Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

Mam karte Gigabyte 9550 ( bez vmoda) i wgrany bios od 9600. Podkrecilem ja na 405/550. Powiecie mi jakie stery najlepiej uzywac Omegi 2.5.90 ( opartych na Catalyst10beta ) czy oryginalnych ATI Catalyst 4.11 + Readlink ( do podnoszenia mhz

W najblizszych dniach zamierzam takze zrobic vmoda

Wiec ktore z tych dwoch wersji sterownikow beda najlepsze - mam windowsa xp sp2 , monitor LCD LG L1730P i podlaczony jest poprzez gniazdo cyfrowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotres na ile Ci smiga ram tylko z vmodem na GPU i VDDq, bo u mnie przed modem 560 a teraz tylko 515 i nie wiem czy jak zrobie vmoda na ram to mi cos da? Ale najpierw musze cos z chlodzeniem wykombinowac na ram.

@Mr.Matrin u mnie najlepiej na omegach 2.5.90! Wgrywalem DMA 3.0.4.9 i bylo gorzej. i na nowo wegralem omegi, ale chyba bede musial na nowo winde wegrac po po tej probie sterow mam mniej ptk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotres mierzyłem moje napięcia i wyszło mi odpowiednio 1,18 na gpu i 2.49 na vddq po podniesieniu napięcia na gpu do 1,20 pomięci zaczeły się grzać do tego stopnia że nie mogłem i ch utrzymać w windzie gdzie po powrocie do standardowego napięcia pomięci nawet po graniu w nfsu2 mogłem spokojnie scisnąć je palcami. Dodam jeszcze ze pamięci z 530 na 480 a chipset podniusł sie z 385 na 395.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwotnie text ten znalazl sie w innym topiku zamieszczam go jeszcze tu i narazie koncze zabawe z GeCubem 9550Xt

Wsumie mialem cos wiecej napisac ale napisze ktortko

jestem po vmodzie Gecuba 9550XT rev. 1.2

vmoda robilem na podstawie tej strony : http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=116&var2=0

okazuje sie ze rev.1.2 9550XT ma taki sam laminat naj 9600XT , vmoda wczesniej na rev. 2.0 9550 Xt zrobil /Lukaszp/ ( mowil mi rowniez ze nie moze zrobic vmem bo cos na rev. 2.0 ma inaczej )

Wnoski :

standartowe napiecie na rev. 1.2 na rdzeniu mialem 1.3V podnioslem je do 1.58V ( wiecej sie nie opłaca - pojawiaja sie rozne przeklamania i kropeczki ) takie napiecie tj. 1.58V pozwolilo mi na prace w granicach 550 - 585 Mhz rdzen , tyle ze przy wyzszym taktowaniu rdzenia tj ok 570 MHz pojawiaja sie kropki

wykonalem rowniez vmem - standartowe napiecie na pamieciach mialem 2.95V podnioslem do 3.04 V nic to wzasadznie nie daje ( wg mnie nie oplaca sie robic vmem na rev. 1.2 )

Po calym dniu testów , komputer juz poskładany , zamkniety, spokojnie sobie pracuje na ustawieniach :

napiecie na rdzeń 1.58V taktowanie 550 MHz

napiecie na pamieci 3.04V taktowanie 810 MHz

Uzyskałem nastepujace wyniki w markach :

3DMark 2005 --> 1885pkt http://service.futuremark.com/compare?3dm05=303092

3DMark 2003 --> 47002pkt http://service.futuremark.com/compare?2k3=3373152

3Dmark 2001 --> 15241pkt http://service.futuremark.com/compare?2k1=8255199

AquaMark 3 --> 37329pkt http://arc.aquamark3.com/arc/arc_view.php?...?run=2028710769

Ogolnie jestem zadowolony z grafy , ale szkoda ze wyskakuja kropeczki przy wysokim taktowaniu rdzenia , moze jeszcze kiedys sie pobawie narazie pauza ,

Pozdrawiam wszstkich , udanych vmodów

no cóż ja właśnie odlutowałem potencjometr. po vmodzie ustawiłem napięcie GPU na 1.5V i 550MHz - arty jak cholera i to w Windows, dałem 1.41V (fabrycznie było 1,31V) - znowu arty tyle że w bencharkach, no to wywaliłem potencjometr do kosza i wróciłem do swoich 480/720 MHz

myślę że moja karta ma niepełnowartościowy GPU RV360 tj z odrzutów po R9600XT, ciekawe tylko czy jest to reguła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Trovao: Ja nie wiem co jest grane z napieciami na twojej grafie ?! Albo masz zwalony miernik , albo masz karte "limited editon" z modem w standardzie :lol: :lol: - jaka masz rewizje na laminacie ?! A ile ci idzie na maxa bez moda ? Pomierz opory w tych miejscach gdzie lutuje sie mody i napisz jakie wyniki pomiarow...

Moj radzio to Rev-1.0 ;)

Juz wszystko się wyjaśniło , dziś pożyczyłem miernik od kumpla, gdyż moj był zwalony i zrobiłem moda ... Nie obyło sie oczywiście bez pewnej przygody :lol: Mianowicie po przylutowaniu kabelka do rezystora odpowiedzialnego za vddq chcialem sprawdzic czy sie jako tako trzyma , wiec lekko (przynajmniej mi sie tak wydaje ) pociągnołem za niego. Okazalo sie ze był tak dobrze przylutowany ze wyrwałem cały "lut" (cyne) z pcb :lol: :lol: :lol: Na szczescie rezystor nie stracił połączenia i po krotkiej modlitwie do Pana Naszego - naprawiłem uszkodzenie :oops:

Standartowe wartosci :

Vgpu=1,21 ( 674om na rezystorze )

Vddq=2,51 ( 100om )

Max taktowanie core 435 , mem 565

Mod:

Vgpu=1,3

Vddq=2,61

Jak narazie uzyskałem 480/555

Wykonalem jednorazowe, testowe benchmarki : 3dmark2001 z 11606->11903 , a w 2k3 : 3516->3630 ( dziwnie mało jakos )

Jutro jeszcze sie pobawie i potestuje , bo juz dzis sił nie mam :wink:

Mam jeszcze pytanie do ilu można zwiekszyc vgpu i vddq , tak w granicach rozsądku oczywiscie :) :?:

ps. dla zainteresowanych mala galeryjka mojej karty i moda

www.icpnet.pl/~niemiec/!FB/komp/mod.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tez sie pochwale i ide w koncu spac :mrgreen:

Podnioslem napiecie na gpu z standardowych 1.3 na 1.58, pamieci nie ruszalem wogole i zostawiam standardowe 2.94.

Zdemontowalem to chlodzenie z tymi gumkami na pamieciach, ceramiq na rdzen, niebieski zalman i wentylek sunona 80tka.

Taktowania 550/800 , 3dmark 2003 bez problemu, zadnych artow i innych takich, wynik 4675, max temperatura gpu to 37 stopni.

Po dwoch testach radiator letni, pamieci cieple ale da sie spokojnie 3mac palec, ale chyba profilaktycznie nakleje cos na nie, a ze mi zalegaja radiatory w szufladzie to nie bedzie problemu. Chyba jednak sobie zostawie ta karte :veryevil:

Aha, moda w przeciwienstwie do kolegow wykonalem olowkiem :P

Jak kogos interesuje to jest to czerwony Staedtler Minerwa 2B :twisted:

Poszlo szybko, za drugim razem, pierwsze kreski daly 1.4, pozniej od razu rowne 1.58, jak w zegarku 8)

Dobranoc :gitara2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotres - rozumiem i nie przyspieszam twojej cudownej roboty ale powiedz mi (zdradz rabek tajemnicy) czy ten nowy mod ktory powstanie w przyszlym tygodniu bedzie rosnil ( innym wartosciami potencjometrow , w innych miejscah przylutowanymi) czy tylko dodasz vod pamieci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nareszcie dostałem radiator ze ztarego pentka i trochę go już pociąłem. myśle że świetnie schłodzi pamiątki.

ta katra to wspaniała zabawka i można spędzić przy o/c wiele godzin :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio wszyscy tylko o modach, moze lekka zmiana tematu, uzywa ktos cat. 4.12 beta bo ja planuje dzisiaj sprawdzic ale nie wiem czy wogole jest jakis sens, osobiscie lubie stery oficjalne, nie mam nic do omegi ale jakos nigdy sie za nie bralem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Matrin o ile dobrze zrozumialem to na vmoda pamieci trzeba potencjometr 2kohm i przylutowac go do nozki 13 albo 12( tego samego ukladu co vddq) teraz nie wiem, bo troche zamieszania bylo z tymi nozkami i do masy.

wiem o tym , sam nawet porawialem posta innej osoby - ale chodzi mi o ostatnia wypowiedz @piotras ktory to zapowiedzial jakies dlugie testy i poprosil o cierpliwosc - wiec sa dwa wytlumaczenia albo szykuja jakis inny vmod albo chce ten dopracowac i tylko doda do swego opis vmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tez sie pochwale i ide w koncu spac :mrgreen:

Podnioslem napiecie na gpu z standardowych 1.3 na 1.58, pamieci nie ruszalem wogole i zostawiam standardowe 2.94.

Zdemontowalem to chlodzenie z tymi gumkami na pamieciach, ceramiq na rdzen, niebieski zalman i wentylek sunona 80tka.

Taktowania 550/800 , 3dmark 2003 bez problemu, zadnych artow i innych takich, wynik 4675, max temperatura gpu to 37 stopni.

Po dwoch testach radiator letni, pamieci cieple ale da sie spokojnie 3mac palec, ale chyba profilaktycznie nakleje cos na nie, a ze mi zalegaja radiatory w szufladzie to nie bedzie problemu. Chyba jednak sobie zostawie ta karte :veryevil:

Aha, moda w przeciwienstwie do kolegow wykonalem olowkiem :P

Jak kogos interesuje to jest to czerwony Staedtler Minerwa 2B :twisted:

Poszlo szybko, za drugim razem, pierwsze kreski daly 1.4, pozniej od razu rowne 1.58, jak w zegarku 8)

Dobranoc :gitara2:

BiBeR prosze jakieś zdjecie jak to ołówkiem zrobiłeś gdzie trza mazać bo się na tym nie znam za bardzo i czy masz rev 1.2 i czy bez miernika mogę ołówkiem robić czy raczej nie ryzykować???

:wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie zastanawiam, bo juz slyszalem rozne opinie na ten temat i kazdy mowi co innego :evil: wiec:

lepiej krecic gpu czy moze pamieci co bardziej wplynie na wydajnosc?

tak sie zastanawiam czy nie zrobic sobie tylko moda pamieci olowkiem teraz 3dmarka przechodzi na 400/570 bez artow z wynikem 3430, na 400/606 przechodzi tez ale z duza iloscia krzakow i wynik tylko 3000 :roll: jak uwazacie co lepiej krecic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po torturach całonocnych atitoolem rozgrzał mi się rdzeń, ale radiator jest w miare chłodny, ciepła jest raczej przeciwna strona PCB. Czy na tą drugą stronę można coś przykleić na taśmę 3M???? Czy ta taśma przewodzi prąd??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko 20zł i mierzy wsio i czy dostane go w każdym sklepie elektronicznym??

tylko nadal nie wiem co gdzie i co mam smarować ołówkiem w gecube rev. 1.2 ???

ja kupiłem w castoramie za dokładnie 20 zł, opis moda http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=116&var2=5 przy czym ołówek nie zadziałał z potencjometrem nie było problemu, ale GPU przy prędkości powyżej 500 MHz sypie artami :cry: i nic podnoszenie napięcia nie pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez chyba ten ołówek nie działa. rysuje i rysuje te kreski a napięcie jakie było takei jest. nie wiem czy mam kiepski talent plastyczny czy co. ale zastanawia mnie własnie ten pomiar napiecia dlaczego sie tak wacha(1,26-1,29V)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam problem z grą NFSU2 na radeonie 9550. Po zainstalowaniu sterów omegi tekstury mają bardzo słabą jakość, widać jakieś kwadraciki zamiast normalnych gładkich tekstur. Na normalnych sterach wszystko działa prawidłowo, ale ja wole stery omegi. Moze wie ktoś w czym jest problem? Proszę o pomoc! Dzięki!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wizner5 siemnakoo ja też miałem taki problem z tymi teksturami były po prostu ochydne ale wyłączyłem gre włączyłem od nowa i wszycho git jakie masz stery ja mam omegi 2.5.90 (4.10beta)no ale to nie jest do końca tylko wina omeg u sąsiada na nVidii też są kwadraciki.Więc napewno niedługo wyjdą jakieś stery z poprawkami do NFSU2 :P.pzdr 4 @LL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kwadraciki to poprostu wina tego ze wylaczyliscie calkowicie filtrowanie textur, jest taka opcja w grze, bez zadnych filtracji iwdac jak slabe sa texturki, ustawcie ten suwak na srodek i macie juz, bodazje filtrowanie trojliniowe, na amxa juz jest anizo, ustawcie i wlaczvcie gre jeszcze raz, na bank zadziala, jesli nie to po prostu nie umiecie ustawic tego :twisted: bez obrazy :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez chyba ten ołówek nie działa. rysuje i rysuje te kreski a napięcie jakie było takei jest. nie wiem czy mam kiepski talent plastyczny czy co. ale zastanawia mnie własnie ten pomiar napiecia dlaczego sie tak wacha(1,26-1,29V)?

Czegoś nie kumam to jak to trzeba malować ?? BiBeR może się wypowie bo u niego działa ??? mam połaczyć kreską te dwie nóżki dobrze rozumie czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...