kamyk1969 Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Witam. Chciałem pobudzić kompa, ale wyniki są kiepskie. Może coś źle robię? Zaznaczam, że jestem "zielony", no może "żółty" w temacie. Proszę o pomoc. Mój config: P4 2,4 HT Northwood FSB800, V nominalne 1,525V; mobo MSI865 PE Neo2-S (MS-6728) , Bios AMI V 1.2 z 28.05.03r. RAM 2x DDR Kingston KVR400X64C3/256 Zasilacz: jakiś "Megabajt 160/300W max chłodzenie boxowe, Grafa Radek 9000 128Mb FSB nominalne ustawione na 200Mhz, timingi nom. 3-3-3-8, FSB/PCI 2:1 i tego stosunku nie mogę zmienić. Doszedłem do FSB 215, co daje ok. 2,6Ghz i było ok. Przy 216 zniknął dźwięk (zintegr.) Max było ok. 2,8Ghz, ale przy FSB 230 Win nie chciał wystartować ( wyświetlił komunikat, że nie może odnaleźć pliku sytem.) Przywróciłem domyślne ustawienia, bo zdygałem. Nadmieniam, że kombinowałem też z timingami i napięciem CPU i też kiepsko. Może coś źle robiłem? Może ktoś miał podobny problem i już go rozwiązał albo wie jak. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 nie wiem czy mozesz , ale jak tak to zablokuj magistrale pci i looz , ale najpierw zmien zasilke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 1/ zablokuj agp/pci, nie mam doswiadzenia akurat z taka plyta, ale zgodnie z: http://www.digital-daily.com/motherboard/i...dup/index15.htm da sie to zrobic 2/ taktuj pamieci asynchronicznie, czyli w tym wypadku z nizsza czestotliwoscia niz fsb taktujac ramy synchronicznie, przy fsb 215 te kingstony pewnie beda dzialac, ale przy fsb230, czyli jako ddr460 raczej nie :) w powyzszym linku napisano tez, ze "MSI 865PE Neo2 does not allow overclocking the memory" (?!), wiec tym bardziej zastosuj asynchroniczne taktowanie 3/ jesli bez overclockingu na zasilaczu, ktory masz wszystko dziala ok to przy fsb215 raczej to nie zasilacz jest przyczyna problemow oczywiscie zawsze mozesz sprawdzic, czy po przetaktowaniu, pod obciazeniem napiecia nie "wariuja" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...