Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Pociesze niektórych co mają niby dobre zasilacze.

Ale od początku kupiłem Gigabyte r9550 ze sklepu GRAL. Przyszedł ze sklepu pierwsze co to testy OC pomyślałem mam dobry zasilacz [niby :) chieftec 1136H] to będzie kręciło się elegancko , zamontowałem tylko wentyl na radiator, i z kręcenia wyszło max. 378 / 249.75

Po zmianie zasilacza (dziś dla testów) na megabajt MGB-350ATXP4 kartę podkręciłem do 384.75/270 bez V-modów

Tak jak widać przez zasilacz też czasem karty wyżej nie podkręcisz. I co dziwne ten megabajt podaje niższe napięcia niż chieftec :) (odczyt z everest)

megabajt wartości napięć

napięcie rdzenia procesora 1.65 V

+3.3 V 3.23 V

+5 V 5.08 V

+12 V 11.92 V

-12 V -11.71 V

-5 V -5.05 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.99 V

AGP 2.94 V

Chieftec wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.65 V

+3.3 V 3.30 V

+5 V 5.11 V

+12 V 11.86 V

-12 V -11.46 V

-5 V -4.95 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.90 V

AGP 3.02 V

A tak wyglądają testy w 3Dmarkach

2001SE

249.75/195.75 8138

364.5 / 243 10358

378 / 249.75 10587

384.75/270 11152

2003

249.75/195.75 2239

364.5 / 243 3025

378 / 249.75 3120

384.75/270 3262

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie z pełnym modem gb dojechałem do wartosci 550/510, jeszcze pobawie sie jak dojda do mnie radiatory, ram sie dosc mocno grzeje a ja nie lubie miec w komputerze grzejnika, dziwi mnie tylko ten wynik, lekko ponad 3650 w 2003 bez moda przy 465/545 (max ile wyciaga moj gigus :twisted: ) mam 3540, powalcze jak ram bedzie chlodzony, wydaje mi sie ze on mocno spowalnia cala karte, jak zrobie testy na maxa zamieszcze fotki.

PS co do krecenia grafy bez moda czyżbym mial najwyzsze takty (465/545) sposrod GB?? :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilka zrobilem vmoda na pamiec. I nieco sie zdziwilem. Jakkolwiek bym nie ustawil napiecia dochodze do takiej samej wartosci w MHz. To niezbyt normalne by pamiatki tak samo hulaly na standardowym 2.51V i 2.8V. Max ustawienia do jakich dochodze to 510/520. Powyzej mam arty. Moze to moja zasilka juz nie wyrabia (Chieftec 350W), ale nie jestem tego pewien.

Wydaje mi sie ze powinienem odczuc choc minimalna (10MHz) zmiane w dodaniu voltow na pamieci.

Moze ktos ma pomysly czemu mam takie cuda z pamieciami?

Zaznacze tylko ze przed vmodem mialem na nich 540MHz.

Z powazaniem JA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emanuell -> gpu 1,35 vddq i vmem 2,72

r_n -> ten chieftec jest super, nie patrz na odczyt z programow, jesli chodzi o napiecia to sa gowno warte, wez miernik i wloz koncowki do molexa i mierz, poza tym na takim zasilaczu bez zadnycg trosk wlaczysz r9800 xt a na takim megabajcie to juz lepiej nie mowie jakie bys mial napiecia, ja na swoim konfiku przy prime95 torture test mam na 12v 12,23 v, w 2003 12,18; ostatnio mialem od kolegi 9800se 256 bit@9800xt i mialem na 12, okolo 11,95 v wiec wynik mowi sam za siebie, a i jeszcze ta cisza!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Mam problem który mnie strasznie wkurza, w wgraniu nowego biosa od 9600. Zarówno w ATI toolu mi szarpie kwadracikiem jak i w NFSU2. Zmiana starów nie pomogła tak jak i obniżenie taktowania. O co tu chodzi ?? PLEASE HELP !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich overclockerow.Mam do was pytanie.:)jutro prawdopodobie jade po 9550 tylko nie wiem jakiej firmy wybrac.Na poczatku myslalem o Gigabyte potem byl sapphire a tearz jest Asus i mam juz metlik w glowie od tego wszystkiego.Ktora firme wybrac chodzi mi o mozliwosci O/C wiem ze kazda karta kreci sie inaczej ale tak mniej wiecej na ktorej z tych kart mozna wycisnac jak najwiecej.Mody bede robil(tylko naciesze sie nia jakies 2 tyg.)przeciez nie na darmo siedze na tym forum.

aha czy wystarczy zasilacz 300W megabajta bo mi sie wydaje ze to jest zbyt wielki szajc.Mysle nad zmiana na jakiegos modecoma300 bo na lepszy mnie niestety nie stac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja zakupilem sobie takiego radka http://www.gecube.com/mbu/productCategory.php?proID=66

Marki Gecube chodzi na 445/580 standardowo i standardowo wykrywany jako 9600. Pamiatki ma Hynixa 3.3ns dal sie podkrecic do 520/630. A kupilem go jak uszkodzonego za 90zl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam taki problem, mam gigabyte rev 1.0 rezystor R819 odpowiadajacy za nap. Vddq ma 10 ohms, !! nap. Vddq mam 2.47V za duzo z tym nie moge podzialc, male podniesienie Vgpu powoduje spadek mozliwosci OC pamieci. ile u was ma standardowo R819! co z tym mozna zrobic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich overclockerow.Mam do was pytanie.:)jutro prawdopodobie jade po 9550 tylko nie wiem jakiej firmy wybrac.Na poczatku myslalem o Gigabyte potem byl sapphire a tearz jest Asus i mam juz metlik w glowie od tego wszystkiego.Ktora firme wybrac chodzi mi o mozliwosci O/C wiem ze kazda karta kreci sie inaczej ale tak mniej wiecej na ktorej z tych kart mozna wycisnac jak najwiecej.Mody bede robil(tylko naciesze sie nia jakies 2 tyg.)przeciez nie na darmo siedze na tym forum.

aha czy wystarczy zasilacz 300W megabajta bo mi sie wydaje ze to jest zbyt wielki szajc.Mysle nad zmiana na jakiegos modecoma300 bo na lepszy mnie niestety nie stac:)

ostatnio gigabyte coraz gorzej dobrego trafic, bierz asusa, narazie wszystkim kreca sie 400/500 i wiecej, tak jak kiedys gigabyte...

co do zasilki, to modecom 300GT/GTF albo 350GT/GTF spokojnie pociagnie to co masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! :D Mam pytanko czy przez słaby zasilacz karta moze sie źle kręcić? NIe mam zwisów tylko arty dosyć szybko, bo na moim radku gigabyte 9550 bez artów chodzi na 350/440. To chyba troche mało? Może to być wina zasilacza? Mam Megabyte 350W. :roll:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Athlon 1700+@2000+, Gigabyte GA-7N400-L nForce2 Ultra400, Gigabyte Radeon 9550, seagate barracuda 7 40GB, 384MB RAM, tuner TV, karta mint 6 kanałów, CD-RW LG 32/10/40, neo 128, zasilacz megabajt 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz próbowałem nic to nie dalo. Na poczatku jak mialem nowa grafe to wszystko normalnie sie krecilo tzn 420/500 i nie bylo artów. Teraz ostatnio cos sie popsuło. Nie wiem czy to wina grafy czy zasilki. Moze zasilka dostalo po d u p i e i cos sie w niej spiepszylo, albo karta odmawia posłuszeństwa. NIe wiem co jest grane! Help me!!

Athlon 1700+@2000+,

Gigabyte GA-7N400-L nForce2 Ultra400,

Gigabyte Radeon 9550,

seagate barracuda 7 40GB,

384MB RAM,

tuner TV,

karta mint 6 kanałów,

CD-RW LG 32/10/40,

neo 128,

zasilacz megabajt 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emanuell -> gpu 1,35 vddq i vmem 2,72

r_n -> ten chieftec jest super, nie patrz na odczyt z programow, jesli chodzi o napiecia to sa qpa warte, wez miernik i wloz koncowki do molexa i mierz, poza tym na takim zasilaczu bez zadnycg trosk wlaczysz r9800 xt a na takim megabajcie to juz lepiej nie mowie jakie bys mial napiecia, ja na swoim konfiku przy prime95 torture test mam na 12v 12,23 v, w 2003 12,18; ostatnio mialem od kolegi 9800se 256 bit@9800xt i mialem na 12, okolo 11,95 v wiec wynik mowi sam za siebie, a i jeszcze ta cisza!!

Miernik pokazuje 11,83 wiec raczej soltek dobrze pokazuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie - wlasnie probowalem kumplowi wgrać bios od 9600np do 9550 gigabyte (4ns). No i lipa - nie idzie. I atiflash i flashrom z komendami -p -f 0 nowy.bios nie ida ?? Jak to obejść - to jakas blokada?? (moze gdzies juz bylo ale nie ma czasu przegladac grubo ponad 100 stron)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasilacz 300W jakiejś firmy X-Power kupiony za 60zł rok temu i niemam problemu z kreceniem karty ani procesora. Karta kręci sie tak jak w podpisie i jest katowana kilka godzin dziennie (karte mam od miesiąca) w różne wymagające gry (Doom3), brak zwisów artefaktów czy czegoś podobnego. Niby to słaby zasilacz ale jakoś daje rade. Bede go męczył aż sie spali wtedy wymienie na 350W a może więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boczi

ja przesiadłem się z 9000PRO 290/580Mhz, i różnica nie jest powalająca, jest sporo lepiej w grach dx9.

Starą kartę opchnęłem za 160zł, więc doliczając wiatrak i radiatory na R9550 dołożyłem koło 160 zł.

Moim zdaniem warto, niektórzy przesiedli się z R8500/9100 czy GF4Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bikol-> uwazaj tylko z tym meczeniem, zeby razem z zasilaczem nie spalily sie inne malo istotne elementy w stylu plyty glownej, grafy czy dyskow :P

Jak mi kiedys zdechl zasilacz, to pociagnal ze soba plyte glowna, dysk, CD, nagrywarke: wszystko co bylo bezposrednio do niego podlaczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje atitray.ini wyglada tak co mam zmienic zeby mogl ustawis gpu > 400

[main]

;update information

update_server=www.radeon2.ru

fileurl=/atitray/update.ini

;save desktop icons position

; while applying Direct3D settings

save_icon_position=1

;disable overclocking at all

opt_disable_ovr=0

;interface settings

; d3d/ogl can be hidden only when ATT is not in Control Center mode!

hide_ogl=0

hide_d3d=0

;

hide_tweaks=0

hide_timings=0

;Context Help File

help_file=atitray.hlp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, kupilem sobie wlasnie GeCube'a 9550XT (system mi go wykrywa jako 9600) i mam problem Gdy odpalam np fife2005 to po paru minutach grania komp sie wiesza (obraz staje w miejscu i koniec). Nie wiem czy to wina sterowników (obecnie mam "omega_2637", ale probowalem tez innych). Moj sprzęt: win98SE, plyte mam MSI K7T266Pro2 (agp tylko x4-ale to chyba nie powinno byc problemem), duron 1ghz, zasilacz No Name 400W. Moze to wina ustawien w biosie ? Mial ktos podobny problem. Z gory dzieki za wszelkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...