Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Dla zainteresowanych Gigabytem 9600Pro http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware.../gigabyte_r96p/ oraz http://www.overclockers.co.nz/ocnz/review....yter9600pro0104. Wygląda na to że ta karta po podkręceniu to niezły monster. Zaczynam żałować zakupu 9550XT. Ale na jednym z serwisów ten Gigabyte ma pamięci 2,8ns a nie 3,3 jak ktoś już pisał. Także może są różne serie. Zac jakie masz tam pamięci i jak je chłodzisz? Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no a mówiłem żeby brać 9600pro to mnie tu od lolków wyzywali szczególnie taka jedna kupa co za kraj a ten super hiper mega 9550 od gecuba czy tam jak to niestety daleko do 9600xt jak to się "znawcy " wypowiadali że po podkręceniu dorówna 9600 xt a tu kupa 3200 3dmarków najwięcej to jest mało na xt mozna 4500 osiągnąć i więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3200 najwięcej :lol: Poczytaj wcześniej bo mają 3800 :P

A karta jest dobra, a ten R9600pro znów tak jej nie miażdzy :P Trzeba dodać różnice w cenie, blisko 70zł, brak CS i wszystko okazuje się przeciętnie udaną inwestycją :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no bez przesady. Ja na swoim sprzecie mam ponad 3400. Proc nie kręcony. Poza tym ten gecube jest dobrą kartą i jednak tanszą. Po zmianie chłodzenia albo doprowadzeniu tego firmowego do porządku na pewno bedzie lepiej. Chociaż na tyle co ten Gigabyte na pewno nigdy nie pójdzie. Poza tym Gigabyte jeszcze kilka dni temu był droższy. Nie wiem kto pisał, że 9550XT dorówna 9600XT ale tak raczej sie nie stanie bo to by był fenomen jakiś bo 9600XT kosztują koło 700 - 800 zł. Pozdro.

Zgadza się EmperoR_2001. Gość w sklepie powiedział że nie ma problemów z gwarancją jak sprzedasz CSa bo to kartę reklamujesz nie gre. Biorąc to pod uwagę masz kartę około 100 złotych tańszą od 9600pro.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie opłaca się to moje zdanie 3,8 k to 1 osoba ma a reszta od 3k do 3,5k a 70 dych można wysupłać a countera sobie darować moje zdanie dużo lepiej 9600p

Ty naprawde nie wiesz o co mi chodzi z counterem? Przeciez nikt nie kupi takiej karty dla CS :lol: Mi chodzi o sprzedanie go i jeszcze obniżenie kosztów kupna karty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostaliśmy nową dostawę kart graficznych. Wśród nich jest GeCube Radeon 9550 Extreme. Zapakowałem taki do naszego zestawu testowego, a oto wrażenia:

Grafika ma super chłodzenie, wentylator zakrywa praktycznie cały przód karty, super wrażenie.

Pamięci firmy Etrontech o czasie dostępu 3.3ns.

Niezłe wyposażenie: przejściówka z DVI na DIN, kabel SVHS, Power DVD, sterowniki oraz GRA Counter Strike Condition Zero.

Samo działanie karty - na zestawie testowym : Athlon XP 1700+ @1833Mhz, płyta Shuttle NForce2 Ultra400, 256MB DDR 400Mhz CL2 - 3D Mark 2003 osiągnął wynik 3020pkt.

Postanowiłem kartę trochę podkręcić - I TU SZOK. Standartowe taktowanie rdzenia na tej karcie to 400Mhz - udało mi się podciągnąć na 475Mhz!!! Standartowo karty Radeon 9550 mają taktowanie rdzenia na 270Mhz, a na tej miałem 475Mhz - to przyrost o 74% !!!.

Z pamięciami nie poszło już tak ostro - standartowe taktowanie pamięci na Radeonach 9550 to tylko 250Mhz, na testowanym GeCube 250Mhz, mnie udało się podkręcić do 265Mhz.

Na tak podrasowanej karcie wynik na 3Dmarku 2003 był o 10% lepszy czyli 3243pkt.

Dla porównania na tym samym sprzęcie XpertVision Radeon 9800SE 4-potokowy (4x1) osiąga wynik 3580pkt, a 8-potokowy (8x1) 5195pkt.

Dla porównania zamieściłem ceny :

GeCube Radeon 9550XT - 460zł

Xpertvision Radeon 9800SE (4x1) - 699zł

Xpertvision Radeon 9800SE (8x1) - 765zł

XpertVision Radeon 9600PRO - 640zł

Niestety nie udało mi się przetestować Radeona 9600PRO, dla którego 9550XT jest konkurencją, ale może już niedługo......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest na High nie Very High :D. Czytaj uwaznie :D

A ja powtarzam, że p.s2.0 jest przy lighting quality :arrow: very high.

No i? Przeca napisałem że to high 8)

To po co karta obsługująca dx9 jeśli w grach używa 8.1?

Włącz tę opcję na v.h i zobacz jaka będzie ilość klatek.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a propo cdkey do cs-a

te z netu to zapomnij o grze on line ;) ..

na jeden klucz mozna zalozyc tylko jedno konto...

nawet jesli juz masz konto w steam to nie pograsz online... bo na ten cdkey jest zarejestrowny inny user.

a jak wlozysz plytke nr 1 . to odpala sie autorun.

gdzie klikasz na link . Register CD-key

podajesz maila na stronie i ci przysylaja potwierdzeie rejestracji

kolejny link .. po potwerdzeniu tej rejestracji

odpalasz znow plytke i zamiast przyciku Register CD-KEY masz get your cdkey .. klikasz i przekierowywuje Cie na strone gdzie masz juz wypisany twoj cd-key.

pozdro

pozdro

[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest na High nie Very High :D. Czytaj uwaznie :D

A ja powtarzam, że p.s2.0 jest przy lighting quality :arrow: very high.

No i? Przeca napisałem że to high 8)

To po co karta obsługująca dx9 jeśli w grach używa 8.1?

Włącz tę opcję na v.h i zobacz jaka będzie ilość klatek.

Pozdrawiam.

Właśnie ciągne z netu demo, bo wywaliłem tam to :)

Na very high wszystko dawałem, ale się cieło od małej ilości ramu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamówiłem na geoinf i karte bede miał jutro albo w poniedziałek. Mam nadzieję że bedzie OK bo sie wqurzę.

Jest ok, nie masz się czym martwić. Jeśli masz 512ramu to nie ma gry w która ci się przytnie :) Oczywiście jeśli masz proc co najmniej taki jak ja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gecube Radeon 9550XT

Może nie ma się czym chwalić bo np. Crusio i nie tylko kopie mi tył.. swoimi wynikami :D (szacuneczek) ale co tam może się komuś przyda.

3DMark 2001

Default - 10638

OC (450/560) - 11851 (przyrost ok. 11,5%)

http://service.futuremark.com/compare?2k1=7956625

OC (450/560) AAx6 - 5870

Po zaostrzeniu timingów pamięci programem ATI TRAY TOOLS

OC (450/550) - 12238 (przyrost ok. 15%)

http://service.futuremark.com/compare?2k1=7967099

3DMark 2003

Default - 2998

OC (450/560) - 3418 (przyrost ok. 14%)

OC (450/550) - 3648 (przyrost ok. 22%)

Aquamark 3

OC (450/560) - 27,545

OC (450/550) - 28,220

Wszystko na tym co w podpisie, bez jakiejkolwiek ingerencji w chłodzenie karty, directX 9.0b, drivery catalyst 4,7, podkręcana Radlinker'em.

W moim egzemplarzu radiator nie styka się z wszystkimi pamięciami.

Niestety przy przetaktowaniu rdzenia na 455MHz są już zwisy w 3DMarku 2003, a przetaktowanie pamięci na więcej niż 560MHz to artefakty 3DMarku 2001 w postaci mrugnięć ciemnych kwadratów głównie na teście dragotic. Także kilkugodzinne granie w NFSu na rdzenie 450MHz skutkuje zwisem.

Zalety

- duży stosunek wydajność/cena

- dobra jakość obrazu

- ciekawe wyposażenie

- możliwość sprzedaży gry i obniżenia kosztów karty (powiedziano mi w sklepie że nie powoduje problemów przy reklamacji)

- bardzo zabawne tłumaczenie na język polski specyfikacji karty na odwrocie pudełka :D

Wady

- głośny wiartaczek

- niestarannie wykonane chłodzenie (spód radiatora jest troche krzywy przez co nie dotyka do wszystkich kości pamięci).

- brak chłodzenia pamięci po drugiej stronie karty

- słabe możliwości OC pomimo pamięci 3,3ns

- wykrywanie karty jako Radeon 9600XT (brak mozliwości "bicia rekordów" w kategorii Radeon 9550)

- brak instrukcji w języku polskim (wiem że nie każdemu jest potrzebna ale niektórzy zwracają na to uwagę) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gf4ti4200 mocno ym się zastanowił, szczególnie że GF jest dalej szybką kartą :) Oczywiście w takim Far Cry GF4 dostaje w dupę ale narazie jeszcze starczy. No tylko że w testach pxel shader jest duuuuużo wolniejszy

od 9550XT. R9100 i w dół beż wątpienia opłaca się wymienić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz bardziej sie zastanawiam czy wogole ma sens w moim przypadku wymiana GF4 na 9550XT, tutaj porownanie wynikow kolegi Mogiel-a z moimihttp://chris_temp.w.interia.pl/

Osobiście gdybym miał takiego Ti jak Twój to bym go jeszcze nie wymieniał. Chyba że bardzo Ci zależy na direct X 9.0. Sam chciałem kupić 4Ti4200 bo to super karta ale w gre wchodziło kupno tylko nowej karty i nie sprzedażą wysyłkową. A najtańszy Ti jakiego mogłem dostać był za 529zł i to jeszcze firma "krzak". Ale komp się prosił o zmianę grafy bo do tej pory był GF4MX440se :(. Zakupu nie żałuję mimo iż teraz zastanawiałbym się nad Gigabytem 9600Pro. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja chyba tez na razie dam sobie spokoj ze zmianami, jesli juz to na r9600pro o ile dobrze sprzedam Ti4200

teraz male pytanie, czy ktos z posiadaczy r9550xt grywa PES3/WE7? jesli tak to bylbym wdzieczny jak ta gierka smiga w 1024x768 AAx2 AnisoX8 bo przy takich ustawieniach naprawde dobrze wyglada (juz o AAx4 nie wspomne) ale niestety u mnie grac sie nie da :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyli jak wedlug was klasuje sie ten radek 9550Xt do GF4 chodzi mi przedewszystkim o nowe gry FC czy NFSU2, UT2004. Mój komp taki jak w podpisie wiec może mi ktoś przybliżone wartości w 3DMarkach podać jakie bede miał przed OC i po(po OC to uznaje średnie wartości) Chodzi mi o przybliżone wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho zamiana gf4 na 9550xt raczej sie nie oplaca, chyba, ze doplata max. 50zl. pewnie, ze w FC jest lepiej ale wiekszosc gier jest pod dx8.1 i tam roznicy moze juz nie byc jesli bedzie to nawet moze byc lepiej na GF4

jak bede zmienial to na r9600pro imho pierwsza karta na ktora warto zamienic co jak co wciaz mocnego GF4

ps. swoja droga 9550xt to bardzo fajna karta i gdybym wciaz mial r9100 to pewnie dzisiaj juz robilbym testy na GeCube :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyli jak wedlug was klasuje sie ten radek 9550Xt do GF4 chodzi mi przedewszystkim o nowe gry FC czy NFSU2, UT2004. Mój komp taki jak w podpisie wiec może mi ktoś przybliżone wartości w 3DMarkach podać jakie bede miał przed OC i po(po OC to uznaje średnie wartości) Chodzi mi o przybliżone wartości.

Rozumię że chodzi Ci o to ilę będziesz miał punktów z radkiem 9550XT. Pewnie trochę więcej niż ja bo masz magistralę 220 no i wyżej taktowany procek. Po OC ja myślę że w 3dMarku 2001 co najmniej 12000 a w 3dMarku 2003 jakieś 3500. Może więcej nawet. A Ti4200 nie masz co porównywać do 9550XT w 3dMarku 2003 bo oczywistą rzeczą jest że Ti dostanie 0 punktów za testy dx9.0 i wypadnie gorzej. Myślę że w wymienione przez Ciebie gry da się pograć zarówno na Ti 4200 jak i 9550XT (NFSU2 musi chodzić :D) z tym że Ti pewnie nie wyświetli kilku efektów ze względu na brak pełnej obsługi dx9.0. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to jest to samo tylko Radek w dx9.0 dużo lepszy?? Ja nie wymieniam grafy tylko ja zakupuje i myśle że Radek 9550XT bedzie spoko. Stary GF4 mi sie zepsuł i zamówiłem radka. Jak tylko dostane na dniach to napisze jak śmiga. Odpowiedzcie tylko na moje pytanie to z tego postu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to jest kicha ten radek! gdy pierwszy raz uslyszalem ze ma byc 9550 to odrazu chcialem to miec!:0 ale jak uslyszalem jakie ma taktowanie ile potokow i przedewszystkim jakie ma wyniki zbrzydlo mi to! choc niektorzy to chwala to chyba za to ze jest tanie i dobrze sie kreci!

nie kupilbym tego poniewaz mam radka 9500!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...