TeRmiT Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Czy jest mi ktos w stanie odpowiedziec na dręczące mnie od dłuższego czasu pytanie? Otóż planuje podświetlić kompa i wsadzić do niego przynajmniej dwa układy. Pierwsza rzecz to chciałem sie dowiedzieć czy wie ktoś jaki może być maksymalny prąd na gnieżdzie PS/2 ?? Bo chce podświetlic klawiature i myślałem aby dać do klawy 8 - 10 diod tylko problem w tym ze gdzieś czytałem ze można uszkodzić gniazdo (PS/2) gdy przekroczy sie dopuszczalne natężenie. Druga sprawa dotyczny zasilacza 300W nie chciałbym spalić albo uszkodzić nowego zasilacza i byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał mi ile jest on wstanie wytrzymać najlepiej w przeliczeniu na ilość podłączonych diod wliczajać ze pod zasilacz podpięty jest CD-ROM 52x, Nagrywarka , 2 Dyski (jeden 30 GB drugi 160 GB) no a komputer chodzi na P3 700 Hz Wiem że może sie wydawać ze kręce albo że coś panikuje ale poprostu chce byc pewny tego co robie a nie potrafie nigdzie znaleść potrzebnych mi informacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 na forum pare osob ma w klawiaturze "kilka" ledow, ale nie pamietam z czego je zasilaja... co do drugiego pytania. daruj sobie podswietlanie diodami, i lepiej zainwestuj w katode. wbrew pozorom taniej i skuteczniej. a do jednego inwertera nawet dwie katodki podlaczysz, wiec wszystko ladnie bedzie smigalo na slabej 300w zasilce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 No ja jestem jedna z tych paru osob z ledami w kbd, ale nie mam zasilanych z ps/2. tez jestem ciekaw, czy by mi 18 sztuk pociagnelo to zlacze, bo odszedlby mi problem 2 kabelkow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeRmiT Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Maroo a masz gdzieś fotki wyglądu twojej klawy ?? I powiedz mi gdzie podpiołeś te diody dodatkowe ?? pod któe zasialnie z czego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 zdjecia nie dzialcza za bardzo wiec gadaj z wykonawcami tych modyfikacji... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=537...ight=klawiatura http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=277...ight=klawiatura http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=260...ight=klawiatura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Ośmielam się domniemywać, że PS/2 podobnie jak USB i inne takie nie może wypluć więcej, niż 100mA ciągłego obciążenia (w porywach do 500), acz prawego dżądra bym uciąć za to nie dał :> Jak pudełko na komputer stoi kajś blisko, to bym sobie wywlekł +5 i +12 z molexa i wpakował w towarzystwie stosownych gniazdek w gustowne pudełko na biurku. W lecie będzie jak znalazł +12 do podłączenia wiatrakatora, studzącego zapał młodzieży i piwo :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Druga sprawa dotyczny zasilacza 300W nie chciałbym spalić albo uszkodzić nowego zasilacza i byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał mi ile jest on wstanie wytrzymać najlepiej w przeliczeniu na ilość podłączonych diod wliczajać ze pod zasilacz podpięty jest CD-ROM 52x, Nagrywarka , 2 Dyski (jeden 30 GB drugi 160 GB) no a komputer chodzi na P3 700 Hzheh no ja żem w życiu jeszcze led'ów na zasilacze nie przeliczał :D:D:D ale cóz ... pomniej jeszzce tylko JAKIE to ledy kcesz do owego zasilacza podłączać, bo np. na tme.com.pl mają owych ledziaków jakieś 300 - 400 rodzajów, na mnósto różnych napięć i prądów. Mówiąc o siakimś tam standardzie - powiedzmy 20mA, to ważny jest jeszcze ... KOLOR. Spójrz na ten przkładus tytaj: http://tme.com.pl/arts2/diody_nw/HB5-435AOR-B.htm jak widać woltaże różnorakie są możliwe, od 2 do 3,5 V. A to jeno niewielka część możliwości... Ale przyjąć należy że linię 5V obciążysz 10 leadmi 1 Wattem mocy pobieranej. Co do ps2 / usb - ryzykować bym nie śmiał. Podepnij to Waszmośc do molex-a, poprzez jakąś nieszczególnie fikuśną przejściówkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 (...)no ja żem w życiu jeszcze led'ów na zasilacze nie przeliczał :D:D:D (...et caethera...) Jonas... konkurencja Ci rosnie w krasomowstwie... ale jeszcze jej daleko do Twojego poziomu :) A wracajac do tematu. Maroo a masz gdzieś fotki wyglądu twojej klawy ?? I powiedz mi gdzie podpiołeś te diody dodatkowe ?? pod któe zasialnie z czego Ad. 1. Sa fotki... co prawda z webcama, wiec marnej jakosci, ale sa. Link w belce pod kazdym moim postem- tam gdzie pisze "www" albo tutaj. Ad. 2. Z osobnego zasilania. Zasilacz 3V-12V 500mA- taki mialem akurat na stanie, a nie mialem na tyle czasu/doswiadczenia/odwagi/sprzetu, zeby eksperymentowac z ps/2.Inna sprawa, ze zrobilem tego moda juz dawno i juz go dosc dlugo nie uzywam, bo w miedzyczasie pisalem tak dlugo i czesto (studiuje informe) na kbd, ze nie dosc, ze sie klawisze powycieraly troche, to jeszcze nauczylem sie pisac bez patrzenia gdzie mam paluchy ;) W ten sposob stracila racje bytu jedna z idei, dla ktorych podswietlilem- ie lubilem lampki w nocy. Druga idea jeszcze sie trzyma- ladnie to wyglada jak sie kbd podswietli, i dlatego nie wywalilem jeszcze tych 18 diod z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...