Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzedzam ze nie znam sie na tweakowaniu ;)

Mam dylemat, z tego co wiem PIV bedzie sie lepiej podkrecac... Chodzi mi o maksymalna wydajnosc (rendering 3D, jest to niezwiazane zupelnie z karta graficzna i gierkami, ktore mnie w ogole nie interesuja). Cena zestawu nie gra az takiej roli, tzn. pareset (do 1000) zlotych w te czy wewte nie jest problemem. Aczkolwiek nie jestem na tyle chory na umysle, zeby kupic xeona ;)

Podobno PIV 1.6 daje sie dziubnac na 2 i cos (po zmianie fsb zw 100 na 133). Czy takie osiagi sa na wszystkich IV? tzn czy:

1. niektore PIV1.6 beda sie lepiej krecic, a niektore nie beda w ogole?

2. czy szybsze modele (np. PIV2.0) tez sie beda rownie latwo krecic?

Analogiczne pytania do athlona.

Aha i ew. jakie plyty do takiego zestawu? czy pamieci maja duze znaczenie (czy musza byc np. firmowe zeby sie dobrze krecilo)? czy rozne pamieci maja zasadnicze znaczenie (tzn. wiem ze sa jakies 333, ale nie wiem czy nie jest to np. jakas droga nowinka).

Ew. pozniejszy upgrade nie ma znaczenia (tzn. kupie nowego sprzeta, nie musze "kisic" tego samego przez rok).

Pozdrawiam.

Aha - nie mam uprzedzen do intela i amd, mam komputerki na jednym i na drugim...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy. Zalezy od tego do czego to potrzebujesz. Kazdy ma swoje jakby fobie i kazdy jest stronniczy dlatego nie bede polecal zadnego z tych prockow! Zastanow sie co chcesz osiagnac, poczytaj na ich temat. Pytajac ludzi kupisz ten procesor, ktorego bedzie wiecej zwolennikow! I tylko to chcialem Tobie powiedziec. Poczytaj a nie pytaj! Bo do niczego nie dojdziesz :)

BTW a wojne juz wywolales i jeszcze o tym nie wiesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. przeciez zastosowanie podalem (rendering 3D), a moje pytania chyba sa dosc konkretne, konkretniej juz nie umiem napisac. Wole zapytac sie na jakims bardziej specjalistycznym forum, niz w przypadkowym serwisie/sklepie, gdzie dostane odpowiedz tylko z jednej strony "barykady" i niekoniecznie fachowa. Mam za duzo na lbie jesli chodzi o grafike 3d, nie mam czasu i checi grzebac sie doglebnie w jeszcze jednej dziedzinie hardware, tzn czytac newsow, stron itp zwiazanych z tweakowaniem. Nie rajcuje mnie to. Jesli nie dostane konkretnej odpowiedzi (byc moze takiej nie ma ;) to kupie na podstawie mojej skromnej wiedzy i tyle.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast zakładać od nowa tematy mógłbyś pogrzebać w innych topicach na forum a tam zanalazłbyś to co chcesz. Co do P4 czy Athlona wejdź na takie topiki jak: "Kiedy P4 priscott", "Szok PIV 1.6A @ 16x176 = 2816 na BOX Coler !!!!"(str 3 forum).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na przykąłd 3d studio max dizała znacznie lepiej na Athlonie 

CAD'y chyba też lepiej (ale tego nie jestem pewien)

Nie uzywam maxa. Uzywam Lightwave'a. Jest on optymalizowany pod PIV, ale nie chcialem uzywam tego argumentu, bo to by sugerowalo moja stronniczosc ;)

Co do P4 czy Athlona wejdź na takie topiki jak: "Kiedy P4 priscott", "Szok PIV 1.6A @ 16x176 = 2816 na BOX Coler !!!!"(str 3 forum).

Dzieki, wlasnie o to mi chodzilo, jakbym sam zaczal grzebac w topikach to by mi caly tydzien zszedl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na przykąłd 3d studio max dizała znacznie lepiej na Athlonie

CAD'y chyba też lepiej (ale tego nie jestem pewien)

jak dla mnie to tulipanek i xp działaja podobne / przy podobnych zegaraqch . a p4 nie testowałem w cadzikach

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma latwo.. zapoznaj sie z tym:

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q1/020313...thlonxp-11.html

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q1/020107.../p42200-15.html

http://www.tomshardware.pl/cpu/01q4/011031.../xpvsp4-10.html

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q1/020313...thlonxp-12.html

ale w twojej sytuacji chyba najlepszym rozwiazaniem byloby PIV 1.6 - 2.0 (@ 133 oczywiscie) + firmowy ram (DDR333 jest raczej drogi a i tak pewnie wiecej niz 140 MHz nie wycisniesz z FSB, zatem chyba lepiej zainwestowac w firmowe DDR266 CL 2 (oczywiscie najlepiej jedna kosc) a reszte zainwestowac w porzadna plyte (nie mam rozeznania wiec zobacz na tomshardware.pl, wycisneli tam 3Ghz z PIV na GIGABYTE GA-8IRXP (P4 Titan DDR) wersja: 2.0)

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q1/020117/index.html

zobacz jeszcze na benchmark.pl (tam tez na tej plycie wykrecili 2.4 GHz z PIV 2.0)

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/geo...-pc_P24ghz.html

masz, wybierasz. milego wydawania pieniedzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat, z tego co wiem PIV bedzie sie lepiej podkrecac... Chodzi mi o maksymalna wydajnosc (rendering 3D, jest to niezwiazane zupelnie z karta graficzna i gierkami, ktore mnie w ogole nie interesuja). Cena zestawu nie gra az takiej roli, tzn. pareset (do 1000) zlotych w te czy wewte nie jest problemem. Aczkolwiek nie jestem na tyle chory na umysle, zeby kupic xeona ;)

Podobno PIV 1.6 daje sie dziubnac na 2 i cos (po zmianie fsb zw 100 na 133). Czy takie osiagi sa na wszystkich IV? tzn czy:

Analogiczne pytania do athlona.

Aha i ew. jakie plyty do takiego zestawu? czy pamieci maja duze znaczenie (czy musza byc np. firmowe zeby sie dobrze krecilo)? czy rozne pamieci maja zasadnicze znaczenie (tzn. wiem ze sa jakies 333, ale nie wiem czy nie jest to np. jakas droga nowinka).

Ew. pozniejszy upgrade nie ma znaczenia (tzn. kupie nowego sprzeta, nie musze "kisic" tego samego przez rok).

Pozdrawiam.

Aha - nie mam uprzedzen do intela i amd, mam komputerki na jednym i na drugim...

No co sie zastanawiac ? Jesi nie do gierek to tylko PIV 1.6A. Idzie juz kilku osobom na tym forum ponad 2.4Ghz. Nie slyszalem zeby ten procesor nie poszedl mniej niz 2.2Ghz - na boxowym coolerze!!! Za pol roku do plyty pod tego procka (np. ASUS PS333 lub PS533) zapodasz PIV2.4Ghz i podkrecisz do 3.2Ghz i fiu fiu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co testowalem to raczej w AutoCADZie (2000 i 2001) lepiej wychodzi Inte ale z 256 lub 512 ramu - duze projekty. Kazdy po okolo 50 - 100 Mb i pracowalo sie dobrze bez wiekszych zaciec! Na AMD t osamo troszke chaczylo - widac procek jednak za slaby!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat, z tego co wiem PIV bedzie sie lepiej podkrecac... Chodzi mi o maksymalna wydajnosc (rendering 3D, jest to niezwiazane zupelnie z karta graficzna i gierkami, ktore mnie w ogole nie interesuja). Cena zestawu nie gra az takiej roli, tzn. pareset (do 1000) zlotych w te czy wewte nie jest problemem.Aha - nie mam uprzedzen do intela i amd, mam komputerki na jednym i na drugim...

No to ja Ci polecę chyba najmocniejsze rozwiązanie (jeśli soft którego używasz jest napisany na maszyny wieloprocesorowe)

Dwa Athlony XP 1700 -2000+ Z asusem - koszt bardzo rozsądny a żaden nawet najbardziej podkręcony P4 tego nie przebije. (nie licząc tego, że te athlony też można kręcić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

133). Czy takie osiagi sa na wszystkich IV? tzn czy:

Odpowiedz brzmi krodko zalezy z ktorej czesci wafla krzemowego bedzie procek ale ponoc z kazdej PIV 1.6 daje sie wycisnac srednio te 1800MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

133). Czy takie osiagi sa na wszystkich IV? tzn czy:

Odpowiedz brzmi krodko zalezy z ktorej czesci wafla krzemowego bedzie procek ale ponoc z kazdej PIV 1.6 daje sie wycisnac srednio te 1800MHz.

Co ty piszesz ?

Przeciez tu mowa o P41.6A. One wstaja bez niczego na 2.2Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja Ci polecę chyba najmocniejsze rozwiązanie (jeśli soft którego używasz jest napisany na maszyny wieloprocesorowe) 

Dwa Athlony XP 1700 -2000+ Z asusem - koszt bardzo rozsądny a żaden nawet najbardziej podkręcony P4 tego nie przebije. (nie licząc tego, że te athlony też można kręcić)

Tak, rozgladalem sie za tego typu rozwiazaniem. Wszystko byloby fajnie (bo chyba PIV nie chodza w dualu, nie liczac ultra-drogich xeonow), ale program, ktorego uzywam korzysta z 2 prockow tylko przy czystym renderingu, przy modelowaniu i sporej ilosci innych zadan niestety uzywany jest tylko jeden proc. Renderuje owszem sporo, ale modeluje jeszcze wiecej, wiec najlepszy dla mnie bylby jak nasilniejszy zestaw na 1 procesorze. Aha, uprzedzam zastrzezenia - tak, przy modelowaniu b. wazna jest karta graficzna (opengl) ale rownie wazny jest procesor. Jesli mam slabego procka, to karta graficzna koszmarnie kuleje.

Ale pewnie w gierkach jest tak samo ;)

Ogolnie to wielkie dzieki wszystkim za uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie chcesz oszczedzac bierz najszybszego na rynku P IV (choc ja dla siebie wzialbym Athlona - sporo gram ;) ). Co do karty - musisz poszukac profesjonalnych produktow, wiec czysty GF 4 Ci nie wystarczy - musi to byc wersja Quadro 4 lub produkty 3D Lab'sa - o ile ta firma jescze istnieje. Sa tez inne firmy produkujace profesjonalne karty grafiki, ale niestety nie pamietam ich nazw - musisz poszukac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie chcesz oszczedzac bierz najszybszego na rynku P IV (choc ja dla siebie wzialbym Athlona - sporo gram ;) ). Co do karty - musisz poszukac profesjonalnych produktow, wiec czysty GF 4 Ci nie wystarczy - musi to byc wersja Quadro 4 lub produkty 3D Lab'sa - o ile ta firma jescze istnieje. Sa tez inne firmy produkujace profesjonalne karty grafiki, ale niestety nie pamietam ich nazw - musisz poszukac :(

Heh, takie karty to okolo 5-6 tys pln kosztuja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie chcesz oszczedzac bierz najszybszego na rynku P IV (choc ja dla siebie wzialbym Athlona - sporo gram  ). Co do karty - musisz poszukac profesjonalnych produktow, wiec czysty GF 4 Ci nie wystarczy - musi to byc wersja Quadro 4 lub produkty 3D Lab'sa - o ile ta firma jescze istnieje. Sa tez inne firmy produkujace profesjonalne karty grafiki, ale niestety nie pamietam ich nazw - musisz poszukac

E nie to nie jest dobre wyjscie, najszybsze PIV kosztuje kilka-nascie razy wiecej od sredniego procka, a osiagi ma lepsze o paredziesiat procent max. To bez sensu. Co to "profesjonalnych" kart to stwierdzam z cala moca (grafika zajmuje sie od ok. 10 lat) ze sa one PRZEREKLAMOWANE. Cale te gadanie o stabilnosci, szybkosci itd to straszne marketingowe blabla. GF4 tlucze praktycznie wszystkie "profesjonalne" karty we wszystkich osiagach. Moim zdaniem wydawanie np. 5000zl na karte ktorej osiagi sa takie same jak takiej za 500zl to czysta glupota. Vide hack quadro, ktory "zmienial" zwykle GF w quadro. Gadania o rzekomej niestabilnosci driverow pod zwykle karty nie bede komentowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, rozgladalem sie za tego typu rozwiazaniem. Wszystko byloby fajnie (bo chyba PIV nie chodza w dualu, nie liczac ultra-drogich xeonow), ale program, ktorego uzywam korzysta z 2 prockow tylko przy czystym renderingu, przy modelowaniu i sporej ilosci innych zadan niestety uzywany jest tylko jeden proc. Renderuje owszem sporo, ale modeluje jeszcze wiecej, wiec najlepszy dla mnie bylby jak nasilniejszy zestaw na 1 procesorze. Aha, uprzedzam zastrzezenia - tak, przy modelowaniu b. wazna jest karta graficzna (opengl) ale rownie wazny jest procesor. Jesli mam slabego procka, to karta graficzna koszmarnie kuleje.

Ale pewnie w gierkach jest tak samo ;)

Ogolnie to wielkie dzieki wszystkim za uwagi :)

Rozumiem, ale czy nie jest tak, że przy modelowaniu moc procesora nie jest taka istotna i jeden athlon 1900-2100+ w zupełności by Ci wystarczył? Natomiast do renderingu miałbyś dwa razy więcej. Za rozsądne pieniądze miałbyś wtedy na prawdę wydajny sprzęcik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty piszesz ?

Przeciez tu mowa o P41.6A. One wstaja bez niczego na 2.2Ghz.

A no rzeczywiscie wlasnie nie bylem pewien tego A :lol: zgadza sie jesli chodzi o ten procek to na BOXowym wiatraczku chodzi sopx 2G..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...