Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Ogladalem ta strone,ale mi z glowy wyleciala. ponawiam pytanie, czy jest vmem mod na HIS'a? I czy na Gb tez cos jest wymyslane nt. vmem modu.

A Ty lobo0 uzywasz vmem modu do Saphirra? Jesli nie to dlaczego? Malo daje? Bo zalezy mi na karcie,na ktorej bede mogl zrobic obydwa mody,ale czy to sie oplaca?

A na HISie i GB tez trzeba sie bawic z VDD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vmem moda jeszcze nie zrobilem bo u mnie w miescie nigdzie nie moge dostac tasmy termoprzewodzacej.najpierw chce zalozyc radiatorki i zabieram sie za vmem mod.

mam nadzieje ze cos da bo glupio to wyglada jak rdzen wyprzedza pamiatki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem ta strone,ale mi z glowy wyleciala. ponawiam pytanie, czy jest vmem mod na HIS'a? I czy na Gb tez cos jest wymyslane nt. vmem modu.

A Ty lobo0 uzywasz vmem modu do Saphirra? Jesli nie to dlaczego? Malo daje? Bo zalezy mi na karcie,na ktorej bede mogl zrobic obydwa mody,ale czy to sie oplaca?

A na HISie i GB tez trzeba sie bawic z VDD ?

ja nawet nie pomyslalem nad vdd, poprostu zrobilem tego vmoda na rdzen(1.44v) i odrazu podciągnelem na 535 mhz bez zadnego jakiegos tam vdd

z pamięciami jeszcze nie próbowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lobo0 - No wlasnie tak mi sie wydaje,bo jak u MarineDelta leci na 535 bez VDD. :respect:

OT: jaką masz temp. i napiecie na swoim procu

@MarineDelta - skad masz schemat do VMEM moda? Kominujesz cos sam?

@modders of GB - macie cos na pamiatki (vmem mod)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh , chyba porazka , wymienilem to chłodzenie standartowe z Gecuba 9550 rev. 1.2 na aluminiowy radiator 60x60x45mm + wentylator GlobalWin 60x60 , zalozylem radiatorki na pamieci , no i co wczesniej mialem stabilnie 480/800 teraz mam 490/805.

Wg mnie ten rdzen jest niedowoltowany , wentylator ustawiony na 5V , radiator lekko ciepły , pamieci na 800 grzeja sie ostro ,

Wiec mam prosbe /poszukuje vmoda na GeCuba 9550 :)) /

P.S na ile wykreciliscie rdzen na GeCube 9550 rev. 1.2 ??? bez vmoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lobo0 - No wlasnie tak mi sie wydaje,bo jak u MarineDelta leci na 535 bez VDD. :respect:

@MarineDelta - skad  masz schemat do VMEM moda? Kominujesz cos sam?

@modders of GB - macie cos na pamiatki (vmem mod)

schemat na vmem sam kombinuje na podstawie vmodów R9600 i Saphire 9550

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto miał podobny problem albo wie jak go rozwiązać gecube 9550 rev1.2 400/600 ale zeby pograc musze pamiec skręcić do 550 bi inaczej po 30 minutach grania zwis wiecie czemu tak sie dzieje ?? pamieci hynix 2.8 czyli powinny niby biegać ponad 700

idz wymien na taki co bedzie 400/600 dzialal... one tak maja standardowo... mogles kupic albo jakis lewy egzemplarz albo taki z odzysku, tj. ktos sie nim juz bawil i mu nie wyszlo

a jak nie bedzie 1.2 juz to chyba nawet 2.1 bylby lepszy bo wg. mnie masz "lewa" karte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh , chyba porazka , wymienilem to chłodzenie standartowe z Gecuba 9550 rev. 1.2  na aluminiowy radiator 60x60x45mm + wentylator GlobalWin 60x60 , zalozylem radiatorki na pamieci , no i co wczesniej mialem stabilnie 480/800 teraz mam 490/805.

Wg mnie ten rdzen jest niedowoltowany , wentylator ustawiony na 5V , radiator lekko ciepły , pamieci na 800 grzeja sie ostro ,  

Wiec mam prosbe /poszukuje vmoda na GeCuba 9550 :))  /  

Coś słabo poszukujesz ;)

w tym temacie już 2 razy był podany.

Raz przed stroną 100, a raz po setnej stronie - w okolicach chyba 120-130

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam u siebie zmienione w profilu,zeby sie pokaqzywylo wiecej postow na stronie, stad ten temat u mnei zanjmuje tylko 151stron :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam u siebie zmienione w profilu,zeby sie pokaqzywylo wiecej postow na stronie, stad ten temat u mnei zanjmuje tylko 151stron :)

u mnie też - ja mam default

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post w nowym wcieleniu, poprzedni użytkownik (mike 7801) z nieznanych mi przyczyn został zablokowany, ale do rzeczy.  

Ostatnio przesiadłem sie z FX 5200 Ultimate na Radka 9550 firmy Gigabyte. Jeżeli chodzi o wydajność to zdecydowanie na korzyść ATI, w 3d marku 2k1 wynik powiększył sie z 10700 do 12000 pkt, a w 3 dmarku 2k3 z 1700 do 3400 pkt ! (przepaść). Na razie na spokojnie wyciągnąłem z 410/530.

Od samego początku mam niestety pewien problem z nową kartą (chyba, wcześniej wszystko było ok) Mianowicie podczas ładowania windy dziwnie zachowuje się monitor (samsung 550 s), tzn wielokrotnie przełączany jest obraz, przypuszczam, że w tym czasie następują zmiany częstotliwości odświeżania, a następnie lampka (zielona) sygnalizującę włączenie monitora zaczyna pulsować. Niestety obraz nie zostaje juz wyświetlony i muszę każdorazowo wyłaczyć i włączyć ponownie monitor. Po tym zabiegu obraz jest normalny, przez chwile tylko występują takie pionowe pasy, a pózniej już jest wszystko ok. dzieje się tak praktycznie za każdym razem po właczeniu kompa.  

Próbowałem już wielu rzeczy: defaultowe ustawienie biosu płyty, instalacja sterowników grafiki z windowsa, ponowna reinstalka systemu i nic ciągle to samo. Sądziłem również, że problemem może być funkcja dot. obsługi 2 monitorów, dlatego wyłaczyłem secendary, ale i to nie pomogło. Nie mam już niestety pomysłu co z tym zrobić dalej, może grafa jest walnieta juz sam nie wiem.

Fajnie by było gdyby ktoś coś mógłby poradzić w tej sytuacji, wiem że na Forum jest sporo speców :)  - byłbym wielce zobowiązany.

p.s. dodam, że zainstalowane mam stery do Nforce 3.13, servicepacka 1 do windows, catalysty 4.10, płyta to Soltek FRN2-L (może jakis konflikt sprzętowy)

miałem jakby przez chwile coś podobnego wywaliłem te nowe catalysty i wgrałem omegi , wgrałem sterowniki do monitora wyłączyłem trtb teatralny i odłączyłem tv i nie mam problemu co prawda mi czasmi pojawiały sie takie zygzaki pionowe na sekundę i czasmi monitor sie nie chciał włączyć za chiny ale nie wiem czy to to samo co u ciebie ja mam stary LG monitor :wink: :lol:

Piotr_the - dzięki za zainteresowanie, pamietam Twoja aktywna postawę w topicu na temat Solteka FRN2-L, mielismy kiedyś okazję powymieniać się obserwacjami (mike7801)

Co do problemów z jakimi musze się zmierzyć, pisałeś że miałeś coś podobnego, czy było to na karcie, która masz w podpisie (GeCube), czy równiez na Gigabyte. W którym miejscu można wyłączyć tryb teatralny, chyba nie widziałem czegoś takiego i jakie dałeś Omegi spróbuje przetestować u siebie.

Wczoraj podłączyłem kompa do zupełnie innego monitora (huyndai 17') i wszystko było dobrze tzn. monitor właczał się za kazdym razem, nie przeskakiwały rodzielczości. Pozostał natomiast problem pionowych pasów / zygzaków na ekranie (chyba 3), które jednak znikały kazdorazowo po ruszeniu myszą. Widzę, że ten problem wystąpił równiez u Ciebie, czy dalej wystepuje, czy u kogos jeszcze dzieje się coś podobnego ? Chciałbym ustalić, czy jest to zwiazane z Gigabytem, czy wogóle z modelem 9550 i ewentualnie reklamować kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem coś takiego - nie wiem na ile to związane z twoim problemem, ale może...?

Czasami przy odpalaniu kompa jak pojawiał się ekran powitalny WinXP (wybór użytkowników do zalogowania) to obraz był (nie wiem jak to opisać...) postrzępiony, poszarpany, rozpikselowany, niewyraźny - te słowa chyba najlepiej to opisują :D

Po ruszeniu myszą ekran momentalnie stawał się prawidłowy.

Piszę o tym jednak w czasie przeszłym, bo od jakiegoś czasu nie mam już tych problemów... a jako, że w kompie nic ze sprzętu nie zmieniałem, to podejrzewam, że dzięki nowszym sterownikom wszystko gra (obecnie Cat.4.10) ...albo SP2 załatwił sprawę... - trudno mi to połączyć czasowo, więc nie jestem pewny :?

...oczywiście karta to GigaByte R9550

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem coś takiego - nie wiem na ile to związane z twoim problemem, ale może...?

Czasami przy odpalaniu kompa jak pojawiał się ekran powitalny WinXP (wybór użytkowników do zalogowania) to obraz był (nie wiem jak to opisać...) postrzępiony, poszarpany, rozpikselowany, niewyraźny - te słowa chyba najlepiej to opisują :D

Po ruszeniu myszą ekran momentalnie stawał się prawidłowy.

Piszę o tym jednak w czasie przeszłym, bo od jakiegoś czasu nie mam już tych problemów... a jako, że w kompie nic ze sprzętu nie zmieniałem, to podejrzewam, że dzięki nowszym sterownikom wszystko gra (obecnie Cat.4.10) ...albo SP2 załatwił sprawę... - trudno mi to połączyć czasowo, więc nie jestem pewny :?

...oczywiście karta to GigaByte R9550

dzieki za cenne uwagi, dokładnie to ten problem, o którym pisałem. Dziś przećwiczę wszystkie warianty, łacznie SP2. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem ze 3-4 pionowe paski zygzatowate na ekranie dosyć szybko znikało mi to równie szybko jak sie pojawiło chyba jak zmieniłem na omegi najnowsze??? alob jak wywaliłem ten sterownikm orginalny co dostałem z grafą ?? nie pamietam- sp2 nie mam i nie mam zamiaru wgrywać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich milosnikow R9550 8)

Sledze ten temat od kilku tygodni - dzieki Wam zamienilem FX5200 Ultimate na Gigabyte R9550 z mala doplata :D - roznica kolosalna nawet bez podkrecania!

Niestety karta cieszylem sie tylko przez 2h :(

Po dwoch godzinach testow pojawily sie dokladnie takie same objawy jak Michal111 - dodatkowo procesor restartowal sie co chwila, a 3DMark restartowal kompa. Najgorsze jest to, ze objawy pojawialy sie bardzo sporadycznie. Niestety nie mialem czasu na dluzsze testy - wyslalem od razu karte do serwisu. Teraz czekam pelen nadzieji na nowy egzemplarz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto miał podobny problem albo wie jak go rozwiązać gecube 9550 rev1.2 400/600 ale zeby pograc musze pamiec skręcić do 550 bi inaczej po 30 minutach grania zwis wiecie czemu tak sie dzieje ?? pamieci hynix 2.8 czyli powinny niby biegać ponad 700

idz wymien na taki co bedzie 400/600 dzialal... one tak maja standardowo... mogles kupic albo jakis lewy egzemplarz albo taki z odzysku, tj. ktos sie nim juz bawil i mu nie wyszlo

a jak nie bedzie 1.2 juz to chyba nawet 2.1 bylby lepszy bo wg. mnie masz "lewa" karte

ja też mam 2,8ns (wg oznaczeń samsunga 2A) i idą max 640,wydaje mi się że to błędne oznaczenia i tak naprawdę to 3,3ns albo są mocno niedovoltowane.gram tak jak w podpisie i jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich milosnikow R9550  8)  

Sledze ten temat od kilku tygodni - dzieki Wam zamienilem FX5200 Ultimate na Gigabyte R9550 z mala doplata :D - roznica kolosalna nawet bez podkrecania!

Niestety karta cieszylem sie tylko przez 2h  :(  

Po dwoch godzinach testow pojawily sie dokladnie takie same objawy jak Michal111 - dodatkowo procesor restartowal sie co chwila, a 3DMark restartowal kompa. Najgorsze jest to, ze objawy pojawialy sie bardzo sporadycznie. Niestety nie mialem czasu na dluzsze testy - wyslalem od razu karte do serwisu. Teraz czekam pelen nadzieji na nowy egzemplarz...

to nie jest pierwszy gigabyte ktory padl...u mojego kumpla niepodkrecany wysiadl po tygodniu...moze te karty trzeba podkrecac zeby nie padaly :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ostatnio tak sobie czytam i zastanawiam sie czy byl sens placic za 9550xt 409zl. Chodzi mi po glowie taka mysl zeby sprzedac tego xt (pewnie spoko dostane tyle co dalem,albo nawet pare zlotych wiecej - w koncu rev 1.2 juz nie ma :twisted: ) i kupic gigabyte'a. 150-200zl w kieszeni (dolozylbym do dvd-rw :lol: ) Na giga zrobilbym vmoda (na tym xt mi troche szkoda) i pewnie wydajnosc bylaby minimalnie nizsza od obecnej karty. Co myslicie o takim malym uwstecznieniu sie? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie :P Poczekam tylko jeszcze na opracowanie tego vmoda na giga. Wzialbym szafira, ale mialem go na poczatku i tvout zostawial wiele do zyczenia, obraz nie byl za dobrej jakosci na tv. A jak jest z gigabytem? Bo na tym XT obraz mam zyleta,niemalze taki sam jak na starym hercu 8500 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ostatnio tak sobie czytam i zastanawiam sie czy byl sens placic za 9550xt 409zl. Chodzi mi po glowie taka mysl zeby sprzedac tego xt (pewnie spoko dostane tyle co dalem,albo nawet pare zlotych wiecej - w koncu rev 1.2 juz nie ma :twisted: ) i kupic gigabyte'a. 150-200zl w kieszeni (dolozylbym do dvd-rw  :lol: ) Na giga zrobilbym vmoda (na tym xt mi troche szkoda) i pewnie wydajnosc bylaby minimalnie nizsza od obecnej karty. Co myslicie o takim malym uwstecznieniu sie?  :roll:

ja bym na to nie poszedł.jaka masz gwarancję że ten co kupisz da się dobrze zmodować i podkręcić

tak jak piszesz -masz wyjątkowy egzemplarz i więcej takich nie będzie,nie jesteś dumny :D

jedeny minus tej karty jaki znalazłem-to nie można zapisać wyniku w orbie pod 9550 (w 2003 byłby na 1 stronie :( a tak pod 9600 series jest na kilkunastej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W orby sie akurat nie bawie, wiec to nie problem 8) Na razie zobacze jak z vmodem bedzie, bo bez to widze ze 450/550 to chyba max. Prawde mowiac na swoim xt nie bawilem sie zbytnio w krecenie, ot dalem 450/700 i tak chodzi bez problemu :D Ale krecenie memkow az tak wiele widze nie daje - nie wiem co lepsze, czy xt z powiedzmy 470/750 czy giga po modzie z jakies 500-520/550-600 i kasa w kieszni :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ma ktoś jakies informacje gdzie jeszcze można dostać gecube rev. 1.2? Właśnie się dowiedziałem że Media Markt w którym kupiłem kartę odda mi pieniądze (karta oddałem z powodu niesprawnego wyjścia tv - czekałem od 22 września :x ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...