Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Oplaca sie mi wymiana dzifka z podpisu na gigabyte'a 9550??

wyniesie to gdzies ruznice w cenie tych kart

GF sprzedam gdzies za 160zl a za 9550 zaplaca cos kolo 260zl

wiec koszt wyjdzie cos kolo 100zl:)

1248520[/snapback]

opłaci się pod warunkiem że będziesz OC tego radka

poza tym Gigabyte kosztuje około 239 w proline (fakt - dochodzi przesyłka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opłaci się pod warunkiem że będziesz OC tego radka

poza tym Gigabyte kosztuje około 239 w proline (fakt - dochodzi przesyłka)

1248526[/snapback]

Wiem ze sa ludzie co "nie uznaja allegro", ale naprawde ie ma sie czego bac :) Mozna dostac prawie nowiutkiego GB (uzywany pare dni/tyg) w stanie idealnym z gwarą, przy wysylce za 6zl za 200zl... Wiec po co przeplacac? (+ drozsza wysylka w sklepach jesli to leci ze sklepu internetowego). Oplacalnosc:

1. Allegro

2. Sklep w wersji normalnej

3. Sklep internetowy

W takiej kolejnosci to mniej wiece jest jesli chodzi o kupno 9550. Te karty sa juz coraz "miększe" i wydawanie na nie wiecej niz 200-210zl to strata kasy. Wchodzi 6200 i ogolnie duzo sie dzieje, wiec naprawde nie ma sensu przeplacac np za Abita 270zl (dla tych kilku mxz na pamiatkach) czy np Abita Guru za 330 (okolo, i jeszcze wysylka). Juz lepiej wylapac Gigabyte 9600PRO za te 350-360zl) a bedzie lepszy niz Guru, Gecube XT...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestan byc naiwny i nie wierz ze zasilacz za niecale 90zl da taka moc jaka jest napisana - chcesz miec pozadny zasilacz 350 - 400W to szukaj powyzej 200zl

1248683[/snapback]

o przepraszam :)

FORTRON 300-60 G T P

Dokladnie ten model posiada rzeczywistia moc w okolicach 400W (nieco mniej) i ma aktywne PFC. Jest najmocnijeszy z Fortronow dostepnych co jakis czas na allegro. Sa tam jeszcze wersje z duzym wentylem, abo BT, czy tez GTF (to o ile sie nie myle zasilacz jaki sprzedaje firma ModeCom). W kazdym razie 300-60GTP ma najlepsze parametry i aktywne pfc. Bardzo dobra opinie jak sie tu troche poszuka, ciagnie configi spokojnie duze oc proca fsb i do tego 9800Pro (sam sprawdzalem, proc 1,85V FSB 240, radek 9800 na 430/750) i wystzko chodzilo bez zajakniecia 24/7. Do tego ma 1 WOLNY wentyl (wprawdzie pod takim obciazeniem dmuchalo z niego powietrze o temp jakies 45C...), ale mam dadatkowy radiator na nim. Tak czy siak predkosc ~1300RPM ma ten wentyl i jest naprawde cichy. Jest to trudne do osiagniecia na chieftecach Dualfan, bo mamy tez wolne wentyle ale sa juz 2 :) i kosztuje PONIZEJ 100zl (teraz jets ich malo i cena czasem przekracza ta kwote). Jak sie uda dorwac tego fortrona to go szczerze polecam. Jakbym mial go wymieniac to TYLKO na cos duzo lepszego, jak Tagan 480W albo Antec Truepower... ale to do jakiegos 6800Ultra i trzeba sie liczyc z duzym wydatkiem.

Aha i nie kupujcie czasem Chiefteca 420W, bo to prawie to samo co ten 360W od Sirteca z APFC. Ktos tu kiedys robil dokladne testy i rzeczywista roznica w mocy byla miedzy nimi jakies 7-5 W... w kadym razie to oscylowalo w okolicach 400W. Wiec jesli juz brac chiefa to tylko: Chieftec 360W Dual Fan BOX model: HPC-360-302-DF w okolicach 170-180 on stoi. Nie brac tego - http://allegro.pl/show_item.php?item=40109891 , ma zle opinie i nie jest warty tej kasy i marki Chieftec...

Aha no ja do domowego kompa (sempron, epox i slaba grafa) kupilem na allegro DELTA ELECTRONICS 350W, z allegro za 60zl.. a to odpowiednik Chieftec 350W model: GPS-350BB-11L tego z duzym wentylem i pasywnym PFC (to dokladnie te same zasilacze) jest cichy i tu spokonijnie starcza.

A tak to polecam fortrona 300-60GTP.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ciekawostką odnośnie tych tanich Radkow po 200zł. jest powód, dla którego ludzie sprzedają takie karty. Bo chyba mi nie powiecie, że ktoś kupił i jest za słaba dla niego i teraz sprzedaje. A może ktoś za bardzo "przekręcił" grafe? Któz to wie :)

Jutro jade do Proline'u po Gigabyte'a - zobaczymy jak się będzie kręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ciekawostką odnośnie tych tanich Radkow po 200zł. jest powód, dla którego ludzie sprzedają takie karty. Bo chyba mi nie powiecie, że ktoś kupił i jest za słaba dla niego i teraz sprzedaje. A może ktoś za bardzo "przekręcił" grafe? Któz to wie :)

Jutro jade do Proline'u po Gigabyte'a - zobaczymy jak się będzie kręcił.

1248825[/snapback]

to zalezy...

oczywiscie sa przypadki oszustw i niedomowien, ale to mozna wyczuc albo zminimalizowac ryzyko. Widzisz ze koles ma duzo pozytywow, daje GWARE i jakies sensowne zdjecia co ogolnie zapewnia o wiarygodnosci. Jedynym haczykiem w takiej aukcji wydaje sie bys slabe o/c karty (heh tak jakby w wypadku tej co ja nabylem) ale to akurat w moim wypadku nie ma znaczenia bo i tak robie vmoda, a gdy poblogoslawimy nasza karte dodatkowymi voltami roznice sie zacieraja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o przepraszam  :)

FORTRON 300-60 G T P

Dokladnie ten model posiada rzeczywistia moc w okolicach 400W (nieco mniej) i ma aktywne PFC. Jest najmocnijeszy z Fortronow dostepnych co jakis czas na allegro. Sa tam jeszcze wersje z duzym wentylem, abo BT, czy tez GTF (to o ile sie nie myle zasilacz jaki sprzedaje firma ModeCom). W kazdym razie 300-60GTP ma najlepsze parametry i aktywne pfc. Bardzo dobra opinie jak sie tu troche poszuka, ciagnie configi spokojnie duze oc proca fsb i do tego 9800Pro (sam sprawdzalem, proc 1,85V FSB 240, radek 9800 na 430/750) i wystzko chodzilo bez zajakniecia 24/7. Do tego ma 1 WOLNY wentyl (wprawdzie pod takim  obciazeniem dmuchalo z niego powietrze o temp jakies 45C...), ale mam dadatkowy radiator na nim. Tak czy siak predkosc ~1300RPM ma ten wentyl i jest naprawde cichy. Jest to trudne do osiagniecia na chieftecach Dualfan, bo mamy tez wolne wentyle ale sa juz 2 :) i kosztuje PONIZEJ 100zl (teraz jets ich malo i cena czasem przekracza ta kwote). Jak sie uda dorwac tego fortrona to go szczerze polecam. Jakbym mial go wymieniac to TYLKO na cos duzo lepszego, jak Tagan 480W albo Antec Truepower... ale to do jakiegos 6800Ultra i trzeba sie liczyc z duzym wydatkiem.

Aha i nie kupujcie czasem Chiefteca 420W, bo to prawie to samo co ten 360W od Sirteca z APFC. Ktos tu kiedys robil dokladne testy i rzeczywista roznica w mocy byla miedzy nimi jakies 7-5 W... w kadym razie to oscylowalo w okolicach 400W. Wiec jesli juz brac chiefa to tylko: Chieftec 360W Dual Fan BOX model: HPC-360-302-DF w okolicach 170-180 on stoi. Nie brac  tego - 1248743[/snapback]

co do tego chiefa 1136h to sie nie zgodze ... napiecia jak skala szczegolnie 5V ma swietne...ani drgnie(moj epoxik ciagnie z 5V)

byl troche glosnawy po podgrzaniu ale mala przerobka i juz cisza. mialem wczesniej fortrona 300-60GTP i byl 5x gorszy od tego, slabo trzymal napiecia ale za to byl ultra cichy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku codegena to nawet nie robiac zadnych przerobek mozna go latwo usmazyc :blurp:

@aerial - to ten giga to pomeczysz w oczekiwaniu na co?;] GF6600 Leadteka? B) Bo ja sie wlasnie chyba czaje na tego, na razie swojego asusa pod mlotek niedlugo daje, wlasnie zkupilem gf2mx za 36zl;] I to bedzie moja karta przez jakis 1-2ms :banana: Wsadzilbym z szafy jakas tnt, ale musze miec tv-out wiec musialem kupic.

PS - szukam vmodow do gf2mx :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial ty poleciles zasilacz Chieftec 360W Dual Fan BOX model: HPC-360-302-DF probowalem go znalezc ale jedyne co mam to Chieftec 360W (HPC-360-202DF) inna jest tylko koncowka z 302 na 202

1249164[/snapback]

202 - pasywne PFC

302 - aktywne PFC

DF - dwa wentylatory

Sam mam Chieftec'a HPC-360-202 z pasywnym PFC i jednym wentylatorem (jest dzięki temu cichszy niż DF) i bardzo sobie chwalę. Jak na moje potrzeby w sam raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Mam taka mala propozycje - poniewaz jest to forum o kartach graficznych 9550 to moze przestaniemy juz rozmawiac na temat zasilaczy bo ten post coraz mocniej sie rozrasta - a pozniej ktos zada pytanie jakies a ktos wyskoczy aby przeszukal ten topic - i wez tu przeszukaj jak on taki objety i w dodatku 1/3 to nie na temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam juz tego wspomnianego radka9550 od szafira na pamieciach samsunga 4ns - swiezutka dostawa dopiero ma trafic na polki (480 sztuk tylko przyszlo do AB :huh: )

jak zamontyuje to powiem co i jak sie wykreca :)

P.S.

jaki bios wgrac do niego, chodzi mi o jakis 9600Pro, lub XT :wink:

czy tez szafirowaty ???

Edytowane przez icemac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nie było mnie tu trochę...

Co do Allegro to dam wam dobrą radę: nie kupujcie tam Radków 9550 !!!

Nie twierdzę, że z każdym egzemplarzem tak jest, ale przeważnie ludzie po niskich cenach sprzedają tam karty, które się źle kręcą. Wiem bo sam tak zrobiłem. Poza tym, znajomy nabył tam HIS'a i Gigabyte, i żadna z kart nie wyciągnęła na rdzeniu 400 Mhz. Ogólnie lepiej te parę złotych dołożyć i kupić w sklepie, a jeżeli się i tak nie będzie kręcił, trudno- sprzedacie na Allegro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nie było mnie tu trochę...

Co do Allegro to dam wam dobrą radę: nie kupujcie tam Radków 9550 !!!

Nie twierdzę, że z każdym egzemplarzem tak jest, ale przeważnie ludzie po niskich cenach sprzedają tam karty, które się źle kręcą. Wiem bo sam tak zrobiłem. Poza tym, znajomy nabył tam HIS'a i Gigabyte, i żadna z kart nie wyciągnęła na rdzeniu 400 Mhz. Ogólnie lepiej te parę złotych dołożyć i kupić w sklepie, a jeżeli się i tak nie będzie kręcił, trudno- sprzedacie na Allegro  :D

1249837[/snapback]

Heh poniekad cos w tym jest :)

Moj idzie na 410/530 :)

Juz zaczalem przygotowania do vmoda, zerwalem ta paskudna biala tasme, zrobilem szlif strandardowego radiatorka i posmarowalem to ceramique. Na radiatorem mimo wystzko dalem wentylek 4x4x1 7V :) wydajnosc monstrualna, ale roznica miedzy 0 nawiewu a takim nawiewem w temp radiatora jest jednak dosc istotna.

Taka karta to swego rodzaju wyzwanie dla kogos kto sie chce bawic vmodem :) Ktos tuu kiedys nawet napisal ze te slabo krecace sie mialy wlasnie nieco lepsze osiagi po vmodach. Moze dzis przekonam sie ile w tym prawdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej chlopaki, mam kupca na swego fx-a za 190zl a nowy u mnie w sklepie Gigabyte 265zl, Sapphire 257, i jakis Palit 250zl.

Powiedzcie mi czy sprzedawac i dolozyc?? i prosze o szybka odpowiedz bo kupiec mi ucieknie ;)

dzinx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz mam takową prośbę ....

Może mi ktoś tu napisać jak ustawić Timingi pamieci na R9550 GB ? Mam 4ns, ale można podobno ustawić na 3,6 ns .. . . Wiem, że było to opisane, ale cosik nie teges podobno było . .. . I za pomocą czego to można zrobić. .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie?? u mnie w Lublinie na tej wsi nic nie ma. qrwaaa. chcialem dzis kupic wiatrak 80 arctic cooling a tu [gluteus maximus] nie wiedza co to jest , pierdykana wies

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, beeeez kitu, ale nawet mowisz ze brac?? Gigabyte, nie?? spox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szafirka 9550 128\128 :D no i troche sie zawiodłem bo pamiątki sie słabo kręcą :cry: (460 DDR to maxx później arty) ale gpu to już miodzik 400 na luziku. chłodzonko jest stock. A apropo tych pamiątek - "elixir" to dobra firma?? i jak sprawdzić ile mam *.*ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...