakis radiator - gigant czy wc?...jak mozesz zapodaj zdjęcie karty :) btw. jest na jakies stronce opisany vMod do HIS9550? Jezeli nie trzeba by WC aby osiagnac podobne wynik do twoich to moze sie skusze:P chociaz na seryjnym chłodzeniu lata na 430/535 lub cos kolo tego a nawet pasty na gpu nie zmieniałem :P...pamieci, oczywiscie hynixy4ns http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=33912926 - takie chłodzenie na rdzeniu ;) do vmoda "doszłem" sprawdzajac voltomierzem 5 i 7 nóżkę scalek az pokazała sie wartosc powyrzej 1v (ja mialem 1.2 v), kupilem potencjometr z dwoma wyjsciami :) i jedno (kabelkiem : ) przylutowalem do pierwszej nużki a drugie do drugiej :D ... proste i prosciej sie tego nie da napisac, sam tez doszlem do wniosku ze vmod to dzecinnie prosta sprawa na karcie graficznej. napięcie reguluję potencjometrem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 MarineDelta->jakie masz wyniki w 3dsmarkach?? na tym sprzęcie co w podpisie wyciagam w 3dmark03 4160 ptk Też się zastanawiam nad vmodem na moim hisie, ale obawiam się czy pójdzie skoro krzaki pojawiały się już przy 396/500 :?: Czy po vmodzie te arty znikną? ja nie mialem "krzaków" nawet przy 440 jednak za niskie napięcie powodowało zwieche karty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 hmm... w sumie w szafie mam radiator od titana d5tb + sunon 90x90...potencjometr tez sie znajdzie...:P moze cos wykombinuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 A ja mam prosbe do posiadaczy Radeon'ow marki HiS ... mianowicie przegladajac testy tych kart napotkalem sie na foto tych kart ale sa dwie wersje - wygladu :roll: a co za tym idzie rozmieszczenia kond. na karcie jeden jest podobny do Gigabayte i Saphhire a ten drugi odbiega od normy :) i nie wiem czy na oby dwa "modele wchodzi Revoltec VGA Blue ??? Moze ktos ma juz to chlodzonko na karcie? a moze z tym "roznym" wygladem osiagi oc tez maja cos wspolnego ? Wyglad 1.) http://allegro.pl/show_item.php?item=34234814 Wygląd 2.) http://allegro.pl/show_item.php?item=33453456 Jaki jest "faktyczny" wyglad tej karty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 @LK - moze dlatego,ze ten 1 jest z Vivo. Dostaelm odpowiedz od Arest.pl: maja karty HIS i Szafiry 5ns a GB 4ns A Grzesiu gada,ze ma HIS'a i 4ns - gdzie takiego zassac? A mzoe lepiej czekac na jakis wyciek do GB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawa Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 LK http://allegro.pl/show_item.php?item=33453456 jesli mie pamięć nie myli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Jakies 2 tyg. temu dostalem szafirka. Narazie leci na standardowym chlodzeniu na 400/500 i musze powiedziec, ze rdzen jest cieply i nie ma sensu wymiana na cooler od proca, no chyba ze ktos chce wiecej ciszy.Na 9600xt (core:500) od szafirka stosuje takie same wiatraczki jak w 9550 wiec z palcem wystarczaja. Do v-moda mozna zmienic chlodziwo, ale wiem, ze ten standardowy i tak sobie bardzo dobrze radzi. Pamiatki ku mojemu zdziwieniu spokojnie poszly na 600mhz !! bez moda, ale w grach pojawily sie niewielkie kropeczki, na standardowym napieciu chyba nie jest zle. :) Tutaj raczej wypada zalozyc radiatorki gdyz przy 500mhz juz sie znacznie grzeja. Wszyscy pisza, ze r9600 i 9550 to te same rdzenie. Jestem przekonany, ze r350 z 96 jest w technologi 0.15microna a 95,5 jest w 0.13. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Hej Znalazl ktos juz na sieci datasheet do tego chipa 1954 EUB z Gigabyte , ktory jest na tej karcie w miejscu ISL.... z innych 9550 ??? Jesli ktos wyszpera to gdzies w sieci to walcie odrazu na maila : piotres@w.pl . Jestem juz prawie pewien co do v-moda GPU Gigabyte'a , ale poki nie znajde datasheetu tego chipu (nie upewnie sie) to chyba sie nie odwaze ... wiec jesli chcecie wiedziec jak sie robi v-moda to szukajcie tego opisu do 1954 EUB !!! PS. co do mojego wyniku 3dmarka 03 -13812 p - nie nazywajcie mnie prosze oszustem - poprostu wlaczylem test , taki wyszedl wynik , link do ORB'a podalem , wiec o co chodzi ??? Szczerze mowiac tez sie zdziwilem bo liczylem na wynik rowno o 10000 punktow mniej :lol: ... ok. 3800 powinno mi wyjsc, ale WR tak czy siak zrobilem !!! A napiecia na KAZDEJ karcie mierzy sie na kondensatorach , ale z znalezieniem v-moda nie jest juz tak prosto ! Na moim Gigabycie wskazuje to co napisalem i na trzecim kondziorku jeszcze jest 3.3 V . pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Hmmm...mi sie wydaje,ze jakby byl datashhet oficjalny do tego ukladu to wszedzie byl by VMOD do GB na www. Cos ciezko bedzie bez eksperymentow..... Gdzie znalesc HIS 4ns ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Dobra mod już prawie jest ;) http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX1953-MAX1957.pdf. Teraz już wiadomo jak trzeba go przeprowadzić. Tylko ten układzić jest z deczka maławy. Piotres przydałby się mod na pamiątki bo one trochę mocy dorzucają, który układ moze je regulować ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...