Skocz do zawartości
Highlander

Odklejanie radiatorow

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie przykleicie radiatory choćby thermopoxem 85ct jest mocny jak jasna cholera to kluchem francuskim odpowiedniej wielkości idą jak masło!

a po co wydawac kase na klej - skoro omawiany tu pomysl jest lepszy - zwykla pasta termoprzewodzaca (masz bo uzywasz do procka) + silikon uniwersalny (wielka tuba 6zl, a mala tubka 1-2zl) wiec prawie darmo a rownie skutecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie przykleicie radiatory choćby thermopoxem 85ct jest mocny jak jasna cholera to kluchem francuskim odpowiedniej wielkości idą jak masło!

a po co wydawac kase na klej - skoro omawiany tu pomysl jest lepszy - zwykla pasta termoprzewodzaca (masz bo uzywasz do procka) + silikon uniwersalny (wielka tuba 6zl, a mala tubka 1-2zl) wiec prawie darmo a rownie skutecznie
a tak to ja już wolę walnąć wszędzie Arctic silvera i kapnąć kropelką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak to ja już wolę walnąć wszędzie Arctic silvera i kapnąć kropelką.

po 1 najpierw przeczytaj wszystkie posty w tym watku i bedziesz wiedzial jak mozna uzyc silikonu (nie miedzy radiator i kostke, a po bokach) ...

po 2 silikon latwiej usunac niz kropelke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten silikon to macie na mysli taki co jest do uszczelniania okien, lodzi itp

ja mam jakis uszczelniacz akrylowy czy cos i to tez jest wlasnie do tego

kolor biały - duza tuba ale nie wiem ile kosztowal wycyska sie za pomoca takiego pistoletu o specjalnej konstrukcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silikon uniwersalny bezbarwny wyglada mniej wiesniacko niz sznurek bo jak nalozysz odpowiednia ilosc to wcale go nie widac (nikt nie kaze Tobie wysmarowac calej karty graficznej)

Ale za to jaki uniwersalny jest sznurek - odwiążesz i możesz jeszcze raz użyć. No i nie ma problemów z odrywaniem, zdrapywaniem itp. Jest tańszy parę razy od silikonu, i w domu się przyda jak trzeba coś powiesić 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten silikon to macie na mysli taki co jest do uszczelniania okien, lodzi itp

ja mam jakis uszczelniacz akrylowy czy cos i to tez jest wlasnie do tego

kolor biały - duza tuba ale nie wiem ile kosztowal wycyska sie za pomoca takiego pistoletu o specjalnej konstrukcji

mam na mysli silikon uniwersalny, ostatecznie moze byc silikon sanitarny (uzywasz przy zlewach, wannach itp) a co do substancji (klejow) na bazie akrylu to nie zawsze maja w skladzie maja silikon sa tez takie bezsilikonowe i one nie maja tych wlasciwosci co silikon (przekazywanie ciepla itp - tylko przeczytaj uwaznie moje posty jak uzyc tego silikonu...) a na dodatek moga kleic tak ze po odklejeniu bedziesz musial resztki skrobac czyms ostrym (a resztki silikonu daja sie "zwalkowac paluchem")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak umocowane radiatorki na pamięciach przez ponad rok i wszystko jest super. Jesli myślisz że silikon wygląda wieśniacko to jeśli nawalisz go zbyt dużo i niedokładnie to może gdzieś wystawać. Ja mam radiatorki troszke większe niż kostki i są tak przyklejone że jak patrzysz na karte silikonu wogóle nie widać (widać tylko jak zobaczysz z boku pod ostrym kontem) i wcale nie miałem bezbarwnego tylko szary. Pasta pomiędzy radiatorkiem a ram to taka dodawana z coolerkiem Spire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno niech się męczą z odrywaniem, kombinują z zamrażaniem lub sprawdzaja czy im się sznurowadło nie rozwiązuje :P

pewnie niech sie mecza, klna, wk..wiaja itp myslac ze ich sposoby sa najlepsze :lol: ja tam sposobu z silikonem nie zmienie na zaden inny 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.., gluty z silikonu sa 100x mniej pewne niz moj sznurek a wygladaja nadzwyczaj wiesniacko - sznurek nawet od snopowiazalki to przy tym magia...

wczesniej tego kawalka nie zauwazylem :oops:

silikon uniwersalny bezbarwny wyglada mniej wiesniacko niz sznurek bo jak nalozysz odpowiednia ilosc to wcale go nie widac (nikt nie kaze Tobie wysmarowac calej karty graficznej)

Hahahaha .. ktos tu wczesniej o glutach pisal 8)

tak to jest jak ktos pisze o silikonie a nie mial go "w rekach" - moze poza cyckami jakiejs babki  :o  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Hehehe ... ty to nawet chyba bez silikonu nigdy cyca nie macales 8)

Tu powazna dyskusja a ty mi tu z jakims silikonem i artcic alumina

Kazdy lamer wie ze alumina prad przewodzi i latwo karte zjarac moze

Do takich zastosowan lepszy jest "ceramic" :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu powazna dyskusja a ty mi tu z jakims silikonem i artcic alumina 

Kazdy lamer wie ze alumina prad przewodzi i latwo karte zjarac

lol

a co masz do tego silikonu ??

może myślisz że to tylko do wypełniania (o)(o) sie uzywa :lol:

skoro to jest poważna dyskusja to chyba nalezy rozważyć kazdy sposób mocowania a moim zdaniem taki jest najlepszy.

to tak jak ja bym napisał Tu powazna dyskusja a ty mi tu z jakims sznurkiem

A co do pasty to chyba nie smarujesz nią całej karty tylko same kostki pamięci tak jak CPU więc o jakim zwarciu mówisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy lamer wie ze alumina prad przewodzi i latwo karte zjarac

A co do pasty to chyba nie smarujesz nią całej karty tylko same kostki pamięci tak jak CPU więc o jakim zwarciu mówisz ?

Hmmm ...

Niby tak, ale latwo jest nawet niechcacy maznac pasta po nozkach od scalaka - a jak to stamtad wyciagnac ????????

Dlatego wole ceramic - po co komplikowac sobie zycie, zwlaszcza ze "wydajnoscia" sie prawie nie roznia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahahaha  .. ktos tu wczesniej o glutach pisal  8)

nie pisalem o glutach tylko o "glutach" bo IMHO tak wyglada bezbarwny silikon jak go wyciskasz z tubki :)

Hehehe ... ty to nawet chyba bez silikonu nigdy cyca nie macales  8)

nic nie musze Tobie udowadniac bo nie mam po co - ale powiem jedno kazdy normalny czlowiek (mawet dziewczyna) macal nie swojego cyca 8O - moze tego nie pamietasz ale jak byles maly to macales i ssales cyca Twojej Matki 8O - ale coz mozesz tego nie pamietac :lol:

Tu powazna dyskusja a ty mi tu z jakims silikonem i artcic alumina...

znajdz w moich postach gdzie uzylem nazwy arctic alumna jak sie uda wygrales zgrzewke browarow (jakie sobie wybierzesz) - napisalem raz ze nic nie przebije pasty na bazie srebra (a to ma niewiele wspolnego z tym co probujesz sugerowac - a do robienia tych past uzywa sie srebra poddanego jakiemus procesowi ze taka pasta przewodzi prad ale w stopniu nie powodujacym "przebic"), a jak sie boisz to mozez uzyc termoprzewodzacej pasty silikonowej typu H (ach ten silikon wszedzie sie przydaje) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...