marcellus Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Witam, Jest taka mala sprawa... Cala masa bachorow zjawi sie u mnie za tydzien w domu no i zapewne podczas mojej obecnosci w pracy beda mi mieszac w kompie - przegladac Internet - a tam wiadomo masa pop-up'ow proszacych o klikniecie na "Yes" (roznego rodzaju niechciane shit-programy). Pamietam jak rok temu mi zalatwili system... chce tego uniknac tego lata ; ))) Czy jest mozliwosc aby jakos latwo pod XP Pro wyedytowac uprawnienia? i ograniczyc tylko do przegladania Internetu, bez mozliwosci ingerowania w system w zaden/najmniejszy sposob? :) Wiem, ze istnieja programy do likwidowania spyware i innego badziewia, ale naprawde bardziej mnie interesuja dzialania zapobiegawcze ;) Z gory dzieki za sugestie, ktore sprawia, ze spokojnie bede wracal do domu ; )))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szulima Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 - na koncie Gościa (jest takie w XP) to się dzieciaki zbytnio ustawieniami nie pobawią, możesz też pozakładać hasła na foldery - instalację czegokolwiek z netu zablokuj na firewall'u (nieważne, co to ma być, jak wrócisz sobie z pracy, to tę zasadę wyłącz i będzie ok) :arrow: zablokuj na firewall'u wszystko wychodzące, co nie jest objęte już istniejącą zasadą - i nawet jeśli coś się zainstaluje (fikcja, w życiu nic mi się nie zainstalowało :?), to skiśnie z nudów u ciebie na dysku - popup'y - jeśli używasz IE to nie wiem, pewnie jakiś plugin potrzebny - nie znam się, niestety, za to w Operze (jeśli używasz) możesz skutecznie zablokować wyskakiwanie / przenoszenie / itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Spróbuj tego http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=70161 . A żeby zmniejszyć ryzyko złapania badziewia z netu: - zapomnij o IE - zainstaluj Firefoxa albo Operę - zainstaluj firewall'a (jeżeli jeszcze nie masz :wink: ) - a po pracy skan Spybot'em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 W IE mozna zablokować prawie wszystko, mozliwosc zapisywania plików, stron, opcje konfiguracyjne itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Hasło w BIOSie, prościej i skuteczniej :)) No chyba, że dzieciaki KONIECZNIE muszą się bawić kompem, wtedy masz nieco więcej roboty, ale ja bym się osobiście bardziej martwił o pliki na dysku i system aniżeli jakieś ad'y co się ściągną - hasła na foldery, konto bez uprawnień to podstawa. Będziemy trzymać kciuki za życie Twojego kompa po tym najeździe, pozdro ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...