Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja zawsze mówię o fabrycznych faktach, bo osobiście nie uznaję sprzętowych modyfikacji typu v-mody czy coś (nie mówie o zmianach chłodzenia itp.).

Radki 9600 zużywają tak mało prądu że do ustawień 500/600 dodatkowe zasilanie nie jest potrzebne (a i podczas testów OC wychodziło że także nie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec pisze tutaj. Po przeczytaniu od dechy do dechy calego tematu o Radeonie 9550, chcialem zeby mi ktos podsumowal i doradzil co wybrac:

w sklepie Apollo (www.apollo.pl) mam do wyboru Hisa Radeona 9550 128/128 za 310zl i Gigabyte'a za 320zl ( tyle tylko za naniego bede musial czekac jeden dzien, bo nie maja aktualnie na stanie). Wiem ze roznica to tylko 10zl ale nie wiem ktory bedzie najlepiej chodzil na moim kompie. Dodam rowniez ze mam ochote kiedys zabawic sie w podkrecanie tejze grafy wiec chcialbym wybrac taka ktora jest najbardziej podatna tej czynnosci(narazie sie tym nie inetesuje ale mysle ze z biegem czasu pobawie sie tym troche)

P.S Chcialem rowniez zapytac jak moge udowodnic sprzedawcy ze moja karta gf2 mx 200 64mb pixelviewa ma faktycznie 64 mb pamieci, gdyz sam sprzedwca wyklocal sie ze mna za nie istnieje ta karta z 64 mb pamieci, w prawdzie oferuje mi za nia 50 zl a wprzypadku 64 mb - 60, ale chcialem mu udowodnic ze to ja mam racje i zarobic na tym te 10 zl dodatkowo.Nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec pisze tutaj. Po przeczytaniu od dechy do dechy calego tematu o Radeonie 9550, chcialem zeby mi ktos podsumowal i doradzil co wybrac:

w sklepie Apollo (www.apollo.pl) mam do wyboru Hisa Radeona 9550 128/128 za 310zl i Gigabyte'a za 320zl ( tyle tylko za naniego bede musial czekac jeden dzien, bo nie maja aktualnie na stanie). Wiem ze roznica to tylko 10zl ale nie wiem ktory bedzie najlepiej chodzil na moim kompie. Dodam rowniez ze mam ochote kiedys zabawic sie w podkrecanie tejze grafy wiec chcialbym wybrac taka ktora jest najbardziej podatna tej czynnosci(narazie sie tym nie inetesuje ale mysle ze z biegem czasu pobawie sie tym troche)

P.S Chcialem rowniez zapytac jak moge udowodnic sprzedawcy ze moja karta gf2 mx 200 64mb pixelviewa ma faktycznie 64 mb pamieci, gdyz sam sprzedwca wyklocal sie ze mna za nie istnieje ta karta z 64 mb pamieci, w prawdzie oferuje mi za nia 50 zl a wprzypadku 64 mb - 60, ale chcialem mu udowodnic ze to ja mam racje i zarobic na tym te 10 zl dodatkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Zdecydowanie bierz Gigabyte'a. Kręci sie może nie wiele lepiej od HIS-a, ale ma zdecydowanie lepsze wyniki (pewnie kwestia timingów pamięci). I tak chłodzenie pasywne nie przeszkadza w kręceniu.

A co do MX200 to najlepiej włożyć karte do kompa i niech koleś zobaczy. Ja osobiście nie widziałem MX200 z 64MB, jedynie MX400, więc jakbym zobaczył po włączeniu kompa to bym uwierzył. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sprawa chyba wyjasniona, apropo tego Gforca to dla twojej informacji mozesz se looknac na prolink.pl ;) albo na allegro bo juz nie raz widzialem z 64 mb pamieci. Mysle rowniez ze 60 zl za mojego grata to tez niezle pieniadze bo w jednym sklepie oferowali mi az 30 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross kupuj jak najszybciej i napisz tutaj jak ci sie sprawuje ten Gigabate 9550 bo sam mam zamiar go kupic wkrotce ;)

Edit

z tego co pamietam to nie ma i nie bylo gf2 mx 200 64mb

z 64 mb byla seria gf2mx 400...chyba

Widze ze masz taka sama plyte jak ja tylko ze chyba zmieniles bios na v3.0 ? odczules jakas roznice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit

z tego co pamietam to nie ma i nie bylo gf2 mx 200 64mb

z 64 mb byla seria gf2mx 400...chyba

mx200 64mb były produkowane pamiętam bo sam jeszcze wybierałem pomiędzy mx200 32mb tv-out a mx200 64mb bez tv-out i wybrałem tę z tv-outem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios zmienilem, a to 3.0 to tak jakby najnowsza wersja tej plytki. Byl model 1.0, nie wiem czy byl 2.0 ale ja mam 3.0.Dzisiaj przeszedlem pol miasta zeby wyszukac najtanszego i ceny oscylowaly nawet rzedu 430 zl za ta karte ;P na 99% ja kupie, zastanawiam sie tylko czy warto wpakowac tyle kasy (jak dla mnie to duzo) w komponent do kompa, ale jak kupie to zaraz zassam 3dmarka 2001 i 2003 i zdam relacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko prosze nie bijcie :D

Wlanczam Advenced SmartGart options i . . . i nic 8O Zadne okno sie nie uruchamia, nic, kompletnie nic sie nie dzieje?? Oco chodzi 8O

Uzywam nowych omeg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross > no ja mam wlasnie 2.0

a karta sie ceni u ciebie bardzo drogo, u mnie (Lodz) z tego co wstepnie sie rozejzalem to ceny oscyluja w granicach 340/350 zl i to jest wlasnie glowny atut tej karty dla mnie ;) tez nie mam zamiaru pakowac wiecej kasy w kompa niz to konieczne minimum wymaga ;) a mam aktualnie 1hg 256mb sdram gf2 mx 200 (ktory zaczyna sie rozpadac bo zalicza coraz wiecej zwiech)

Tak wiec jak nie znajdziesz nic tanszego niz ponad 350zl to poprostu beszczelnie sie targuj poki ci nie zejda z ceny, bo widac ze mozna taniej dostac a ich marża jest niewtenczas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke mnie zle zrozumiales, ceny oscyluja nawet do 430 ale frajerem nie jestem i wypatrzylem w apollo (www.apollo.pl) niezle ceny za ta grafe - His 9550 128/128- 310 a Gigabyte'a 320 ( z tym ze nie maja aktualnie na stanie ale zamowia :)). Widze ze masz chyba prawie takiego samego kompa jak ja ?? rozni sie tylko prockiem ? wiec pewnie jak zmienie grafe i zapodam ci wyniki z 3dmarkow to u ciebie beda w sumie podobne. Juz sie nie moge doczekac kiedy odpale 3dmarka na nowej grafie i bede zaszczycony ogladnac go do konca a nie jak bywalo na moj starym geforcie, jeden max dwa testy i koncowe 64 punkty ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke mnie zle zrozumiales, ceny oscyluja nawet do 430 ale frajerem nie jestem i wypatrzylem w apollo (www.apollo.pl) niezle ceny za ta grafe - His 9550 128/128- 310 a Gigabyte'a 320 ( z tym ze nie maja aktualnie na stanie ale zamowia :)). Widze ze masz chyba prawie takiego samego kompa jak ja ?? rozni sie tylko prockiem ? wiec pewnie jak zmienie grafe i zapodam ci wyniki z 3dmarkow to u ciebie beda w sumie podobne. Juz sie nie moge doczekac kiedy odpale 3dmarka na nowej grafie i bede zaszczycony ogladnac go do konca a nie jak bywalo na moj starym geforcie, jeden max dwa testy i koncowe 64 punkty ;P

jak beda mieli na stanie to daj znac - tez go sobie sprawie ;)

aha, no i rzeczywiscie warto upewnic sie czy oba sa 128/128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdzcie na www.apollo.pl i poszukajcie a zobaczycie ze nie klamie ;) Bodajze ten sklep jest w kilku miastach nie tylko u mnie w Tarnowie ;). Tequila ... - hmm powiem krotko ... masz wypasiony wynik w 3dmarku na tej karcie az mi sie wierzyc niechce i to jeszcze z gorszym prockiem, czy ty testowales swojego gf2 na defaultowych ustawieniach? bo u mnie tylko 1302 :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross > wiesz, geneza mojego kompa opiera sie na czesciach Noname :) uwielbiam je bo sa jedna wielka niespodzianka hehe a przede wszystkim sa tanie ;p

gf2mx32mb Noname + 256mb 133 Noname + 1gh Duron + 40gb Matrox 7200 wynik, w 3dmark2001 default sets = 2050 pkt

W sumie to wydawalo mi sie ze to nie jest duzo jak na ten config jak porownywalem go z innymi osiagami gf2mx boi firmowy spokojnie wyciagnie okolo 700pkt wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to jak wytlumaczyc, sytuacje kiedy ja na "troszke" lepszym kompie mam tylko 1302 punkty? Jezeli to wina dysku bo tylko 5400 Seagate 20GB,to rozumiem ale nie wydaje mi sie zeby dysk byl za to odpowiedzialny.

Aerial, hmm nie wydaje mi sie bo jak na Hisa 9550 128/128 - 310 to malo wiec przypuszczalnie Gigabayte 9550 128/128 powinien byc rowniez tani, poza tym jescze sie upewnie i wypytam sprzedawce bo jutro ide wplacic zaliczke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross > no ja mam wlasnie 2.0  

a karta sie ceni u ciebie bardzo drogo, u mnie (Lodz) z tego co wstepnie sie rozejzalem to ceny oscyluja w granicach 340/350 zl i to jest wlasnie glowny atut tej karty dla mnie ;) ... ciach

Powiedz mistrzu gdzie ja w Lodzi w tej cenie dostane to juz pedze i kupuje. Tam gdzie ja szukalem albo wcale nie bylo albo cena wynosila prawie 400 zl. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross > hahaha ale wtopa sorry za zmyle, teraz dla pewnosci zrobilem test w 3DMarku2001 i wyszlo mi ....997 pkt ;)) na Agpx2, na Agp x 4 o 20pkt mniej

wynik 2005pkt to wyciagnal laptop mojej siostry, pomieszaly mi sie cyferki ;)

driver_kierowca > no to cos slabo szukasz "mistrzu"

w LuckyStar jest za 340, w ACT chyba za 350 i jest taki jeszcze fajny sklepik niedaleko mej chacjendy gdzie tez stoi za 340 (powiem jak kupie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeQuila SunRise musze cie zmartwic w lucky straze jest tylko wersja 64 bit i fakt jej cena to okolo 300 zl zreszta luknijcie www.lucky-star.com.pl niema tak tanich gigabajtow 128/128 :( juz sie rozgladalem tez jestem z lodzi :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross  > driver_kierowca  >  no to cos slabo szukasz "mistrzu"

w LuckyStar jest za 340, w ACT chyba za 350 i jest taki jeszcze fajny sklepik niedaleko mej chacjendy gdzie tez stoi za 340 (powiem jak kupie;)

Ten w Act w cenniku wcale nie ma napisae ze ma 128 bit (wiec pewnie nie ma), w lucky-starze to jest na 100% 64 bit bo z gosciami gadalem poza tym masz w opisie. Ostatnia nadzieja to sklep kolo Twojej chacjendy - jesli tam jest tak tanio 128/128 to mam nadzieje ze kupisz szybko i sie podzielisz adresem z potrzebujacym kolega :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanko - czy ktos wgrywal bios od GIGABYTE`a do HIS`a i z jakim rezultatem :?: Wsciekam sie bo powyzej 440 sa zwiechy w aplikachach 3D a karta jest chlodna i nie sypie artami tylko sie zawiesza :evil: dziwne objawy, pewnie niedowoltowany rdzen, ale moze biosik by pomogl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież od podkręcania rdzenia nie będziesz miał artefaktów (to po podkręcaniu pamięci) tylko właśnie zawieszanie komputera. Poczyteaj zanim zaczniesz podkręcać. Wgrani biosa od gigabyta pod tym wzglądem raczej nic nie pomoże - może co najwyżej poprawić wydajność poprzez taimingi na pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Gigabyte stamtąd (z Apolla, na Czarnowiejskiej, Kraków); karta jest full tzn 128Mb i 128bit a myk jest w tytm, ze pudełko nie pokolorowane i nie ma plytki z PowerDVD i to cala tajemnica niższej ceny.

Narazie na pasywnym, fabrycznym chłodzeniu pociągnąłem go na 405 MHz core i 260 memory, wiecej sie boje bo ATI Tool sie nie odpala (od poczatku, bez krecenia tez) i sprawdzam na czuja na gierkach, podkrecajac RadLinkerem. Narazie wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...