Gregg Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 1. Studia nagraniowe daltego sie wyciasza by odglosy z zenatrz nie dochodzily iz eby byla dobra akustyka. 2. A co przecie nie zmuszi kierowcy aby jechal autostrada 50km/h ? Zreszta silnik to co innego anizeli wentyl. 3. Jak masz sciane w domu 12 cm to ciekawe jak ci dom stoi ? Ta dyskusja przypomian przepychanki w sejmie. Ps. Panie Ziobro, jest pan Zerem !!! :lol: Nie chodzi o żadne przepychanki :) Chodzi o to żeby nikt mi nie wciskał że wytłumianie dźwięków nic nie daje. pkt1 Skoro nie dochodzą odgłosy z zewnątrz to tak samo nie wychodzą na zewnątrz. :lol: :lol: :lol: pkt2 zawsze się znajdzie jakaś wymówka, popatrz wyżej parę postów to właśnie jeden z kolesi porównywał do samochodu. Co do punktu 3. Mieszkam w bloku z płyt i taka jest właśnie grubość ścian działowych cztli gr jednej cegły. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCZq Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Ja tez mieszkm w bloku zplyty ale sciany z moimi sasaidami sa troche grubsze. sciana nosna a sciana dzialowa to dwie rozne rzeczy. no ale chyba nie bedziemy tutaj dyskutowac nad gruboscia sciany ? :lol: ok doki sa za i przeciw matom kazdy robi to na wlasna reke. Chyba juz wszystko sobie powiedzielismy na ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 za duzo tu teori a za malo faktow.. lepiej by sie wypowiedzieli ci co maja maty korki pianki gabki i inne [ciach!]ly ktore im tlumia obudowe.. a wiec czekam na te osoby :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja mam korek! Może i wycisza, ale tylko trochę, natomiast koszt zakupu jest nie opłacalny biorąc pod uwagę efekt. Według mnie to najlepsze będą maty bitumiczne itp, służące do wygłuszania samochodów. Ale nie wiem ile takie kosztują. Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Ja mam maty bitumiczne, musze przyznac ze swietnie usztywniaja blache = brak rezonansu. Dodatkowo przygluszyly nieco prace dysku i innych piskliwych rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 a ja archeolodzy mam wykladzine podlogowa i daje rade :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 ja używam słuchawek i winampa lub też ostatnimi czasy panów ryjących po 10h dziennie chodniki młotem pneumatycznym na podwórku 9 pięter pode mną :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Chlopaki po pierwsze mylicie pojecia. Mata bitumiczna nie wycisza. Ona tylko i wylacznie niweluje drgania. Zaprojektowano to tak, zeby blachy auta nie wpadaly w rezonans (dzwonily od tego elementy wnetrza), stad po wyklejeniu kabiny ludzie mowia ze jest ciszej. Ale nic to nie da w przypadku komputerow. Popatrzcie obiektywnie. Nawet w wyklejonej furce nadal slychac buczenie silnika, szum wiatru i opon, ale te dzwieki nei denerwuja bo zaglusza sie je zazwyczaj radiem, gadaniem itp. w przypadku kompa nie mozna isc na taki kompromis, bo to nic nie da. Jedyna opcja to gabki akustyczne, ale nie to badziewie za 5 PLN z allegro, bo to jest material do wypelniania paczek, a nie material ROZPRASZAJACY srednie czestotliwosci. ja mam u siebie w kompie obecnie boxowe chlodzenie Intela i prawie go nie slychac, ale na gabki wydalem prawie tyle co na WC. I to bzdura ze temperatura wzrasta. NIe wzrasta jesli buda jest wentylowana, trzeba po prostu zrobic dobry wyciag na topie lub z tylu. I to jest cala filozofia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) ja znalazlem jeszcze taka opinie potwierdzajaca zdanie Carl0s Hmm. Jeśli masz na myśli takie maty wygłuszające co się stosuje do wygłuszania samochodów (bitumiczne App itp.) to raczej się nie nada bo to ma za zadanie usztywnić konstrukcje w samochodzie duże kawałki blachy żeby nie wibrowały itp. w kompe np panele boczne żeby również nie wibrowały icon_wink2.gif polecałbym jakąś gąbke akustyczną ewentualnie piankę neoprenową(coś w stylu tego co jest zazwyczaj w pudełku z mobo) napewno kawałki musża być szczelnie dopasowane i nie przenosić drgań więc im grubsze tym teoretycznie lepsze. Carl0s a co myslisz o tych piankach akustycznych: http://www.allegro.pl/item98763472_profesj...akustyczna.html grubosc dobra.. i sa samoprzylepne!! Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Jooseeph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 ale to nic nie da. to Ci moze obciac troche wysokich tonow tylko, ale szum nadal bedzie. Wyglusza sie tylko i wylacznie materialem porowatym o nieregularnej powierzchni (cycata gabka), to co pokazales jest gladkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) http://www.allegro.pl/item100131910_pianka...jsolidniej.html http://www.allegro.pl/item99235527_pianka_...na_okazja_.html tylko ta 2 ma az wysokosc 5cm wiec ciasno by bylo troche.. moze np. ta druga sciany boczne i gore a tyl i przud ta gladka -- a maty BE QUIET, AKASA, przeciez one nie sa (cycatymi gabkami) a ponoc tlumia Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Jooseeph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 hehe, skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Akasa ponoc robi je z jakiegos materialu kosmicznegostad cena, ale w mojej opinii sa do [gluteus maximus], nie potrafily wyciszyc swistu Atmana 305, o WD Raptorze nie wspominajac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 nie ze wiem lepiej ale tak poprostu porownalem sobie.. a akasa to wiem ze lipa ale BE QUIET ponoc dobre, a co bedzie lepsze ta gabka akustyczna czy maty bitumiczne? a moze to: tylko to ma az 5cm grubusci !! http://www.allegro.pl/item99235749_pianka_...ytlumienie.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Sam posiadam maty Be Quieta. Bijac sie w piers musze stwierdzic ze kupilem jest tylko dla czarnego koloru wew. obudowy =] Zmian dzwiekowych nie zauwazylem. No moze pompka jeszcze malo drga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis144 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 ja mam korek i 2x80 mm w budzie wciąga i 1 wyciąga powietrze, korek nic nie dał:) wg. mnie :P, może tłumi wibracje, które kiedyś występowały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) carlOs a co myslisz o macie z filcem? napisalem do kolesia co to sprzedaje i do wyciszenia pc proponuje mi z filcem: http://www.vexus.pl/product_info.php?cPath...&products_id=44 jest to 2mm maty bitumicznej + 5mm filcu? a co do mat bitumicznych to chyba polimerowe beda lepsze nie sadzisz? przynajmniej tak opis ich mowi: Maty wygłuszające gładkie wykonane z polimerów (nie z masy bitumicznej). Maty mają lepsze właściwiści głuszące szczególnie w niskich temperaturach niż maty bitumiczne. Nawet w temperaturze do -20 stopni C są bardzo plastyczne, bez problemu można je układać na mrozie, nie pękają. Maty są koloru czarnego i są gładkie. Od drugiej strony mają bardzo silny klej. -- najpierw wyeliminuje przyczyny i lepiej schlodze podzespoly: - wymienie zasilacz na fortron mdn350® - 12cm ktory jest glownym zrodlem szumow!! - radiatory pamieci spire na grafike - wiekszy radiator na boki hdd (i wsadze go w jakies pudlo wytlumione) http://www.allegro.pl/item100659080_radiat...iowy_a4463.html lub http://www.allegro.pl/item100659086_radiat...iowy_a4240.html o dlugosci 14cm + tasma 3M - wymienie 2 wentyle (z grafiki na na AC 1 i wentyl dmuchajacy zimne powietrze u dolu na AC 1) - wszystkie wentyle ustawie na 5-7V tak jak jest teraz poza wentylem z zasilacza - na samym koncu jak sianko bedzie to zminie chlodznie cpu na AC 64 pro, bedzie ciszej!! i wydajniej co napewno przyda sie przy matach a potem pasywne chlodzenie chipsetu bo ten maly pierdzioch jest na 2 miejscu po zasilaczu, jesli chodzi o chalas co zrobilem? - dalem wentyl wyciagajacy na tyle AC1 - ale bedzie AC3 i dmuchajacy na przodzie (no_name) AC1 - wyciolem calkowicie 2 grile z przodu i tylu co zmniejszylo szum! napewno jak to wszystko bedzie mysle ze juz w nastempnym tygodniu bo czekam na sianko od mamy potem zobacze efekt koncowy - jak nie bedzie mi odpowiadalo to jak wkoncusie zdecyduje na jakies maty albo pianki to wytlumie Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Jooseeph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Jooseph zastanow sie logicznie przez chwilke. Masz dosc mocny konfig, taki sprzet potrzebuje wydajnego chlodzenia. Moze zamiast gdybac po prostu zloz sobie WC. Bo o ciszy calkowitej zapomnij, to jest jakis ubzdurany ideal, niestety nieosiagalny. Wydalem naprawde sporo siana od mat bitumicznych zaczawszy, poprzez WC roznej masci nawet oparte na pompach CO, wrzucanie HDD do wiaderka z woda tez mi sie przytrafilo...i co? I po tym wszystkim mam boxowe chlodzenie od PIV i jak mnie szum wkurza to robie muzyke glosniej. Taka mania wyciszania to tylko krok od zamordowania sasiadow, bo za glosno sikaja w nocy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) hehe :D no spoko :D a chociaz powiedz co jest najlepsze bitumiczna, polimerowa, bitumiczna z filcem, pianka akustyczna.. i dlaczego..albo podaj kolejnosc zastosowania :D zebym chociaz moje czytanie wszystkich postow nie bylo na marne.. czytam rozne wypowiedzi ze daje.. ze prawie nic..ze nic i nie wiem komu uwierzyc :P Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez Jooseeph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 zaufaj mi.. nie wierz nikomu :lol: Z tą ciszą to faktycznie przesada co już dawno mówiłem... Najlepiej obudowa kompa matami, na wierzchu 5cm styropian... powietrze doprowadzać rurami z innego pomieszczenia i będzie cisza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 zaufaj mi.. nie wierz nikomu Z tą ciszą to faktycznie przesada co już dawno mówiłem... Najlepiej obudowa kompa matami, na wierzchu 5cm styropian... powietrze doprowadzać rurami z innego pomieszczenia i będzie cisza... nie bedzie. zacznie go wkurzac swist HDD, to go zabetonuje, a pozniej CDroman za glosno bedzie czytal plyty. Na koniec wlasne mysli stana sie za glosne a to juz murowana nerwica. Jooseph - rob jak chcesz, jesli o mnie chodzi to zastosowalem gabki rozpraszajace dzwiek - ale ja za m2 placilem grubo ponad 200 wiec pewnie zrezygnujesz. A to gowno z allegro to mozna co najwyzej jako wypelniacz do przesylek pocztowych uzyc. Natomiast odradzam pchac sie w maty bitumiczne, filcowe, gumowe i inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 aha.. bo w dzien to komputer jest prawie nie slyszalny.. bo zaglusza szum za oknami itd. ale w nocy szum jest wmiare maly jest takie jakby buczenie basowe.. pewnie to dlatego ze sa jakies wibracje? dysk polozylem na podkladce od myszki. http://www.daminet.pl/~joseph/+komp/ tu sa zdjecia srodka PC i obudowy (wtedy jak robilem to dysk byl na wacikach ale juz na podkladce jak pisalem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 we wrocku remontują plac grunwaldzki.. i tam widziałem takie betonowe pudełka... może to by dobrze wygłuszyło? :lol: Widziałem już betonowe kolumny ale komputera z betonu to jeszcze nikt nie miał :lol: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) to moze od razu technologia jaka kiedys probowano statki budowac? drobne trociny nasacza sie woda, pozniej jeszcze raz mieli, powstaje rzadka papka, to sie formuje w matrycach, mrozi cieklym azotem i mamy odpowiedni ksztalt. Same plusy - scianki grube nie wibruja, izoluja dzwieki, tempy w kompie idealne... :P ;) Tylko pytanie zasadnicze - po jaki ch... skoro stopery do uszu na noc kosztuja chyba 1,20PLN za komplet? :D Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez Carl0s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) No po to ze ja sobie lubie sluchac po cichu muzyczki na dobranoc :) Ciekly azot mam w garazu tak ze juz polowa sukcesu :D Trociny zaden problem. Jakbys mial caly przepis na to. PS. Carl0s czy ty zaraz jak wstaniesz rano to rzucasz sie na tweaka?? :D Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez insektcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 może on dopiero kład sie spać :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 może on dopiero kład sie spać :lol: Albo i nie zamierzał się położyć w ogóle :P A swoją drogą najlepiej to koma znieść do piwnicy, samemu zbudować sobie dźwiękoszczelne pomieszczenie i tylko długie kable od myszy, monitora i klawiatury :P ;) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Albo i nie zamierzał się położyć w ogóle :P A swoją drogą najlepiej to koma znieść do piwnicy, samemu zbudować sobie dźwiękoszczelne pomieszczenie i tylko długie kable od myszy, monitora i klawiatury :P ;) :rolleyes:I wygolic wszystkie wloski w nosie zeby powietrze nie swistalo co nie :). Tylko do CD-Romana trzebaby biegac do piwnicy. ;) No ale zarty zartami i nie popadajmy w skrajnosci. Jakby tak wyciszanie nie mialo sensu to bymi nie wymienial swojego boxowego coolera na zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 kable nie.. bo drgania się mogą przenosić.. wszystko na blututa :D Zamiast cdromana zmieniarkę 100 płytową zaadaptować :D Wyciszanie ma jakiś sens.. ale bez przesady. Np mój komp chodzi standardowo... :) no moze troche głośniej bo mam zmodowany :lol: wiatrak na gfx.. Ale komp kolegi z pokoju chodzi tak głośno że dosłownie wyje... Aczkolwiek zawsze to milej jak komp chodzi ciszej... ale już obudowy z betonu nie bede robił... no chyba że w celach pokazowych :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jooseeph Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 ja prosilem o powazne propozycje..widze ze was ostro fantazja poniosla.. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) jooseph moim zdaniem w maty powinno sie inwestowac dopiero kiedy HDD samsung na gombeczce jest najglosniejszym elementem pieca. Jesli nie to takiej roznicy imho nie odczujesz. A jesli juz sie decydujesz na maty to posluchaj rad Carl0sa. "Cycata gabka" :D :D Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez insektcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...