ur8an Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) Kurde a ja mialem pojutrze Gigabyta 9550 kupowac... Chyba dozbieram do 520 zl a w tym czasie super hiper grafa PCI mnie czeka :D Edytowane 26 Stycznia 2005 przez Ur8an Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Panowie - super wiadomość 1237334[/snapback] GF 6200 posiada rdzeń NV43, który posiada 4 potoki renderujące na dwie jednostki TMU. Tam nie ma 8 potoków. Więc nie masz możliwości odblokowania dodatkowych "potoków" gdyż ich tam po prostu NIE MA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lgn77 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Witam! Jakiś czas temu padł mi 9800pro :cry: i latam teraz na rivce tnt2. Z 9800pro jedyne co mi zostało to VGA Silencer rev3. Czy będę mógł go wrzucić na 9550 z Gigabyte'a i jak ta karta będzie z nim chodziła tzn. ile będę mógł wyciągnąć na gpu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 no to teraz tylko pozostalo czekac az 6200 stanieje do 300 zł to sie nad nia zastnaowie hehe :) to jest kwestia okolo 9 miesięcy moim zdaniem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Panowie czy w tej aukcji wszystko gra ? :? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40536451 600 zl za GF 6600 On ma 8 potokow 8O Sorki jezeli to prawda.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 no to teraz tylko pozostalo czekac az 6200 stanieje do 300 zł to sie nad nia zastnaowie hehe :) to jest kwestia okolo 9 miesięcy moim zdaniem :) 1237544[/snapback] Za 9 miesiecy to juz pewnie Ati wymysli kolejny przelom .... tak jak to mialo miejsce z wejsciem 9550 na rynek :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 GF 6200 posiada rdzeń NV43, który posiada 4 potoki renderujące na dwie jednostki TMU. Tam nie ma 8 potoków. Więc nie masz możliwości odblokowania dodatkowych "potoków" gdyż ich tam po prostu NIE MA. nie podniecaj się tak, bo to nie jest zdrowe ;) 6600 posiada architekturę 4x2, 6200 architekturę 4x1 wszystko znajdziesz tutaj 1237567[/snapback] 6600 dla ścisłosci ma architekturę 4x2 - co prawda Sandra i Everest pokażą 8x1 - jakkolwiek wyniki fillrate świadczą o czymś innym i cena 600 zł jest jak najbardziej prawidłowa - w sklepach można je kupić w cenie około 580-620 zł. A wydajnością po OC biją podkręcane radki 9800/9800 pro B) W tej chwili cena 6200 jest odstraszająca - kosztują około 519 zł, jednak w ciągu 1,5 miesiąca ceny powinny osiągnąć 400-450 zł. Czy się zmodują do 6600 ? wersje PCI-E modowały się spokojnie. Goście z iCompu oraz Focus z naszego forum (autor tych dwóch textów o modowaniu 6200@6600) sprawdzają czy AGP też się moduje. za 1,5 miecha ta karta w cenie 420 to będzie hicior ! Jak się cieszę, że udało mi się opchać moje 9550XT za 418 zł ! szok - teraz tylko poczekać troszkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Eee tam.... niechby staniała do 400 zł.... Ja ledwo uzbierałałem 240 zł na gigabyte'a 9550, którego jadę jutro kupić i się nie rozmyślę na pewno... Może zasilacz pozwoli, to go pokręce trochę :) Tego syfa co mam teraz też kręciłem i problemów nie było, więc z 9550 też nie powinno być kłopotu... :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LK Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 nie podniecaj się tak, bo to nie jest zdrowe ;) 6600 posiada architekturę 4x2, 6200 architekturę 4x1 wszystko znajdziesz tutaj http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=111 http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=112 ok chyba ze chodzilo Ci @4x2 zamiast 4x1 ... [EOT] Ale podnieca mnie cos innego - płec przeciwna a nie karty graficzne :lol: :lol: :lol: [EOT] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zmieniał ktoś timingi w gigabyte na te które są podane w 'opracowaniu'?: 4ns 3,5,3,4,17,2,+3,3,2,2,30,15,+3.5,-0.5,-0.5,-1,-1 3.6 ns 4,7,2,7,12,2,+3,3,2,2,20,22,+3.5,-1,-1,-1,-1 Timingi z R9550 Gigabyte 128MB/128bit 3;4;2;4;8;3;CL+3;3;2;2;24;14;CL+3,5;CL-0,5;CL-0,5;WL-1;WL-1 Chodzi mi oczywiście o zmiane na 3,6 Chciałem dziś zmienić te timing i coś mi nie pasuje, brakuje 1 numerka. Po lewej standardowe timingi gigabyte, a po prawej 3,6: 3 4 4 7 2 2 4 7 8 12 3 3 3 3 3 2 2 2 ######### 2 !!!!! 24 20 14 22 3,5 3,5 -0,5 -1 -0,5 -1 -1 -1 -1 -1 tam gdzie są wykrzykniki nie wiem co wpisać, zostawiłem standardowo 2. Poza tym nie umię zrobić update biosu, próbowałem flashromem i firmowym programem gigabyte- ERROR, z parametrem -f tak samo (wiem że o tym było wielokrotnie, ale nie umię znaleźć rozwiązania problemu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 własnie skończyłem testować ABITA GURU karta poszla mi 485/690 :D co daje mi ~4000pkt w 3dmarku03.kartę kupiłem w proline.pl dostałem nastepnego dnia. jak narzaie jestem bardzo zadowolony za 350 zł (z przesyłką) jest to produkt godny polecenia.myślę że jak zmniejsze timingi wyciągnę z karty jeszcze pare megaherców... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Słaby ten Abit, myślałem że bedzie coś lepszego :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Po lewej standardowe timingi gigabyte, a po prawej 3,6: 3 4 4 7 1237807[/snapback] Ze mną jest coś nie tak, czy co <_< Zawsze myślałem, że im mniejsze timingi tym lepsze... to czemu po prawej czyli na pamięcach 3,6 są timingi większe niż na pamięciach 4.. Oświeć mnie który, bo nie wiem, o co biega :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) Wiec tak, skończyłem testowac wstępnie Abita, wyciągnąłem max 515/728, jednak z malymi artami, w testach 500/716, napiecia na gpu to 1,36 na mem 2,61 (powinno byc 1,4 i 2,8 , trzeba czekac na nastepna wersje programu, moze wtedy bedzie lepiej z tymi napieciami), by krecic grafe na tyle trzeba wlaczyc prog i w nim ustawic max takty jakie daje (480/320) dopiero potem mozna kreci wiecej np. riva tuner. Dziwne jest tez to ze majac wlaczonego proga dostawalem dziwnych i wkur******** lagow w testach i grach, doslownie byly momenty ze klatkowalo, jednak jest na to psosob, trza wlaczyc prog przed kreceniem, dac max volt, dac max takty, zapisac ustawienia i wylaczyc prog, automatycznie wentyl zasuwa jak suszarka, jednak napiecie pozostaja bez zmian, po takim zabiegu wszystko jest git i nie ma czkawek. Narazie potestowalem grafe w 2k1 i 2k3, zaraz zrobie 2k5 i Aqua3, w grach chodzi miodzio, co do oc to jeszcze nie skonczylem z nia walczyc. 2k1 - 13565 Screen 2k3 - 4064 screen 2k2 - 1612 screen Aqua 3 - 31,203 screen Edytowane 26 Stycznia 2005 przez bobson37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Widzę ze chyba w Abicie trzeba znacząco timingi przekręcić bo z takim taktowaniem pamięci(716) powinno być więcej tych marków na moje oko ok 4200-4300 pkt w 2k3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Wiec tak, skończyłem testowac wstępnie Abita, wyciągnąłem max 515/728, jednak z malymi artami, w testach 500/716, napiecia na gpu to 1,36 na mem 2,61 (powinno byc 1,4 i 2,8 , trzeba czekac na nastepna wersje programu, moze wtedy bedzie lepiej z tymi napieciami), by krecic grafe na tyle trzeba wlaczyc prog i w nim ustawic max takty jakie daje (480/320) dopiero potem mozna kreci wiecej np. riva tuner. Dziwne jest tez to ze majac wlaczonego proga dostawalem dziwnych i wkur******** lagow w testach i grach, doslownie byly momenty ze klatkowalo, jednak jest na to psosob, trza wlaczyc prog przed kreceniem, dac max volt, dac max takty, zapisac ustawienia i wylaczyc prog, automatycznie wentyl zasuwa jak suszarka, jednak napiecie pozostaja bez zmian, po takim zabiegu wszystko jest git i nie ma czkawek. Narazie potestowalem grafe w 2k1 i 2k3, zaraz zrobie 2k5 i Aqua3, w grach chodzi miodzio, co do oc to jeszcze nie skonczylem z nia walczyc. 2k1 - 13565 1238179[/snapback] widzę że twój poszedł lepiej niz mój(485/690) może to wina zasilacza który już pewnie nie wyrabia.a co dych lagów mam to samo że mi się tnie jak program chodzi w treju.jest nowa wersja oprogramowania na stronce abita ale coś zepsute jest na serwerze i nie da się pobrać.u mnie napięcia siegaja 1.38 i 2.61.jak chcesz żeby ci karta chodziła na mniejszych obrotach to ustaw żeby ustawienia urochamiały się ze startem systemu a program żeby nie uruchomiał sie,ścisz wentyl i wyłacz kompa.komp uruchomi się z cichym wentylem i bez ikony w treju ale z zapamiętanymi taktowaniami.co do podkręcania na rdzeniu to juz chyba max a pamięci jeszce maja zapas u mnie.tak myslę żeby zmienic timingi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 bobson a bawiles sie juz timingami? i jak z chlodzeniem tego malenstwia?daje rade czy juz grzeje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) Chlodzenie jest git, nie mam do niego zadnego zarzutu, max po testach i grach 35*, co do timingow to macie na dole screen, wydaje mi sie ze sa mocno chalowe, jednak na to musze poswiecic wiecej czasu. Na omje oko to przy 500/716 powninno tez byc z 4200-4300, bede jeszcze walczyl, jednak jestem stratny tylko 20 zl, a jak duzo zyskalem, jak dlamnie to wypasior i tyle :D timingi standardowe Edytowane 26 Stycznia 2005 przez bobson37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiBeR Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Panowie - super wiadomość 1237334[/snapback] Zastanawia mnie co tam jest pod tym malym radiatorem ;] Niedlugo pojawia sie modele innych producentow, to karty potanieja ;) Wystarczy spojrzec na odpowiedniki na PCI-X, gigabytea 6600 mozna dzis kupic za 435zl (dla porownania leadtek 6200 kosztuje 420zl) Wiec moze sie okaze ze nie bedzie sensu kupowac 6200, tylko dolozyc kilka zlotych od razu do 6600 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bokos Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Kurde Panowie szlak mnie trafia! Kręce grafe Atitool'em na 400 core i na 250 mem. Lipa przejawia się w tym, że jak chce podkręcic mem na więcej to wyskakują arty i zwiecha. Co jest ? :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) pewien radosław @ 480 / 500 GPU 1.35V VDD 2.66V full stable Ati tool : ) Edytowane 27 Stycznia 2005 przez jakac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemac Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Panowie i Panie (jak sa ;) ) mam dylemat dotyczacy tych kart :mur: czy sa jeszcze sapphire z 4ns pamieciami, bo na takowa sie zdecydowalem i za chiny nie moge jej nigdzie kupic :cry: czy ten z 5ns tez sie DOBRZE kreci ??? czy brac tego radka od gigabyte 128/128 4ns ??? dzieki za pomoc P.S. czytalem topic i juz sam nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_ino Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 to ja sie podpinam do tego pytanka. Musze kupić His'A LUB Shaphir'a (wersja z ViVo) i raczej pamiątki będą 5 ns. czy jest jakaś regóła w kręceniu tych pamięci, chodzi mi o ich producenta : samsung, hynix, elixir. Z jakimi pamieciami karty szukac bo na 4ns raczej nie licze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Witamponownie, pobawiłem się timingami, wyniki wzrosly z 4046 do 4229 w 2k3, 1612 do 1683, po szkole zrobie jeszcze 2k1 i aqua3, wszystkie ustawienia sa u mnie full stabilne, zero artow. Testowane na czystym systemie z sp2 proc 10x210. 2k3 screen z poprawionymi timingami 2k5 screen z poprawionymi timingami To nadal nie max!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Wierzycie w cuda ? ... świętego mikołaja lub stosunek przerywany ? :-| :? No to skmińcie tą bombę (ziomale ;) :P ) Wczoraj, godzina 21:45 - rendering w 3D studio , nagle na ekranie pojawiły się piękne szare oraz kolorowe poziome paski.... karta była w tym momencie nie kręcona więc uznałem, że nie wyłączę kompa bo kończyła się renderować ważna scena (głupi jestem :mur: ). Gdy scena skończyła się renderować na pamięć uruchomiłem aidę i sprawdziłem (jakimś cudem się doczytałem) taktowania = 250/400 , no to restart kompa ...i normalnie to jest taki moment kiedy człowiek słyszy bicie swojego serca i czuje jak mu żyły pulsują....... :mad: artefakty !!! :mad: Kreseczki, kropeczki, szlaczki róznokolorowe. No to wjazd do BIOSU i resetowanie wszystkich ustawień. :mad: artefakty :mad: . Wyjąłem kartę, obejrzałem ją, sprawdziłęm kondziołki itp. wsadzam spowrotem :mad: artefakty :mad:. No i karta do serwisu.... zapakowałem w pódełko odszukałem gwarancję, poszedłem spać. Rano trochę RTC w mojej głowie szwankował bo qrde spierniczył mi autobus.... czekając na mrozie na następny trochę oprzytomniałem i zdałem sobie sprawę, że zapomniałem zabrać kartę aby oddać ją do serwisu. No bah spowrotem na chatę, wziąłem pudełko w rękę, ale coś mnie w dołku ścisnęło i musiałem na nią jeszcze ostatni raz spojrzeć - nie ma bata, bez walki nie oddam - do głowy wpadł mi durny pomysł. Wyciągnąłem ją zawlokłem do pokoju i zaczęła się reanimacja B) Narzędzia: Suszarka , płóca. Kartę potraktowałem suszarką, dokładnie ją całą ' odmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ąc ' , przestrzeń pomiędzy radiatorem a PCB przedmuchałęm dodatkowo ustnie coby mieć pewność że żaden paproch nie zostanie. Karta nieźle się nagrzała od suszarki, metalowe elementy były gorące, bałem się że mogłem coś przysmażyć ...ale nic to - włożyłem ją spowrotem do kompa i z duszą na ramieniu nacisnąłem POWER - po chwili moim oczom ukazłą się przepiękny widok nieskazitelnego obrazu, minął POST załadowała się winda ...no to 375/520 i lecimy z markami :D Karta przeaszłą testy, żadnych artów - DZIAŁA , ONA ŻYJE !! No ale poco się tak tym podniecam na forum??? Ktoś mi może wytłumaczyć co tej karcie pomogło? Nagrzanie ? Oczyszczednie z kurzu (ale wiele go tam nie było, w sumie to niewidoczna warstewka) ? ...czy naelektryzowanie/rozelektryzowanie bądź jednakowe spolaryzowanie elementów - bo jak wiadomo przepływające powietrze także elektryzuje. Sam nie wiem - ma ktoś jakiś pomysł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiBeR Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Hmm, byla juz chyba w stanie smierci klinicznej, ale jak widac to jeszcze nie byl jej czas :lol: Moze chciala sobie odpoczac od kompa :lol: No ale na powaznie - moze jak lezala luzem to rozladowaly sie kondensatory czy cus tam musialo sie rozladowac. Nie wiem, wypada sie tylko cieszyc B) Modowales ja, czy nic nie dlubales? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 moze wilgoc?? mialem raz tak z calym kompem. wywalal jakies dziwne bledy. postawilem go na dywaniku kolo grzejnika, rano z nim porozmawialem :) i wsatl bez zadnych ale 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) Hmm, byla juz chyba w stanie smierci klinicznej, ale jak widac to jeszcze nie byl jej czas :lol: Moze chciala sobie odpoczac od kompa :lol: No ale na powaznie - moze jak lezala luzem to rozladowaly sie kondensatory czy cus tam musialo sie rozladowac. Nie wiem, wypada sie tylko cieszyc B) Modowales ja, czy nic nie dlubales? 1238886[/snapback] ...nie modowałem, ale chyba ją zmoduję - jak coś takeigo przeżyła to vmody jej nie straszne :D PS@Hesos --> ja do swojej grafy też się nagadałem ;) Edytowane 27 Stycznia 2005 przez RAZOR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemac Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) dobra juz nie odpowadajcie <_< we wrocku u dystrybutora sapphire czyli w AB pojawily sie szafirki r9550 z pamieciami 4ns - wiec kupuje SZAFIRKA :D Edytowane 27 Stycznia 2005 przez icemac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bokos Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zmieniał ktoś z was biosa w 9550 na 9600Pro, albo 9600XT ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...