Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 let me see... NV40 kopie pupę R420 w testach - AquaMark 2.3, AquaMark 3, Codecreatures, Halo, Quake 3, Serious Sam, RTWC, FarCry testy były na PCLab.pl Panie kolego, zejdz na ziemie. Po pierwsze nie wiem co wg twojej terrminologii znaczy kopac, ale wg mnie cos kogos kopie jesli ma przewage conajmniej 10%. Wybacz, ale dla mnie 2-3 fps roznicy to nie jest zadne zwyciestwo, a conajwyzej remis. Po drugie porownanie bez conajmniej AF nie ma sensu. Kto uzywa takich graf bez wlaczonych bajerow? to sie rozmija z sensem posiadania takeigo czegos. No i FX5800U ma szyne pamieci 128bit i architekture 4x2 amen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 ale na pamięciach DDR2, więc przepustowość i tak była wyższa niż na DDR "1" He? Ze co? Wieksze to sa, ale opoznienia, a przepustowosc jest dokladnie taka sama. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 let me see... NV40 kopie pupę R420 w testach - AquaMark 2.3, AquaMark 3, Codecreatures, Halo, Quake 3, Serious Sam, RTWC, FarCry testy były na PCLab.pl Panie kolego, zejdz na ziemie. Po pierwsze nie wiem co wg twojej terrminologii znaczy kopac, ale wg mnie cos kogos kopie jesli ma przewage conajmniej 10%. Wybacz, ale dla mnie 2-3 fps roznicy to nie jest zadne zwyciestwo, a conajwyzej remis. Po drugie porownanie bez conajmniej AF nie ma sensu. Kto uzywa takich graf bez wlaczonych bajerow? to sie rozmija z sensem posiadania takeigo czegos. No i FX5800U ma szyne pamieci 128bit i architekture 4x2 amen. a wiesz, że testy NV40 robione były na nieoficjalnych sterownikach? 56.7 nie obsługują jeszcze NV40, a są najnowszymi OFICJALNYMI poczekajmy na pierwsze sterowniki oficjalne do NV40 to wtedy zobaczymy na co go stać co do R420 - chyba wiesz jak kiepsko się podkręca? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 arnivird - poslalem PW, ale jak mozesz to tu tez napisz co sadzisz o tej karcie i transakcji :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 a wiesz, że testy NV40 robione były na nieoficjalnych sterownikach? 56.7 nie obsługują jeszcze NV40, a są najnowszymi OFICJALNYMI poczekajmy na pierwsze sterowniki oficjalne do NV40 to wtedy zobaczymy na co go stać co do R420 - chyba wiesz jak kiepsko się podkręca? A jak bylo z testami R420? Zdaje sie ze byly robione na betach cat. 4.5. Zreszta sa juz stery do NV nowsze, ale jakos nie slychac by dawaly monstrualnego kopa (o ile jest jakikolwiek)... wymyslaj dalej.... No faktycznie NV 40 podkreca sie tak wspaniale ze NV zrezygnowala z produkcji najwypasniejszej wersji, ktora Pila testowal. Czy R420 slabo sie kreci jak na tak mierne smiglo i katastrofalne temp.? Polarny wyciagnal z Sapphire 560/1120 na defaultowym wicherku. Moim zdaniem znosnie. Juz do mnie taki jedzie wiec mysle ze na WC minimum 580MHz bedzie. Ta sa pierwsze steppingi w 0,13um. NV w tym wymiarze robie juz od ponad roku wiec smiem twierdzic ze z czasem bedzie sporo lepiej (pierwsze R300 czlapaly ledno na 350MHz, ostatnie ponad 400MHz robily) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 pogadamy jak będą oficjalne sterowniki pod NV40 na pewno NV40 lepiej się podkręca od R420, ale z tego co czytałem na zagranicznych serwisach to jak do tej pory nikt nie miał problemów z podkręceniem GF 6800 Ultra do wersji Extreme czy jak tam się ona nazywa :-) ATI zrobiło błąd w chłodzeniu pamięci, przy takim taktowaniu wymagane są radiatory, a oni zostawili je na pastwę losu, a niech się spalą :D trzeba przyznać, że ATI przegoniło NVIDIĘ w taktowaniu swoich kart, zapowiadany GigaCube R9550XT ma mieć taktowanie GPU o wartości 600 MHz, więc wszystkie najnowsze GPU/VPU leżą, szkoda tylko, że niewiele to pomoże takiej karcie ja do ATI nic nie mam, po prostu ich sterowniki są niedopracowane i łatwiej jest podkręcać karty NVIDII, BIOSy zmieniają napięcia, a BIOSy dla kart ATI niestety nie i trzeba robić vmoda na przyszłość polecam więcej tolerancji, bo przez to robicie na tym forum monopol "JEDYNIE ATI ALBO WYPAD", jeśli dajmy na to GF FX 5900 byłby tak słaby jak układy Volari to przyznaję ci rację, ale na twoje nieszczęście NV35 nie jest tak słaby, a w testach przegania R9700 i może konkurować z R9800Pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Skoro jest tak swietnie to czemu nie bedzie extremalnego 6800? Moze i blad ze X800 nie ma chlodzonych pamieci, ale skoro daja gwarancje, ze ich karta bedzie chodzic bez tych radiatorow, to nie mam powodu by w to watpic. Karty poddawane sa dlugoterminowym testom by zbadac ich niezawodnosc i to w warunkach daleko wykraczajacych poza to co mamy u nas. Wszak ta karta musi dzialac niezawodnie i w zimnej Norwegii i goracych Indiach, bo jak nie, to berdzie kompletna katastrofa. Co do stertow, to sa powody by twierdzic, ze to stery NV sa niedopracowane. Kolejny raz przytocze niejakiego Peta: "Przewija się często w komentarzach stwierdzenie, że ATI ma słabe sterowniki. Jest to straszna bzdura ponieważ ATI ma właśnie niesamowicie dobre i zgodne ze specyfikacją sterowniki (mówię o zgodności z DirectX). Niestety nie mogę tego powiedzieć o NV. Sterownik ATI nie pozwala programistom robić rzeczy na które nie pozwala podręcznik Microsoftu. Natomiast programując przy użyciu sterownika NV można napisać sporo bzdur i program się wykona tak jak się nam wydaje, że powinien - choć nie ma prawa. Np. kilka razy BeginScene bez EndScene, albo rysowanie bezpośrednio do bufora 2d z włączonym FSAA i wiele innych błędów. Niedoświadczeni programiści pisząc na kartach NV niestety popełniają więcej błędów, których nie zauważają bo sterownik ich o tym nie informuje. Wiele da się wychwycić w trybie "debug" ale nie wszystko. Właśnie takie starania Nvidii aby ich karty były jak najmniej kompatybilne są winne temu, że gry czasem na innych kartach źle działają lub w ogóle. Są potrzebne patche. Nvidia stara się poprawiać co bardziej karygodne błędy (bo certyfikat WHQL coraz trudniej dostać) i widać jak na nowszym sterowniku stara gra przestaje czasem działać. Popełnianie podstawowych błędów o których piszę już się praktycznie nie zdaża ale to dzięki ATI programiści się nauczyli dobrze pisać programy." "Gdzie pisałem, że Nvidia nie ma WHQL ? Pisałem, że coraz trudniej go dostać i tyle. Ale co do tego tematu to był przecież okres kiedy kilka miesięcy Nvidia nie mogła dostać tego certyfikatu dla nowych sterowników. Pomijając błędy w obrazie to najbardziej wkurzyła M$ podmiana plików dll z biblioteki DirectX na własne Nvidii oczywiście bez zgody M$. Skutkiem tego było więcej fps oraz gorszy obraz. Był jeszcze dodatkowy skutek. Instalacja Radeona w takim systemie była skazana na porażkę i nie chciał on poprawnie działać. Jedynym wyjściem była reinstalacja całej biblioteki DX albo systemu(co czynili mniej zorientowani). Po tej akcji mamy ATI w X-Box2 no i NVidia nie wspiera już DirectX zbytnio. Jako developer w ogóle prawie nie korzystam z ich strony ponieważ tam od dawna nie pojawiają się przykłady do DirectX a jedynie do OpenGL. Ok, wszyscy lubimy OpenGL tylko Nvidia postanowiła stworzyć swoje własne OpenGL ze swoimi rozszerzeniami podczas gdy istnieją już podobne odpowiedniki w standardzie. Do dzisiaj ten proceder jest uprawiany nawet w najnowszym SDK7.0. Prawdopodobnie dodatkowy powód to to, że Radeony wówczas mogłyby uruchamiać te przykłady z tym, że zrobiłyby to prawdopodobnie szybciej i ładniej." Nie przekonuj mnie do NV35 bo mialem okazje (oprocz grafy testowej) byc niezadowolonym wlascicielem MSI FX5900 rok temu. Z wielka ulga sie pozbylem i zamienilem na Radzia. Z tym przeganianiem w testach to dobrze wiesz jak jest... kto slabo wypada w PS2.0?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 a w testach przegania R9700 i może konkurować z R9800ProMożemy się pogonić w FarCry'a jak chcesz :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 SKONCZCIE JUZ !!! TO JEST JEDEN WIELKI OFFTOPIC !!! :evil: <span style="color:red;">[ciach!]</span>A MAC (sorry ale no nie da sie inaczej) PYTAM SIE o FX 5800U A NIE O 6800U vs. X800 LUDZIE !!! :evil: :evil: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Skoro jest tak swietnie to czemu nie bedzie extremalnego 6800? Moze i blad ze X800 nie ma chlodzonych pamieci, ale skoro daja gwarancje, ze ich karta bedzie chodzic bez tych radiatorow, to nie mam powodu by w to watpic. Karty poddawane sa dlugoterminowym testom by zbadac ich niezawodnosc i to w warunkach daleko wykraczajacych poza to co mamy u nas. Wszak ta karta musi dzialac niezawodnie i w zimnej Norwegii i goracych Indiach, bo jak nie, to berdzie kompletna katastrofa. Co do stertow, to sa powody by twierdzic, ze to stery NV sa niedopracowane. Kolejny raz przytocze niejakiego Peta: "Przewija się często w komentarzach stwierdzenie, że ATI ma słabe sterowniki. Jest to straszna bzdura ponieważ ATI ma właśnie niesamowicie dobre i zgodne ze specyfikacją sterowniki (mówię o zgodności z DirectX). Niestety nie mogę tego powiedzieć o NV. Sterownik ATI nie pozwala programistom robić rzeczy na które nie pozwala podręcznik Microsoftu. Natomiast programując przy użyciu sterownika NV można napisać sporo bzdur i program się wykona tak jak się nam wydaje, że powinien - choć nie ma prawa. Np. kilka razy BeginScene bez EndScene, albo rysowanie bezpośrednio do bufora 2d z włączonym FSAA i wiele innych błędów. Niedoświadczeni programiści pisząc na kartach NV niestety popełniają więcej błędów, których nie zauważają bo sterownik ich o tym nie informuje. Wiele da się wychwycić w trybie "debug" ale nie wszystko. Właśnie takie starania Nvidii aby ich karty były jak najmniej kompatybilne są winne temu, że gry czasem na innych kartach źle działają lub w ogóle. Są potrzebne patche. Nvidia stara się poprawiać co bardziej karygodne błędy (bo certyfikat WHQL coraz trudniej dostać) i widać jak na nowszym sterowniku stara gra przestaje czasem działać. Popełnianie podstawowych błędów o których piszę już się praktycznie nie zdaża ale to dzięki ATI programiści się nauczyli dobrze pisać programy." "Gdzie pisałem, że Nvidia nie ma WHQL ? Pisałem, że coraz trudniej go dostać i tyle. Ale co do tego tematu to był przecież okres kiedy kilka miesięcy Nvidia nie mogła dostać tego certyfikatu dla nowych sterowników. Pomijając błędy w obrazie to najbardziej wkurzyła M$ podmiana plików dll z biblioteki DirectX na własne Nvidii oczywiście bez zgody M$. Skutkiem tego było więcej fps oraz gorszy obraz. Był jeszcze dodatkowy skutek. Instalacja Radeona w takim systemie była skazana na porażkę i nie chciał on poprawnie działać. Jedynym wyjściem była reinstalacja całej biblioteki DX albo systemu(co czynili mniej zorientowani). Po tej akcji mamy ATI w X-Box2 no i NVidia nie wspiera już DirectX zbytnio. Jako developer w ogóle prawie nie korzystam z ich strony ponieważ tam od dawna nie pojawiają się przykłady do DirectX a jedynie do OpenGL. Ok, wszyscy lubimy OpenGL tylko Nvidia postanowiła stworzyć swoje własne OpenGL ze swoimi rozszerzeniami podczas gdy istnieją już podobne odpowiedniki w standardzie. Do dzisiaj ten proceder jest uprawiany nawet w najnowszym SDK7.0. Prawdopodobnie dodatkowy powód to to, że Radeony wówczas mogłyby uruchamiać te przykłady z tym, że zrobiłyby to prawdopodobnie szybciej i ładniej." Nie przekonuj mnie do NV35 bo mialem okazje (oprocz grafy testowej) byc niezadowolonym wlascicielem MSI FX5900 rok temu. Z wielka ulga sie pozbylem i zamienilem na Radzia. Z tym przeganianiem w testach to dobrze wiesz jak jest... kto slabo wypada w PS2.0?? NV35 ma zwalone PS2.0, ale nie jest tak źle jak to piszecie, lecą bajeczki, że nie będzie więcej niż 10 klatek, bajki lecą... NV40 ma poprawiony procesor werteksów, więc jest on na równi z PS2.0 w R420, NV40 ma dodatkowo PS3.0, a ATI nie mogło sobie poradzić w implementacji PS3.0 do swoich kart - pewnie mi zaraz wylecisz, że przy prezentacji możliwości PS3.0 porównano PS1.1 do PS2.0? tak się składa, że mam znajomego, który pracuje dla NVIDII i pracuje przy projektowaniu sterowników dla nForce/ForceWare oraz testowaniu ich potem i pisze, że to kolejny chwyt ATI, która bezbronnie próbuje się usprawiedliwić brakiem PS3.0 u siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 "łatwiej jest podkręcać karty NVIDII, BIOSy zmieniają napięcia, a BIOSy dla kart ATI niestety nie i trzeba robić vmod" Podkrecales kiedys ATI? Na ATI podkrecanie wyglada tak-wyjezdzasz zbyt daleko z taktowaniem i na ekranie pojawiaja sie syfy-najczesciej kropeczki w testach PS2.0. Wiesz ze przedobrzyles i latwo mozesz wyczuc granice podkrecania, bo grafa ci sie nie zawiesza. Na NV bywa tak, ze syfow nie widac, myslisz ze jest OK a tu nagle po 1,5h.... bach i grafa wisi. Zero tolerancji i znakow ostrzegawczych. Tak mialem wlasnie z moim MSI FX5900. Niby chodzila swietnie na 500MHz, a okazalo sie dopiero po jakims czasie, ze po 1 do 2h grafa sie albo wieszala, albo poprostu starsznie zwalniala. Radzion jeszcze NIGDY mi sie nie zawiesil. Co do BIOSow to masz racje z uwagi na to ze NV ma podwojne taktowanie dla 2D i 3D, ale tymi BIOSami NIE MOZESZ regulowac napiecia. Jest tyle ile producent dal i nic nie mozesz zrobic. Za to mody hardwarowe sa dziecinnie proste na ATI (wystarczy polaczyc 2 punkty i juz, a czasami i olowek styka) i mozesz regulowac sobie napiecie....a sprobuj zrobic moda na NV-trzeba laczyc conajmniej kilka punktow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 "łatwiej jest podkręcać karty NVIDII, BIOSy zmieniają napięcia, a BIOSy dla kart ATI niestety nie i trzeba robić vmod" Podkrecales kiedys ATI? Na ATI podkrecanie wyglada tak-wyjezdzasz zbyt daleko z taktowaniem i na ekranie pojawiaja sie syfy-najczesciej kropeczki w testach PS2.0. Wiesz ze przedobrzyles i latwo mozesz wyczuc granice podkrecania, bo grafa ci sie nie zawiesza. Na NV bywa tak, ze syfow nie widac, myslisz ze jest OK a tu nagle po 1,5h.... bach i grafa wisi. Zero tolerancji i znakow ostrzegawczych. Tak mialem wlasnie z moim MSI FX5900. Niby chodzila swietnie na 500MHz, a okazalo sie dopiero po jakims czasie, ze po 1 do 2h grafa sie albo wieszala, albo poprostu starsznie zwalniala. Radzion jeszcze NIGDY mi sie nie zawiesil. Co do BIOSow to masz racje z uwagi na to ze NV ma podwojne taktowanie dla 2D i 3D, ale tymi BIOSami NIE MOZESZ regulowac napiecia. Jest tyle ile producent dal i nic nie mozesz zrobic. Za to mody hardwarowe sa dziecinnie proste na ATI (wystarczy polaczyc 2 punkty i juz, a czasami i olowek styka) i mozesz regulowac sobie napiecie....a sprubuj zrobic moda na NV-trzeba laczyc conajmniej kilka punktow. ano podkręcałem wiele razy karty ATI z tym kręceniem kart NVIDII to piszesz nieprawdę, jak GPU się przegrzewa to obraz nagle w testach staje (polecam testowanie w 3DMarku2001/03 1-2 godziny), a jak pamięci nie wydalają to pojawiają się krzaki na ekranie co do zawieszania RADEONów, poczytaj sobie na tym forum jak ludzie mieli problemy z VPU Recovery oraz kompatybilnością z nowszymi i starszymi grami i "nagłe" restarty owszem, samemu nie możesz zmienić napięcia, trzeba odpowiedni BIOS, dlatego ukazują się do kart NVIDII specjalnie podrasowane BIOSy z większym napięciem dla GPU i z wyższymi/mniejszymi timingami - http://www.mvktech.net/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 NV35 ma zwalone PS2.0, ale nie jest tak źle jak to piszecie, lecą bajeczki, że nie będzie więcej niż 10 klatek, bajki lecą... No tak, bo ma 22fps i to przy gorszej jakosci obrazow... faktycznie bajka :lol: NV40 ma poprawiony procesor werteksów, więc jest on na równi z PS2.0 w R420, NV40 ma dodatkowo PS3.0, a ATI nie mogło sobie poradzić w implementacji PS3.0 do swoich kart - pewnie mi zaraz wylecisz, że przy prezentacji możliwości PS3.0 porównano PS1.1 do PS2.0? tak się składa, że mam znajomego, który pracuje dla NVIDII i pracuje przy projektowaniu sterowników dla nForce/ForceWare oraz testowaniu ich potem i pisze, że to kolejny chwyt ATI, która bezbronnie próbuje się usprawiedliwić brakiem PS3.0 u siebie A co ma zwalony WS2.0 to PS2.0 8O ?? To moze zapytasz tego kolegi co tak NV z tymi sterami kombinuje i jak to sie ma do slow, ktore wyzej przytoczylem? Bardzo bylbytm ciekaw opinii. A tak swoja droga to ciekawe jak czlowiek ktory zajmuje sie robieniem sterow do chipsetow kart graficznych moze tez programowac chipsety plyt glownych? Wszak to inna dziedzina, inny sterownik i zupelnie inny oddzial NV? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 NV35 ma zwalone PS2.0, ale nie jest tak źle jak to piszecie, lecą bajeczki, że nie będzie więcej niż 10 klatek, bajki lecą... No tak, bo ma 22fps i to przy gorszej jakosci obrazow... faktycznie bajka :lol: NV40 ma poprawiony procesor werteksów, więc jest on na równi z PS2.0 w R420, NV40 ma dodatkowo PS3.0, a ATI nie mogło sobie poradzić w implementacji PS3.0 do swoich kart - pewnie mi zaraz wylecisz, że przy prezentacji możliwości PS3.0 porównano PS1.1 do PS2.0? tak się składa, że mam znajomego, który pracuje dla NVIDII i pracuje przy projektowaniu sterowników dla nForce/ForceWare oraz testowaniu ich potem i pisze, że to kolejny chwyt ATI, która bezbronnie próbuje się usprawiedliwić brakiem PS3.0 u siebie A co ma zwalony WS2.0 to PS2.0 8O ?? To moze zapytasz tego kolegi co tak NV z tymi sterami kombinuje i jak to sie ma do slow, ktore wyzej przytoczylem? Bardzo bylbytm ciekaw opinii. A tak swoja droga to ciekawe jak czlowiek ktory zajmuje sie robieniem sterow do chipsetow kart graficznych moze tez programowac chipsety plyt glownych? Wszak to inna dziedzina, inny sterownik i zupelnie inny oddzial NV? 8O ATI też kombinowało ze sterownikami, nie naciągaj prawdy poza tym ja gram w FC na Very High, a woda jest na Ultra High i wierz mi jakość grafiki jest przepiękna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Winterz tym kręceniem kart NVIDII to piszesz nieprawdę, jak GPU się przegrzewa to obraz nagle w testach staje (polecam testowanie w 3DMarku2001/03 1-2 godziny), a jak pamięci nie wydalają to pojawiają się krzaki na ekranie co do zawieszania RADEONów, poczytaj sobie na tym forum jak ludzie mieli problemy z VPU Recovery oraz kompatybilnością z nowszymi i starszymi grami i "nagłe" restarty Ano mialem tyle kart NV (TNT/ TNT2 /GF256DDR /GF2GTS /GF2Pro /GF3 /GF3Ti /GF4Ti4400 /GF4Ti4600 /FX5800 /FX5900 /FX5950U) ze wiem w jaki sposob sie podkrecaly. Na Radzionie nie potrzebuje czekac 1,5h by dowiedziec sie na ile sie kreci. Wystarczy 5min. Nie musze czytac bo wiem, ale az nie chce mi sie wymieniac problemow jakie miale ja czy inni moi znajomi z NV bo toszkoda czasu na takie wyliczanki. To odbijanie pileczkie bez sensu (ja wylaczam VPU Recovery) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Winterz tym kręceniem kart NVIDII to piszesz nieprawdę, jak GPU się przegrzewa to obraz nagle w testach staje (polecam testowanie w 3DMarku2001/03 1-2 godziny), a jak pamięci nie wydalają to pojawiają się krzaki na ekranie co do zawieszania RADEONów, poczytaj sobie na tym forum jak ludzie mieli problemy z VPU Recovery oraz kompatybilnością z nowszymi i starszymi grami i "nagłe" restarty Ano mialem tyle kart NV (TNT/ TNT2 /GF256DDR /GF2GTS /GF2Pro /GF3 /GF3Ti /GF4Ti4400 /GF4Ti4600 /FX5800 /FX5900 /FX5950U) ze wiem w jaki sposob sie podkrecaly. Na Radzionie nie potrzebuje czekac 1,5h by dowiedziec sie na ile sie kreci. Wystarczy 5min. Nie musze czytac bo wiem, ale az nie chce mi sie wymieniac problemow jakie miale ja czy inni moi znajomi z NV bo toszkoda czasu na takie wyliczanki. To odbijanie pileczkie bez sensu (ja wylaczam VPU Recovery) hehe, pracujesz dla TwojePC przy sprzęcie, prawda? zatem nie pisz, że na kartach NVIDII trzeba czekać 1.5 godziny by się dowiedzieć czy karta jest stabilna po podkręceniu, bo piszesz bzdury po kilku chwilach zobaczysz takie objawy dla GPU i memory jakie wypisałem na górze i nie muszę czekać 1.5 godziny, a kilka minut by przeszły wszystkie testy jeszcze mi napisz, że ATI nie ma problemów w grach, a właśnie, że NVIDIA :lol: w swoim dorobku miałem karty (u siebie na kompie, nie liczę tych, które widziałem jak chodzą) - S3 Virge, ATI Rage Fury, GF2 MX400, GF2 Ti, GF4 Ti 4200, RADEON 9500, GF FX 5900XT i wiem jakie były poszczególne karty, bo ja nie obstawiam po zakupie karty tylko na włączeniu gry i graniu, a sprawdzam kartę dogłębnie w testach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 ATI też kombinowało ze sterownikami, nie naciągaj prawdy Nie uogulniaj i nie splycaj tematu. Moze zaczniemy wyliczac? aaa i moze jednak zapytasz kolege jak jest z tymi sterami NV? poza tym ja gram w FC na Very High, a woda jest na Ultra High i wierz mi jakość grafiki jest przepiękna tak, co do tego nie mam watpliwoscim, ale na ATI wyglada jeszcze lepiej i szybciej :) Wiem bo sprawdzalem na FX5950U ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 SKACZYCIE WRESZCIE DO CHOLERY ???????? WATEK JEST o GF FX 5800U A O CZYM WY PIERNICZYCIE? :[ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 hehe, pracujesz dla TwojePC przy sprzęcie, prawda? zatem nie pisz, że na kartach NVIDII trzeba czekać 1.5 godziny by się dowiedzieć czy karta jest stabilna po podkręceniu, bo piszesz bzdury Zdaje sie ze odrwacasz kota ogonem. Kolejny raz to potwierdzam i twardo stoje na swoim stanowisku. Krecilem nie jedna karte i tak wlasnie jest. jeszcze mi napisz, że ATI nie ma problemów w grach, a właśnie, że NVIDIA :lol: Obie firmy maja problemy i dlatego wychodza nowe sterowniki. Jakby NV miala takie doskonale to by wypuszczali je wiele rzadziej i nie kombinowali jak kon pod gore. Wkurza mnie tylko gadka ze ATI ma do bani stery, bo konkurent nie ma sie czym chwalic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 ATI też kombinowało ze sterownikami, nie naciągaj prawdy Nie uogulniaj i nie splycaj tematu. Moze zaczniemy wyliczac? aaa i moze jednak zapytasz kolege jak jest z tymi sterami NV? poza tym ja gram w FC na Very High, a woda jest na Ultra High i wierz mi jakość grafiki jest przepiękna tak, co do tego nie mam watpliwoscim, ale na ATI wyglada jeszcze lepiej i szybciej :) Wiem bo sprawdzalem na FX5950U ;) nie uogólniam, niedawno była o tym afera, sam nie spłycaj tematu, bo widzę, że nie lubisz jak krytykuję ATI, a są ku temu powody, tak samo zresztą jak krytykować NVIDIĘ za architekturę 4x2 w NV35/38 czy aż tak bardzo ładniej i szybciej, czy zyskasz 40-50 klatek więcej? nie, no może, ale po zakupie X800 lub GF 6800 a to, że ty widzisz ładniejszy obraz na kartach ATI to twoja sprawa, byle byś nie mącił w głowach innym, w starszych kartach była różnica w jakości wyświetlanego obrazu, ale teraz ta granica się zamazała i koniec kropka - nic na to nie poradzisz, nawet krzykiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 SKACZYCIE WRESZCIE DO CHOLERY ???????? WATEK JEST o GF FX 5800U A O CZYM WY PIERNICZYCIE? :[ A o czym tu jeszcze gadac? Porady dostales i moim zdaniem za 650PLN to jest dobry wybor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 hehe, pracujesz dla TwojePC przy sprzęcie, prawda? zatem nie pisz, że na kartach NVIDII trzeba czekać 1.5 godziny by się dowiedzieć czy karta jest stabilna po podkręceniu, bo piszesz bzdury Zdaje sie ze odrwacasz kota ogonem. Kolejny raz to potwierdzam i twardo stoje na swoim stanowisku. Krecilem nie jedna karte i tak wlasnie jest. jeszcze mi napisz, że ATI nie ma problemów w grach, a właśnie, że NVIDIA :lol: Obie firmy maja problemy i dlatego wychodza nowe sterowniki. Jakby NV miala takie doskonale to by wypuszczali je wiele rzadziej i nie kombinowali jak kon pod gore. Wkurza mnie tylko gadka ze ATI ma do bani stery, bo konkurent nie ma sie czym chwalic. hehe, a ja miałem wiele kart i mam swoje zdanie, twojego niestety nie przyjmuję, tak samo jak ty mojego - więc ta sprawa jest zamknięta NVIDIA wypuszcza OFICJALNE stery co kilka miesięcy, ostatnio wyszły 2 miesiące temu 56.72, to, że wychodzą bety to nie ich wina, oni przecież nie wysłają do mnie tych sterowników bym je opublikował z tego co wiem to ATI raz na miesiąc wypuszcza nowe sterowniki, więc oni mają co poprawiać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 w ati szczegolnie dobra jest karta 9100 , nic prawie na niej normalnie nie chodzi : Far Cry , painkiller zeby . pokazcie mi taka problematyczna karte u nvidi , gdzie trzeba instalowac jakas konkretna wersje sterownikow do kazdej gry i zmieniac detale tak aby nie wywalila sie po 5 min . pomyslscie co ma zrobic koles bez netu ktory kupil ta karte ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 nie uogólniam, niedawno była o tym afera, sam nie spłycaj tematu, bo widzę, że nie lubisz jak krytykuję ATI, a są ku temu powody, tak samo zresztą jak krytykować NVIDIĘ za architekturę 4x2 w NV35/38 czy ja krytykuje za architekture? niech sobie i bedzie 2x4. Mi to tam rybka, byle by byla tak samo wydajne i funkcjonalne jak u konkurencji. A ty nie obstajesz twardo za NV? Jestes tak samo zapatrzony jak ja wiec nie wytykaj mi tu. Jedyna afera jaka byla ze starami ATI to w Q3. Najnowsza z filtrowaniem to ledwie gadka, bo co to za optymalizacja ktorej nie sposob zauwazyc? że ty widzisz ładniejszy obraz na kartach ATI to twoja sprawa, byle byś nie mącił w głowach innym, w starszych kartach była różnica w jakości wyświetlanego obrazu, ale teraz ta granica się zamazała i koniec kropka - nic na to nie poradzisz, nawet krzykiem Beh kolego, zdaje sie ze rozmijasz sie z prawda i doskonale wiesz jak z tym jest, co zostalo wielokrotnie powiedziane i wytkniete. Tak sie sklada ze mialem okazje sam to zobaczyc i porownac i nie wmowisz mi ze nic nie widac. Kris tez widzial: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=vga_2004_04&strona=6 NVIDIA wypuszcza OFICJALNE stery co kilka miesięcy, ostatnio wyszły 2 miesiące temu 56.72, to, że wychodzą bety to nie ich wina, oni przecież nie wysłają do mnie tych sterowników bym je opublikował z tego co wiem to ATI raz na miesiąc wypuszcza nowe sterowniki, więc oni mają co poprawiać Do bet nic nie mam. To sa tylko bety i nie porownuje nic na nich bo one sa do wszystkiego zdolne. Oficjalne jednak to inna gadka. czemu NV wypuszcza je co kilka miesiecy? Masz odpowiedsz wyzej- z uwagi na problem z uzyskaniem WHQL. ATI nie ma tego problemu i moze duzo szybciej reagowac na problemy niz NV i szybciej je rozwiazac w comiesiecznych aktualizacjach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 w ati szczegolnie dobra jest karta 9100 , nic prawie na niej normalnie nie chodzi : Far Cry , painkiller zeby . pokazcie mi taka problematyczna karte u nvidi , gdzie trzeba instalowac jakas konkretna wersje sterownikow do kazdej gry i zmieniac detale tak aby nie wywalila sie po 5 min . pomyslscie co ma zrobic koles bez netu ktory kupil ta karte ? Niom, to prawda R8500/9100 ma troche schodow, ale R300/350/360 bym sie nie czepial. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 nie uogólniam, niedawno była o tym afera, sam nie spłycaj tematu, bo widzę, że nie lubisz jak krytykuję ATI, a są ku temu powody, tak samo zresztą jak krytykować NVIDIĘ za architekturę 4x2 w NV35/38 czy ja krytykuje za architekture? niech sobie i bedzie 2x4. Mi to tam rybka, byle by byla tak samo wydajne i funkcjonalne jak u konkurencji. A ty nie obstajesz twardo za NV? Jestes tak samo zapatrzony jak ja wiec nie wytykaj mi tu. Jedyna afera jaka byla ze starami ATI to w Q3. Najnowsza z filtrowaniem to ledwie gadka, bo co to za optymalizacja ktorej nie sposob zauwazyc? że ty widzisz ładniejszy obraz na kartach ATI to twoja sprawa, byle byś nie mącił w głowach innym, w starszych kartach była różnica w jakości wyświetlanego obrazu, ale teraz ta granica się zamazała i koniec kropka - nic na to nie poradzisz, nawet krzykiem Beh kolego, zdaje sie ze rozmijasz sie z prawda i doskonale wiesz jak z tym jest, co zostalo wielokrotnie powiedziane i wytkniete. Tak sie sklada ze mialem okazje sam to zobaczyc i porownac i nie wmowisz mi ze nic nie widac. Kris tez widzial: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=vga_2004_04&strona=6 NVIDIA wypuszcza OFICJALNE stery co kilka miesięcy, ostatnio wyszły 2 miesiące temu 56.72, to, że wychodzą bety to nie ich wina, oni przecież nie wysłają do mnie tych sterowników bym je opublikował z tego co wiem to ATI raz na miesiąc wypuszcza nowe sterowniki, więc oni mają co poprawiać Do bet nic nie mam. To sa tylko bety i nie porownuje nic na nich bo one sa do wszystkiego zdolne. Oficjalne jednak to inna gadka. czemu NV wypuszcza je co kilka miesiecy? Masz odpowiedsz wyzej- z uwagi na problem z uzyskaniem WHQL. ATI nie ma tego problemu i moze duzo szybciej reagowac na problemy niz NV i szybciej je rozwiazac w comiesiecznych aktualizacjach. dużo szybciej reaguje mówisz... co z tego, że szybciej jak poprawią jeden błąd to pojawia się drugi tak jak napisał kolega powyżej, R9100 jest prawie niegrywalny - nie chodzi wiele znanych tytułów, a ATI olało sprawę, woli się skupić na X800 (każdy wie, że jest bardzo wielu użytkowników R9100, bo to stara, ale bardzo dobra karta) co do uzyskania WHQL od Microsoftu, a skąd wiesz, że nie mogą dostać, przecież oni testują w siedzibie Microsoftu wiele sterowników naraz i często nie mają czasu na inne, zresztą czytałem raz na forum nforcershq.com/forum jak to pisali, że sterowniki były gotowe, ale nie mogly uzyskać certyfikatu WHQL od MS, bo MS był bardzo zajęty innymi sprawami BTW: co z tego czy sterownik ma WHQL? Catalysty mają WHQL? mają, ale co z tego jak WHQL nie daje pełnej kompatybilności z grami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Has$kY Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Co jest z wami ??? Czy nie widzicie jaki jest temat ?? Widze ze kazdy temat nawiazujacy do wydajnosci konczy sie zazarta dyskusja ATI vs NVIDIA. Dajce sobie spokoj albo pogadajcie z moderatorem aby zalozyl temat i go przykleil " ZWOLENNICY ATI VS ZWOLENNICY NVIDIA" i bedzie po problemie obrzucanai sie ciaglym blotem. Jak tak bedzie sie dyskusja zawsze konczyc to nikt na tym nie skorzysta zastanowcie sie :> Co do tematu to wydaje mi sie ze 5900 w odroznieniu od 5800 to jakas tam alternatywa ale technologicznie niewielki skok. Mysle ze raczej warto poczekac i zmienic karte na jakiegos 12 16 potokowca ktory zjada mniej pradu niz obecne konstrukcjie wyzej klasy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 sam mam radka takiego jak w podpisie , bo to bylo najlepsze rozwiazanie za 700 zl . ale to forum jest tak pro ati ze czasami nie da sie tego czytac poprostu . oprocz masy fachowej wiedzy , jest tez duzo pisania w stylu - co robi Ati jest dobre , co nvidia zle. teraz gdy na rynek obie firmy wypuscily jednakowo wydajne karty , dalej panuje kult ze ati jest najlesze . a chocby ze wzgledu na PS 3 - lepszym rozwiazaniem przy podobnej wydajnosci jest Nvidia . Gdyby sytuacja byla odwrotna i to Ati mialby PS 3 , to juz widze co by tu sie dzialo..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Has$kY Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 A wszystko przez to ze ATI nie ma zbytnio kasy na robienie odrebnych konstrukcji i jedzie na jednej tasmie co widac zreszta wzgledem PCB i wypuszczanych wyjsc na zewnosc GPU tzn mostkow ktore mozna laczyc i rozlaczac ograniczajac potoki. Ati po prostu zmiejszylo sobie znacznie przez to koszty bo przeciez latwiej jest cos zmienic juz na gotowym jadrze niz implementowac zmiany bezposrednio w jego architekture co widac rowniez przy procach AMD. Po prostu dzieki temu AMD I ATI zdobywa zwolennikow :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Has$kY Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 A wszystko przez to ze ATI nie ma zbytnio kasy na robienie odrebnych konstrukcji i jedzie na jednej tasmie co widac zreszta wzgledem PCB i wypuszczanych wyjsc na zewnosc GPU tzn mostkow ktore mozna laczyc i rozlaczac ograniczajac potoki. Ati po prostu zmiejszylo sobie znacznie przez to koszty bo przeciez latwiej jest cos zmienic juz na gotowym jadrze niz implementowac zmiany bezposrednio w jego architekture co widac rowniez przy procach AMD. Po prostu dzieki temu AMD I ATI zdobywa zwolennikow :).A wszystko przez to ze ATI nie ma zbytnio kasy na robienie odrebnych konstrukcji i jedzie na jednej tasmie co widac zreszta wzgledem PCB i wypuszczanych wyjsc na zewnosc GPU tzn mostkow ktore mozna laczyc i rozlaczac ograniczajac potoki. Ati po prostu zmiejszylo sobie znacznie przez to koszty bo przeciez latwiej jest cos zmienic juz na gotowym jadrze niz implementowac zmiany bezposrednio w jego architekture co widac rowniez przy procach AMD. Po prostu dzieki temu AMD I ATI zdobywa zwolennikow :).A wszystko przez to ze ATI nie ma zbytnio kasy na robienie odrebnych konstrukcji i jedzie na jednej tasmie co widac zreszta wzgledem PCB i wypuszczanych wyjsc na zewnosc GPU tzn mostkow ktore mozna laczyc i rozlaczac ograniczajac potoki. Ati po prostu zmiejszylo sobie znacznie przez to koszty bo przeciez latwiej jest cos zmienic juz na gotowym jadrze niz implementowac zmiany bezposrednio w jego architekture co widac rowniez przy procach AMD. Po prostu dzieki temu AMD I ATI zdobywa zwolennikow :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...