Skocz do zawartości
Smash

[Windows XP PRo] Problem z partycjami i pojemnością dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcąc zrobić format natrafiłem na kilka dość powaznych problemów.

1. Dysk Seagate Baraccuda 80 GB wyświetlany jest jako dysk o pojemnosci 76 GB ( dokładniej jedna partycja 48,8 GB druga 25.6 GB)

2. Chciałem połączyć partycje za pomocą programu particion magic 7 pro jednak wystepują problemy ( error zwiazany z cross-linked files)

help:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji tematu chciałem się czegoś dowiedzieć o moim problemie ==> Mam dysk Maxtor 160GB - w Windku XP podzieliłem go spokojnie na kilka partycji i cała jego objętość wynosiła 156GB, ale po kilku dniach Windek nie startował - podczas ładowania wyskakiwał jakiś niebieski komunikat o błędzie i automatycznie reset kompa - nawet nie zdążłem przeczytać tego błędu...I tak było cały czas - przy każdym resecie - jedynym wyjściem był reinstall systemu, ale znowu się powtarzała ta sytuacja, więc zainstalowałem Win2k i wszystko chodziło, ale mam problem z podzieleniem dysku, bo teraz maksymalny rozmiar do podziału to nie 156GB ale 128GB ...próbowałem PM 7, ale też to samo. Co z tym zrobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wesze bady... na pzyszlosc- nigdy niedziel dysku windowsem NIGDY! :D

wiec tak najpierw przejedz dysk aplikacja dosowa- norton disc doctor (ndd.exe) jest w system worksie, jak wykryje bady to je automatycznie wylaczy jak ich niewykryje to pewnie ich niema. co do pojemnosci to uzylbym plyty instalacyjnej z jakiegos okienkowego linuxa i zobaczyl co on na to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóz zaistniała taka sytuacja..

Jakims cudem po formacie utworzyła sie jedna partycja o pojemnosci 74.5 GB ( troche mało??)

Zainstalowałem PM 8 ale wyświatlany jest bład 117

"Partition's drive letter cannot be indentified)

Nie wiem co jak to naprawić:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny update..

Probowałem jeszcze raz zrobić format dysku... ale po gdy wchodze podczas próby ( w dosie) system pyta sie " Do ktorej instalacji systemu Windows chce sie zalogować" i prosi o jakieś hasło???

CO mam podać? wybrałem 1 ale nie znam zadnego hasła:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty zes zrobil, zainstalowales 2 systemy na jednej partycji?! no nic.

bierz dyskietke startowa z obojetnie ktorego windowsa i odpalaj fdiska- wywal wszystkie partycje i zakladaj je od poczatku a noi zalatw sobie ta aplikacje- norton disc doctor (ndd.exe) odpal to z dosa po zaladowaniu dyskietki startowej, ndd moze byc na drugiej dyskietce obojetnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpaliłem PM w trybie awaryjnym i pokazał mi błąd ' Partition table error 113" ale nie dal zadnej opcji naprawienia...( w windowsie nie pozywał tego błędu). Nie wiem czy jest w takim razie sens robic pod fdiskiem skoro jest jakiś mankament.

help...:(

---------------------------------------------

Dobra qr** mam juz dosyć.. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Mianowicie nigdy nie bawiłem sie fdiskiem ani nie mam dyskietki startowej od 98 (only 95).

Jezeli ktokolwiek byłby na tyle uprzejmy i spakował mi potrzebne pliki to byłbym wdzięczny.

Prosze również o jakąś instukcje użycia fdiska bo na goglach znajduje samo badziwie...:(

System oczywiscie Winshit XP PRo partycje NTFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ten mankamet to bad sektor, rozwalona tablica alokacji iwiele wiele inny ch lacznie z fizycznym uszkodzeniem ale na wiele niefizycznych bledow pomuc moze ndd.exe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to weź dysia do jakiegoś znajomego. Podepnij. Zainstaluj PM8. Usuń wszystkie partycje. Zrestartuj kompa. Odpal PM8 jeszcze raz i zacznij robic takie partycje jakie cie interesuja. Pamietaj tylko ze FAT32 umozliwia ci zrobienie partycji o max rozmiarze 32GB. Czasem tez mialem takie problemy z PM7. Po przesiadce na PM8 i robieniu wszystkiego tak jak opisałem , nie mam problemów z większymi dyskami (jedynie mam kłopot z dyskiem na SATA ale to inna bajka :) ). Mam nadzieje ze cos ci pomoglem.

Aha czasem jeszcze pomaga wyzerowanie dysku i zrobienie sobie partycji od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi