dem Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Pomaleńku zamierzam przesiąść się na 64 bitowego AMD. W zwiazku z tym pytanie brzmi podobnie jak w temacie. Jaki bedzie najlepszy zestaw, zeby mozna bylo to wszystko ladnie krecic? Co myslicie o tym: Abit KV8-MAX3 AMD Athlon 64 3000+ BOX Prosze o opinie zwlaszcza uzytkownikow 64 bitowych AMD-ków Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiu22 Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Jak chcesz kręcic to poszukaj cos na Nforce3 bo K8T800 nie ma zablokowanego PCI/AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Tutaj znalazłem chyba najlepszą płytę na nForce3. Czy 64 bitowe AMD chodza stabilnie na wysokich FSB (230-250)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Jak chcesz kręcic to poszukaj cos na Nforce3 bo K8T800 nie ma zablokowanego PCI/AGP. ŻADNA płyta pod AMD nie ma zablokowanego PCI, dokształć się :lol: nVidia obiecywałą zablokowane i jako takie wyszło ale okazało się, że blokada nie działa :( podobnie chipset SIS i VIA nie mająblokady ale chociaż nie obiecywali wiedząc, że nie zrobią. na ECS z sis 755 kileroy zabujał na FSB 225 (normalnie 200) i póki co to najwydajniejszy chipset :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Tutaj znalazłem chyba najlepszą płytę na nForce3. Czy 64 bitowe AMD chodza stabilnie na wysokich FSB (230-250)? Serio tego nie wiesz ?? Latają na fsb >300 ... Co do pytania ... a nie lepiej poczekać z miesiąc-dwa i wziąć platformę socket 939 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 najwydajniejszy jest K8T800 Abit KV8-MAX3 -nie wiem jak tam z o/c ,pewnie nie jest zle ,ale napewno plyta wyposazona na MAX jezeli z tanszych to Epox 8HDA3+ ,albo 8KDA3+ (ale u nas niedostepna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandi Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Yotomeczek ma racje lepiej poczekac na Socket 939 do tego jakis A64 3500+ (socket 939) no i plytke KT800 Pro z zablokowanym AGP i PCI lub NFORCE 3 250 , tylko ta cena :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelek Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Cena rzeczywiscie jest okropna. Prawie 800$ za topowy model :/ Ale jesli chodzi o gry i multimedia to bije na glowe P4EE, ktory kosztuje okolo 1,000$ . Mam nadzieje ze cena bedzie szybko spadac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 socket 754 skończy jak slotA - stare antki rozwalały pentiumki 3 ale rozbudowa szybko się kończyła, teraz taki antek 550 z płytą kosztuje poniżej 100zł ale sam procek 800 chodzi ze 150 zeta, 1 GHz ponad 200. athlon 64 teżrozwala obecne intele ale o nowszych prockach można zapomnieć tym bardziej, że zanim wszedł dobrze na rynek, ma już następcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Jak chcesz kręcic to poszukaj cos na Nforce3 bo K8T800 nie ma zablokowanego PCI/AGP. ŻADNA płyta pod AMD nie ma zablokowanego PCI, dokształć się :lol: nVidia obiecywałą zablokowane i jako takie wyszło ale okazało się, że blokada nie działa :( podobnie chipset SIS i VIA nie mająblokady ale chociaż nie obiecywali wiedząc, że nie zrobią. na ECS z sis 755 kileroy zabujał na FSB 225 (normalnie 200) i póki co to najwydajniejszy chipset :) . Sam się dokształć. VIA K8T800Pro ma zablokowane PCI/AGP (np. ABIT KV8Pro). Co do wysokich FSB to nie wiem, bo moja płyta nie ma zablokowanego PCI i dysk nie wytrzymuje powyżej 210. Mnożnik w moim Opteronie też niestety jest zablokowany. Potencjał proc powinien mieć spory, bo temperatura w stresie nie przekracza 43 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limubai Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 moj athlonik ktorego posiadam od dwoch dni to 3000+ kupiony za 600 zl do tego asus k8v niestety z odblokowanymi szynami pci/agp podkrecony na 2250 bez zmiany napiecia chodzi stabilnie, pci=37mhz / agp=75 dla informacji plyty oparte na nforce3 150 maja poblokowane szyny pci/agp ale sa mniej wydajne (w bardzo malym stopniu wiec nie warto nawet na to patrzec ale brac) tak samo jak nforce 3 250gb, co do via k8t800 pro tez posiada juz blokade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 moj athlonik ktorego posiadam od dwoch dni to 3000+ kupiony za 600 zl do tego asus k8v niestety z odblokowanymi szynami pci/agp podkrecony na 2250 bez zmiany napiecia chodzi stabilnie, pci=37mhz / agp=75 dla informacji plyty oparte na nforce3 150 maja poblokowane szyny pci/agp ale sa mniej wydajne (w bardzo malym stopniu wiec nie warto nawet na to patrzec ale brac) tak samo jak nforce 3 250gb, co do via k8t800 pro tez posiada juz blokade Athlon 64 3000+ za 600zł? 8O Gdzie Ty go kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 Sam się dokształć. VIA K8T800Pro ma zablokowane PCI/AGP (np. ABIT KV8Pro). Co do wysokich FSB to nie wiem, bo moja płyta nie ma zablokowanego PCI i dysk nie wytrzymuje powyżej 210. Mnożnik w moim Opteronie też niestety jest zablokowany. Potencjał proc powinien mieć spory, bo temperatura w stresie nie przekracza 43 stopni. moj athlonik ktorego posiadam od dwoch dni to 3000+ kupiony za 600 zl do tego asus k8v niestety z odblokowanymi szynami pci/agp podkrecony na 2250 bez zmiany napiecia chodzi stabilnie, pci=37mhz / agp=75 dla informacji plyty oparte na nforce3 150 maja poblokowane szyny pci/agp ale sa mniej wydajne (w bardzo malym stopniu wiec nie warto nawet na to patrzec ale brac) tak samo jak nforce 3 250gb, co do via k8t800 pro tez posiada juz blokade zablokowane pci to ma chip VIA z ósemką w nazie ale dla procków 32 bitowych, dla 64 bitówek KAŻDU jeden chipset nie ma blokady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 zablokowane pci to ma chip VIA z ósemką w nazie ale dla procków 32 bitowych, dla 64 bitówek KAŻDU jeden chipset nie ma blokady. No nie zdzierżę, jak palcem nie pokażesz, to nie uwierzy: http://techreport.com/reviews/2004q2/via-k...ro/index.x?pg=1 Cytat: "VIA has made the AGP and PCI clocks on the K8T800 Pro run independently of the clock for the HyperTransport link" - koniec cytatu. Jeśli to nie jest blokada PCI to CO??? Drugi link: http://www.anandtech.com/chipsets/showdoc.html?i=2046 - polecam drugi akapit. I płyty na chipsetach z blokadą PCI/AGP (K8T800 Pro, NForce 3 250) już są dostępne na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 A K8T800Pro i nforce3 250 są zastosowane w jakiejś płycie pod socket 754? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 25 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2004 moj athlonik ktorego posiadam od dwoch dni to 3000+ kupiony za 600 zl do tego asus k8v niestety z odblokowanymi szynami pci/agp podkrecony na 2250 bez zmiany napiecia chodzi stabilnie, pci=37mhz / agp=75 dla informacji plyty oparte na nforce3 150 maja poblokowane szyny pci/agp ale sa mniej wydajne (w bardzo malym stopniu wiec nie warto nawet na to patrzec ale brac) tak samo jak nforce 3 250gb, co do via k8t800 pro tez posiada juz blokade i jakie osiągi ?? Podaj Super PI 1M i 2M ... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 AMD Rulezz doksztalc sie! Wprowadzasz ludzi w blad swoimi wypowiedziami. K8T800Pro ma mozliwosc zablokowania czestotliwosci AGP/PCI - zapewniam Cie ze nie bralem narkotykow kiedy sie bawilem abitem KV8Pro, kiedy w uGuru widzialem opcje: FSB/PCI ratio: 6:1, 7:1, 8:1, fixed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limubai Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 ze tu cos pisalem, podje wiec wyniki super pi 1M 41s 2M 1m25s 8M 7m27s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 AMD Rulez - K8T800 Pro oraz nForce3 250 (150 nie) mają możliwość zablokowanie AGP/PCI, reszta zależy od płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pr0^^ | LoleX* Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 AMD Socket 939 Athlon 64 3500+, 2.2 GHz, 512KB L2 Cache 64-bit Processor + GIGABYTE "GA-K8NSNXP-939" nForce3 Ultra Chipset Motherboard for AMD Socket 939 CPU Najlepsze rozwiązanie, czytałem obszerne testy/porównania wszystkich płyt głównych pod nową podstawkę i ta płyta główna jest liderem wśród wydajności, jak i o/c :) Pewnej redakcji udało się zapuścić procka (stable) ok.2600 :wink: Jak narazie najlepszy wybór - za zestaw (w USA) nalezy zapłacić - ok. 650 $ w Polsce sam procek kosztuje 2700 zł :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 Sorki za odgrzewanie topicu: mam pytanie: jakie pamieci potrzebuja plyty na socket 939 :?: bez ECC :?: Patzrylem na komputroniku na jakas plyte asusa i pisze ze wspolpracuje z DDR PC-266, 333 i 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 Sorki za odgrzewanie topicu: mam pytanie: jakie pamieci potrzebuja plyty na socket 939 :?: bez ECC :?: Patzrylem na komputroniku na jakas plyte asusa i pisze ze wspolpracuje z DDR PC-266, 333 i 400. bez ECC Z ECC to Socket 940 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 Zwykłe DDR'y. Tylko S940 potrzebuje ECC Registered. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 a ja ze swojej sttrony na teraz poradził bym płytke http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=109 A jak sie nie śpieszy to czekac na s939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 28 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2004 a ja ze swojej sttrony na teraz poradził bym płytke http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=109 A jak sie nie śpieszy to czekac na s939 święta racja, chyba najlepszy wybór w tej chwili. tylko gdzie to mobo kupić? (bo poluję na to cuś w oczekiwaniu na semprona socket754). u oficjalnych dystrybutorów na nasz kraj jest bieda - tylko KV8-MAX3 na starym chipsecie.... u angoli ten nowy abit stoi za 75funciaków... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Narazie nie chcę kupować. I tak kasy nie ma. Tylko tak myślę, jakbym w przyszlosci nowego kompa kupowal :) . Socket 939 to jest najbardziej przyszlosciowa platforma pod AMD 64 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 przyszłościowa to może i faktycznie jest... ale ja potrzebuję czegoś przejściowego (na jakiś roczek z hakiem przynajmniej - teraz jadę na mobo z Via KT133 + athlon 12x100@13x103 = tragedia)... jeżeli semprony na socket 754 będą się bujać nie gorzej od bartłomieji na socket A, to zapodaję s754, bo za jakiś czas od biedy włożę sobię jakiegoś pełnego A64 z rynku wtórnego... na jakieś półtora roku powinno styknąć (bez wodotrysków, ale będzie działać). co do s939, to będę chciał jeszcze poczekać na jakieć mobo z pci-expresem, a poza tym amd jeszcze chyba samo nie wie czy późniejsze athlony będą łazić na DDR2, czy nie (raz zapowiadają tak, a raz inaczej) - więc na ten socket siądę trochę później, jak już się dobrze rynek przetrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 przyszłościowa to może i faktycznie jest... ale ja potrzebuję czegoś przejściowego (na jakiś roczek z hakiem przynajmniej - teraz jadę na mobo z Via KT133 + athlon 12x100@13x103 = tragedia)... jeżeli semprony na socket 754 będą się bujać nie gorzej od bartłomieji na socket A, to zapodaję s754, bo za jakiś czas od biedy włożę sobię jakiegoś pełnego A64 z rynku wtórnego... na jakieś półtora roku powinno styknąć (bez wodotrysków, ale będzie działać). co do s939, to będę chciał jeszcze poczekać na jakieć mobo z pci-expresem, a poza tym amd jeszcze chyba samo nie wie czy późniejsze athlony będą łazić na DDR2, czy nie (raz zapowiadają tak, a raz inaczej) - więc na ten socket siądę trochę później, jak już się dobrze rynek przetrze.Dokładnie. W tej chwili na pewno socket 754 jest bardziej przyszłościowy niż socket A. Socket 939 też nie będzie trwał wiecznie, chodzą pogłoski że Athlon z kontrolerem DDR2 będzie na socket900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...0602/index.html po przeczytaniu tego atrykułu zastanawiam się nad sensownością umieszczenia kontrololera pamięci w procesorze... tylko same kłopoty z tego, bo jest cholernie wybredny jeżeli chodzi o pamięci... pytałem się lancera o abita kv8pro - też sraka (pisze, że się sypie). z tego co pobuszowałem w necie, to pod s754 od biedy dałoby się wykorzystać (2 opcje): a.) Soltek SL-K8AN2-GR/SL-K8AN2E-GR (zalety: 3-fazowe zasilanie - przynajmniej wygląda solidnie, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć recenzji; wada: wg instrukcji jaką sobie ściągnąłem max napięcie dla cpu to 1,55V, a te 1,65V by stykło) b.) MSI K8N NEO (zasilanie wygląda bardziej ubogo niż w solteku, ale recenzje są pozytywne i jest mało wybredny, jeżeli chodzi o pamięci, tylko nie wiem, jak z max vcore - i mobo jest u nas dostępna). jakby ktoś widział link do testów tego solteka, byłbym wdzięczny za podesłanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...