Skocz do zawartości
Immothep

Czym "markowac" przy malowaniu??

Rekomendowane odpowiedzi

Hey

1.

Chce "namalować" pewien wzorek (też sprayem nie skomplikowany, pare kresek, cienkich i długich) na obudowie, tylko nie wiem czym mam "zamarkować". Zwykła taśma samoprzylepna odpada. Najwazniejsze żeby dobrze sie przylepiała, a przy odrywaniu nie uszkodziłą lakieru a podczas malowania farba nie dostała się pod nią.

Gdzie cuś takiego moge kupić, ew jak sie to nazywa?

2.

Pomalowałem obudowe farbą (czarna - błyszcząca) i czy musze ja jeszcze przejechać jakimś lakierem bezbarwnym czy styknie bez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ja uzylem tasmy samoprzylepnej malarskiej (taka zolta, latwo sie przykleja i rownie latwo schodzi). dalem jej dwie warstwy po czym malowalem hammeritem (3 warstwy farby). egzamin zdalo wysmienicie. do kupienia w obi/praktikerze/castoramie/dowolnym malarskim.

2. machnij bezbarwnym ochronnie z dwei cienkie warstwy. dluzej pozyjesz bez zarysowan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam spacerek do sklepiku dla modelarzy. Jest taka taśma, której klej jest dla lakieru nieprzenikliwy i odpycha lakier. Dzięki temu lakier po wyschnięciu nie kruszy się i nie odpada. Jeśli malowałęś doma kolorkami (wzorek) to lepiej pociągnij bezbarwnym, bo moze zacząć się kruszyć i łuszczyć.

Dobra rada: wzorek modelujesz na szybie, potem przeklejasz na budę. W ten sposób nie bedziesz ciął lakieru. A pocięty lakier BARDZO widać. Popełniłem ten błą, bo wydawało mi się, że przecież i tak na to bezbarwny idzie, i tak na granicy dwu kolorów... Ale było widać, wymagało korekty (cienki pędzelek, falrbka modelarska).

Efekt dobry, ale bez tego lepszy.

Pokaż, jak Ci wyszło!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim za rady :D wszystko sie przyda 8)

Co prawda ten wzorek nie będzie bardzo skomplikowany :) ale dobrze wiedzieć na przyszłość ;) (mam starą bude jeszcze to sobie zrobie jakiś extreme mod ;] )

Jak skończe (pare dni) to postaram sie pozyczyc aparat i wrzuce fotki 8)

narazie brakuje mi kasy na 2 wentyle i chce sobie jeszcze zrobić panel do kontroli wentyli i swiatełek ale na tym znam sie jak szczerbaty na sucharach wiec troche mi na tym zejdzie ;)

POZDRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi