Skocz do zawartości
Storm211

Jak to jest z tym vat za internet??

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o to ze:

Ja biore od tp na firme i place 22% vat do kwoty podanej przez tp, ale potem jak mam swoja siec i userow i chce im sprzedac dostep do neta to oni mi placa vat czy nie bo w tp dla indywidualnych klientow jest zwolniona z vatu tylko dla firm znaczy wszedzie tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli jestes uzytkownikiem prywatnym (lub szkola) to masz vat 0%

jesli jestes podmiotem gospodarczym to masz vat 22%

po czym poznac jak cie widzi provider ? jesli nie podawales przy podpisywaniu umowy regonu, to jestes prywatny.

ja mam DSL'a od tpsa i regonu im nie podawalem, a lacze udostepniam. wiec jestem prywatnym uzyszkodnikiem i mam 0%vatu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ale jk to sie ma jak podalem nip regon place 22% vatu spoko ale jak to sie ma do luci ktorzy biora odemnie?? Placa vat czy  tylko jak chca go odemnie na firme??

wystawtasz im rachunki ?

oni sa odbiorcami prywatnymi, wiec nie powinni placic vatu.

Pytanie czy Ciebie traktuje sie jako providera dla nich ? chyba tak. Wobec tego Ty placisz 22% vat, oni 0%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to sie ma do oplaty instalacyjneJ?? czy od prywatnych uzytkownikow pobieram vat  tak  jak przed wejsciem do uni 22% czy nie

instalacja lacza to nie usluga internetowa. to traktujesz tak jak wymiane okien, czy zamontowanie parapetów :). takie uslugi sa chyba jakos odpodatkowane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi