CrazyJohn Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 heya! mam wlasnie C 2200MHz (@~2940) i plytke Gigabyte GA-800IE do tego pamieci kingstony jedna 266 jedna 333. Chcialbym przesiasc sie na AMD, z tym, ze moj budzet jest ograniczony :) Chce opchnac plytke gl i procka i kupic amd i nowa plyte a ram zostawic na razie taki jak mam, a potem wymienic jak dozbieram troszku :) Pytanie mam takie: jaka plyte kupic? Najlepiej wydajna a tania :) Nie za tania, znowu, jakis nForce2, bo to chyba najszybsze nie? nie musze miec RAID, a reszta bajerkow sie moze przydac :) Najlepiej z 2kanałowym DDR itd :) Jednym slowem z tych tanszych a szybkich :) A i najwazniejsze, musi dac krecic procka ladnie :) I czy 2kanałowy DDR obsluguje 400? Bo cos kiedys tam slyszalem,ze tylko na 266 chodzi... Jesli na 266 to chyba nie bede musial w ogole ramu zmieniac nie>? Procek - jaki? Raczej bede kupowal nowego ze sklepu, ktore sie ladnie kreca? Mysle sobie tez tak, ze moze kupic droga plyte glowna i jakiegos taniego procka z allegro czy cos a potem ew wymienic tylko procka. Doradzcie cos... :) I powtorze bo moze nie zaznaczylem tego wyraznie, chce wydajna plytke, ktora mi pozwoli podkrecac procka, bedzie miala bajery i nie bedzie kosztowala majatku (tj ja wiem <500zl) :P A potem jak sie rozkrece to wymienie mojego codegena 300W na cos lepszego :) A i jaki cooler do prockow amd? Najlepiej cichy i wydajny, odpada woda, azot czy cos tam jeszcze :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 :arrow: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6438 lub jeśli ma być troche droższe i lepsze http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6439. :arrow: http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_...T25M&kat=&pkat= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 czyli rozumiem, ze AMD Athlon XP 2500+ Barton Mobile, troche drogi, ale z tego co czytam forum to najlepszy nie? A jesli sie nie wyrobie z kasa i bede chcial kupic taniego ale dorbego to wtedy 1700+? On tez sie niezle kreci nie? A plytka to: raid mi nie robi, sata tez nie :) bo mam hdd na 133 i pare na usb :) czyli Abit NF7 (v2.0) (rozumiem, ze koniecznie rev 2.0) chyba starczy... powiedzcie jak to jest z tym dzwiekiem, bo czytalem pare opisow i nie kumam... czy ta tansza tj Abit NF7 (v2.0) obsluguje zestawy glosnikow 5.1 bo taki mam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Obsługiwać to na pewno obsługuje. I w tych ocenach w sklepie to tylko jeden gość miał problem :wink: . Co do proca to jak się nie wyrobisz to na allegro jakiegoś zwykłego Bartona z dobrej serii weź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 mi chodzilo o to, ze ta droga ma jeszcze cos dodatkowego do dzwieku :) i tak na chlopski sie zastanawialem czy wloze moje 3 wtyczki w plyte co by miec 5.1 tak jak teraz :) rozumieim, ze nie mam nawet co szukac innej plyty, bo chyba wszyscy na tym forum polecaja ta :) ja myslalem o wiekszym zbiciu ceny tak do tego 1700+... zobaczymy ile mi za mojego starego dadza :) potem bede mial problem: skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> MB rev 2 bo u mnei na wsi (gdansk) nie sprzedaja takiego :) chyba 3ba sprowadzic :P i z tym prockiem, co tzn dorba seria? jest jakis wykaz, ktore jak sie daja krecic :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 W Gdańsku nie ma rev.2? Chyba sobie żartujesz. Na 100132131% jest, jak w mojej wiosce(Starachowice :lol: rox) jest. Bierz NF7-S i jak nie masz kasy za bardzo to z allegro normalnego Bartka 2500+ z dobrej serii. Nie rozumiem czemu tak bardzo chcesz tego 1700+. Fakt dobrze się kręci ale lepszy wynik osiągniesz na Bartku. Co do tych dwóch płyt głównych to ta droższa(NF7-S) ma SATA i Raid, Soundstorm i przejściówkę Serillel. No i jest ciut lepsza do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 A ja bym ci polecał Epox 8RDA+ (nie RDA3+). Ma: SoundStorm, FireWire.... Nie ma SATA. Prawdopodobnie najlepszy amatorski dźwięk PC. Kosztuje ~380zł. Nie podkręca się na niej tak dobrze, jak na ABICIE, ale 2500+@3200+ bez większego problemu wyciszniesz. Jeżeli juz sie uprzesz na tego NF7, to polecam wersję NF7-SL, to jest to samo, co NF7-S, tylkonie ma tej przelotki PATA->SATA, a jest nawet o 50zł tańszy (zależy od sklepu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 W Gdańsku nie ma rev.2? Chyba sobie żartujesz. Na 100132131% jest, jak w mojej wiosce(Starachowice :lol: rox) jest. Bierz NF7-S i jak nie masz kasy za bardzo to z allegro normalnego Bartka 2500+ z dobrej serii. Nie rozumiem czemu tak bardzo chcesz tego 1700+. Fakt dobrze się kręci ale lepszy wynik osiągniesz na Bartku. Co do tych dwóch płyt głównych to ta droższa(NF7-S) ma SATA i Raid, Soundstorm i przejściówkę Serillel. No i jest ciut lepsza do OC. Hm mno tak :) patrze po sklepach tzn po ich str www i tam nie ma w zadnym :) Ale zadzwonie, jak juz bede zdecydowany :) 1700 tylko dla tego, ze wydawal mi sie tanszy, naprawde moj budzet jest ograniczony i to dosc mocno, wiec lepsza plyta, gorszy cpu i potem zmiana... chyba... drozsza NF7-S odpada raczej z powodu kasy, poza tmy jak mowilem SATA, prrzejsciowka, RAID mi dynda, jedyne co to ten SoundStorm, ale bez niego sie obejde. patrzylem wlasnie na strone abita i FireWire (IEEE 1394) tez mi do szczescia nie potrzebne :) ciut lepsza? rozumiem, ze przez chipset ta literka "T" :) nitro chyba mowiles o NF7-S i NF7-SL te sie roznia przejsciowka... co do EPOXa to jest nawet troche dorzszy niz ten ABIT (ten tanszy)... sam nie wiem o ABICIE slyszalem duzo, opza tym to chyba lepsza firma niz EPOX... CHOCIAZ znowu ta literka "T" w opisie i dodatkowo FW... sam nie wiem :) pomoz jeszczce ktos :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 To bierz NF7 normalne i do tego Bartka 2500 z dobrej serii. A jak cie nie stac na bartka to od biedy może być ten 1700+(uważaj na serie). A co do Epox'a to ja osobiście nie mam zaufania. NF7 lepszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 ok chyba mam sklep http://sklep.gral.pl/podzespoly/index_opis...rd=&pdgr=&aaa=1 i ladna cene 319 zl :) teraz 3 pytania: co tzn dobra seria? :) czy jest jakis wykaz ktore sie kreca a ktore nie? jak to jest z dual DDR? musze miec 2 kosci takie same, nie? ja przez jakis czas bede mial jedna kosc 333 MHz ... jak na to moja plyta zareaguje? wylaczy sie dual i bedzie szla asynchronicznie w stosunku do procka? jakiego max procka obsluzy? inaczej mowiac jaki maksymalny mnoznik wezmie...? jakbym chcial za jakis czas wymenic sobie procka, to mam nadizeje ze mb zostanie ta sama... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 No Dual raczej chodzi tylko z RAMkami 400MHz ale nie jestem pewny. Seria oznacza w którym tygodniu został wyprodukowany procek. Często seria decyduje o potencjale OC proca. Jeśli kupujesz w sklepie to dadzą Ci najnowszą serię. A tu już jest loteria czy się będzie dobrze kręcił. Ja mam AQZFA i kręci się średnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Jeżeli Barton Mobile, to tylko 1,45V, do dostania na Allegro (cena około 520-550 zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 wiem, wiem, mi chodzilo o jakis spis jakie serie sie jak kreca, poza tym 'srednio' mi sie wydaje, ze dorbze 3200 masz :] Jeżeli Barton Mobile, to tylko 1,45V, do dostania na Allegro (cena około 520-550 zł). no chyba wszystkie mobile sa 1,45 nie? poza tym w internetowych sklepach jakos taniej sa ~450 zl... powoli sie decyduje na Abit NF7, barton mobile 2500 i zostaje mi 1 x 333 kingston a potem wymiana na 2 x 256 400 jakas firmowa pytanie do Carkon czy pojdzie mi ta plyta z 1 koscia 333? tak po prostu? czy musze miec 400 czy w ogole 2x 400? z tego co widze w sigu to masz 1 x 512 nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Pójść to powinna. Choć nForce'y bardziej lubią RAM'ki na PC-400. A jak już byś kupował nowy RAM to kup 1x512 i później dokup sobie jeszcze 1x512. Teraz to 1x512 RAM'u to już trochę za mało jak do najnowszych gier ma być komp. Najlepiej jak to będą jakieś dobre firmówki(GEiL, Kingston), a jak już chcesz tańsze kupić to bierz TwinMosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 a czy nForce 2 sie nie gryzie z jakimis? czytalem w jakism watku, ze chyba Kingstonow nie lubi :/ TwinMos to tez dobra firma? bo z moja kasa to chyba takie wybiore :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Niektóre nForcy nie lubią HyperX i Infineonów. Ale z tego co wiem to NF7 raczej jest bezproblemowa z RAMkami. TwinMos to najlepsze z najtańszych RAMków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Dual DDR potrzebuje dwoch kosci - z roznymi powinien wspolpracowac. Dziala tez niezaleznie od czestrotliwosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 ok, czyli mniej wiecej mam: NF7 bartek 2300 mobilny (zapozycze sie :P) do tego Zalman 7000A ALCU <- dobry wybor? taki mam na miejscu w sklepie... czy mzoe Zalman 7000A Cu czy mzoe cos jeszcze innego? najlepiej jak najtanie:) i ciche :) i dobre do podrecania :) wiemz,e ten zalman nie jest tani, ale tu moge dolozyc pare zl zeby moc wyciagnac z mobile maximum mozliwosci.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Czyli ostatecznie: :arrow: Athlon XP-M Barton 2500+ (a nie 2300+ :wink: ) :arrow: ABIT NF7 :arrow: Zalman 7000A Cu :idea: W przyszłości jakieś dobre RAMki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 i tak i nie :) oczywiscie 2500, rano bylo, czepiasz sie :P ale Zalman 7000A AlCu z 2 powodow: 1. waga 0,7 kg a 0,45 kg to roznica i chyba mi plyte oberwie jak bedzie w pionie (plyta) 2. dostepnosc, u mnie 3ba czekac na Cu a AlCu jest od reki, poza tym parametry az tak drastycznie sie nie roznia... taak :) i potem RAMki :) a potem / przedtem (?) zasilacz :) mam 300W Codegena i nie wiem czy pociagnie calosc /m.in. radeon9500@9700pro/ ale to sie bede martwil jak poskladam kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Hmmm, Zalman Cu bedzie te 2-3 stopnie lepszy. Plyty na pewno nie oberwie, mocowany jest na dziurki w mobo. Natomiast na tym Abicie najprawdopodobniej bedziesz mial klopot z jego zalozeniem i trzeba bedzie pilowac zapinke. Tak samo z AlCu. Jak mozesz (i nie zal Ci kasy) to doloz, nie pozalujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlueICE Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Co do chłodzenia to: 1 - sam miałem dylemat czy Zalman 7000Cu czy AlCu (wybrałem AlCu bo waga Cu mnie troche przeraziła) 2 - sprawdź czy NF7 ma dziurki pod Zalmana. Ja ciągne to wszystko na zwykłym Bartku 2500@3200 na Epox'ie 8RDA+ i niemam najmniejszych problemów. Oczywiscie zapinke na Zalmanie musiałem obciąć. Jeśli chcesz tego uniknąć to sprawdź na stronie Zalmana które płyty są w 100% z nim kompatybilne. Z tego co pamiętam to te kompatybilne to same kiszki :) Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 wiem, wiem pilowac 3ba, dziurki ma i jeszcze 3ba obrocic 'nozki' od zalmana, tzn zamienic lewa z prawa... to wiem :) w 100% kompatybilne sa jakies g*wna :) wiec ja zostaje przy nf7 :) zal mi kasy, zal mi plyty wiec zostaje AlCu bo te 2,3* mi nie robia :) w ogole sie teraz zastanawiam czy nie przesadzam z plyta i wiatrakeim chce tylko 2500@3200 (szyna 200) i koniec... a to co bede mial to mi pozwoli na wiecej... :) chce tylko tyle dlatego, ze potem cena pamieci mnie przytlacza 440 sa juz strasznie drogie jak dla mnie, a tak to wybiore jakies firmowe 400 i looz... mam kolejny dylemat :P moze jakas tansza MB i tanszy wiatrak jak to "tylko" do 2500@3200... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Jak juz mowilem waga nie ma sie co martwic - Zalman jest mocowany na dziurki. NF7 dziurki MA, natomiast najprawdopodobniej bedziesz musial zapinke pilowac (ze wzgledu na rozmieszczenie elementow elektronicznych na plycie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Chcesz kupic porzadne rzeczy - i bardzo dobrze. Nawet nie zastanawiaj sie nad zmiana, bo ten wybor Ci sie zwroci w przyszlosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 jak zwroci? :> amd cos przebakuje o zmianie gniazda :( co mi sie nei podoba, bo ja dopiero na amd chce sie przesiasc :) albo kupie tak jak mowie i bede jechal na mojej 333 do oporu a potem jak uzbeiram to kupie 440 i bede krecil dalej :) tak, chyba tak zrobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zwroci sie, ze nie bedziesz sobie plul w brode, ze mogles kupic lepsze, a kupiles gorsze. Za duzo z OC nie poszalejesz dopoki nie zmienisz pamieci. Ale i tak warto (wybaczcie, ja jestem zwolennikiem kupowania rzeczy porzadnych). Co do gniazda - zanim S939 stanie sie dla Ciebie dostepne, minie z pol roku-rok. Socket A juz konczy zywot, ale jest tani i wydajny. Napewno Ci jeszcze posluzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 no i wlasnie te pol roku to malo :) poza tym znajac zycie ato minie rok zanim sie ustabilizuje i zanim bedzie w przystepnej w miare cenie :) no na razie o/c chyba w ogole bo bede mial 333... :) chyba, ze mozna puscic asynchronicznie pamiec i sobie krecic szyne jak sie chce to wtedy tak :) porzadne ok, ale wiesz sa bardziej i mniej przadne, ja tez nigdy nie kupilem np mb niefirmowej :) zawsze asus gigabyte czy cos tam innego, chodzi mi o to, ze mozna 3mac klase za mniejsza kase :D :D ladny rym :P i dalej byc zadowolonym a miec parenascie zl wiecej w portfelu... innymi slowy cos rownie dorbego co ma np o/c gorszy i nie ma czegos tam a jest tansze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlueICE Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Ja cały czas miałem MoBo Abita (no i caly czas na intelu). Teraz po raz pierwszy Epox (i po raz pierwszy AMD). No i to pamietam byl szok. Bios na Epox'ie to cudo do OC. Moja poprzednia IS7 z odblokowanym PAT wymieka na całej lini. Dodatkowa zaleta Epox'a (przynajmniej dla mnie) to pasywne chłodzenie całej płyty (Epox 8RDA+ rev. 2.1 u mnie w sklepach ~350zł). Poza tym ma dziurki na Zalmana, a przy normalnym ustawieniu podstawek pod cooler'a zapinke piłuje sie tylko z jednej strony (5mm za wysokie kondensatory elektrolityczne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 hmm czyli dobry wybor :) abit i epox sa bardzo zblizone :) na tym abicie tez tylko z 1 str sie piluje zapinke... pasywne mowisz? bez wiatrakow? bo abit ma wiatrak na mostku... ciekawe jak z halasem u niego :?: ktos wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...