FlipekPL Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Witam wszystkich. Jestem nowy jesli chodzi o chłodzenie woda i jeszcze nie zbyt wiele potrafie. Mam ogromna prosbe posiadam sprzet:athlon 2400XP podkrecony na 2600, fsb166, plyte glowna epox 8rda3+, 512 ram kingston ddr 333, karte graficzna radeon sapphire 9800 pro 128 MB ktora sie cholernie grzeje i to oni glownie chodzi i zasilacz chieftec 420W. Chce schłodzic wlasnie ta cholerna :evil: karte graficzna a takze prcesor ale nie wiem jak to wszystko posklejac do kupy przeczytalem juz pelno roznych postow razem z przyklejonymi i mam kompletny metlik nie wiem co wybrac chodzi mi glownie o wydajnosc tego zestawu. Czy moglaby mi jakas dobra dusza napisac co mam wybrac jaki blok wodny na karte i procesor jaka pompke, chlodnice. Czy ten zestaw: Extreme System - to dobra rzecz i warta swojej ceny czy lepiej zlozyc wlasny zestaw. Jesli chodzi o weze ktore lacza wszystko w calosc to czy wazna jest ich srednica czy np waz PCV o srednicy wewnet. 10mm i zewnet. 14mm moze nie pasowac do jakiejs pompki lub bloku i w jaki sposob to odpowiednio dobrac, czy lepiej wybrac weze o wiekszej srednicy czy o mniejszej.Czy weze oprocz srednicy roznia sie jeszcze czyms, maja jakies roznice w wykonaniu. Bylbym wdzieczny za jakies rzetelne odpowiedzi moge na ten cel przeznaczyc około 600 zł. Z góry dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Hm, poczytaj wypowiedzi wielu ludzi i sam oceń. Ja jakbym teraz miał kupować to kupiłbym któryś z droższych bloków z www.bloki.pl (z pełnej miedzi- wygląd się u mnie nie liczy), pompkę eheima (trwałość i cisza) + nagrzewnice złomowaną. Węże itd to już drobnostka. Najważniejszy jest blok CPU, nagrzewnica, i pompka. Blok na karte graficzna nie musi być super ultra wydajny (podsawowe konstrukcje z bloki i MCS spokojnie wystarczą) PS. Masz na procu 2600 Mhz ? Jakie napiecie i jak znasz serie to też możesz napisać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...:::Piter:::... Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Siemanko, to tak: Procek: Nukleon N2 v2 GPU(grafika): Atria GPU Pompka: MaxiJet 1000 l/h tak pompeczka spokojnie Ci wystarczy Węze to kup w jakimś markecie: Obi, Castorama i innych budowlanych, średnica to 12 mm. wewnątrz bo wszytkie bloki mają krućce 12mm. Nagrzewnice to jakąś miedzianą albo ze szrotu, albo z allegro są już ładnie wypolerowane. .... Procek: http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=5 GPU: http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=152 Pompka to w jakims akfarystycznem, są prawie w każdym .... Cena: Porcek: 180zł. ze wszystkim: zapinka,króćce GPU: 145zł. Węże około 3m. po 2-4zł. za metr Pompka około 90zł. Nagrzewnica szrotowa około 30zł. z allegro około 80zł. Jakiś wentyl 120mm na nagrzewnice około 40zł. Przesyłka 15zł. za bloki i inne Razem około: 510zł. z przesyłką i nagrzewnicą szrotową z allegro razem około 560zł. I już masz wypasiony zestawik!!! :lol: Jak coś nie wiesz jakieś pytania to pisz na priv, gg: 2737830 i Ci wszytsko doradze :lol: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 mam MJ 1000 i jeli chcesz mieć coś cichego to nie kupuj MJ`ta....dołożysz pare zł i masz eheima compact... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 mj1000 mozna uciszyc łątwo.Wystarczy do tego miec szczaly pojemnik i wode nalaną pod sam sufit. Też narzekałem na jej głośność, ale gdy kupiłem pojemnik od matego i zalałem wode tak ze aż sięgała sufitu pompka była nie słyszalna.Oczywiście trzeba było też zrobić tak zeby wisiała na samym węrzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 hm u mnie pracowała jako zatopiona... Też ją było słychać, ale jak tak napisałeś to pokominuje jeszcze z zatopieniem jej... NIe narzekam na tego mj1000 co do wydajności jest super.... (wcześniej miałem aquaela. szkoda słów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...:::Piter:::... Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Ja mam MJ 1000 i jest mało słyszalna, jak bedzie Ci zagłośna to sobie jom wyciszysz. Ale za to jest mocna i ma tylko niecałe 14W więc się mało grzeje, bardzo malutko :lol: U mnie w układzie jak miałem kiedyś Atmana 2000l to się grzał jak chu.. i rosła mi temperatura około 4*C a na tej MJ nic nie rośnie :lol: I jest bardzo mocna, jak raz zatrzymałem kabel odprowadzający to mi wyskoczył przewód z bloku, a był bardzo mocna dociśnięty zaciśkami że nic go nie ruszało :lol: POLECAM MJ!!! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...