Skocz do zawartości
k2

[PROJEKT] Projektor za 800zł... [mały update]

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec po wydaniu 30zł na allegro.pl na plany projektora do sprawy podszedłem sceptycznie, jednak po przeczytaniu ich doszedłem do wniosku ze to jedank moze sie udać.

A wiec po przetrawieniu ceny [800zł drogą nie chodzi]

i po 2 tygoniowym czekaniu na okazje na ebay.de i allegro.pl

kupiłem foliogram i uszkodzony panel LCD.

Wpierw powolutku i ostrożnie rozebrałem panel LCD i wziełem z niego to co mi było potrzebne [czyli kontroler i matryce]

i postanowiłęm sprawidzić czy to rzeczywiscie działa.

Oto wynik:

http://free.of.pl/p/piotrqq/projektor.avi

LIMIT DZIENNY WYNOSI 50Mb wiec jak dziś jzu jest zapchane to spróbój po północy.

Jak widać na filmie projektor naprawde działa i jakość jest zajebist_a. Obraz jest cały dobrze doświetlony, ostry jak brzytwa. To co uzyskałęm to tylko faza testu a obraz juz jest dobry i co mnie zaskoczylo JASNY [lampa ma moc tylko 400Watt, a zamierzam stosować żarówke o mocy 3500 lumenów]

Przy tym obraz bedze lepszy bo nie bedze wyświetany na niebieskiej ścianie tylko na ekranie.

A oto kilka fot.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio niestety limit przekroczony :(

ile wyszlo za czesci ? (tzn jakbys mogl dac ceny poszczegolnych elementow, bo LCD kolor mam (nawet chyba sprawny, bez martwych pixeli, tylko jaki rozmiar tego lcd jest potrzebny ?)

kontroler : hmm czyli ten uklad co jest przy LCD? jak tak to tu moze byc u mnie gorzej, bo laptopy przewaznie nie mialy sterownikow ... ale sprawdzic moge :)

pytanie: a jak z czasem odpowiedzi matrycy ? nie widac smuzenia ?

moze podzielilbys sie tymi projektami ;) of kozn ja bym mogl sie dorzucic cos na to :)

http://www.projektor.mroque.boo.pl/ -> chyba troche przeplaciles ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak to niby ma dzialac - kladziemy lcd na projektorze i co juz obraz jest na tyle jasny ze da sie dzialac???? 8O

krótko mowiac tak, a jest na tyle jasny bo dostaje po [gluteus maximus] 400wattowa zarówka soczewkowaną i stabilizowana soczewka fresnera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio niestety limit przekroczony :(

ile wyszlo za czesci ? (tzn jakbys mogl dac ceny poszczegolnych elementow, bo LCD kolor mam (nawet chyba sprawny, bez martwych pixeli, tylko jaki rozmiar tego lcd jest potrzebny ?)

kontroler : hmm czyli ten uklad co jest przy LCD? jak tak to tu moze byc u mnie gorzej, bo laptopy przewaznie nie mialy sterownikow ... ale sprawdzic moge :)

pytanie: a jak z czasem odpowiedzi matrycy ? nie widac smuzenia ?  

moze podzielilbys sie tymi projektami ;) of kozn ja bym mogl sie dorzucic cos na to :)

http://www.projektor.mroque.boo.pl/  -> chyba troche przeplaciles ;)

Za czesci wyszlo 800zł [patrz temat]

za LCD dałem 500zł [uszkodzone podświatlenie] Jest to dobry panel renonmowanej firmy MEDION :twisted:

300zł za foliogram w którym mam wszytkie potrzebne czesci.

Kontroler i matryce masz w panelu, reszte wypieprzasz, czyli podswietlenie przetrownice do niej.

Zostaje ci łysta matryca i kontroler do niej do którego normalie podłaczasz zwykłay analogowy kabel od karty graficznej.

To czy bedze smuzylo zalezy od panelu [tak samo kontrast i rozdzelczoscic, jasnosc zalezy od lampy jaka zastosujesz]

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio wiem ze teoretycznie sterownik powinien tam byc, ale ja nie mam wiec nie ma szans zebym to po prostu podlaczyl do karty graf .... hmm chyba ze Tobie nie chodzi o taki LCD z laptopa tylko juz taki co mozna do kompa podlaczyc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale sory za glupie pytanie - alby podswietlanie ta zarowa dzialalo to musi cos przezroczyste byc a lcd sa przezroczyste??? 8O bo ja juz zdurnialem;(

Tak są. W normalny panelu mas z tyły podświetlenie które przebija sie przez matryce i tak powstaje obraz. Trick polega na tym ze matryce podświatlam kilkakrotnie mocniejszym światłęm i skupiam obarz przes soczewke i wtswietalm na ścianei [patrz schemat wyzej]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no to super - zycze powodzenia wobec tego - projektor mozna sobie wiec sprawic za jakies 2500zl dobry i nie wywalac na zarowke specjalna pare tysiecy jak sie skopie (w normalnym kompowym projektorze) :))) super pomysl:))

why 2500zł :?: :!: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no to super - zycze powodzenia wobec tego - projektor mozna sobie wiec sprawic za jakies 2500zl dobry i nie wywalac na zarowke specjalna pare tysiecy jak sie skopie (w normalnym kompowym projektorze) :))) super pomysl:))

duzy zepsuty nawet lcd z krotkim czasem reakcji - to gdzies z 1000 - bo nie ma co sie oszukiwac mediony super monitorami nie sa - no i dobry projektor i pare innnych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l 8) moze nawet w 2000zl sie mozna zmiescic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzy zepsuty nawet lcd z krotkim czasem reakcji - to gdzies z 1000 - bo nie ma co sie oszukiwac mediony super monitorami nie sa - no i dobry projektor i pare innnych <font color="#FF0000">[ciach!]</font> 8) moze nawet w 2000zl sie mozna zmiescic

co do tego mediuona nie mam zadnych zastrzezani kontrast 350:1 czas reakcji 25ms, najwieksza wada tych paneli bylo podswiatlenie ktore sie pieprzył_o. Na ebay.de sporo ich juz poszlo za 100euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka nowych fotek i pierwszy problem.

Dołączona grafika

jak widać na tej fotce cześć kontrolera zasłania matryce LCD

Dołączona grafika

Po odłaczeniu kontrolera obok zostanie mi niepodłaczony jeden styk [cholernie w nim duzo nóżek]

czy to jest jakis uniwersaly kabel, czy da sie zrobic przejsciówke, jak to połaczyć.

prosze o pomoc. Zna sie ktoś na tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi