Skocz do zawartości
Highlander

Odklejanie radiatorow

Rekomendowane odpowiedzi

Tia, gdybym wczesniej wiedzial to bym tak zrobil. Robilem test - jest napisane ze czas schniecia to 5 minut, no to testowo zapodalem radiatorek na karte po 15 minutach go spokojnie oderwalem i stwierdzilem ze klej ma konsystencje zelowata, wiec spoko moge oderwac kiedy chce.

Niestety, bardzo sie pomylilem :( twarde to jak skala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odkleic radiator z pamieci k. graficznej przyklejony Arctic Alumina?

Ja to robię śrubokrętem - na 2 próby 2 zakończone sukcesem.

Nie próbujcie tego robić w domu 8)

Czy sztuczka z zamrozeniem karty cos pomoze?

Podobno tak - zawiń to w coś :)

Jak będziesz musiał użyć siły do oderwania raczej próbuj przekręcić radiator, niż odrywać/podważać z jednej strony - trudniej wyrwać układ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronach napisali ze jest raczej "permanent" :( 

Probowalem, ale boje sie ze razem z kostka pamieci mi radiator odklei.

Ja sciagałem GPU z GF wciskając skalpel chirurgiczny między radiator a procek.. skalpel jest cienszy niż nóz do tapet... Wciskałm go (wbijałem ) powoli i GPU calutkie, zero drasnięcia,,, jest to lepszy sposób niż podważanie, gdyz dzial się na wiekszą powierzchnie a nie punktowo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem  8)

MEGA LOL :lol: moze jeszcze takim od snopowiazalki :lol:

nie wiem jak to sobie wyobrazasz - np na karcie z 8 lub 16 kostkami pamieci - przeciez wtedy cala karta graficzna bylaby owinieta sznurkiem :lol:

osobiscie polecam silikon (jak tu juz ktos pisal) - na srodek pasta termoprzewodzaca a po bokach silikon (nie miedzy radiator i kostke tylo po brzegach jak juz radiatorki beda przylegaly do kostek pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem  8)

Swego czasu zrobiłem to kabelkiem....

Teraz bloczek jest przymocowany plastikowymi zaciskami do kabli z nomi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronach napisali ze jest raczej "permanent" :(  

Probowalem, ale boje sie ze razem z kostka pamieci mi radiator odklei.

:twisted: heh... bierz siekierę i napierdzielaj !!! :lol: hehe...

a tak na poważnie to tak jak mówią inni z forum i na następny raz nie przesadzaj z klejeniem :D

...sznurek odpada :twisted: polecam drut :D :lol: hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co przyklejac - przywiaz sznurkiem  8)

Dobre, ale ... troche malo wyrafinowane

nie wiem jak to sobie wyobrazasz - np na karcie z 8 lub 16 kostkami pamieci - przeciez wtedy cala karta graficzna bylaby owinieta sznurkiem  :lol:

8 lub 16 :?: To co ty tam masz - S3 Virge? Ja np mam tylko 4 kosci pamieci

Najlepsze sa obustronnie klejace paski z silikonu - mozna takie dostac w dobrych sklepach elektronicznych - ale takich niestety malo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 lub 16  :?: To co ty tam masz - S3 Virge? Ja np mam tylko 4 kosci pamieci

zeby miec 8 kostek (po 4 na kazdej stronie to z nowych kart wystarczy miec cos innego niz GF4 MX, a zeby miec 16 kostek (po 8 na kazdej stronie) wystarczy miec GF2 MX400 z 64MB RAM

i co zatkalo kakao :lol:

Najlepsze sa obustronnie klejace paski z silikonu

wcale nie sa najlepsze bo te paski sylionowe sa na tyle grube ze robia raczej za izolator niz za przewodnik ciepla :( nic nie pobije pasty na bazie srebra, a co do silikonu to juz pislaem i nie tylko ja jak go najlepie zastosowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby miec 8 kostek (po 4 na kazdej stronie to z nowych kart wystarczy miec cos innego niz GF4 MX, a zeby miec 16 kostek (po 8 na kazdej stronie) wystarczy miec GF2 MX400 z 64MB RAM

i co zatkalo kakao :lol:

Nie, tak sie tylko draznie 8)

Najlepsze sa obustronnie klejace paski z silikonu

wcale nie sa najlepsze bo te paski sylionowe sa na tyle grube ze robia raczej za izolator niz za przewodnik ciepla :( nic nie pobije pasty na bazie srebra, a co do silikonu to juz pislaem i nie tylko ja jak go najlepie zastosowac...

A czy ja pisalem o tych stolcowa...ych grubych paskach?

Jasne ze ciensze lepsze, ale ... to tylko w dobrych sklepach

I oczywiste jest ze pasta na bazie srebra jest lepsza, ale o ile wiem to pasta sie nie klei - a o ile pamietam to mowa byla o przyklejaniu radiatorkow :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I oczywiste jest ze pasta na bazie srebra jest lepsza, ale o ile wiem to pasta sie nie klei - a o ile pamietam to mowa byla o przyklejaniu radiatorkow :!:

tak to jest jak sie nie czyta wszystkich postow w danym watku - opisze to jak dla lamera :wink: :

- bierzesz radiator o takiej podstawie jak powierzchnia kostki RAM (o wygladzaniu i odtluszczaniu juz sobie daruje)

- dajesz troche pasty na kostke RAM i zakladasz radiator - dociskasz go zeby pasta dobrze sie rozsamarowal itd

- bierzesz najzwyklejszy silikon i dookola kostki z radiatorem zostawiasz "gluta" z silikonu (starasz sie zeby byl nakladany w miejscu gdzie radiator dotyka kostke RAM)

- czekasz zeby silikon sie "utwardzil" (napisane na tubce - np 24h) i masz przyklejone silikonem a wypelnione pasta - jak chcesz oderwac to usuwasz silikon i radiator sam odlazi

jazysz juz o co biega :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest jak sie nie czyta wszystkich postow w danym watku - opisze to jak dla lamera :wink: :

bez takich mi tu - jestem bardzo porywczy i chetnie obijam za takie slowa :!: Masz szczescie ze nie odnioslem tego do siebie 8)

- bierzesz radiator o takiej podstawie jak powierzchnia kostki RAM (o wygladzaniu i odtluszczaniu juz sobie daruje)

- dajesz troche pasty na kostke RAM i zakladasz radiator - dociskasz go zeby pasta dobrze sie rozsamarowal itd

- bierzesz najzwyklejszy silikon i dookola kostki z radiatorem zostawiasz "gluta" z silikonu (starasz sie zeby byl nakladany w miejscu gdzie radiator dotyka kostke RAM)

- czekasz zeby silikon sie "utwardzil" (napisane na tubce - np 24h) i masz przyklejone silikonem a wypelnione pasta - jak chcesz oderwac to usuwasz silikon i radiator sam odlazi

jazysz juz o co biega :?:

jasne ze jaze, ale kur.., gluty z silikonu sa 100x mniej pewne niz moj sznurek a wygladaja nadzwyczaj wiesniacko - sznurek nawet od snopowiazalki to przy tym magia

ja u siebie nie mialem radiatorkow, zdjalem ze zje..psutych plyt glownych razem z klejem, zalozylem na grafe i i tak jest duzo lepiej

ze sznurkiem to rzeczywiscie przesada, teraz na blok WC na grafe uzywam plastikowych opasek - sa duzo mocniejsze od kleju

tak czy inaczej dzieki za dyskusje, mysle ze cos to Highlander'owi dalo; tak czy inaczej jade odpoczac - morze. laski i inne takie

milego O/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki znowu bloczek my mowimy o radiatorach na pamiatki a nie na GPU :?:

Jejku, bierzesz wiertarkę i nawiercasz dziury obok kości i wtedy opaski przejdą 8)

A co do zdejmowania to przypomniało mi się zdanie:

"nic na siłę - wszystko młotkiem" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki znowu bloczek my mowimy o radiatorach na pamiatki a nie na GPU :?:

Jejku, bierzesz wiertarkę i nawiercasz dziury obok kości i wtedy opaski przejdą 8)

A co do zdejmowania to przypomniało mi się zdanie:

"nic na siłę - wszystko młotkiem" :wink:

zamiast w laminacie karty graficznej to sobie wiertarka w glowie dziury porob - dolej troche oleju i nie bedziesz pisal takich bzdur :lol:

a jak chcesz zeby te dziury byly duze to zamiast wiertarki radze uzyc pneumatycznego mlota udarowego do wuburzania scian - efekt "murowany" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast w laminacie karty graficznej to sobie wiertarka w glowie dziury porob - dolej troche oleju i nie bedziesz pisal takich bzdur :lol: 

a jak chcesz zeby te dziury byly duze to zamiast wiertarki radze uzyc pneumatycznego mlota udarowego do wuburzania scian - efekt "murowany" :lol:

Ślepy jesteś? 8) nie widziałeś?

Młotem to przecież kość uszkodzisz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślepy jesteś? 8) nie widziałeś?

Młotem to przecież kość uszkodzisz  :lol:

zapodaj fotki Twojej karty graficznej a nie gadasz jakbys wypadl przez okno z 5 pietra na glowe :lol:

wszyscy sie mecza zeby na karcie nie bylo oznak ingerencji zeby nie stracic gwarancji a Ten bedzie wiercil :lol: - a nie lepiej przybic gwozdziami - tez beda odprowadzaly troche ciepla :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj fotki Twojej karty graficznej a nie gadasz jakbys wypadl przez okno z 5 pietra na glowe :lol: 

wszyscy sie mecza zeby na karcie nie bylo oznak ingerencji zeby nie stracic gwarancji a Ten bedzie wiercil  :lol: - a nie lepiej przybic gwozdziami - tez beda odprowadzaly troche ciepla  :lol:

Specjalnie dla Ciebie napiszę to prościej: z wierceniem żartowałem. Każdy normalny człowiek by się zorientował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja preferuje klucz francuski szybko i sprawnie

Nie, nie, nie! Należy wspierać narodowy przemysł, a nie zasilać budżet Francji zakupem kluczy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie dla Ciebie napiszę to prościej: z wierceniem żartowałem. Każdy normalny człowiek by się zorientował.

a ja napisze jeszcze prosciej niz Ty - widziales wszedzie LOL'e - gdybym bral to na powaznie to bym ich nie dawal tylko zbluzgal Ciebie na czym swiat stoi i probowal uzywac argumentow przeciw itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym bral to na powaznie to bym ich nie dawal tylko zbluzgal Ciebie

A kto pisał, że upadłem z 5 piętra na głowę? W sumie nie widziałem jak to odebrać. LOL'e faktycznie są :oops: zatem proponuje EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.., gluty z silikonu sa 100x mniej pewne niz moj sznurek a wygladaja nadzwyczaj wiesniacko - sznurek nawet od snopowiazalki to przy tym magia...

wczesniej tego kawalka nie zauwazylem :oops:

silikon uniwersalny bezbarwny wyglada mniej wiesniacko niz sznurek bo jak nalozysz odpowiednia ilosc to wcale go nie widac (nikt nie kaze Tobie wysmarowac calej karty graficznej), a co do pewnosci to ja np szyby w oknach na dzialce zamiast kitem przytwierdzam silikonem i jakos nie wypadaja, a sprobuj usunac reka ten silikon - nie ma bata, trzeba naciac i dopiero odchodzi (ale i tak lepiej nim kleic radiatory) - ale jak kleisz to musisz odzczekac odpowiedni czas i silikon wytrzymuje duze temp przy okolo 100*C tez powinien trzymac, silikon przewodzi tez cieplo a pokaz mi sznurek ktory to potrafi, itd, itp

tak to jest jak ktos pisze o silikonie a nie mial go "w rekach" - moze poza cyckami jakiejs babki :o :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: - a nie lepiej przybic gwozdziami - tez beda odprowadzaly troche ciepla  :lol:

Najlepiej aluminiowe albo miedziane, ale miedziane sięgorzej wbijają i mogą śniedzieć :lol:...

Co do silikonu to faktycznie - mocniejszy od kitu, ale trudniej go odczepić. A może by tak te pamiątki zakitować :lol:. ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...