Skocz do zawartości
CrazyJohn

intel (sprzedac) -> amd (kupic)

Rekomendowane odpowiedzi

heya!

mam wlasnie C 2200MHz (@~2940) i plytke Gigabyte GA-800IE do tego pamieci kingstony jedna 266 jedna 333.

Chcialbym przesiasc sie na AMD, z tym, ze moj budzet jest ograniczony :)

Chce opchnac plytke gl i procka i kupic amd i nowa plyte a ram zostawic na razie taki jak mam, a potem wymienic jak dozbieram troszku :)

Pytanie mam takie:

jaka plyte kupic? Najlepiej wydajna a tania :) Nie za tania, znowu, jakis nForce2, bo to chyba najszybsze nie? nie musze miec RAID, a reszta bajerkow sie moze przydac :)

Najlepiej z 2kanałowym DDR itd :)

Jednym slowem z tych tanszych a szybkich :)

A i najwazniejsze, musi dac krecic procka ladnie :)

I czy 2kanałowy DDR obsluguje 400? Bo cos kiedys tam slyszalem,ze tylko na 266 chodzi... Jesli na 266 to chyba nie bede musial w ogole ramu zmieniac nie>?

Procek - jaki? Raczej bede kupowal nowego ze sklepu, ktore sie ladnie kreca? Mysle sobie tez tak, ze moze kupic droga plyte glowna i jakiegos taniego procka z allegro czy cos a potem ew wymienic tylko procka.

Doradzcie cos... :) I powtorze bo moze nie zaznaczylem tego wyraznie, chce wydajna plytke, ktora mi pozwoli podkrecac procka, bedzie miala bajery i nie bedzie kosztowala majatku (tj ja wiem <500zl) :P

A potem jak sie rozkrece to wymienie mojego codegena 300W na cos lepszego :)

A i jaki cooler do prockow amd? Najlepiej cichy i wydajny, odpada woda, azot czy cos tam jeszcze :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli rozumiem, ze

AMD Athlon XP 2500+ Barton Mobile, troche drogi, ale z tego co czytam forum to najlepszy nie?

A jesli sie nie wyrobie z kasa i bede chcial kupic taniego ale dorbego to wtedy 1700+? On tez sie niezle kreci nie?

A plytka to:

raid mi nie robi, sata tez nie :) bo mam hdd na 133 i pare na usb :) czyli Abit NF7 (v2.0) (rozumiem, ze koniecznie rev 2.0) chyba starczy...

powiedzcie jak to jest z tym dzwiekiem, bo czytalem pare opisow i nie kumam... czy ta tansza tj Abit NF7 (v2.0) obsluguje zestawy glosnikow 5.1 bo taki mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzilo o to, ze ta droga ma jeszcze cos dodatkowego do dzwieku :)

i tak na chlopski sie zastanawialem czy wloze moje 3 wtyczki w plyte co by miec 5.1 tak jak teraz :)

rozumieim, ze nie mam nawet co szukac innej plyty, bo chyba wszyscy na tym forum polecaja ta :)

ja myslalem o wiekszym zbiciu ceny tak do tego 1700+... zobaczymy ile mi za mojego starego dadza :)

potem bede mial problem: skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> MB rev 2 bo u mnei na wsi (gdansk) nie sprzedaja takiego :) chyba 3ba sprowadzic :P

i z tym prockiem, co tzn dorba seria? jest jakis wykaz, ktore jak sie daja krecic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Gdańsku nie ma rev.2? Chyba sobie żartujesz. Na 100132131% jest, jak w mojej wiosce(Starachowice :lol: rox) jest. Bierz NF7-S i jak nie masz kasy za bardzo to z allegro normalnego Bartka 2500+ z dobrej serii. Nie rozumiem czemu tak bardzo chcesz tego 1700+. Fakt dobrze się kręci ale lepszy wynik osiągniesz na Bartku. Co do tych dwóch płyt głównych to ta droższa(NF7-S) ma SATA i Raid, Soundstorm i przejściówkę Serillel. No i jest ciut lepsza do OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym ci polecał Epox 8RDA+ (nie RDA3+).

Ma: SoundStorm, FireWire.... Nie ma SATA.

Prawdopodobnie najlepszy amatorski dźwięk PC. Kosztuje ~380zł. Nie podkręca się na niej tak dobrze, jak na ABICIE, ale 2500+@3200+ bez większego problemu wyciszniesz.

Jeżeli juz sie uprzesz na tego NF7, to polecam wersję NF7-SL, to jest to samo, co NF7-S, tylkonie ma tej przelotki PATA->SATA, a jest nawet o 50zł tańszy (zależy od sklepu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Gdańsku nie ma rev.2? Chyba sobie żartujesz. Na 100132131% jest, jak w mojej wiosce(Starachowice :lol: rox) jest. Bierz NF7-S i jak nie masz kasy za bardzo to z allegro normalnego Bartka 2500+ z dobrej serii. Nie rozumiem czemu tak bardzo chcesz tego 1700+. Fakt dobrze się kręci ale lepszy wynik osiągniesz na Bartku. Co do tych dwóch płyt głównych to ta droższa(NF7-S) ma SATA i Raid, Soundstorm i przejściówkę Serillel. No i jest ciut lepsza do OC.

Hm mno tak :) patrze po sklepach tzn po ich str www i tam nie ma w zadnym :) Ale zadzwonie, jak juz bede zdecydowany :)

1700 tylko dla tego, ze wydawal mi sie tanszy, naprawde moj budzet jest ograniczony i to dosc mocno, wiec lepsza plyta, gorszy cpu i potem zmiana... chyba...

drozsza NF7-S odpada raczej z powodu kasy, poza tmy jak mowilem SATA, prrzejsciowka, RAID mi dynda, jedyne co to ten SoundStorm, ale bez niego sie obejde. patrzylem wlasnie na strone abita i FireWire (IEEE 1394) tez mi do szczescia nie potrzebne :)

ciut lepsza? rozumiem, ze przez chipset ta literka "T" :)

nitro

chyba mowiles o NF7-S i NF7-SL te sie roznia przejsciowka...

co do EPOXa to jest nawet troche dorzszy niz ten ABIT (ten tanszy)...

sam nie wiem o ABICIE slyszalem duzo, opza tym to chyba lepsza firma niz EPOX... CHOCIAZ znowu ta literka "T" w opisie i dodatkowo FW...

sam nie wiem :)

pomoz jeszczce ktos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok chyba mam sklep

http://sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis...rd=&pdgr=&aaa=1

i ladna cene 319 zl :)

teraz 3 pytania:

co tzn dobra seria? :) czy jest jakis wykaz ktore sie kreca a ktore nie?

jak to jest z dual DDR? musze miec 2 kosci takie same, nie?

ja przez jakis czas bede mial jedna kosc 333 MHz ... jak na to moja plyta zareaguje? wylaczy sie dual i bedzie szla asynchronicznie w stosunku do procka?

jakiego max procka obsluzy? inaczej mowiac jaki maksymalny mnoznik wezmie...? jakbym chcial za jakis czas wymenic sobie procka, to mam nadizeje ze mb zostanie ta sama... :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Dual raczej chodzi tylko z RAMkami 400MHz ale nie jestem pewny. Seria oznacza w którym tygodniu został wyprodukowany procek. Często seria decyduje o potencjale OC proca. Jeśli kupujesz w sklepie to dadzą Ci najnowszą serię. A tu już jest loteria czy się będzie dobrze kręcił. Ja mam AQZFA i kręci się średnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, wiem, mi chodzilo o jakis spis jakie serie sie jak kreca, poza tym 'srednio' mi sie wydaje, ze dorbze 3200 masz :]

Jeżeli Barton Mobile, to tylko 1,45V, do dostania na Allegro (cena około 520-550 zł).

no chyba wszystkie mobile sa 1,45 nie?

poza tym w internetowych sklepach jakos taniej sa ~450 zl...

powoli sie decyduje na Abit NF7, barton mobile 2500 i zostaje mi 1 x 333 kingston a potem wymiana na 2 x 256 400 jakas firmowa

pytanie do Carkon czy pojdzie mi ta plyta z 1 koscia 333? tak po prostu? czy musze miec 400 czy w ogole 2x 400?

z tego co widze w sigu to masz 1 x 512 nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójść to powinna. Choć nForce'y bardziej lubią RAM'ki na PC-400. A jak już byś kupował nowy RAM to kup 1x512 i później dokup sobie jeszcze 1x512. Teraz to 1x512 RAM'u to już trochę za mało jak do najnowszych gier ma być komp. Najlepiej jak to będą jakieś dobre firmówki(GEiL, Kingston), a jak już chcesz tańsze kupić to bierz TwinMosy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, czyli mniej wiecej mam:

NF7

bartek 2300 mobilny (zapozycze sie :P)

do tego

Zalman 7000A ALCU <- dobry wybor? taki mam na miejscu w sklepie...

czy mzoe Zalman 7000A Cu

czy mzoe cos jeszcze innego?

najlepiej jak najtanie:) i ciche :) i dobre do podrecania :)

wiemz,e ten zalman nie jest tani, ale tu moge dolozyc pare zl zeby moc wyciagnac z mobile maximum mozliwosci....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak i nie :)

oczywiscie 2500, rano bylo, czepiasz sie :P

ale

Zalman 7000A AlCu

z 2 powodow:

1. waga 0,7 kg a 0,45 kg to roznica i chyba mi plyte oberwie jak bedzie w pionie (plyta)

2. dostepnosc, u mnie 3ba czekac na Cu a AlCu jest od reki, poza tym parametry az tak drastycznie sie nie roznia...

taak :) i potem RAMki :) a potem / przedtem (?) zasilacz :) mam 300W Codegena i nie wiem czy pociagnie calosc /m.in. radeon9500@9700pro/

ale to sie bede martwil jak poskladam kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, Zalman Cu bedzie te 2-3 stopnie lepszy. Plyty na pewno nie oberwie, mocowany jest na dziurki w mobo. Natomiast na tym Abicie najprawdopodobniej bedziesz mial klopot z jego zalozeniem i trzeba bedzie pilowac zapinke. Tak samo z AlCu. Jak mozesz (i nie zal Ci kasy) to doloz, nie pozalujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodzenia to:

1 - sam miałem dylemat czy Zalman 7000Cu czy AlCu

(wybrałem AlCu bo waga Cu mnie troche przeraziła)

2 - sprawdź czy NF7 ma dziurki pod Zalmana.

Ja ciągne to wszystko na zwykłym Bartku 2500@3200 na Epox'ie 8RDA+ i niemam najmniejszych problemów. Oczywiscie zapinke na Zalmanie musiałem obciąć. Jeśli chcesz tego uniknąć to sprawdź na stronie Zalmana które płyty są w 100% z nim kompatybilne. Z tego co pamiętam to te kompatybilne to same kiszki :)

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, wiem pilowac 3ba, dziurki ma i jeszcze 3ba obrocic 'nozki' od zalmana, tzn zamienic lewa z prawa...

to wiem :)

w 100% kompatybilne sa jakies g*wna :) wiec ja zostaje przy nf7 :)

zal mi kasy, zal mi plyty wiec zostaje AlCu bo te 2,3* mi nie robia :)

w ogole sie teraz zastanawiam czy nie przesadzam z plyta i wiatrakeim

chce tylko 2500@3200 (szyna 200) i koniec... a to co bede mial to mi pozwoli na wiecej... :) chce tylko tyle dlatego, ze potem cena pamieci mnie przytlacza 440 sa juz strasznie drogie jak dla mnie, a tak to wybiore jakies firmowe 400 i looz...

mam kolejny dylemat :P moze jakas tansza MB i tanszy wiatrak jak to "tylko" do 2500@3200... :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zwroci? :>

amd cos przebakuje o zmianie gniazda :( co mi sie nei podoba, bo ja dopiero na amd chce sie przesiasc :)

albo kupie tak jak mowie i bede jechal na mojej 333 do oporu a potem jak uzbeiram to kupie 440 i bede krecil dalej :)

tak, chyba tak zrobie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwroci sie, ze nie bedziesz sobie plul w brode, ze mogles kupic lepsze, a kupiles gorsze. Za duzo z OC nie poszalejesz dopoki nie zmienisz pamieci. Ale i tak warto (wybaczcie, ja jestem zwolennikiem kupowania rzeczy porzadnych). Co do gniazda - zanim S939 stanie sie dla Ciebie dostepne, minie z pol roku-rok. Socket A juz konczy zywot, ale jest tani i wydajny. Napewno Ci jeszcze posluzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie te pol roku to malo :)

poza tym znajac zycie ato minie rok zanim sie ustabilizuje i zanim bedzie w przystepnej w miare cenie :)

no na razie o/c chyba w ogole bo bede mial 333... :) chyba, ze mozna puscic asynchronicznie pamiec i sobie krecic szyne jak sie chce to wtedy tak :)

porzadne ok, ale wiesz sa bardziej i mniej przadne, ja tez nigdy nie kupilem np mb niefirmowej :) zawsze asus gigabyte czy cos tam innego, chodzi mi o to, ze mozna 3mac klase za mniejsza kase :D :D ladny rym :P i dalej byc zadowolonym a miec parenascie zl wiecej w portfelu... innymi slowy cos rownie dorbego co ma np o/c gorszy i nie ma czegos tam a jest tansze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cały czas miałem MoBo Abita (no i caly czas na intelu). Teraz po raz pierwszy Epox (i po raz pierwszy AMD). No i to pamietam byl szok. Bios na Epox'ie to cudo do OC. Moja poprzednia IS7 z odblokowanym PAT wymieka na całej lini. Dodatkowa zaleta Epox'a (przynajmniej dla mnie) to pasywne chłodzenie całej płyty (Epox 8RDA+ rev. 2.1 u mnie w sklepach ~350zł). Poza tym ma dziurki na Zalmana, a przy normalnym ustawieniu podstawek pod cooler'a zapinke piłuje sie tylko z jednej strony (5mm za wysokie kondensatory elektrolityczne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi