Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Siema :-D Pisze już do was mam nadzieje poraz ostatni o porade prosząc bardzo :P

Zdecydowałem się, że kupię karte z jakiś sklepów internetowych :) do 400zł

polecaliście mi tą:

http://proline.pl/shop.php?prodid=41424954...535305f47555255

jest może jeszcze jakaś karta, którą powinienem wziąć zamiast tej ?? CZy brac ABITA GURU ?? Proszę o szybką porade bo jak coś to zamówie dzisiaj i bede czekał :D I pytanie mam do was jak się reklamuje karty w sklepach internetowych i jak długi czas realizacji zamówienia jest ??

Edytowane przez Busterje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie,kolega ma płytę [pentium2] z portem AGP x2.A chcialby juz dzis uzywać karty która docelowo będzie w jego nowym kompie.Karta ma byc na radeonie 9550,i fajnie byloby jej nie zjarać!!

Edytowane przez Jedrek71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie,kolega ma płytę [pentium2] z portem AGP x2.A chcialby juz dzis uzywać karty która docelowo będzie w jego nowym kompie.Karta ma byc na radeonie 9550,i fajnie byloby jej nie zjarać!!

1291418[/snapback]

No cóż, każda karta oparta na Radku 9550 będzie twojemu koledze pasowała o ile te AGP 2x ją obsłuży.... a w to wątpię. Zresztą, przy takim procku (i pewnie całej reszcie) ten Radeon nie wyciągnie nawet 30% swojej mocy B)

Lepiej zrobi gdy zaoszczędzi na nowego kompa a później będzie się bawił w kupowanie grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema :-D Pisze już do was mam nadzieje poraz ostatni o porade prosząc bardzo :P

Zdecydowałem się, że kupię karte z jakiś sklepów internetowych :) do 400zł

polecaliście mi tą:

1291414[/snapback]

Jak ci zalezy koniecznie na wymianie karty to wez Abita Guru, chociaz jak mozesz troszke poczekac na geforce 6200 lub 6600 to bylo by troszke lepiej :unsure:

a co do reklamacji w sklepie internetowym to czas realizacji to chyba do 14 dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, każda karta oparta na Radku 9550 będzie twojemu koledze pasowała o ile te AGP 2x ją obsłuży.... a w to wątpię. Zresztą, przy takim procku (i pewnie całej reszcie) ten Radeon nie wyciągnie nawet 30% swojej mocy  B)

Lepiej zrobi gdy zaoszczędzi na nowego kompa a później będzie się bawił w kupowanie grafiki.

1291601[/snapback]

Wszystko masz rację,tylko wiesz często bywa tak ze jest 300zł i to cala zabawa.A wracając do tematu,to bierzesz pod uwagę ze te dwa standarty[x2 i x4]różnią się zasilaniem?Innymi slowy prosba o objasnienie mi kwestji zasilania,bo najgorzej by było te "300zł" spalic w niekompatybilnym prądowo porcie.Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee ja juz czekam jakis czas i narazie dupsko zbite wiadomo moze ile czekac czasu jeszcze bedzie trzeba ?

//

a moze na to sie zdecydowac ??

1291683[/snapback]

Warto czekac :lol: , ja przy D1.2, 384mb, 10gbHDD, Geforce256 32mb :mur: czekam tak do okolo czerwca, (dlaczego) zobacz moja sygnaturke :lol:

co do r9500 to troche wyglada na wala, bo jak moze byc 3 gwaracja od producenta skoro juz jej nie robia od kilku lat :unsure: pozatym 64mb na obecne czasy to juz jest malo. Jak juz jestes na takim "glodzie" i koniecznie chcesz miec juz nowa karte to chyba najlepsza inwestycja bedzie abit guru, starczy ci na jakis czas, a zawsze mozesz sprzedac i kupic cos lepszego (geforce6600 lub inne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli już teraz chcesz kupić kartę do 400 zeta to Abit jest Dobrym rozwiązaniem. Kręci się lepiej jak większość obecnych gecube (nie mówię tu o gecubach sprzedawanych wcześniej), ewentualnie można by wziąć jeszcze jakiegoś radka 9500 zakładając że miałby 128 pamięci z jakimś dobrym dostępem i oczywiście sprawne 8 potoków po odblokowaniu, ale to trzeba by takiego poszukać :P

Edytowane przez Buraki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1291418[/snapback]

Z ciekawości wyjąłem pudło od hisa- wyraźnie napisane ,że obsługuje agp 4X/8X i nic więcej!!! wymaga zasilania 1,5 lub 0,8v(przy agp 8X).

Więc pakowanie karty w slot agp 2X uszkodzi co najwyżej karte- agp 1 i 2 o ile sie nie myle dostarczają 3,3 v a to za dużo... Poza tym jeśli karta nie obsługuje agp 2X to pewnie wycięcia na złączu i tak nie pozwolą jej zamontować w starym slocie...

TAK WIĘC NIE DA SIE :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Boze jakie lamerskie pytanie sie szykuje tylko prosze nie bluzgac nie bic itd itp (ale w miare mozliwosci prosze o odpowiedz ;)) Mam Sapphire 9550 (400/500 bios mod 9600 NP) i chce sie pozbyc tego pracujacego jak odkurzacz wiatraka. Mam juz radiatorek przyciety z otowrami ale za nic nie moge zrobic, bo nie moge wyciagnac kabelka od zasilania wiatraczka z karty. Probowalem juz wszystkiego: sila, kombinerki, dwie igly zeby odchaczyc te zabki co trzymaja i nic :mur: Pliss pomozta ludzie bo juz nie mam sily :(. Pozdrowienia

Edytowane przez szef182

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wrzystkich. :D

Mam do Was (fachowców) skromne pytanko, mianowicie:

Niedawno kupiłem kartę graficzną Gigabyte 9550. Wykręciłem ją na 440/580 (430/540 bez artów). Wrzystko działało idealnie do czasu kiedy ponownie uruchomiłem komputer. Zaczeło sypać artefaktami nawet na standartowych taktowaniach, próbowałem wrzystkiego - zmiana sterowników, format windowsa i nic. U kolegi to samo. Zauważyłem, że jest to wina pamięci (rdzeń się podkręca jak wcześniej, a pamięci ani rusz :sad:)

Co mam zrobić z tą kartą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wrzystkich. :D

Mam do Was (fachowców) skromne pytanko, mianowicie:

Niedawno kupiłem kartę graficzną Gigabyte 9550. Wykręciłem ją na 440/580 (430/540 bez artów). Wrzystko działało idealnie do czasu kiedy ponownie uruchomiłem komputer. Zaczeło sypać artefaktami nawet na standartowych taktowaniach, próbowałem wrzystkiego - zmiana sterowników, format windowsa i nic. U kolegi to samo. Zauważyłem, że jest to wina pamięci (rdzeń się podkręca jak wcześniej, a pamięci ani rusz :sad:)

Co mam zrobić z tą kartą?

1292375[/snapback]

Jeśli jest faktycznie tak jak piszesz to chyba karta uległa uszkodzeniu, czeka Cię wycieczka do serwisu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest faktycznie tak jak piszesz to chyba karta uległa uszkodzeniu, czeka Cię wycieczka do serwisu :wink:

1292515[/snapback]

Karta jest na 3 letniej gwarancji, choć obawiam się, że mi jej nie przyjmą. Powód - na radiatorze widoczne są ślady po wkręceniu wentylatora.

Olśniło mnie :D:

Można gdzieś kupić nowy radiator? (taki sam jak stary), wtedy bym je przemienił i oddał na gwarancję. Chyba dobry pomysł :-?

Edytowane przez keredam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest na 3 letniej gwarancji, choć obawiam się, że mi jej nie przyjmą. Powód - na radiatorze widoczne są ślady po wkręceniu wentylatora.

Olśniło mnie  :D:

Można gdzieś kupić nowy radiator? (taki sam jak stary), wtedy bym je przemienił i oddał na gwarancję. Chyba dobry pomysł  :-?

1292697[/snapback]

Spróbuj, może Ci wyjdzie....

Jeżeli karta była kupowana w sklepie zawsze możesz powiedzieć że sprawdzałeś czy radiator był dobrze założony na gpu. Zdaje się (przyjamniej tak mi mówił sprzedawca jak kiedyś kupowałem GF4 MX) że sprzęt grafa nie podlega reklamacji z tytułu gwarancji gdy ma naruszone stickery (nalepki). Ozacza to, że ingerencja w chłodzenie karty nie unieważna gwarancji.

Jak dobrze będziesz "lał wodę" to pewnie Ci reklamację uzględnią B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ponownie ja..

Jak to jest z wydajnością tych Radeon 9550 HiS 128 MB (128-bit). Moja siostra poszukuje grafiki i wyczaiła na allegro, że można je nabyć za 190zł i się napaliła na tą grafikę.

Czytałem recenzje: http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...radeon9550.html

Przeglądałem fora i znalazłem, że :

- jest on na czerwonym laminacie i wykonanie nie jest zachwycające.

- rdzeń na standardowym chłodzeniu idzie na 290Mhz, a powyżej występują „zwisy” w grach.

- pamięci Hynix 5ns podkręcają się na 460 MHz.

- bardzo grzeją się kondensatory przy rdzeniu.

- nie posiada czujnika temperatury.

Na pierwszy rzut oka widzę, że posiadacze tej karty maja taktowania @420/530. Czy testy benchmark kłamią ? A może to przez Catalisty 3.8 których używali ? Jak jest z testami w 3DMark ? Wydajnością różni się znacznie od Gigabyte ?

Dzięki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnością różni się znacznie od Gigabyte ?

Dzięki za odpowiedz.

1292925[/snapback]

Ma gorsze timingi pamięci, ale można to zmienić. Jak widać gorzej się kręci, nie dowoltowana, słabsze pamięci. Lepiej brać GB - jeśli dalej kręcą się tak dobrze jak kiedyś.

To na Allegro to może być 64bit. "Sprzedawcy" różne numery odstawiają.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj, może Ci wyjdzie....

Jeżeli karta była kupowana w sklepie zawsze możesz powiedzieć że sprawdzałeś czy radiator był dobrze założony na gpu. Zdaje się (przyjamniej tak mi mówił sprzedawca jak kiedyś kupowałem GF4 MX) że sprzęt grafa nie podlega reklamacji z tytułu gwarancji gdy ma naruszone stickery (nalepki). Ozacza to, że ingerencja w chłodzenie karty nie unieważna gwarancji.

Jak dobrze będziesz "lał wodę" to pewnie Ci reklamację uzględnią  B)

1292915[/snapback]

Dzięki za odpowiedz.

Na gwarancji jest napisane, że:

oddziałowywanie mechaniczne na sprzęt, naprawy, modyfikacje, przeróbki sprzętu we własnym zakresie itp. powodują wygaśnięcie gwarancji.

Mimo to pokombinuje ze sprzedawcą, może mi się uda B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz.

Na gwarancji jest napisane, że:

oddziałowywanie mechaniczne na sprzęt, naprawy, modyfikacje, przeróbki sprzętu we własnym zakresie itp. powodują wygaśnięcie gwarancji.

Mimo to pokombinuje ze sprzedawcą, może mi się uda  B)

1293001[/snapback]

Z tego co napisałeś, wynika że sprzedawca może Ci nie uznać gwarancji wg punktu modyfikacje, przeróbki sprzętu we własnym zakresie itp. A jak długo masz tę kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś, wynika że sprzedawca może Ci nie uznać gwarancji wg punktu modyfikacje, przeróbki sprzętu we własnym zakresie itp. A jak długo masz tę kartę?

1293031[/snapback]

Kartę kupiłem dokładnie 2 tygodnie tamu, 9.02.2005r

2 punkt w gwarancji:

2.Naprawy gwarancyjne dokonywane będą w terminie 14 dni od daty przyjęcia sprzętu do naprawy jeżeli nie wystąpią żadne nieprzewidziane okoliczności.

To znaczy, że mam jeszcze jakieś szanse?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę kupiłem dokładnie 2 tygodnie tamu, 9.02.2005r

2 punkt w gwarancji:

2.Naprawy gwarancyjne dokonywane będą w terminie 14 dni od daty przyjęcia sprzętu do naprawy jeżeli nie wystąpią żadne nieprzewidziane okoliczności.

To znaczy, że mam jeszcze jakieś szanse?

1293100[/snapback]

Sprzedawcy - lamerzy są zwykle nie normalni ale...

Jeśli przykręciłeś wentylator srubkami i nie pogiąłeś (połamałeś) finów tylko je porysowałeś to nie widzę tu problemu.

Producent mógłby unieważnić gwarancję jeśli radiatorem ukruszyłbyś rdzeń. Jak sprzedawca nie będzie chciał przyjąć to przyjdź drugi raz z wymienionym od innego GB radiatorem. Jeśli nadal nie będzie chciał przyjąć to udaj się do Rzecznika Praw Konsumenta. Na zarzuty sprzedawcy powiedz że mu się przywidziało Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawcy - lamerzy są zwykle nie normalni ale...

Jeśli przykręciłeś wentylator srubkami i nie pogiąłeś (połamałeś) finów tylko je porysowałeś to nie widzę tu problemu.

Producent mógłby unieważnić gwarancję jeśli radiatorem ukruszyłbyś rdzeń. Jak sprzedawca nie będzie chciał przyjąć to przyjdź drugi raz z wymienionym od innego GB radiatorem. Jeśli nadal nie będzie chciał przyjąć to udaj się do Rzecznika Praw Konsumenta. Na zarzuty sprzedawcy powiedz że mu się przywidziało Dołączona grafika

1293120[/snapback]

he he... dzięki, tak zrobię :lol:

Zaraz zdejmę wentylator, radiatorki z pamięci i dzwonie do gościa. Mam nadzieję, że mi przyjmię.

Dzięki Wam wrzystkim, bardzo mi pomogliście! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he... dzięki, tak zrobię :lol: 

Zaraz zdejmę wentylator, radiatorki z pamięci i dzwonie do gościa. Mam nadzieję, że mi przyjmię.

Dzięki Wam wrzystkim, bardzo mi pomogliście! :D

1293133[/snapback]

Nie ma za co :lol:

Teraz mam takie pytanko: spotkał się ktoś z Radkiem GB opartym na kościach Samsunga 4ns :?: Ja z O/C tych pamiątek :?: Ja takie mam.... miały być hinixy a są samsungi.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jestem w posiadaniu Leadtek GeForce 4Ti 4200 128 MB na AGPx8! I wlasnie chcialem przesiasc sie na Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit)! Co sadzicie o tej przesiadce? Myslicie ze mi sie to oplaca? A jak myslicie za ile moglbym sprzedac mojego GeForce'a? Bo ten Radek jest w Komputroniku za 279!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszytskich !!

Chce kupic r9550 i mam takie pytanie czy sa 2 różne sapphire z pamieciami 4 ns i 5 ns, czytalem na tej stronie, ze niby to sa takie same pamieci, ale na www.arest.pl za tego samego radka na 4 ns trzeba zaplacic 249 zl, a bez tej adnotacji kosztuje 235 zl, czy jest sens dolozyc te pare zlotych czy to sa te same karty?

A moze lepiej wziac Gigabyte za tez 235 zl ? Ktory lepiej sie kreci i czy przy 440/520 bede musial kupowac jakies dodatkowe chlodzenie do ktorejs z tych kart?

I juz naprawde ostatnie pytanie, czy wystarczy zasialacz 300W, czy bede musial go wymienic?

pozdro Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ponownie ja..

Jak to jest z wydajnością tych Radeon 9550 HiS 128 MB (128-bit). Moja siostra poszukuje grafiki i wyczaiła na allegro, że można je nabyć za 190zł i się napaliła na tą grafikę.

Czytałem recenzje: 1292925[/snapback]

Z tym 290 na rdzeniu to chyba jakaś ściema- hisy jakoś fenomenalnie się nie kręcą ale w granicach 400-420 to przeważnie biegają, jak ktoś nie może dobić do 400 i ma np 380 to ma kiepski egzemplarz. Co do pamiątek to faktycznie montowane 4ns hynixy to tragedia- kumpel kupił taką, na szczęście za moją namową następnego dnia wymienił w komputroniku na inną serie z pamięciami 4ns i spokojnie 440 wyciąga bez artów. Benchmart tak już ma- w swoim czasie udowadnł,że da gb max na rdzeniu to 300 czy 320 podczas gdy dobre egzemplarze mykały 360 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jestem w posiadaniu Leadtek GeForce 4Ti 4200 128 MB na AGPx8! I wlasnie chcialem przesiasc sie na Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit)! Co sadzicie o tej przesiadce? Myslicie ze mi sie to oplaca? A jak myslicie za ile moglbym sprzedac mojego GeForce'a? Bo ten Radek jest w Komputroniku za 279!

1293616[/snapback]

oplaca sie , wymienaj!

ale nie kupuj w komputroniku bo tam maja drogo. zobacz np. w www.esc.pl

Witam wszytskich !!

Chce kupic r9550 i mam takie pytanie czy sa 2 różne sapphire z pamieciami 4 ns i 5 ns, czytalem na tej stronie, ze niby to sa takie same pamieci, ale na www.arest.pl za tego samego radka na 4 ns trzeba zaplacic 249 zl, a bez tej adnotacji kosztuje 235 zl, czy jest sens dolozyc te pare zlotych czy to sa te same karty?

A moze lepiej wziac Gigabyte za tez 235 zl ? Ktory lepiej sie kreci i czy przy 440/520 bede musial kupowac jakies dodatkowe chlodzenie do ktorejs z tych kart?

I juz naprawde ostatnie pytanie, czy wystarczy zasialacz 300W, czy bede musial go wymienic?

pozdro Kacper

bierz lepiej gigabyte, lepiej sie kreci od saphirow . co do chlodzenia przy takich taktach to mozna by bylo zamontowac jakis maly wolnoobrotowy wentylatorek, co do zasilki to zalezy czy masz jakis firmowy czy nie (zreszta bedzie chodzic, ale niewiadomo ile :lol: i czy po spaleniu niepociagnie ci reszty kompa :mur: )

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oplaca sie , wymienaj!

ale nie kupuj w komputroniku bo tam maja drogo. zobacz np. w www.esc.pl

No juz znalazlem w innym sklepie w Poznaniu (www.atom-pc.pl) tego radka za 250zl ale OEM! BOX jest za 280zl... powiedzcie mi czy to jakas wielka roznica? Oplaca sie w ogole tego BOXA brac? Mi sie wydaje ze nie...

PS slyszalem ze radki maja niby jakie bledy w niektorych grach i ze niektore nie wspolpracuja z tymi kartami? Czy to prawda?

Edytowane przez lookash2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeeeeest :)

Witam szanownych posiadaczy R9550 :)

Wlasnie stalem sie posiadaczem R9550 firmy Gigabyte, narazie nie podkrecalem,

karta w 2D jest prawie zimna, w 3D zaczyna sie grzac i z tego powodu dopuki

nie nakleje radiatorow nie bede krecil...

Na sprzecie jak w podpisie i nie kreconym Radku mam:

3Dmark2001se(wer 330): 7779

3Dmark2003(wer 3.5.0): 2156

To chyba dobre wyniki ?

Taktowanie jest troche dziwne:

249/195(?, powinno byc 250/200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...