Skocz do zawartości
nazir123

zbielały mi węże

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Na razie tylkow pojemniku, ale ostatnio zmieniałem

jeden odcinek węża w układzie i też widać lekką różnicę. To nie jest

osad. Wąż zrobił się po prostu biały i nieprzeźroczysty. Czy to wina

temperatury, alkoholu w wodzie czy jednak jakieś bakterie???

Ma ktoś taki problem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak to jest z tymi wężami. Tylko Cell Fast ma to do siebie, że bieleją węże :?: Z innymi wężami też się tak dzieje :?: Można kupić te węże, czy szukać innych, czy może kupić Eheimy :?:

:arrow: Prośba do posiadaczy WC: macie ten problem :?: Jeśli nie to napiszcie, jakie węże, środki w wodzie ... :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafał nie gorączkuj sie .. moi koledzy maja cell fasty i im nie bieleja

kwestia wody (demineralizowana) i dobry srodek bakterio/glono bójczy

ja sprawdzałem na zwykłej wodzie i też zbielałą ale o dziwo tylko jedna - ta w środku pojemnika. Więc przypuszczam iż może plastik owego pojemnika easy klik się jakoś nie lubić z wężami. Dodam tylko iż nagrzewnica u mnie z pojemnikiem chodziła możę raptem kilkanaście godzin. Rurki poza pojemnikiem wyglądają normalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tylko dodam, że tak jak tomasirowi mi zbielały całkowicie tylko w pojemniku (CELL FAST i easy click) - reszta wygląda w miare normalnie chcociaż mam wrażenie, że nie tak przeźroczysto jak na początku.

Chaos - jadę na demineralizowanej i spirolu a to nie jest żaden nalot - po prostu rurka zbielała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rzeczywiście alkoholu nie lubią - jakieś dziwne ;)

A co do ich atrybutów to nadal twierdzę, że są OK (w moim układzie już 2 tyg.) chociaż na zakrętach jednak musiałem zastosować kolanka (dokładnie łuki) bo za mała odległość między blokami i za duży kąt załamania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam biale ale tylko w ziorniczq. I co ciekawe jak sie je przemyje zimna woda to wraca przezroczystosc. A ten koloor to osad jakis sliski. Mialem to bez spirytusu i mam ze spirytusem. Ale przeszkadzac to chyba nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafał nie gorączkuj sie .. moi koledzy maja cell fasty i im nie bieleja

kwestia wody (demineralizowana) i dobry srodek bakterio/glono bójczy

Dokladnie. Ja w swoim ukladzie takze mam Cell Fasty i mi nie bieleja, matowieja i.t.p.

Najwazniejsza jest dobrej jakosci woda destylowana, no i dodatki: UV oraz ALGIN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weze PCV bieleja jesli sa cale zanurzone w wodzie. Wyglada to mniej wiecej tak, ze proces zaczyna sie od miejsca gdzie waz byl przeciety. Jesli owa "obwodka" jest zanurzona w wodzie to matowienie bedzie szlo do gory. Po wysuszeniu weza wszystko powinno wrocic do normy.

Chyba czesc wewnetrzna i zewnetrzna weza jest jakos specjalnie obrabiania i nie reaguje na wode, natomiast sam material w srodku tak, co powoduje matownie i zbielenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak macie cos na wezach a to jest sliskie to jak na moj gust cos sie legnie :) .. jakis odgloniacz by sie zdal .. ja mam zamiar wlac jaksi srodeczek na glony a nie woode .. :)

mam wc od 3 dni i co do celfastow to sa ok (ale w tak krotkim czasie raczej trudne zbieleć)

natomiast poprawila sie gietkosc wezy ..mozna je teraz lepiej ukladac ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem wiec nie bede zakladac nowego topicu. Mam weze igielitowe z MCS i Wc chodzace mniej wiecej od 2 miesiecy. Przez ten czas weze... zzielenialy! :( Przygladalem sie im z bliska i nie wyglada to na osad, tylko na jakas reakcje... Dodam ze zmienily kolor w calym ukladzie, w szczegolnosci widac to jak zauwazyl nazir123 na kawalku weza w pojemniku... Uzywam orlenowej wody demineralizowanej z dodatkiem Algola. Kadeciaka mam w swietnym stanie wiec to raczej nie jej dzielo, zreszta kolorek nie ten... Zalaczam fotke:

Dołączona grafika

Ktos ma ten sam problem? Ladne mam czerwone zaslony? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaslony ladne :)

Mam taka sama wode jak Ty.. mam nadzieje ze mi tak nie zzielenieja (weze mam inne). Poki co sa lekko jasniejsze, ale to tez nie zawsze widac, zalezy od kata patrzenia i padania swiatla na weze:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam węże ehaim (zielone) i też mi zbielały wewnątrz... a używałem tylko wody demineralizowanej i algolu- ale dopiero później.

Czym to cholerstwo wypłukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam weze igielitowe z MCS i Wc chodzace mniej wiecej od 2 miesiecy. Przez ten czas weze... zzielenialy! :( Przygladalem sie im z bliska i nie wyglada to na osad, tylko na jakas reakcje...  

Ktos ma ten sam problem? Ladne mam czerwone zaslony?  8)

Kumpel ma to samo, a nawet gorzej. On zakupil w bloki.pl i stalo sie to samo; dzis tj. po pol roku uzywania sa koloru zgnilo zielonego (wygladaja jak ze szamba wyjete) - Twoje w poruwnaniu do jego sa 'funkiel nowka nie smigane' ;) Nie ma zadnego osadu, glonow itp... po prostu weszly w czyms w reakcje.

konfiguracja:

blok - Cold crown

pompa - Auael 650l/h

nagrzewnica - Polonez - he,he

zbiornik - made in practiker

P.S. ja ma zolte zaslonki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to algol wywoluje jakas dziwna reakcje...? Ale skoro rybkom nic robi to czemu mialby niszczyc weze ;-) Czy ma ktos jakiekolwiek weze ktore w polaczeniu z zestawem "woda demineralizowa+algol" pozostaja jak nowe? Bo jak stan moich bedzie sie pogarszac to widze ze czeka mnie wymiana :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi