Skocz do zawartości
pawellec

Temperatura rośnie i rośnie......

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam plytke soltek 75drv5-c na ktorej mam athlona 2600+ i (wszystko to w zamknietej obudowie) i o co chodzi :

- temperaturka na procku na cooler master CP58JD1F i mialem ok. 50 jak nic nie robil, 56 po giercowaniu

- temperaturka chipsetu ok 47 stopni, 53 po giercowaniu (sam radiator solteka)

Zalezało mi na ciszy wiec zrobilem tak

- kupilem zasilacz Modecom 350 (noise killer). Zasilacz za glosny jak na me gusta...rozkrecilem, wrzucilem tam powyzszego cooler mastera na 5V(wtedy tylko jest nieslyszalny)

- kupilem wiatrak arctic cooling ProTC (jako ze wszyscy pieją a podobno wiatrak bezglosny przy max 2500obr)

- na chipset kupilem zestawik cooler mastera z miedzianym radiatorem i pastą juz nalozoną i na tym maly kolorowy wiatrak (5000 obr max)

Wszystko to spiąłem tak:

cooler master 8x8 w zasilaczu na 5V

na chipsecie wspomniany zestaw na 4000obr ustawilem

na procku arctic sam sie ustawia i jest cisza...

Tak wiec ogolnie jak makiem zasial..aleee..... i tu jest problem

- temperatura procka (zamknieta obudowa) 55 stopni przy 2100 obr jak nic nie robie (choc wdl producenta wiatrak powinien zapewnic przy tych obrotach duuzo nizsza temp)

- czipset ani drgnął (!!!!) tzn 47 stopni jak nic nie robie 52 do 54 jak cos sie pobawie

- zasilacz gorący

otwieram obudowe

procek 50 jak nic nie robie 56 jak gram

chipset 45 i 49 j.w

zasilacz ledwo letni

Sorki za tak dlugi post ale prosze o jakies rady jak to wszystko schłodzic wreszcie bez wydawania fortuny i majac cisze...a moze to ja przesadzam, moze te temperaturki sa OK...prosze o opinie.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

Widze że nieżle namieszałeś przede wszystkim może mi wytłumaczysz po co Tobie jest cooler (bardzo cichy 4000 obrotow :lol: ) na chipsecie.

Jak już kupowałeś coś trza było Zalmana ja bym wogóle nie wymieniał po co wprowadzać źródło szumów.

Zobacz na ustawienie vcore może twoj proc bedzie chodził na niższym napieciu co ci da niższa temp standart 1.65 daj1.625 na lub 1.60 lub niżej :idea:

Zmniejszając napiecie na zasilce możesz spowodować spalenie zasilacza lub kompa :!: Dlatego lepiej bedzie już dołożenie drugiego wentyla w zasilaczu (od dołu zasilacza) i podpięcie go na 5V :idea:

Resztę możesz przeczytać tu

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=67974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi