Skocz do zawartości
Susek

jak podpiac czytnik kart do plyty glownej pod USB2

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,jestem nowy i mam nastepujacy problem,posiadam plyte glowna ECS K7VZA i kupilem sobie czytnik kart 6w1(chodzilo mi o sciaganie zdjec z cyfrowki z karty pamieci),czytnik podpina sie do USB 2 na plycie glownej tylko ze wtyczka od czytnika ma 4 piny a na plycie oba gniazda maja po 5 pinow,wogole nie sa oznaczone jak podpiac tzn. gdzie zasilanie,masa itd,sciagnalem sobie manaula do plyty glownej ale z tego tez sie nie wiele dowiedzialem,nie mam instrukcji do plyty glownej i teraz problem jak to podpiac aby bylo dobrze i nic sie nie spalio itp,czytniki takie mozan znalezc po 20-25 zl na najwiekszej gieldzie internetowej(Al....o),czy ktos moze mi wyslac albo rysunek lub to dobrze opisac jak to podlaczyc bo ja niestety nie znam sie na tymi nie ma mi bardzo kto pomoc w tym,z gory dziekuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mobo powinienes miec piny od usb w dwoch rzedach, przy czym w jednym rzedzie powinny byc 4 piny, a w drugim 5. podpinasz te wtyczke do tego rzedu z 4 pinami, i puste pole w wtyczcke ma pasowac od pustego pola bez pinu.

schemat pogladowy (widok pinow usb na mobo z gory)

---------

|ooooo|

| oooo| <- tu podpinasz

---------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okiej, no to drugie podejscie.

patrzac od gory moje piny na usb numerowane sa tak

....7.5.3.1

10.8.6.4.2

brakuje mi 9, ktory u ciebie jest ale i tak jest zbedny

teraz podlaczamy tak (o ile masz standardowe kolorki na kablu):

1 - czerwony (+5V)

3 - bialy (Dane -)

5 - zielony (Dane +)

7 - czarny (masa)

jesli jednak wciaz nie bedzie pewne jak to podlaczyc, mozesz uzyc mniej naukowej metody. moj czytnik (swoja droga firmy ECS) podlaczony prawidlowo od razu zostal wykryty jako "usb mass storage". podlaczony zle po paru sekundach zaczal smierdziec (ale wciaz dziala :wink: ).

za te metode nie biore odpowiedzialnosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi