Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

O shit jestem w szoku mój GB smiga na 410/570 i co wy na to tylko ze dalej niemoge podniesc tatkowania core czy konmieczny jest Vmod :?: czy poprostu taki egzemplaz ??

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

:roll: :roll: 8) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wydajności to może sobie kupisz radka i sam sprawdzisz?

600Mhz z modem hmm brzmi niezle, a co do wydanosci to wolalbym sie dowiedziec juz teraz jak to jest niz mam wydac kase w potem sie okaze ze mi w NFSU2 spada fps, tak jak teraz na R9100

na GEF 4Ti 1024x768x32 full detale i nic nie spada :] full płynność 8)

Ale direct 8.1 a direct 9 to troszke różnicy w grafice. Kumpel w fs2 gra na MX2 400 na 800x600 na wysokich ustrawieniach i ... płynnie :) Ale nie ma połowy opcji graficznych dostępnych w grze - są ukryte. nie wiem jak w direct 8.1, pewnie też cos wyłączone. Tak czy inaczej twój GEF 4Ti to i tak bardzo fajna karta :)

Pozdrawiam!

dx 8.1 a dx9 roznice znikome, efekty tesame jedynei w dx9 mala ich czesc wyglada nieco lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600Mhz z modem hmm brzmi niezle, a co do wydanosci to wolalbym sie dowiedziec juz teraz jak to jest niz mam wydac kase w potem sie okaze ze mi w NFSU2 spada fps, tak jak teraz na R9100

Ale direct 8.1 a direct 9 to troszke różnicy w grafice. Kumpel w fs2 gra na MX2 400 na 800x600 na wysokich ustrawieniach i ... płynnie :) Ale nie ma połowy opcji graficznych dostępnych w grze - są ukryte. nie wiem jak w direct 8.1, pewnie też cos wyłączone. Tak czy inaczej twój GEF 4Ti to i tak bardzo fajna karta :)

Pozdrawiam!

Własnie sie przesiadłem z Gforce 4 Ti naRadka 9550 i roznica w nfsu-2 jest taka ze na Gf 4 ti czyli dx 8.x niebyło kropelek deszczu na kamerce a na radku są nic wiecej różnicy niezaówazyłem. No Ale ta jakosc obrazu :!: :evil: :twisted: :P 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

1407?? masz w 3dmarku 2k3?? to chyba raczej tak sobie, znaczy tak troszke slabiej, mniej i na takiej konfiguracji?ale ja to tam tez nie mam sie czym chwalic :) moze ktos kto sie zna cos powie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Poczytałem posty, pomyślałem trochę i w końcu wyjąłem z budy mojego HIS'a 9550 i poszedłem do sklepu go wymiienić na Gigabyte'a 4 ns. Jak dotąd wszystko spoko.

Pisałem kilka dni temu że mam problemy z wyłączonym AGP, Fast write i że nie mogę uruchomić AGP 8x

Rozwiązałem problem AGP 8x - moja płyta: Epox 8RDA3+ obsługuje tylko karty na AGP 8x 1,5V a GB i HIS są na AGP 0,8V (dam sobie z tym spokój chyba że ktoś wie jak poustawiać płytę żeby działało AGP 8x na 1,5V bo w biosie napięcie mogę zmieniać tylko w górę)

Mniejsza z tym. Teraz to dopiero mam jazde:

1. Nic w ustawieniach się nie zmieniło po wymianie karty na GB: Dalej Everest podaje mi że AGP jest wyłączone.

2. Mam tragicznie ustawioną rozdzielczość w pierwszej fazie uruchamiania Windows i przy poście z BIOSU jak i w samym BIOSIE. Obraz jest ściągnięty do połowy ektanu i wygląda jak film z czarnymi paskami na dole i u góry. Na to nie mam żadnego pomysłu.

3. Jak w ATI Tray Tool zmienię ustawienia zegarów karty na powiedzmy 350450 (stery Omegi) to Vtuner2 (dostarczony na CD z kartą) pokazuje mi że mam 12371696MHz!!!!???? I co wy na to??????

W życiu nie widziałem takich bredni!!

Jeśli ktos ma pomysł na rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Dodam, że mam system Windows XP SP2 (może to jego wina????)

I jeszcze jedno: założyłem na pamięci radiatory i mam pytanko czy moge spokojnie zamienić bios na 9600 400500 (nie mam wiatraka na karte)???

Dobra! Ja mam tą samą płytke co ty tzn. Epox 8RDA3+ +BARTON :)

Też miałem problem z AGP x8!!! Zainstalowałem omegi 2.5.90 a w biosie ustawiłem AGP na 66MHZ nie na auto, ale to w sumie nie ma wpływu - sprawdzałem potem. Epox ma najnowszy bios. Gigabyte bez problemu smiga mi na AGPx8. O dziwo wydajność wzrosła o 1500 PKT w 3DM2001 i w grach lepiej.

Z tym V-tunerem to spoko, też miałem jazdy aż do wymiany biosu w karcie :)

O i też mam Windows XP SP2 :)

zamienić bios na 9600 400500 możesz ale według mnie lepiej bedzie jak założysz zwykły 4x4 wentylatorek na radiator. Pasuje idealnie :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

1407?? masz w 3dmarku 2k3?? to chyba raczej tak sobie, znaczy tak troszke slabiej, mniej i na takiej konfiguracji?ale ja to tam tez nie mam sie czym chwalic :) moze ktos kto sie zna cos powie

Soory ale spiacy jestem to mialo byc 2k5 :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@domeen -> miałem podobni tzn. nie mogłem włączyć AGP, AIDA pokazywała mi że jest wyłączone, duzo nad tym kombinowałe, ale bez formata się nie odeszło. Niestety, format dobry na wszystko.

I mam jeszcze pytanie odnośnie chłodzenia Gigabayta, wiem, że to było, ale tak podsumowując, jakie najlepiej chłodzonko założyć: papst lub podobny na seryjny radiator, ARCTIC COOLING VGA Silencer, czy pokombinowac coś z Titanem TTC K635T 35 lub innym, żeby można było v-mody robić. Odnośnie pamięci to kupne (alu czy miedż) czy coś własnego zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O shit jestem w szoku mój GB smiga na 410/570 i co wy na to tylko ze dalej niemoge podniesc tatkowania core czy konmieczny jest Vmod :?: czy poprostu taki egzemplaz ??

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

Ciesz sie :) Mój idzie tylko na 405/526 stabilnie w 3d markach, doomie 3, nfs underground 1 i 2 i far cray.

Bardzo ładnie pamięci Ci poszły. Gratuluje. Ale dalej to tylko vmod... :) Ja niedługo bede robił na swoim. Robiłem ołówkiem i przy 1,26V miałem 460 na rdzeniu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam!

Własnie sie przesiadłem z Gforce 4 Ti naRadka 9550 i roznica w nfsu-2 jest taka ze na Gf 4 ti czyli dx 8.x niebyło kropelek deszczu na kamerce a na radku są nic wiecej różnicy niezaówazyłem. No Ale ta jakosc obrazu :!: :evil: :twisted: :P 8) :lol:

przesiadles sie z szybszej karty na wolniejsza ? dobre....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Poczytałem posty, pomyślałem trochę i w końcu wyjąłem z budy mojego HIS'a 9550 i poszedłem do sklepu go wymiienić na Gigabyte'a 4 ns. Jak dotąd wszystko spoko.

Pisałem kilka dni temu że mam problemy z wyłączonym AGP, Fast write i że nie mogę uruchomić AGP 8x

Rozwiązałem problem AGP 8x - moja płyta: Epox 8RDA3+ obsługuje tylko karty na AGP 8x 1,5V a GB i HIS są na AGP 0,8V (dam sobie z tym spokój chyba że ktoś wie jak poustawiać płytę żeby działało AGP 8x na 1,5V bo w biosie napięcie mogę zmieniać tylko w górę)

Mniejsza z tym. Teraz to dopiero mam jazde:

1. Nic w ustawieniach się nie zmieniło po wymianie karty na GB: Dalej Everest podaje mi że AGP jest wyłączone.

2. Mam tragicznie ustawioną rozdzielczość w pierwszej fazie uruchamiania Windows i przy poście z BIOSU jak i w samym BIOSIE. Obraz jest ściągnięty do połowy ektanu i wygląda jak film z czarnymi paskami na dole i u góry. Na to nie mam żadnego pomysłu.

3. Jak w ATI Tray Tool zmienię ustawienia zegarów karty na powiedzmy 350450 (stery Omegi) to Vtuner2 (dostarczony na CD z kartą) pokazuje mi że mam 12371696MHz!!!!???? I co wy na to??????

W życiu nie widziałem takich bredni!!

Jeśli ktos ma pomysł na rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Dodam, że mam system Windows XP SP2 (może to jego wina????)

I jeszcze jedno: założyłem na pamięci radiatory i mam pytanko czy moge spokojnie zamienić bios na 9600 400500 (nie mam wiatraka na karte)???

co do tragicznej rozdzielczosci w biosie jest to wina podlaczonego telewizora do karty! jak odlaczysz tv powinno byc ok, jest jeszcze inna metoda mozna w biosie karty ustawic wyjscie tv na ntsc a nie pal i bedzie dobrze(ja tak zrobilem tzn. w oryginalnym biosie gigabyte mialem ustawione ntsc i bylo ok, po flashu na 9600 mialem te same objawy co ty, zawezony ekran , wiec sprawdzilem i faktycznie w biosie karty bylo pal wiec spowrotem dalem ntsc i jest git)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

n3cRo jaki masz v mem na pamiątkach ???

czy na Saphireda się dojechać z pamiątkami na 600MHz ??

czy jest ktoś kto ma Saphire ? i ile wyciągnął z modami z tej karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

Mój radzio idzie na 460/540; obniz taktowanie pamięci i sprawdź czy ci pojdzie wiecej gpu

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie w mordke jeza !!! Chcialem sie podzilic pewnym spostrzezeniem, mianowicie: jakies 5 tygodni temu kupilem 9550 Gigabyte (hynix 4n), wsadzam karte, odpalam, wszystko git chodzi ladnie, postanawiam wykorzystac pelny potencjal karciochy no i dochodze tylko do 325/500mhz i okrutne arty powyzej tej wartosci rdzenia, spedzilem tydzien na kombinowaniu : wymiana pasty pod radiatorem, polerka podstawy radiatora, bios na plycie, wszystkie stery, wszystkie mozliwe ustawienia w panelu 3d, wymiana zasilki, czary, przeklenstwa, prozby i grozby......nic nie pomoglo, chcialem oddac karte do serwisu ale karta przy 250/400mhz dziala prawidlowo....wiec szybka edycja biosu rabbitem do wartosci 380/500mhz i 2 tygodnie czekania, efekt :nowy 9550 krecacy sie na luzie do 400/500 :) Karta byla u samego producenta ..... i tam nie zauwazyli zmiany taktowan....... 8O :lol: hehehe

pozdrawiam.....wszystkich (pod)kreconych

ps. jezeli w pacific fighters macie problem z ustawieniami "perfect" w opengl (efekt prawdziwej wody) do zainstalujcie sobie DNA Drivers .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

n3cRo jaki masz v mem na pamiątkach ???

czy na Saphireda się dojechać z pamiątkami na 600MHz ??

czy jest ktoś kto ma Saphire ? i ile wyciągnął z modami z tej karty ?

ciezko bedzie zeby wyciagnac 600 z pamieci...ale kto nie probuje ten nie zyskuje :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacz 3dmarka03-05 i zobacz wyniki na GF4Ti4x00 i R9550 to zobaczysz ! dobre....

sam jestes dobry, nie gram w 3dmarki....w 2003 różnica jest 1000pkt...ale to i tak bez znaczenia bo w grach wyglada to całkiem inaczej i mi nie wmawiaj

pewnie ze w grach jest inaczej :

RBR na GF4 skacze a na radku nie :lol: :twisted: (obdukcja)

ps. powszechnie wiadomo ze toczy sie wojna miedzy milosnikami GF4-4x00 a Radosławami , ale co nie znaczy że macie nam sie pchać do tematu i snuć znów jakies tezy co jest szybsze ... pokluccie sie gdzie indziej a nie zaśmiecajcie tematu ... :roll:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlacz 3dmarka03-05 i zobacz wyniki na GF4Ti4x00 i R9550 to zobaczysz ! dobre....

sam jestes dobry, nie gram w 3dmarki....w 2003 różnica jest 1000pkt...ale to i tak bez znaczenia bo w grach wyglada to całkiem inaczej i mi nie wmawiaj

pewnie ze w grach jest inaczej :

RBR na GF4 skacze a na radku nie :lol: :twisted: (obdukcja)

ps. powszechnie wiadomo ze toczy sie wojna miedzy milosnikami GF4-4x00 a Radosławami , ale co nie znaczy że macie nam sie pchać do tematu i snuć znów jakies tezy co jest szybsze ... pokluccie sie gdzie indziej a nie zaśmiecajcie tematu ... :roll:

Pozdrawiam

nie jestem zwolennikiem ani ATI ani NV, kupuje to na co mam kase i to co w danym przediale cenowym jest najlepsze ale niech ludzie nie wmawiaja ze 9550 jest szybszy od 4Ti oczywiscie mowimy o kartach podkreconych, bo nie jest....sa gry w ktorych 9550 bedzie nie znacznie wydajnijeszy a sa gryw ktorych gef 4ti bedzie wydajnijeszy ogolnei karty sa na poodbnym poziomie, ze wskazaniem na kozysc wg mnie na gef4Ti

RBR chyba klatkuje na gef 4 mx bo na swoim, oczywisice podkreconym Ti gralem Bunrns'a w 1024 full det i grafika była plynna. !

a do tematu sie pakuje bo bylem w nim na poczatku gdy zastanawialem sie na kupnem 9550 ze wzgledu na dx9 ale wiele osob odradzilo mi wymianę....po przejrzeniu testow tez zmienilem zdanie co do wymiany bo popropstu mj gef4ti byl szybszy a poza tym gdybym chcial moglbym sprzedac przeciez swojego Ti , kupic radka 128bit i jeszcze 100zł bym miał w kieszeni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem jaki mam vmem na pamiatkach ale jak bede mial chwilke to sprawdze i wam podam. jeszcze takie pytaanko kto wie jak zrobic Vmoda ołowkiem na Gb zeby rdzen wiecej poszedł.

Do $McFly$ Przesiadłem Sie z Gf 4 Ti 4200 Pixel Wiev i mowie ci dołozyłem do interesu jakies 20 zł a karta wymiata moja 4 :] i ta jakosc obrazu hmmm :) :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie w mordke jeza !!! Chcialem sie podzilic pewnym spostrzezeniem, mianowicie: jakies 5 tygodni temu kupilem 9550 Gigabyte (hynix 4n), wsadzam karte, odpalam, wszystko git chodzi ladnie, postanawiam wykorzystac pelny potencjal karciochy no i dochodze tylko do 325/500mhz i okrutne arty powyzej tej wartosci rdzenia, spedzilem tydzien na kombinowaniu : wymiana pasty pod radiatorem, polerka podstawy radiatora, bios na plycie, wszystkie stery, wszystkie mozliwe ustawienia w panelu 3d, wymiana zasilki, czary, przeklenstwa, prozby i grozby......nic nie pomoglo, chcialem oddac karte do serwisu ale karta przy 250/400mhz dziala prawidlowo....wiec szybka edycja biosu rabbitem do wartosci 380/500mhz i 2 tygodnie czekania, efekt :nowy 9550 krecacy sie na luzie do 400/500 :) Karta byla u samego producenta ..... i tam nie zauwazyli zmiany taktowan....... 8O :lol: hehehe

pozdrawiam.....wszystkich (pod)kreconych

ps. jezeli w pacific fighters macie problem z ustawieniami "perfect" w opengl (efekt prawdziwej wody) do zainstalujcie sobie DNA Drivers .....

Heh, że ja na to wcześniej nie wpadłem. Mam ten sam problem z moim Sapphire i rdzeniem powyżej 325, i też wszystkiego probowalem. Zaraz się za flashowanie zabieram. Dzieki za pomysl!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem jaki mam vmem na pamiatkach ale jak bede mial chwilke to sprawdze i wam podam. jeszcze takie pytaanko kto wie jak zrobic Vmoda ołowkiem na Gb zeby rdzen wiecej poszedł.

Do $McFly$ Przesiadłem Sie z Gf 4 Ti 4200 Pixel Wiev i mowie ci dołozyłem do interesu jakies 20 zł a karta wymiata moja 4 :] i ta jakosc obrazu hmmm :) :roll: :roll:

Pixel View nie dysponuje zbyt dobra jakością obrazu ;)

ogólnie ten radzio jest spox, jak ktos chce zebym zlozyl mu kompa to tylko na R 9550, i ta cena 270zł ! wymiata !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem zwolennikiem ani ATI ani NV, kupuje to na co mam kase i to co w danym przediale cenowym jest najlepsze ale niech ludzie nie wmawiaja ze 9550 jest szybszy od 4Ti oczywiscie mowimy o kartach podkreconych, bo nie jest....sa gry w ktorych 9550 bedzie nie znacznie wydajnijeszy a sa gryw ktorych gef 4ti bedzie wydajnijeszy ogolnei karty sa na poodbnym poziomie, ze wskazaniem na kozysc wg mnie na gef4Ti

(...)

a do tematu sie pakuje bo bylem w nim na poczatku gdy zastanawialem sie na kupnem 9550 ze wzgledu na dx9 ale wiele osob odradzilo mi wymianę....po przejrzeniu testow tez zmienilem zdanie co do wymiany bo popropstu mj gef4ti byl szybszy a poza tym gdybym chcial moglbym sprzedac przeciez swojego Ti , kupic radka 128bit i jeszcze 100zł bym miał w kieszeni :)

Moim skromnym zdaniem nie bardzo się opłaca wymiana 4TI na 9550

zastanawiałem się długo na co swoje 4 TI wymienić (bo chciałem do dooma mieć obsługę DX9.0) aż okazyjnie trafił mi się 9600 XT i uważam że wydajnoścowo jest trochę lepszy od mojego 4TI

Nnidia w G4TI uzyskała dużą przewagę nad innymi 4-potokowcami ze względu na architekturę 4x2

i nam posiadaczom architektury 4x1 pozostaje jedynie śróbować mhz coby nadrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

Ja też nie moge dać więcej na core czyli wynika z tego że to takie gzemplaż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k3 1407

Athlon Barton M 2.5@3.8

Radeon 9550@9600

Abit Nf7

512 DDR Kinkgstone

u mnie też GPU kręci się tylko do 410 to wina egzemlaza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witanko przesiadłem się z fx 5200 (straszny syf) na GB 9550 za 280 zł z giełdy na pamięciach hynix 4ns wykręciłem go na 410/550 przyrost mocy w porownaniu z fx 100 % w 3d03 3200 pkt na sprzęcie athlon 1700 xp@ 2200xp 756mb noname zasiłka to jakies 250 watowe g.

Co do porownania GF4ti to dwa lata temu ta karta była topowa i kosztowała ponad 1000 zł a teraz za niecałe 300 zł mozna kupic uzywaną , a radek jest kierowany na rynek low endowy a cena nowego jest niższa od 4ti i taka sama wydajność chciałbym za 2 lata kupic x800 xt za jakies 450 zł.

Wydajniejszej nowej karty w tym przedziale cenowym czyt do 300 zł nie ma!!!!!!!!!!

Jeżeli bedzie ktos chetny na mojego 5200 fx od palita rdzen idzie na 340 pamieci na 460, 128 mb , 128 bit

i z wawy lub okolic to chetnie tanio odsprzedam.karta ma 5 miesięcy.

R9550 rulez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) straszny syf (...)

Jeżeli bedzie ktos chetny na mojego 5200 fx od palita rdzen idzie na 340 pamieci na 460, 128 mb , 128 bit

i z wawy lub okolic to chetnie tanio odsprzedam.karta ma 5 miesięcy.

Tym na pewno wszystkich zachecasz do kupna :lol:

A teraz wracam do tematu... Jak sie wam kreci GeCube9550XT rev2.1, bo jak ja dam taktowania 475 dla rdzenia i 325 dla pamieci to nie ma artow ale mam freeza podczas marka03 juz w pierwszym tescie. A jak dam rdzen powyzej 480 nawet bez ruszania pamieci to mam freeza juz w windowsie :? Co to moze byc... Dodam ze przesiadlem sie nvidii na ati bez formata 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...