Highlander Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Jak odkleic radiator z pamieci k. graficznej przyklejony Arctic Alumina? Na stronach napisali ze jest raczej "permanent" :( Probowalem, ale boje sie ze razem z kostka pamieci mi radiator odklei. Czy sztuczka z zamrozeniem karty cos pomoze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 kurcze po co przyklejacie całe radiatorki na takie mocne badzewie :? ja mam posmarowane pastą w miejscu gdzie dotykaja kostek a z boku przyklejone na coś takiego jak silikon , tak że w każdej chwili moge to bez problemu oderwać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Tia, gdybym wczesniej wiedzial to bym tak zrobil. Robilem test - jest napisane ze czas schniecia to 5 minut, no to testowo zapodalem radiatorek na karte po 15 minutach go spokojnie oderwalem i stwierdzilem ze klej ma konsystencje zelowata, wiec spoko moge oderwac kiedy chce. Niestety, bardzo sie pomylilem :( twarde to jak skala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIR Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2002 Spróbuj włożyć do zamrażalnika (oczywiście w torebce na elementy elektroniczne) na parę godzin, a potem podwarz. Gdzieś to przeczytałem i u nich zadziałało :wink: Powodzenia! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Jak odkleic radiator z pamieci k. graficznej przyklejony Arctic Alumina?Ja to robię śrubokrętem - na 2 próby 2 zakończone sukcesem. Nie próbujcie tego robić w domu 8) Czy sztuczka z zamrozeniem karty cos pomoze?Podobno tak - zawiń to w coś :) Jak będziesz musiał użyć siły do oderwania raczej próbuj przekręcić radiator, niż odrywać/podważać z jednej strony - trudniej wyrwać układ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Jak odkleic radiator z pamieci k. graficznej przyklejony Arctic Alumina? Na stronach napisali ze jest raczej "permanent" :( Probowalem, ale boje sie ze razem z kostka pamieci mi radiator odklei. Czy sztuczka z zamrozeniem karty cos pomoze? Ja sciagałem GPU z GF wciskając skalpel chirurgiczny między radiator a procek.. skalpel jest cienszy niż nóz do tapet... Wciskałm go (wbijałem ) powoli i GPU calutkie, zero drasnięcia,,, jest to lepszy sposób niż podważanie, gdyz dzial się na wiekszą powierzchnie a nie punktowo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 zamroz i domrazaj kilka razy!!! a na nastepny raz polecam alpha gel!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem 8) niegloopie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem 8) MEGA LOL :lol: moze jeszcze takim od snopowiazalki :lol: nie wiem jak to sobie wyobrazasz - np na karcie z 8 lub 16 kostkami pamieci - przeciez wtedy cala karta graficzna bylaby owinieta sznurkiem :lol: osobiscie polecam silikon (jak tu juz ktos pisal) - na srodek pasta termoprzewodzaca a po bokach silikon (nie miedzy radiator i kostke tylo po brzegach jak juz radiatorki beda przylegaly do kostek pamieci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem 8) MEGA LOL :lol: moze jeszcze takim od snopowiazalki :lol: Swego czasu zrobiłem to kabelkiem.... Teraz bloczek jest przymocowany plastikowymi zaciskami do kabli z nomi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Jak odkleic radiator z pamieci k. graficznej przyklejony Arctic Alumina? Na stronach napisali ze jest raczej "permanent" :( Probowalem, ale boje sie ze razem z kostka pamieci mi radiator odklei. Czy sztuczka z zamrozeniem karty cos pomoze? :twisted: heh... bierz siekierę i napierdzielaj !!! :lol: hehe... a tak na poważnie to tak jak mówią inni z forum i na następny raz nie przesadzaj z klejeniem :D ...sznurek odpada :twisted: polecam drut :D :lol: hehehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem 8) MEGA LOL :lol: moze jeszcze takim od snopowiazalki :lol: Dobre, ale ... troche malo wyrafinowane nie wiem jak to sobie wyobrazasz - np na karcie z 8 lub 16 kostkami pamieci - przeciez wtedy cala karta graficzna bylaby owinieta sznurkiem :lol:8 lub 16 :?: To co ty tam masz - S3 Virge? Ja np mam tylko 4 kosci pamieci Najlepsze sa obustronnie klejace paski z silikonu - mozna takie dostac w dobrych sklepach elektronicznych - ale takich niestety malo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 8 lub 16 :?: To co ty tam masz - S3 Virge? Ja np mam tylko 4 kosci pamieci zeby miec 8 kostek (po 4 na kazdej stronie to z nowych kart wystarczy miec cos innego niz GF4 MX, a zeby miec 16 kostek (po 8 na kazdej stronie) wystarczy miec GF2 MX400 z 64MB RAM i co zatkalo kakao :lol: Najlepsze sa obustronnie klejace paski z silikonu wcale nie sa najlepsze bo te paski sylionowe sa na tyle grube ze robia raczej za izolator niz za przewodnik ciepla :( nic nie pobije pasty na bazie srebra, a co do silikonu to juz pislaem i nie tylko ja jak go najlepie zastosowac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Swego czasu zrobiłem to kabelkiem.... Teraz bloczek jest przymocowany plastikowymi zaciskami do kabli z nomi 8) jaki znowu bloczek my mowimy o radiatorach na pamiatki a nie na GPU :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 zeby miec 8 kostek (po 4 na kazdej stronie to z nowych kart wystarczy miec cos innego niz GF4 MX, a zeby miec 16 kostek (po 8 na kazdej stronie) wystarczy miec GF2 MX400 z 64MB RAM i co zatkalo kakao :lol: Nie, tak sie tylko draznie 8) Najlepsze sa obustronnie klejace paski z silikonu wcale nie sa najlepsze bo te paski sylionowe sa na tyle grube ze robia raczej za izolator niz za przewodnik ciepla :( nic nie pobije pasty na bazie srebra, a co do silikonu to juz pislaem i nie tylko ja jak go najlepie zastosowac... A czy ja pisalem o tych stolcowa...ych grubych paskach? Jasne ze ciensze lepsze, ale ... to tylko w dobrych sklepach I oczywiste jest ze pasta na bazie srebra jest lepsza, ale o ile wiem to pasta sie nie klei - a o ile pamietam to mowa byla o przyklejaniu radiatorkow :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 I oczywiste jest ze pasta na bazie srebra jest lepsza, ale o ile wiem to pasta sie nie klei - a o ile pamietam to mowa byla o przyklejaniu radiatorkow :!:tak to jest jak sie nie czyta wszystkich postow w danym watku - opisze to jak dla lamera :wink: : - bierzesz radiator o takiej podstawie jak powierzchnia kostki RAM (o wygladzaniu i odtluszczaniu juz sobie daruje) - dajesz troche pasty na kostke RAM i zakladasz radiator - dociskasz go zeby pasta dobrze sie rozsamarowal itd - bierzesz najzwyklejszy silikon i dookola kostki z radiatorem zostawiasz "gluta" z silikonu (starasz sie zeby byl nakladany w miejscu gdzie radiator dotyka kostke RAM) - czekasz zeby silikon sie "utwardzil" (napisane na tubce - np 24h) i masz przyklejone silikonem a wypelnione pasta - jak chcesz oderwac to usuwasz silikon i radiator sam odlazi jazysz juz o co biega :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 29 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2002 I oczywiste jest ze pasta na bazie srebra jest lepsza, ale o ile wiem to pasta sie nie klei - a o ile pamietam to mowa byla o przyklejaniu radiatorkow :!: tak to jest jak sie nie czyta wszystkich postow w danym watku - opisze to jak dla lamera :wink: : bez takich mi tu - jestem bardzo porywczy i chetnie obijam za takie slowa :!: Masz szczescie ze nie odnioslem tego do siebie 8) - bierzesz radiator o takiej podstawie jak powierzchnia kostki RAM (o wygladzaniu i odtluszczaniu juz sobie daruje) - dajesz troche pasty na kostke RAM i zakladasz radiator - dociskasz go zeby pasta dobrze sie rozsamarowal itd - bierzesz najzwyklejszy silikon i dookola kostki z radiatorem zostawiasz "gluta" z silikonu (starasz sie zeby byl nakladany w miejscu gdzie radiator dotyka kostke RAM) - czekasz zeby silikon sie "utwardzil" (napisane na tubce - np 24h) i masz przyklejone silikonem a wypelnione pasta - jak chcesz oderwac to usuwasz silikon i radiator sam odlazi jazysz juz o co biega :?: jasne ze jaze, ale kur.., gluty z silikonu sa 100x mniej pewne niz moj sznurek a wygladaja nadzwyczaj wiesniacko - sznurek nawet od snopowiazalki to przy tym magia ja u siebie nie mialem radiatorkow, zdjalem ze zje..psutych plyt glownych razem z klejem, zalozylem na grafe i i tak jest duzo lepiej ze sznurkiem to rzeczywiscie przesada, teraz na blok WC na grafe uzywam plastikowych opasek - sa duzo mocniejsze od kleju tak czy inaczej dzieki za dyskusje, mysle ze cos to Highlander'owi dalo; tak czy inaczej jade odpoczac - morze. laski i inne takie milego O/C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 tak czy inaczej dzieki za dyskusje, mysle ze cos to Highlander'owi dalo; tak czy inaczej jade odpoczac - morze. laski i inne takie Ano dalo, dzieki wszystkim za podpowiedzi. Teraz musze tylko znalezc skalpel i mlotek :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 jaki znowu bloczek my mowimy o radiatorach na pamiatki a nie na GPU :?:Jejku, bierzesz wiertarkę i nawiercasz dziury obok kości i wtedy opaski przejdą 8) A co do zdejmowania to przypomniało mi się zdanie: "nic na siłę - wszystko młotkiem" :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 jaki znowu bloczek my mowimy o radiatorach na pamiatki a nie na GPU :?: Jejku, bierzesz wiertarkę i nawiercasz dziury obok kości i wtedy opaski przejdą 8) A co do zdejmowania to przypomniało mi się zdanie: "nic na siłę - wszystko młotkiem" :wink: zamiast w laminacie karty graficznej to sobie wiertarka w glowie dziury porob - dolej troche oleju i nie bedziesz pisal takich bzdur :lol: a jak chcesz zeby te dziury byly duze to zamiast wiertarki radze uzyc pneumatycznego mlota udarowego do wuburzania scian - efekt "murowany" :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 A co do zdejmowania to przypomniało mi się zdanie: "nic na siłę - wszystko młotkiem" :wink: Ja preferuje klucz francuski szybko i sprawnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 zamiast w laminacie karty graficznej to sobie wiertarka w glowie dziury porob - dolej troche oleju i nie bedziesz pisal takich bzdur :lol: a jak chcesz zeby te dziury byly duze to zamiast wiertarki radze uzyc pneumatycznego mlota udarowego do wuburzania scian - efekt "murowany" :lol: Ślepy jesteś? 8) nie widziałeś? Młotem to przecież kość uszkodzisz :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Ślepy jesteś? 8) nie widziałeś? Młotem to przecież kość uszkodzisz :lol: zapodaj fotki Twojej karty graficznej a nie gadasz jakbys wypadl przez okno z 5 pietra na glowe :lol: wszyscy sie mecza zeby na karcie nie bylo oznak ingerencji zeby nie stracic gwarancji a Ten bedzie wiercil :lol: - a nie lepiej przybic gwozdziami - tez beda odprowadzaly troche ciepla :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 zapodaj fotki Twojej karty graficznej a nie gadasz jakbys wypadl przez okno z 5 pietra na glowe :lol: wszyscy sie mecza zeby na karcie nie bylo oznak ingerencji zeby nie stracic gwarancji a Ten bedzie wiercil :lol: - a nie lepiej przybic gwozdziami - tez beda odprowadzaly troche ciepla :lol: Specjalnie dla Ciebie napiszę to prościej: z wierceniem żartowałem. Każdy normalny człowiek by się zorientował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Ja preferuje klucz francuski szybko i sprawnieNie, nie, nie! Należy wspierać narodowy przemysł, a nie zasilać budżet Francji zakupem kluczy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Specjalnie dla Ciebie napiszę to prościej: z wierceniem żartowałem. Każdy normalny człowiek by się zorientował.a ja napisze jeszcze prosciej niz Ty - widziales wszedzie LOL'e - gdybym bral to na powaznie to bym ich nie dawal tylko zbluzgal Ciebie na czym swiat stoi i probowal uzywac argumentow przeciw itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 gdybym bral to na powaznie to bym ich nie dawal tylko zbluzgal CiebieA kto pisał, że upadłem z 5 piętra na głowę? W sumie nie widziałem jak to odebrać. LOL'e faktycznie są :oops: zatem proponuje EOT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 .., gluty z silikonu sa 100x mniej pewne niz moj sznurek a wygladaja nadzwyczaj wiesniacko - sznurek nawet od snopowiazalki to przy tym magia...wczesniej tego kawalka nie zauwazylem :oops: silikon uniwersalny bezbarwny wyglada mniej wiesniacko niz sznurek bo jak nalozysz odpowiednia ilosc to wcale go nie widac (nikt nie kaze Tobie wysmarowac calej karty graficznej), a co do pewnosci to ja np szyby w oknach na dzialce zamiast kitem przytwierdzam silikonem i jakos nie wypadaja, a sprobuj usunac reka ten silikon - nie ma bata, trzeba naciac i dopiero odchodzi (ale i tak lepiej nim kleic radiatory) - ale jak kleisz to musisz odzczekac odpowiedni czas i silikon wytrzymuje duze temp przy okolo 100*C tez powinien trzymac, silikon przewodzi tez cieplo a pokaz mi sznurek ktory to potrafi, itd, itp tak to jest jak ktos pisze o silikonie a nie mial go "w rekach" - moze poza cyckami jakiejs babki :o :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 30 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2002 :lol: - a nie lepiej przybic gwozdziami - tez beda odprowadzaly troche ciepla :lol: Najlepiej aluminiowe albo miedziane, ale miedziane sięgorzej wbijają i mogą śniedzieć :lol:... Co do silikonu to faktycznie - mocniejszy od kitu, ale trudniej go odczepić. A może by tak te pamiątki zakitować :lol:. ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...