Skocz do zawartości
[hS.4f] Logan

male watpliwosci przy podkrecaniu karty

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zabralem sie dzisiaj za podkrecanie mojego gf4 mx440 (niestety 64bit, odradzam wszystkim interesy z firma proline we wroclawiu, ktora nie pala checia do jakiejkolwiek rozmowy z klientem, ktory 2 min po wplaceniu gotowki przestaje zaslugiwac nawet na miano klienta w ich mniemaniu). a zabralem sie dopiero dzisiaj bo przez takie podkrecanie to chyba komp wiecej pradu zre a ja mialem napiecia straszne (12 bylo 12.7) a dopiero dzisiaj dostalem chiefteca 420.

wiec ta karta pamiec ma 404 mhz, ale na pamieciach ma napisane samsung i costamcostam 40, wiec ona ma chyba pamieci 4ns. a z tego wzoru co gdzies tu znalazlem wynika ze powinna chodzic na 500 mhz. no to zaczalem ja podkrecac rivatunerem i testowac 3dmarkiem2k1. mniej wiecej kazde 30 mhz to mi dalo 300 punktow (przy 4700 poczatkowych). wyczytalem tez tutaj ze przy podkrecaniu pamieci nalezy isc tak dlugo az sie zaczna wyswietla "artefakty". no i patrzylem w tego 3dmarka jak glupi, ale (wybaczcie ze sie urodzilem) jak wogole wyglada taki artefakt? prosilbym o jakis w miare dokladny opis. a 2 problem to z tym rivatunerem, jak mu ustawiam na 420 daje "test" pasek przelatuje daje apply a on mi sam przeskakuje na 432:/ i czego bym nie ustawil w zakresie 420-440 to i tak przeskakuje na 432. wies w sumie potestowalem na 432, 458, 484,513,540 (albo o pare mhz inne wyniki). to jest blad programu ze tylko co tyle przestawia, ja cos zle klikam czy tylko tak sie da przestawiac? w sumie to nie wiem czy jeszcze krecic bo nie wiem co to za bydle ten artefakt:] na dzisiaj juz sobie daje spokoj bo jak jeszcze raz zobacze samochod, smoka, pseudoneo, karuzele i krecacego sie ziemniaka to mnie szlag trafi.

z gory dzieki za pomoc, a jak jutro sie znowu za to wezme to jeszcze moze o cos was spytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczytalem tez tutaj ze przy podkrecaniu pamieci nalezy isc tak dlugo az sie zaczna wyswietla "artefakty". no i patrzylem w tego 3dmarka jak glupi, ale (wybaczcie ze sie urodzilem) jak wogole wyglada taki artefakt? prosilbym o jakis w miare dokladny opis

Artefaktky są po prostu błędy grafiki coś jest wyświetlane niepoprawnie jak będziesz miał artefakty to na pewno zauważysz ...

Mogą to być: kropeczki , szachownice złe kolory tekstur itp....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo po prostu brak textur (zamiast tekstury biale pole na niebie zamku itp) .... najlepszym testerem artów jest latający smok na mark201se jak tam jest wsio ok .. to powinno przejsc reszte testów ale nie jest to regółą.. mi w każdym bądź razie po przetaktowaniu jak już wyskoczą arty to tylko tam ...

jest jeszcze program do sprawdzania , który automatycznie sam podnosi zegary i sprawdza arty .. ale zapomnialem nazwy, i nie jest on najlepszy ... podaje max zegary z dużym zapasem,

karta pójdzie na 300/600@400/700 a on podaje 350/650 -- ale to przykład tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zabralem sie za to z rana, i pamiec dojechalem do 594, bo na 621 juz w samochodach mi mrugaja wielkie czarne kwadraty, to juz wiem jak t artefakty wygladaja:] no ale przy podkreceniu samej pamieci z 404@594 w 3dmarku z 4699 skoczylo na 5999, wec zabralem sie za rdzen. z 250 podnioslem na 313 co dalo mi 6210 pkt a potem jak podnosilem to wyniki w 3dmarku spadaly:/ no wiec mam tego gfa 250/405@313/594 i 1500 punktow wiecej, zawsze to cos.

ale mam pytanie jescze czy naprawde mozna tylko takimi skokami podkrecac? bo rdzen tez moge tylko co 10mhz. a np z ta pamiecia co na 621 nie dziala to moge mniej dac tylko 594 a moze by dzialala np na 610. jakies pomysly?

zauwazylem tez, ze te dema sa troche losowe, np w samochodach na low na 1 zakrecie przelatuje jakas beczka, czasami blisko czasami daleko, bywa ze jej wogole nie ma, raz nawet odbila sie od samochodu. czy to nie wprowadza czasem jakiejs losowosci w wynikach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi