Skocz do zawartości
radek_z

Wygląda na to że nikt nie podkręca na Epox-ach

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba kazdy wie że Epox-y to nie płyty dla "pani Krysi z sekretariatu", a hardcorowe konstrukcje stworzone dla rasowych podkręcaczy. Płyty te jak mało które oferują niespotykane opcje i zakresy ustawień. Innymi słowy, Epox-y sa kupowane przez znawców, ludzi którzy wiedzą co chcą osiągnąć na swoim kompie.

Tymczasem zaglądam sobie na allegro, na dział płyt Epox. Tam każdy sprzedający, rozpisuje sie o niespotykanych możliwościach overclockerskich tych płyt, po czym na koniec podkreśla że on nie podkręcał :lol: . Smiać mi sie chce jak słysze takie bzdury. Ciekawe kto wierzy w takie wykręty, bo chyba prawie każdy posiadacz Epox-a któremu obiło się o uszy słowo "overclocking", co nieco próbował możliwości swojego płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marketing to jedno, a prawda to całkiem co innego.

Inna sprawa że niektórym po prostu może się nie chcieć podkręcać albo mogą nie mieć na to czasu. Nie zmienia to faktu, że temat ten kwalifikuje się wyłącznie na oślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba kazdy wie że Epox-y to nie płyty dla "pani Krysi z sekretariatu", a hardcorowe konstrukcje stworzone dla rasowych podkręcaczy. Płyty te jak mało które oferują niespotykane opcje i zakresy ustawień. Innymi słowy, Epox-y sa kupowane przez znawców, ludzi którzy wiedzą co chcą osiągnąć na swoim kompie.

Tymczasem zaglądam sobie na allegro, na dział płyt Epox. Tam każdy sprzedający, rozpisuje sie o niespotykanych możliwościach overclockerskich tych płyt, po czym na koniec podkreśla że on nie podkręcał :lol: . Smiać mi sie chce jak słysze takie bzdury. Ciekawe kto wierzy  w takie wykręty, bo chyba prawie każdy posiadacz Epox-a któremu obiło się o uszy słowo "overclocking", co nieco próbował możliwości swojego płyty.

kurde babka, epox owszem jest dobry ale widziałeś abita nf7 ?? chyba niebardzo bo epox mówi do niego "proszę pana" :lol:

miło że dzielisz się z nami swoimi wieczornymi przemyśleniami na klozecie ale ani ameryki nie odkryłeś ani nie trafiłeś zbytnio w czas bo moda na epoxy minęła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee...fajno,ale po co ten post  :?  

chciales sie wygadac to sio na testowe  :wink:

Sorrki, temat rzeczywiscie bardziej na ośla łączkę. Dobrze że przenieśliście.

kurde babka, epox owszem jest dobry ale widziałeś abita nf7 ?? chyba niebardzo bo epox mówi do niego "proszę pana"  

miło że dzielisz się z nami swoimi wieczornymi przemyśleniami na klozecie ale ani ameryki nie odkryłeś ani nie trafiłeś zbytnio w czas bo moda na epoxy minęła.

Może ameryki nie odkryłem, ale jakos nikt wcześniej o tym nie napisał, więc w pewnym sensie jestem pionierem.

Inna sprawa to, że ja płyty nie kupuje pod wpływem mody, tylko jakości i powtarzalnosci produktów. Nie chciałbym mieć przyjemności nabycia najgorszego egzemplaża jednego z najlepiej podkrecająch się modeli. Wiem że AN-7 to niezła płyta, ale kilka topików o tym że jakoś "ciężko idzie" i że "na fsb 220 już ledwo co", to widziałem. Sytuacja z seryjnie przeciętą ścieżką to też niezły :lol: . Chyba jeszcze żadna inna firma nie rozwalała "fabrycznie" swoich płyt.

Dzisiaj kupując nowego 8RDA+ rev.2.2, FSB ~230 masz jak w banku. Jeszcze nie widziałem topiku żeby ktoś narzekał na rev. 2.2. Śmiesznie prosty do wykonania vddmod i prawie pewnie "ile fabryka dała" czyli 250 MHz. Nie masz problemów który tu BIOS wgrać, żeby osiągnąć kilka MHz więcej. Lutujesz i jedziesz :D .

Ja mam 8RDA rev. 1.1. Stara płyta, bez przeróbek ledwo co FSB 182 MHz (z aktywnym chłodzeniem NB 190MHz). Po vddmod na 1,8V chodzi na 210 MHz stabilna jak skała. Niedługo będę miał Geil i zobacze na co ją stać. Jak nie będę zadowolony, to dam 2V.... a co tam najwyżej się zjara :) Ale jak będę ją sprzedawał to nie zamierzam niczego ukrywać. Zresztą co bym powiedział... "Poobklejałem ją całą radiatorkami, ale wierzczie mi, na serio jej nie podkręcałem :lol: "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupując nowego 8RDA+ rev.2.2, FSB ~230 masz jak w banku. Jeszcze nie widziałem topiku żeby ktoś narzekał na rev. 2.2.

Bo mi sie nie chce zakladac teraz nowego topicu, mam inne rzeczy na glowie :) A jest o czym pisac.. rev2.2 nowka sprzed moze miesiaca, o 230 jak narazie chyba moge zapomniec... czujnik temperatury zawyza jakies 10-15 stopni... plyta czesto sie nie wlacza i potrzebny jest insert, a wszystko zaczelo sie od update'u biosu na najnowszy. Aha.. dodam jeszcze ze od tego updateu (moze nie stricte od niego, ale jakos tak sie zbieglo w czasie) "cos" sie stalo z moja memorka. Mam 2x256 Twinmos, na poprzedniej plycie ok 215-220 bylo stable w dualu, choc kostki moglyby jeszcze kilka MHz wiecej. Na tej plycie z poczatku tez chyba tak szlo (juz dobrze nie pamietam), ale teraz od tego nieszczesnego update'u nie odpalaja mi sie 2 kosci na raz. Ani dual ani normalnie... nie wiedzialem co jest grane, okazalo sie ze kosc sie spieprzyla, sama dziala, ale w parze z inna nie chce (sprawdzalem na 3 roznych plytach, z 3 roznymi kosciami, nawet na 166MHz...), nawet sie nie bootuje, jest tylko pisk.

Mam pisac dalej czy wystarczy? :)

Jak znasz panaceum na moje problemy to prosze.. pochwal sie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos Epoxa to ja wam powiem ze jest rewelka !

to jest rev 1.1 - max FSB bez zadnych vmodów to 227(w dualu) - NIGDY powtazam NIGDY sie niezawiesila(jedyny jej minus- to to ze ciagnie wszystko z 5V i na chieftecu 360 przy vcore 1,8V - +12V stoi około 12,55-12,65)

apropos - jak bede sprzdawal go kiedys - oczywiscie na allegro - to jak zwykle napisze prawde ze byla krecona - bo takiej plyty az grzech niekrecić ! - jak ktos mądry kiedys powiedzial !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co epoX napisał jakie poprawki przyniusł bios nie było wzmianki o temperaturze.

No bo nie bylo.. ale flash biosu to raczej nie przestepstwo i nie powinno to wywolac takich efektow ubocznych...

troche dziwne bo umnie na 2 sztukach wskazania byly ok 8O

U mnie na poprzednim tez byly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zadowolony, ale wkurza mnie ze max fsb to tylko 234-5 mhz. Wyzej ile po mam tylko zwisy systemu, pamieci puszczalem na 240-245 mhz i bylo all ok. Z wlaczaniem kompa tez mam czasem problemy,ale zalety>wady wiec na razie zostaje u mnie w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi