Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu tu zagladam, i zawsze przewija sie motyw montowania silencera na 9550 albo jeszcze wiekszego zelastwa :) To powinno byc gdzies w faq albo w nazwie tematu - radki 9550 nie potrzebuja modyfikajci chlodzenia do normalnej pracy, do OC i do vmodow. Mimo to wiecznie znajduja sie zapalency ktorzy wladuja tam chlodzenie warte 50% karty :) Sam przez to przechodzilem i naprawde mozna sobie podarowac. Potem tylko jest szok ze NIC nie zyskacie na mozliwosciach oc. Ale flustracja szybko minie bo sobie wmowicie "ale w sumie i tak spoko, bynajmniej sie tak nie grzeje itp"...

Osobicie widzialem kilka kart po ostrych vmodach na defaultowym chlodzeniu BEZ wentyla (gigabyte). Zmiana chlodzenia nie dawala absolutnie nic, a wysoka temp radiatora (pewnie z 50-60C) jak na pasywa to i tak spoko.

Wg mnie absolutnym szczytem moddingu na tej karcie moze byc wstawienie czegos na gpu "ala" zalmany na chipset, ale nie warto przeplacac. Np cos takiego na zapince http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39551028. I BEZ wentyla. :) Ew jakis podluzny radiator ktory chwyta 2mem jednoczesnie, ale to raczej nic nie da, a o pamiatki nie ma sie co obawiac ze umrą.

Aha no i nie chcialbym zeby moja wypowiedz miala jakis brutalny wydziek tutaj :) tzn sam przez to przeszedlem i chcialbym coniektorym oszczedzic rozczarowania. Faktem jest ze podswiadomie "ulepszacie" sobie karte montujac super chlodzenie, bo to grzejacy sie potwor w ktorym moc tylko czeka aby eksplodowac z gpu i musicie to schlodzic jakims superwielkim radiatorem koniecznie z ostrym nawiewem :) Uczucie zawsze jest jakies, to takie ego+. Ale po co sie tak oszukiwac :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie ogolnie nie podoba taka masu Alu. Mogli chociaz postawke zrobic z Cu w silencerze. Zreszta ja ogolnie nie lapie idei robienia takich plaskich chlodzonek na grafe, co daje spore ograniczenia konstrukcyjne, zabiera miejsce na radiatory na mem (o ile w ogole zostawia) i ma skopany nadmuch (pionowo z gory sa lepsze). A to wystzko po co? Zeby bylo 5 pustych pci w kompie :) Imho lepsze bylby zajmujace te np 3PCI miedziane coolerki prawie jak na cpu, ale seryjnie skladane pod grafy z normalnie usytuowanym wentylem. Proste - wydajne i daje pelna dowolnosc na mem. No ale uzytkownicy maja tyle kart pci ze nie wiedza ktore wstawic do mobo :) ale to lekkie ot na temat silenceropodobnych.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , to są taktowania z rabita : 3;4;2;4;8;3;CL+3;3;2;2;24;14;CL+3,5;CL-0,5;CL-0,5;WL-1;WL-1 , to są chyba oryginale od gigabyte 9550 ????

jak je zmienić aby było max wydajnie ?????

i jakie taktowanie rdzenia moge dać max na standard radiatorku ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna strone sie cofnij i wszystkiego sie dowiesz :)

1227270[/snapback]

dałem te timingi z poprzedniej strony i zamiast 3220 pkt, mam 3120 - to niewielka strata, jednak oryginalne są u mnie wydajniejsze i nie powodują wieszania się kompa :D

Edytowane przez wojwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałem te timingi z poprzedniej strony i zamiast 3220 pkt, mam 3120 - to niewielka strata, jednak oryginalne są u mnie wydajniejsze i nie powodują wieszania się kompa :D

1227353[/snapback]

ja po zmianie timingow wkoncu znow krece 300MHz.moze dlatego ze to sa timingi tych 300.... :lol:

jakby kogos interesowalo to zwiekszylem

trcdrd 4 :arrow: 5

trcdwr 2 :arrow: 3

tras 8 :arrow: 11

trfc 11 :arrow: 17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto wie gdzie moge dostac jeszcze wentyla PAPST 'a 40x40 - na allegro nie ma... ?

1227223[/snapback]

pisz do tego kolesia ja u niego kupiłem jestem pewien ze ma jeszcze kilka mozna to wywnioskować po tekscie auckji :) mi powinien dzis przyjść czekam z niecierpliwością :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem troche skołowany i własciwie potrzebuje jakiegos FAQ ...

Mam Abit 9550 128bit CDT - max kręce ATItoolem 425@2x235 i niestety nawet załozone radiatorki na memorkach nie pomogły na więcej. Chociaż ma Samsungi 4ns.

Ktos gdzies mówił że ten Abit ma "złe timingi" i NIE DA się kręcić wyżej - chociaż te 4ns aż się proszą ...

Czy można w jakiś sposób zmienić, podrasować te timingi np ATItoolem ?

Czy to jest bezpieczne?

No i co gdzie zmienić ...

pliska o podpowiedź

P.S. MSI K7N2 DeltaSeries, Athlon1700+@12x150(1800), 2x256Kingston PC3200 w dualu, no i ten Abit 9550 400@2x225(450)

3DMark2001 - 10300

3DMark2003 - 3180

3DMark2005 - 1180

czy te wyniki są OK dla tego konfigu kompa ?

Edytowane przez eMeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po zmianie timingow wkoncu znow krece 300MHz.moze dlatego ze to sa timingi tych 300.... :lol:

trcdrd  4 :arrow: 5

trcdwr  2 :arrow: 3

tras      8 :arrow: 11

trfc      11 :arrow: 17

1227371[/snapback]

po ustawieniu takich timingow na moim gigabyte wynik w 3dmark 2001 spadł za 9987 pkt do 9775 !!!!

czemu tak sie stało ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@j.h.hudy

przede wszystkim musze zaznaczyc ze sa to timingi ktore znalazlem w pdf'ie samsunga.nie wiem jak maja sie te ustawienia dla innych producentow pamieci.

w moim przypadku daly mi one mozliwosc wkrecenia mem (znow) na 300.wczesniej arty sypalo (nie wiem czemu :wink: ) przy 275

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ustawieniu takich timingow na moim gigabyte wynik w 3dmark 2001 spadł za 9987 pkt do 9775 !!!!

czemu tak sie stało ??

1227462[/snapback]

Wynik miał spaść, bo timingi są luźniejsze - dlatego też można wyżej taktowac pamięci (teoretycznie), co da wzrost wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam =] mam problem jak zainstalowalem sterowniki OMEGI, to chcialem sprawdzic jak na nich sie kreci i w NIE MOGE w ATI TOOL podkrecic bo mi wyskakuje informacja ze musze wylaczyc AA, wylaczylem i nic, nadal to samo =/ wiecie co z tym zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka

słuchajcie mam radeona 9550XT gigacube i chcę go troszke podkręcić ale gdzie i co trzeba ściągnąć aby to zrobić

pozdrawiam

1227724[/snapback]

SZUKAJ....SZUKAJ... i jeszcze raz SZUKAJ.... był ten temat już przerabiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trcdrd  4 :arrow: 5

trcdwr  2 :arrow: 3

tras      8 :arrow: 11

trfc      11 :arrow: 17

1227371[/snapback]

Thx za podpowiedz, u mnie po zmianie pamiec idzie na 640-650 (wczesniej 620)

Nie tescilem jeszcze czy lepiej nizsze timingi, czy tez wiecej mhz. Pozniej sprawdze ;]

PS - kombinowales cos z tym VDDQ albo zmiana biosu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i czy nic sie nie stanie jak dam 400 mhz rdzeń :D (standard chłodzenie)

1227820[/snapback]

Ja miałem na standardowym chłodzeniu na GPU 380 i chodziło stabilnie. Ale nie ukrywam że wtedy mojemu Radkowi było wtedy dosyć ciepło. Jak chcesz go da dłuższy czas kręcić to załatw sobie jakiś wentyl 40x40 i wtedy Twój Radek będzie bezpieczny i nie będzie mu za ciepło. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BiBeR

loozik.tylko jej nie przekrec :wink:

zostane raczej przy software'owym o/c.... lewe (drzace)rece i lekki zez do nawet najprostrzej elektroniki.

edit:

biosu nie zmienialem. juz na pamiec klepie ustawienia jak tylko winda sie zaladuje :wink:

w tym pdfi'e bylo jeszcze kilka zmian w stosunku do 5ns ale w atitool nie widzialem oznaczen

Edytowane przez OrGiUsZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie skończyłem testy mojej karty Ati Toolem. Patrzyłem jak wysoko ją podkręci na standardowym chłodzeniu.

I tak:

procek dokręcił do 378 Mhz

pamięci 260 czyli 520Mhz

Teraz trzebaby zmodyfikować bios i sprawdzić to w praktyce tzn. 3dmarki i gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie skończyłem testy mojej karty Ati Toolem. Patrzyłem jak wysoko ją podkręci na standardowym chłodzeniu.

I tak:

procek dokręcił do 378 Mhz

pamięci 260 czyli 520Mhz

Teraz trzebaby  zmodyfikować bios i sprawdzić to w praktyce tzn. 3dmarki i gry.

1228009[/snapback]

Słabo Ci poszedł GPU, u mnie ATi Tool zaproponował 420, ale ja zmieniłem na 400. Przy 425 sporadycznie pojawiały się zielone kropki. Mem poszły tak jak u Ciebie na 520 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grimlock - czy Ati Tool powinien zameldować że skończył i dać jakieś podsumowanie ?

Bo u mnie doszedł do podanych wartości i cały czs testował bez podnoszenia już częstotliwości więc po dłuższym czasie zakończyłem test.

1228036[/snapback]

Jesli ustawisz mu w opcjach po jakim czasie ma przestac testowac ( po znalezieniu

max zagarow) to sam skonczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladniej to ati tool kreci zegar do pierwszych artow.potem obniza lekko MHz i wygrzewa troche dluzej dla stabilnej pracy.

ciekawostka :arrow: jak kiedys zarzucilem max mem na dluzszy czas i poszedlem czytac ksiazke to memki doszly do jakiejs-tam wartosci a potem ciagle szly w dol ponizej domyslnych.efekt byl powalajacy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to kreciarz ten z tymi papstami na allegro wysła w srode priorytetem no to dzis powinna być, poczta polska albo przewala albo on nie wysłał! :( a na weekend szykowało sie ostre kręcenie :)

1228089[/snapback]

Witam,

Jak wysłał Priorytetem to w sobote paczki dochodzą z Poczty Polskiej.

pzdr,

ROB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...