Skocz do zawartości
PioMX

Co daje bios XT w 9800 Pro?

Rekomendowane odpowiedzi

i ja sie przyłoncze do tego postu czy ktos moglby taki biosik zapodac karta ma parametry jak kolega wyzej napsal

ps wiem ze byl podobny post ostatni ale tam karta miala pamieci chyba samsunga i nie wiem czy to czasem nie bedzie inny bios)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja włąsnie dzisjaj robiłem flash na Xt i wynik podskoczył prawie 200pkt w 3DMarku2003 :) I ogólnie jestem zadowolony, żadnego problemu :D

Ja dzisiaj też zmieniłem biosik i udało się, zaryzykowałem troszkę i zrobiłem to WINflashem i jak widać żyję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Też zrobiłem flash biosa do XT ale wróciłem z powrotem do NP , bo chociaż w 3DM'03 skoczyło mi o 300M , to np. w Painkillerze miałem czasem jakieś dziwne migotania, nie wspominając o teście 2,3 i ragtroll z '03 w których też były błędy. W 3DM' 2001 żadnej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ja mam juz wyrobiona teorie co do lepszych wyników w 3DMark03 przy flashu BIOSU Pro na XT.

Przy karcie z nowym BIOSem źle liczone są cienie. Widać to w testach Battle of Proxycon i Troll's Lair. Grafa ma wtedy mniej do roboty i stąd ten przyrost wydajności. Poza zmianą taktowania nie zyskuje się nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam flashować biosu - nie wszystkie się do tego nadają i można uszkodzić kartę (czerwone kropki, arty przy domyślnym taktowaniu i inne błędy w wyświetlaniu grafiki -> porównaj widok w lornetce w FarCry na planszy z laguną, plażą itp.)

Fundamentalna rzecz: Na R9800XT są pamięci 2,5ns, 2,2ns więc i parametry pamięci w biosie są odpowiednio ostrzejsze. Gdy zapodasz bios XT to na 2,8ns walniesz np. inne CasLatency i możesz poturbować lub nawet uśmiercić pamiątki.

Oczywiście niektóre biosy badziewnych producentów mają "bezpieczne" ustawienia. Stąd np. Club3D powienien być bezpieczny (przetestowane na forum).

HOWGH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wgralem taki bios , samo wgranie biosa daje jakies 200 punktów w 3Dmark 2003 , natomiast mozliwości podkręcania przynajmniej u mnie sie niezmieniły , no może pamięci troszke lepiej się kręcą.

to nie bios .. to timingi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo ze podkrecanie pamieci powoduje zwiekszone wydzielanie ciepla. Czy zmiana timingow tez?

Tak wogole, to zna sie ktos na tym dobrze? Też bym się z chęcią pobawil, ale nie wiem za co sie chwytac. Jezeli ktos może to niech wytlumaczy posczegolne oznaczenia (TRAS TRAD i tak dalej). Jakie są zasady przy zmianach timingow? Co zrobic zeby nie zkopczyc karty...Jak ktos sie zna to byloby fajnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja posiadam RADEONA 9800 pro wyrobu ATI z rdzeniem 350.

Jak mogę sprawdzić jakie mam pamici i jaka one mają przepustkowość?? Jakim programemm najlepiej wgrać nowy bios/czy w ogóle jest możliwa taka opcja na tej karcie<posiadam chlodzenie zelmana Zalman VF700-Cu więc chyba się nie przegrzeje?? Nie m odpowiednika firmowego ATI biosu z 128mb ram, jedyny bios jaki znalazłem, to jest bios firmowany przez GeCUBE dla pamięci samsung.

Czy w ogol coś wycisne z tej karty, oby tylko jej nie spalić................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi