5er Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Witam, Mam takie pytanko czy da sie blokowac/wycinac usera tak by nie mogl korzystac z netu pomimo iz jest fizycznie przylaczony? Jak cosik takiego skonfigurowac? Potrzeba jest szybka :) i w sumie na krotki czas :) Na poczatku lipca bedzie serwerek do dzielenia z Freesco ale niestety teraz nie ma na to czasu :) a potrzebne jest odlaczenie pacjenta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 hmm zależy jak jest sieć zorganizowana... jeśi każdy z userów ma przypisane IP a nie przydzielane automatycznie (wewnątrz sieci oczywiście) to można by poprostu wyciąć wpis danego użytkownika z przydziałem dla jego IP i po sprawie. Będzie to sie objawiało dokładnie jak chcesz, że jest połączenie sieciowe, ale nie ma ruchu do jego zakończenia. jeśli nie tak to można jeszcze skonfigurować firewalla aby blokował ruch na jego IP, tak jest chyba najprościej i skutecznie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5er Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Hmmm, No wlasnie jak skonfigurowac firewalla w Planet-ADE 4000 :) bo cos ciezko idzie to blokowanie :) tzn. dziwna sprawa - blokowanie dziala ale wycina pacjenta z www (port 80) i innych gadulcow, ICQ itp. Dziwne ale w tym czasie osly, kazzy i inne smigaja dalej :) Wszystko by bylo ok gdyby kolesie ograniczyli sobie przepustowosc kazzo-podobnych ale nie, nie oni sciagaja na full :) nawet nie 0/10 tylko 0/0 (max lacza) i cos im ciezko przetlumaczyc :) W czasie kiedy ja potrzebuje lacze czyste od p2p to niestety :( ZONK ! Wiem ze jest to problem kazdej sieci lokalnej :) tym bardziej na neo, ale moze da sie cos zrobic, moze ktos jakos rozwiazal odwieczny problem sciagaczy za pomoca routera :) heuh PLANET-ADE4000 - powiem ze potrzebne jest rozwiazanie na miesiac :) bo potem pojdzie serwer z freesco i bedzie po sprawie. Wiem, ze to wszystko brzmi jakos dziwnie ale moze dlatego ze dzis mam starsznego kaca :) :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 oj chyba niestety nie da sie tego zrobic na samym routerze :( musisz poczekac na ten serwer i wtedy spox sie da wycinac userow :) i czemu freesco ? nie lepiej juz jakas wieksza dystrybucje typu slack ? jak sie boisz konfiguracji to moge zarzucic skryptami konfiguracyjnymi (masq+dhcp+htb) i sronami o tym, nawet jaderka nie trzeba kompilowac zeby htb dzialalo (tzn jest jaderko bare.i 2.4.20) no chyba ze nie chcesz miec dysku w serwerze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5er Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 no wlasnie chodzi o to zeby nie bylo hdd :) i pobor mocy byl na niezbednym minimum :) :) :) (odkrecony proc, bez hdd, karta graficzna tez jakas "malutka") Rachunki za prad i tak mam gigantyczne :) a mieszkam sam :) nie schodze ponizej 250/m-c - i nie pytajcie co tak wcina prad :) bo mam troche urzadzen z apetytem ... Wiec jak na razie to bede czekal az znajde czas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 no wlasnie chodzi o to zeby nie bylo hdd :) i pobor mocy byl na niezbednym minimum :) :) :) (odkrecony proc, bez hdd, karta graficzna tez jakas "malutka") Rachunki za prad i tak mam gigantyczne :) a mieszkam sam :) nie schodze ponizej 250/m-c - i nie pytajcie co tak wcina prad :) bo mam troche urzadzen z apetytem ... Wiec jak na razie to bede czekal az znajde czas :) Proponuje na ten serwerek zaopatrzyć się w wynalazek Via a mianowice EPIA-V... naprawde pobór prądu jest minimalny, nie grzeje się i jest mało awaryjne... na serwerek w sam raz!!! n0rbi>> Byłbym wdzięczny jak byś mi podesłał na gg albo na priv te linki do wspomnianych przez Ciebie stronek. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...