Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem Gigabyta 9550, z pamieciami hynixa. Pamięc dochodzi mi tylko do 255 za to rdzen spokojnie krece na 470. Czemu na tych pamieciach moge tak malo wyciagnac? Zainstalowalem na karcie wiatrak 60x60 tak ze przy maksymalnych wartosciach radiator jest zimny i dodatkowo wiatrak owiewa mi pamieci na ktorych zainstalowalem miedziane radiatorki. Czy to koniec mozliwosci oc pamieci?

Może ma pamięci z czasem dostępu 5ns. Jeżeli tak to dużo więcej nie polecą chyba. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w sumie zastanawiam sie czy jest jakis sens kupowania 9550XT, taki 9600 pro kosztuje jakies 20zl. wiecej :) sorry ale bez krecenia mamy szybsza karte, ktora nawet jesli ma cienkie pamieci i nie poleci wiecej o 100mhz to i tak bedzie lepsza za prawie takie same pieniadze

ps. z tego co czytalem Gigabyte (najtanszy r9600 pro) czesto smiga z 400/600 na 450/700 co dla mnie jest wynikiem rewelacyjnym

No tak dolicz koszt CS:CZ i wychodzi już min.70zł różnicy, i znów za te 10% więcej nie warto tyle płacić :P

Chodz Gigabyte też ma fajne wyposażenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie czy mi sie wydaje ale his 9550 128mb 128bit kreci sie prawie tak samo jak ten gexgube ...  440/560 i to za 360zł  8O

A gdzie tak ją podkręcili? Bo coś mi sie nie chce wierzyć. Zwłaszcza w rdzeń. Przecież ona ma standardowo 250/400 i kręcą ją na 440/560? 80% więcej na rdzeniu? Podaj jakiś link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Z rdzeniem nie ma problemu, ale pamięci to nie wiem. Jedni mówią że są 5ns inni że 4ns. Kupiłbym tą karte gdyby były 4ns, ale w sklepach internetowym nie piszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rdzeniem nie ma problemu, ale pamięci to nie wiem. Jedni mówią że są 5ns inni że 4ns. Kupiłbym tą karte gdyby były 4ns, ale w sklepach internetowym nie piszą.

Ja słyszałem że hynixy 4ns. Ale ze sklepami internetowymi to nigdy nic nie wiadomo na pewno. Nawet jak zadzwonisz i powiedzą Ci że 4ns to możesz dostać karte z 5ns. Podobnie jak było z tym GeCubem. Ktoś zamawiał Extreme Edition a dostał zwykła :( . Ja tam nadal czekam na link bo max co znalazłem jeżeli chodzi o kręcenie tego Hisa to 310/500. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie czy mi sie wydaje ale his 9550 128mb 128bit kreci sie prawie tak samo jak ten gexgube ...  440/560 i to za 360zł  8O

A gdzie tak ją podkręcili? Bo coś mi sie nie chce wierzyć. Zwłaszcza w rdzeń. Przecież ona ma standardowo 250/400 i kręcą ją na 440/560? 80% więcej na rdzeniu? Podaj jakiś link.

Tak, ale nie na zwykłym chłodzeniu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem radiatorki, najtańsze za 28zł 10szt. :lol: .

I nie stety słabo sobie radzą, max. bez artefaktów 283mhz :(

W poniedziałek zamontuje jeszcze wentyl na wysokości karty 80x80, ale muszę kupić przejściówkę na molex. Radiatorki aż parzą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem radiatorki, najtańsze za 28zł 10szt. :lol: .

I nie stety słabo sobie radzą, max. bez artefaktów 283mhz :(

W poniedziałek zamontuje jeszcze wentyl na wysokości karty 80x80, ale muszę kupić przejściówkę na molex. Radiatorki aż parzą :P

Ja myślę że radiatory tu nie wiele dadzą jeżeli chodzi o O/C. Dobrze że będą bo przynajmniej pamięci sie nie usmażą :D ale na więcej MHz bym nie liczył. Jakby podnieść im napięcie to tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się im podniesie napięcie to się chyba stopią :P

Hehe możliwe :D . Nie ale serio coś jest nie tak. 3,3ns powinny pójść troche wyżej obojętnie czy to EtronTech czy samsung czy Hynix. Chyba ze ten nadruk to też mała ściemka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj na giełdzie R9550 Manli. po podkreceniu redlinker-em (mam stery Omega) program nie zapamiętuje ustawien po resecie kompa. Co mam zrobic aby je zapamiętał? Aktualniw ustawienia 250@470 400@500 powyżej tego są już arty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Mogiel - pamięci parzą, są BGA, więc są przevoltovane. Normalnie BGA sie słabiutko grzeją.

Ja uważam że EtronTechy to [ciach!]iane kostki, już wiele razy tak było choćby w GF4 Ti które na tych kostkach (tyle że TSOP) sie beznadziejnie kręcą.

Crusio - nie ma już aidy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Harry Lloyd. A ile razy pamięci na kartach parzą a ludzie robią jeszcze V-mody. Z resztą na moich moge spokojnie trzymać palec. Miałem kiedyś MXa440 na którym rzeczywiście nie mogłem utrzymać palca na pamiątkach przez dłużej niż 1s. A aida jest. Tylko nie ukazują się już nowsze wersje Aidy tylko Everest chyba czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Mogiel może tak jest na TSOP-ach ale nie na BGA. Vmody to robią jak chcą wykręcić te pamięci już niewyobrażalnie (dobry krok do zwalenia karty, nie raz to widziałem).

I dalej uważam że EtronTechy to [ciach!], a dlatego że na MX460 miałem Samsungi BGA 3,6ns które szły na 660MHz i były przy tym ledwo letnie.

Nie wiecie gdzie najtaniej można kupić HIS 9550 128MB 128bit??? W komputroniku jest 369zł ale szukam taniej bo droga wysyłka strasznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie kręcenia tego HISa.

Taktowanie standartowe to 250, ale jak wspominałem wcześniej to jest R9600 z zmienionym biosem, a ten ma już 325 MHz. Na standartowym chłodzeniu nie sprawdzałem jak się kręci bo odrazu wywaliłem tę pierdziawkę z GPU.

440/560 i chłodzenie pamięci z dobrą wentylacjią. (jak się przyjżycie awatarowi to zobaczycie dwa wentyle 80mm dmuchające na kartę)

Max co wycisnąłem z rdzenia to 465, ale bez ruszania pamięci.

Max pamięci bez rdzenia to 580.

Te HISy mają na bank HYNIXY 4ns. Mam takie dwa.

W tym jeden to R9600 drugi R9550.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Outsaider25 zainstaluj sobie rivetuner. Uważaj na swoją karte bo nie ma ramki wokół rdzenia i jak chycisz za radiator przy pamieciach to ukruszysz rdzeń. Ja tak zrobiłem ale zaraz się skapowałem po kupieniu i oddałem po 5 minutach.

His radeon 9500 128 128 bit ma pamieci Hinix 4ns. Pisałem do komputronika i dostałem taką odpoiwedz

" http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12083

pamieci Hynix, oznaczenie hy5du281622et-4 korea

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12606

producent: x-power (zalezny od dostawy)

zdjęcia kart są refernecyjne i moga odbiegac od rzeczywistości "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

ZeroSuper coś słaby wynik, Crusio przy gorszym procu (bo więcej cache nic nie daje w tym przypadku) ma 1300pkt więcej. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. W topicu o Gigabyte 9600 pro natrafiłem na mały test wykonany przez kolege pimol'a na tej właśnie karcie.

Na takim sprzęcie:

AMD AthlonXP 2500+@2200MHz 1,45V!!! [11*200] - stress 46*C

EPoX 8RDA+ rev 2.2

2x256MB DDR/400 Hynix HY5DU56822BT-D43 (synchro) 2,5-3-3-7

Gigabyte Radeon 9600Pro 400@500/600@650 Samsung k2d263238e-gc33

Osiągnął następujące wyniki:

Domyślne taktowanie: 400/600

3d Mark 2001 SE = 12100

3d Mark 2003 = 3545

Przetaktowanie: 400@500/600@650

3d Mark 2001 SE = 13594

3d Mark 2003 = 4059

Jak widać mimo tak wysokich zegarów i możliwości o/c Gigabyta (aż 500MHz na rdzeniu i 650MHz na pamięciach)(dużo więcej niż GeCube 9550XT) Przyrost wydajności nie jest tak duży jak w przypadku 9550XT. Także jeżeli chodzi o 3dMarki Gigabyte nie miażdży aż tak bardzo wyników na Gecube 9550XT. Co o tym sądzicie? Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie bawilem na swojej. Przyrost 400 markow w 3DMarku 2001 i powiem szczerze ze ustawienie nizszych timingow jest znacznie wydajniejsze niz podkrecenie. Tstowalem jeden bios karty Saphirre od 9600 pro. Wsyzstko spoko smigalo na 460/600 ale wynik w marku identyko, a nawet mniejszy niz przy oryginalnym biosie od 9550 XT i podkreceniu karty na 460/580.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...