Kobrowisko Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Witam.Mam poważny problem (juz od dłuższego czasu).Próbuje z nim walczyć na rózne sposoby i czasmi sie to udaje ale najczęściej nie :( . Mianowicie: Posiadam dwa dyski i jeden napęd optyczny.Wszystko byłoby OK gdyby nie fakt że bardzo często chodze z dyskami do kumpli i vice versa.No i tu sie pojawiaja problemy bo ni z ta ni zowąd co jakiś czas po zapodaniu dysku (któregokolwiek) do mojego kompa przy przegrywaniu nagle spadaja transfery do 2.5 MB/sek (zazwyczaj jest 25-30 MB/sek) Najgorsze w tym wszystkim jest to że tego sie praktycznie nie da racjonalnie wytłumaczyć ani zrozumieć skąd to sie bierze.Powtarz mi sie to od jakichś 2 lat.Nigdy nie moge przewidzieć kiedy to sie stanie.Najgorsze jest to że póżniej prawie niemożliwe jest powrócić do "normalnego stanu" :(.Zauważyłem że pomaga częste resetowanie BIOSU i przekładanie sieciówki do innych PCI.Co to może być??Jak sie pzed tym bronić??Pomóżcie bo już mnie $@##!# trafia.Dyski często sprawdzam programami diagnostycznymi i są wporzo, zresztą u kumpli też działają normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 PIO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 a wlaczasz DMA?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Tak wszystkie dyski chodzą w DMA.Znaczy chyba nie chodzą mimo że w systemie jest ustawione na DMA.A dokładnie jak powiedział kolega zachowują sie jakby napędy optyczne-chodzą w prędkości PIO.To było pierwsze co sprawdziłem, niestety nie tutaj leży przyczyna :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 A poza tym pisałem wcześniej - to sie pojawia nagle. Bez mojej ingerencji.Dyski pracują normalnie przez jakiś czas aż pewnego dnia(zazwyczaj jak wracam z jednym z nich od kolegi)nagle hamują do 2,5MB/sek(ni mniej ni więcej).Wygląda to tak jakby np. w net limiterze ustawić transfer na 2.5MB/sek mimo przepustowości rzędu 10MB/sek(zakładajac ściąganie i/lub wysyłanie po LANie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 czy jestes pewien ze te dyski nie sa oba ustawione jako MASTER lub oba jako SLAVE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 czy jestes pewien ze te dyski nie sa oba ustawione jako MASTER lub oba jako SLAVE? to by komp sie chyba nie uruchomil, u mnie tak bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 u mnie uruchamial sie ale wszelkie operacje na dysjach byly bardzo wolne... jakaby te dyski w PIO dzialaly... IMHO czy sie uruchomi zalezy od mobo i os. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 a nie masz ktoregos wpietego jako slave a cd jako master? z tego co wiem to moze mniej wiecej spowalniac dyski do tej predkosci.W kazdym razie ja tak mialem puki cdromu nie spalilem;]]].pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whql Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 A nie masz przypadkiem któregoś dysku w kieszeni albo obu? Czasem to one właśnie powodują te problemy. Jeśli tak, zmień kieszenie. Przyczyną może być zła współpraca kontrolera IDE z elektroniką kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 od kiedy kieszenie maja jakas elektronike??????? jesli masz jakis w kieszeni to sprobuj podlaczyc dysk bezposrednio do tasmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe12 Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Menedzer urzadzen - odinstaluj kontroler IDE, zrob restar i bedzie ok, często sie to dzieje przy przekładani dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whql Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 od kiedy kieszenie maja jakas elektronike??????? jesli masz jakis w kieszeni to sprobuj podlaczyc dysk bezposrednio do tasmy. szczątkową, ale mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Menedzer urzadzen - odinstaluj kontroler IDE, zrob restar i bedzie ok, często sie to dzieje przy przekładani dysków. :!: potwierdzam 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Jestem.Sorki że sie wcześniej nie odezwałem ale wyłączyli mi neta na weekend :(. I nie miałem jak. Zaraz spróbuje odinstalować kontroler i zobacze czy sie coś zmieni Dam znać jaki to dało efekt Mam nadzieje że to to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Yeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh :) :) :) :) :) Dzięki bardzo. Działa :) :) :) :) :) Już myślałem że nigdy nie będzie normalnie sie przegrywało Dzięki jeszcze raz za pomoc. :) :) :) A swoją drogą to ciekawe czemu sie tak dzieje??? Może ktoś zna przyczyne??? Byłbym wdzięczny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ydobon Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 http://www.copyhandler.prv.pl/ program wspomaga/przyspiesza kopiowanie pod windoza u mnie kopiowanie miedzy partycjami pliku 700MB tak z 60/90 sek. z programem 30 z hakiem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 http://www.copyhandler.prv.pl/ program wspomaga/przyspiesza kopiowanie pod windoza u mnie kopiowanie miedzy partycjami pliku 700MB tak z 60/90 sek. z programem 30 z hakiem :wink: to u mnie tak bez programu i na ata100 (dysk ata133 ale 8kha+ ma ata100) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ydobon Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 czyli co ? bo nie wiem o co ci chodzi sprawdz jak masz z programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 czyli co ? bo nie wiem o co ci chodzi sprawdz jak masz z programem no z programem juz chyba szybciej nie bedzie :D masz cos nie tak bo Samsung SP80 i Baracuda 7 maja podobne osiagi ,wiec bez programu powinienes miec taki wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ydobon Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 to tylko bajzel na dysku nic poza tym jak dla mnie wszystko w normie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...