Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.

Zlozylem sobie komputer o nastpepujacej konfiguracji

AMD 2000 XP

256Mb DDR

A7V333 Asus

Gefore 4Ti 4200 64Mb

Wszystko dziala ok ale jak uruchomie GTA3 to wszystko sie zacina, czasami zaraz po uruchomieniu, czasami po 30 min gry lub po 2 godz. gry non stop. Czasami zawiesza sie jak uruchomie 3dMark 2001 se.

Zauwazylem w programie Mohterboard Monitor 5 ze mam napiecie 13 - 13,5 Volt w miejscu co powinno byc 12 Volt. Cos tu jest nie tak.

Czy jest to mozliwe ze po uruchomieniu aplikacji lub gry, ktora bardzo znacznie obciaza caly komputer, zaslilanie wariuje i zaczynaja sie szopki? Przyznam sie ze obudowa wraz z zasilaniem nie bylo tak tanie ale to tez nie jest zadna marka. Zasilanie ma moc 300Watt.

Jak ktos z was wie cos na ten temat prosil bym o odpowiedz na moj post.

Pozdrawiam wszystkich

MJAvH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj zmienic bios w asusie-jak masz starszą serię to bios jest trefny-zflashuj jak najszybciej

napięcie 12v nie ma nic tutaj do rzeczy

Dokladnie zmien bios i podaj odczyty , jednak 13,5 V to juz duzo .

A jezeli chodzi o zwiechy to zobaczysz czy na nowym biosie tez beda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem to samo, na prawie identycznym sprzęcie, ale nowy bios rozwiązał problem. Ciekawe jednak, że również u mnie dzieją się dziwne rzeczy z napięciami, np. na -12 mam -12,83...-13,15. Podobnie u mojego znajomego (też ma A7V333). Czy jest to spowodowane słabym zasilaczem, czy też może raczej to wina płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem to samo, na prawie identycznym sprzęcie, ale nowy bios rozwiązał problem. Ciekawe jednak, że również u mnie dzieją się dziwne rzeczy z napięciami, np. na -12 mam -12,83...-13,15. Podobnie u mojego znajomego (też ma A7V333). Czy jest to spowodowane słabym zasilaczem, czy też może raczej to wina płyty?

Wina zasilacza chyba , juz pare osob na innych firmach mialo jakies kosmiczne wyniki np na - 12 V podawalo 7 . Ja na Asusie w Speedfanie mam teraz -12 V podane jako -11V, a MM podaje inne wyniki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, też myślałem, że może to być zasilacz, ale kumpel, którego wspomniałem, ma 400W (nie miem jakiej firmy), a ja 300W HuntKeya, a z tego co wiem to są one nienajgorsze. Na dodatek na pewno nie jest przeciążony nadmierną ilością sprzętu - mam tylko nagrywarkę (nie zainstalowałem zwykłego cd, bo myślałem że to pomoże), sb live, hdd ibm, no i oczywiście to co napisane niżej. To przecież nie jest dużo na 300W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13V - to dobrze bo wiatraki szybciej (glosniej ) chodza :)

rozbiez kompa i poskladaj zpowrotem - moze to cos da - zrob defraga dysku - najwyzej nie graj w GTA3 (i tak GTA 1 bylo THE BEST OF THE BEST)

a jak nie to sprzedaj i kup INTEL

-------------------

powyzszy text nie ma charakteru propagandowego (PROPAGANDA -ACID DRINKERS)

:roll:

jakies pytania? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow tak sie sklada ze na starym zasilaczu ktory wytegowal w powietrze mialem 13V i odziwo na nowym tyle ze porzadnym mam 12,4 V i wiatraki ktreca sie szybciej

8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, też myślałem, że może to być zasilacz, ale kumpel, którego wspomniałem, ma 400W (nie miem jakiej firmy), a ja 300W HuntKeya, a z tego co wiem to są one nienajgorsze. Na dodatek na pewno nie jest przeciążony nadmierną ilością sprzętu - mam tylko nagrywarkę (nie zainstalowałem zwykłego cd, bo myślałem że to pomoże), sb live, hdd ibm, no i oczywiście to co napisane niżej. To przecież nie jest dużo na 300W?

A jakim programikiem odczutujesz te napiecia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, na stabilność nie mogę narzekać - zawiesiłem go do tej pory raz, i to z własnej winy :) . A co do P4 - jedna moja znajoma ma P4 2,26. I co? Wiesza się przynajmniej 2 razy dziennie, pomimo czyściutkiego systemu, wymiany pamięci, zasilacza i czegoś tam jeszcze. Dziękuję za taką stabilność :twisted: . Ale dla równowagi dodam, że do niedawna miałem P3 733 i byłem bardzo zadowolony, podkręcał się do ponad 800 i zwisał bardzo rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XAN:

Odczytuję z MBM, ale bios podaje to samo:

Core (1.75): 1,76...1,84 :!:

+3,3: 3,18...3,33

+5,0: 4,84...4,92

+12: 12,28...12,59

-12: -12,83...-13,15

-5: -5,41...-5,52

Niepokoi mnie szczególnie Vcore, iest za duże o 0,1V! Czy ktoś z Was wie co jest grane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xan

Czasami sie blokuje na grze Sims, a w ustawieniach AGP nic nie ruszalem. Zobacze czy to zasilacz ale dopiero w czwartek mam zamiar kupic 450 watt, zobaczymy co to da.

13V to chyba za duzo troche? Jaka jest tolerancja w specyfikacji ATX? Ktos wie?

Dziekuje za wszystkie posty. Pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, na stabilność nie mogę narzekać - zawiesiłem go do tej pory raz, i to z własnej winy :) . A co do P4 - jedna moja znajoma ma P4 2,26. I co? Wiesza się przynajmniej 2 razy dziennie, pomimo czyściutkiego systemu, wymiany pamięci, zasilacza i czegoś tam jeszcze. Dziękuję za taką stabilność :twisted: . Ale dla równowagi dodam, że do niedawna miałem P3 733 i byłem bardzo zadowolony, podkręcał się do ponad 800 i zwisał bardzo rzadko.

Dokladnie tez mialem tego P3 i chodzil super po podkreceniu na 150 MHz .

A z Asusa w polaczeniu z AMD jestem zadowolony bo stabilnosc jest swietna , wszystkie zwiechy a raczej restarty z mojej winy . A te zwiechy w grach to raczej wina wingrozy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xan

Czasami sie blokuje na grze Sims, a w ustawieniach AGP nic nie ruszalem.  Zobacze czy to zasilacz ale dopiero w czwartek mam zamiar kupic 450 watt, zobaczymy co to da.  

13V to chyba za duzo troche? Jaka jest tolerancja w specyfikacji ATX? Ktos wie?

Dziekuje za wszystkie posty. Pozdroofka

Wlacz w Biosie AGP performance control oraz Fast Write Control , i najwazniejsze wlacz Video Memory Cache Mode na USWC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XAN:

Odczytuję z MBM, ale bios podaje to samo:

Core (1.75): 1,76...1,84  :!:

+3,3: 3,18...3,33

+5,0: 4,84...4,92

+12: 12,28...12,59

-12: -12,83...-13,15

-5: -5,41...-5,52

Niepokoi mnie szczególnie Vcore, iest za duże o 0,1V! Czy ktoś z Was wie co jest grane?

Ja mam wszystko prawie identycznie jak ty , jedynie ten Vcore cos duzy .

Jadnek mysle ze to chwilowe wachanie , zapodaj PCprobe a zobaczysz inne odczyty ;) aha wez na wykresie w Pcprobe zobacz czy nie masz wachan na Vcore ,ustaw sobie zeby co sekunde sprawdzal . Mysle ze te 1,84 wyskoczylo raz i raczej nie ma sie czym martwic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwić to się nie martwię, w końcu chodzi stabilnie a różnica nie jest na tyle duża aby uszkodzić proca. Jednak nie jest to jednorazowy przypadek, prawie zawsze zapisany max wynosi 1,82, a czasem (np dziś :) ) dobija do 1,84. Poza tym przy obciążeniu spada na 1,78 więc jest ok. Co do probe - on to mi dopiero kosmiczne wyniki pokazuje! Wolałym go więcej nie uruchamiać. Zresztą jak już napisałem, w biosie mam identycznie, czyli odczyt jest poprawny.

I jeszcze jedna ciekawostka: kiedyś przypadkowo odpaliłem jednocześnie MBM i Probe, i MBM zaczęło wyć że napięcie na procu podskoczyło do 2,23V 8O . Pewnie zakłócały sobie nawzajem odczyt, ale adrenalina uderzyła w żyły :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwić to się nie martwię, w końcu chodzi stabilnie a różnica nie jest na tyle duża aby uszkodzić proca. Jednak nie jest to jednorazowy przypadek, prawie zawsze zapisany max wynosi 1,82, a czasem (np dziś :) ) dobija do 1,84. Poza tym przy obciążeniu spada na 1,78 więc jest ok. Co do probe - on to mi dopiero kosmiczne wyniki pokazuje! Wolałym go więcej nie uruchamiać. Zresztą jak już napisałem, w biosie mam identycznie, czyli odczyt jest poprawny.

I jeszcze jedna ciekawostka: kiedyś przypadkowo odpaliłem jednocześnie MBM i Probe, i MBM zaczęło wyć że napięcie na procu podskoczyło do 2,23V 8O . Pewnie zakłócały sobie nawzajem odczyt, ale adrenalina uderzyła w żyły  :D .

Hie tez tak mialem !!!!! , a jezeli chodzi o PCprobe to wazne abys mial jak najnowszy a konkretnie im nowszy bios tym lepiej zmienic PCprobe na nowszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko jestem zbyt przywiązany do MBM :) . Ale mam jeszcze pytanko: na ile podwyższone Vcore może wpływać na temp. proca? W tym momencie mam 51*, a poza IE nie mam nic włączonego, przy obciążeniu (GTA3, hehe) temp. sięga 57-8*. To dużo, nawet jeśli wziąć pod uwagę że A7V333 to chyba jedna z nielicznych płyt z odczytem temp z jądra proca, zważywszy, że mam dość dobre chłodzenie - V7+ oraz 2x80mm w obudowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[censored !]

rozbiez kompa i poskladaj zpowrotem - moze to cos da - zrob defraga dysku - najwyzej nie graj w GTA3 (i tak GTA 1 bylo THE BEST OF THE BEST)

a jak nie to sprzedaj i kup INTEL

-------------------

powyzszy text nie ma charakteru propagandowego (PROPAGANDA -ACID DRINKERS)

:roll:  

jakies pytania? :lol:

takie to mądre chłopie co napisałes że aż z wrażenia spadłem z krzesła!!!

ale nic to-nie każdy ma naoliwione zwory w mózgownicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...