Skocz do zawartości
k2

[PROJEKT] Projektor za 800zł... [mały update]

Rekomendowane odpowiedzi

To oczywiste,ze mniejsze gabaryty,profesionalizm jest lepszym rozwiazaniem,ale tez o wiele drozszym.

To,co tutaj zostalo stworzone ma byc tania alternatywa,przy nienajgorszych wlasciwosciach.

I szczerze powiem-wole miec sklecony przez siebie rzutnik ktory zajmuje troche miejsca w cenie dobrego monitora,niz wydac za trosze bardziej profesiolnany rzutnik 3 razy wiecej.To jest moje zdanie ;)

Zapominasz o najwazniejsze sprawie. 3 tysiaki ta masz na start.

Pamietaj eksploatacji proektora. lampa tytrzymuje średnio 2000-3000H.

Czyli można liczyć ze po ok 12 miesciach urzywania masz lampe do wymiany. A Lampa kosztuje coś od 1500zł do 2500zł [ w zalezności od mocy]

Ja w swoim mam 400watt lampe [ok 1600 lumenów, a nie tak jak w tym prjketorze 1200] która działą tylko 300h ale kosztuje tylko 32zł. Jest to koszt o wiele nizszy. Przy czym trafilem na tak dobry foliogram ze moge zamontowac dwie zarówki 400watt które beda pracowały na raz, producent nie podaje ale mysle ze 2000lumenów bedze na pewno.

Podsumowujac, nie ze mnie nie stac na projektor za 3000zł, ale nie stac mnie na jego eksploatacje. W przypadku mojego projektu eksploatacja kosztuje ok 30zł na 2 miechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wytlumaczenie, nie znalem projektora od tej strony(droga eksploatacja) A jesli mowisz,ze osiagniesz tak dobry rezultat na tym projektorze,to moze ja tez sie zabiore za budowe tego cudenka po wakacjach :)

Mogles ten teamt umiescic w bardziej praktycznym miejscu niz osla laczka,moze ktos przeniesie temat?

Gdy juz bedziesz mial skonczony to podaj troche fotek podgladowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli można liczyć ze po ok 12 miesciach urzywania masz lampe do wymiany. A Lampa kosztuje coś od 1500zł do 2500zł [ w zalezności od mocy] 

Ja w swoim mam 400watt lampe [ok 1600 lumenów, a nie tak jak w tym prjketorze 1200] która działą tylko 300h ale kosztuje tylko 32zł. Jest to koszt o wiele nizszy. Przy czym trafilem na tak dobry foliogram ze moge zamontowac dwie zarówki 400watt które beda pracowały na raz, producent nie podaje ale mysle ze 2000lumenów bedze na pewno.

Podsumowujac, nie ze mnie nie stac na projektor za 3000zł, ale nie stac mnie na jego eksploatacje. W przypadku mojego projektu eksploatacja kosztuje ok 30zł na 2 miechy.

To fakt, że lampa ma ograniczoną wytrzymałość, ale te 4000 godzin, to nie jest jej całkowita żywotność. Ona po tym czasie nadal będzie działać, ale już nieco gorzej. A wydaje mi się, że Twój projektor będzie znacznie droższy w użytkowaniu, bo nie policzyłeś prądu. 2x400W przez 4000-5000 godzin pochłonie co najmniej 1300zł na sam prąd. Dodaj do tego 32 żarówek po 32zł to kolejne 1000zł. Więc tyle co lampa, zwłaszcza, że z Niemiec lampy można sprowadzić w cenach do 1500zł. Te 30zł kosztów raz na 2 miesiące to mało realna kwota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, że lampa ma ograniczoną wytrzymałość, ale te 4000 godzin, to nie jest jej całkowita żywotność. Ona po tym czasie nadal będzie działać, ale już nieco gorzej. A wydaje mi się, że Twój projektor będzie znacznie droższy w użytkowaniu, bo nie policzyłeś prądu. 2x400W przez 4000-5000 godzin pochłonie co najmniej 1300zł na sam prąd. Dodaj do tego 32 żarówki po 32zł to kolejne 1000zł. Więc tyle co lampa, zwłaszcza, że z Niemiec lampy można sprowadzić w cenach do 1500zł. Te 30zł kosztów raz na 2 miesiące to mało realna kwota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, że lampa ma ograniczoną wytrzymałość, ale te 4000 godzin, to nie jest jej całkowita żywotność. Ona po tym czasie nadal będzie działać, ale już nieco gorzej. A wydaje mi się, że Twój projektor będzie znacznie droższy w użytkowaniu, bo nie policzyłeś prądu. 2x400W przez 4000-5000 godzin pochłonie co najmniej 1300zł na sam prąd. Dodaj do tego 32 żarówek po 32zł to kolejne 1000zł. Więc tyle co lampa, zwłaszcza, że z Niemiec lampy można sprowadzić w cenach do 1500zł. Te 30zł kosztów raz na 2 miesiące to mało realna kwota.

Dlaczego mało realna??

Ja to licze tak:

Jedna zarówka na 3 miechy [wychodzi ponad 3h na dobre, zarówka ma zywotność 300h]

Czyli 4 zarówki na rok. 32x4=128zł +prąd. Jestem świecie przekonany ze bedze to kilkakrotnie taniej niż urzywanie projektora.

Btw lampy w projektorach maja lamy min o mocy 250Watt wiec jedyne co to mi minimalnie za prąd wiecej wyjdze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego mało realna??

Ja to licze tak:

Jedna zarówka na 3 miechy [wychodzi ponad 3h na dobre, zarówka ma zywotność 300h]

Czyli 4 zarówki na rok. 32x4=128zł +prąd. Jestem świecie przekonany ze bedze to kilkakrotnie taniej niż urzywanie projektora.

Btw lampy w projektorach maja lamy min o mocy 250Watt wiec jedyne co to mi minimalnie za prąd wiecej wyjdze.

Mylisz się. W projektorach lampy są max. 150W, a nie min 250W. Ten Sharp, którego wspomniałem ma żarówkę o mocy 130W, Panasonic PT-AE200 ma 120W (model AE500 ma 130W), CANON LVX2 - 132W. Więc licząc 3 godziny na dobę prąd będzie Cię rocznie kosztował kosztował jakieś 300zł + żarówki, to razem jakieś 500zł. Na pewno mniej niż lampa, ale też sporo. Chociaż wspominałeś, że zamierzasz włożyć dwie żarówki, więc koszty się podwoją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sie ale skoro wiecej mocy to tym lepszy obraz.Za to mozna zaplacic..500zl to nie jest wiele,za prad nie place wiec..tylko koszta zarowek :) Oj,nie moge sie doczekac.

w sumie masz racje i... jej nie masz. Zgodze sie z tym iz im wieksza moc tym mocniejsze światło.. ale ta zasada dotyczy ośwetlenie tego samoego typu. Obraz w projektorach mozesz podświelić lampa halogenowa [czego sie zazywczaj nie robi] albo żarnikiem metalowo-halogenowy z tego co sie orentuje jest to lampa władowcza. I dla porównania halogen 400watt daje światło o jasności 1600lm, a lampa wyłądowcza o mocy tylko 250watt daje swiatło o jasności 20.000lm!!!!!. Poczuj ta róznice. Przy czym podświelenie lampa wyłądowcza jest notabene tańsze lecz samo urzadzenie jest o wiele wiele droższe [tansze poniewaz zarówki wytrzymuja do 10.000h]

Przykłąd mocy lampy wyładowczej jak i jej ceny masz tu [spójrzcie na foty, ta lampa ma tylko 200watt]:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26824978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczełem "właściwą" budowe projektora.

DZIEŃ 1

-rozebranie foliogramu i wyciagniecie z niego

+soczewki skupiajacej

+soczewki fresnela

+lampy z osprzetem [cieżkie gów#$]

zabrało mi to ok 2h [4-6am :)]

skutki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny pomysl. Ja jednak bym zrobil nieco inaczej. Mianowicie projekcja tylna. Nie mam gdzie rzucic takiego wielkiego obrazu ale na biurku zmiescilby mi sie obraz okolo 22 cale. Nie potrzeba wtedy jakis pradozernych lamp bo odleglosci niewielkie. Zalety bylyby takie ze za cene np. 15 calowego monitorka mam 22 cale, ladniejsze kolory, brak ograniczenia w katach widocznosci, brak refleksow swietlnych. Tylko jednak przydalby sie panel ktory ma rozdzialke conajmniej 1280x1024 bo mniejsza na 22 calach to katorga ;)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

projekt godny uwagi :]

odnosnie podlaczenia do monitora vga sygnalu np composite albo rgb z tunera sateliatranego, magnetowidu itd wydaje mi sie ze jest tansze rozwiazanie niz urzadzenie za 370 zl chociaz narazie nieprzetestowane :] caly problem polega na tym ze monitor lapie czestotliwosci od 31hz ponizej nie (chyba ze jest to monitor multisynchroniczny np taki amigowy) ale wlasnie taka amiga generuje sygnal 15hz tak samo jak inne urzadzenia podlaczane do tv ale podlaczalo sie ja do monitora dzieki urzadzonku zwanemu scandublerem ktory podwajal czestotliwosc do 31hz czyli (scandublery sa zewnetrzne i wewnetrzne tu trzeba by wykorzystac ten zewnetrzny) mysle ze jak podlao by mu sie sygnal rgb i synchronizacje z inego zrodla niz amiga moglo by to zadzialac cena takiego scandublera wacha sie w granicach 60-90 zl na allegro chociaz zadko sie pojawia takie cudo, mozna przegrzebac zasoby aminetu sa tam chyba z 2 schematy jak samemu takie cos zbudowac, innym rozwiazaniem jest zewnetrzny tuner tv ale to juz dozsze rozwiazanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec budowa poszła ostro w ruch...

DZIEŃ 2

-pociecie płyty wirówej na odpowienie kawałki

Dołączona grafika

DZIEŃ 3

-wstawienie matrycy w szybe

-powycinanie otwórów w płytach

-wstatwienie chłodznia LCD i przełaczników

-wklenie listewek na soczewke i LCD

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy transformator nie powoduje zadnych zaklucen obrazu ?

Boski projekt, naprawde jestem pod wrazeniem!

Co do drewna - proponowalbym raczej sklejke - o wiele czystsze i bardziej eleganckie bedzie!

sklejka jest o wiele ciezsza i droższa [koszty płyty wirowej jaka wykorzystałem to to 50zł]

Szczeze mowiac wbijam w wyglad, MA DZIAŁAĆ i tyle

Btw zawsze moge projektor okleina do drwena okleic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosze, czy może mi ktoś wysłać plany na mejla (adam_olejnik@op.pl), gg: 6685938 ? Lub zapodać linka skąd mógłbym je pobrać? Bardzo interesuje mnie ten projekt, a zdjęcia robią ogromne wrażenie, więc... :) Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką matrycę od Notebook'a (a raczej notebooka bez bebechów:

SAMSUNG LT121S1-106, obok kodu kreskowego jest też oznaczenie: 9642 a pod kodem: 1FH52809.2

Jest też naklejka z następującymi danymi:

P/N: 1990-165-0045

M/N: LT121S1-106

LOT NO: 960919.M1

i jeszcze jedna z symbolem CFL LOT: 0827

Da się coś z tego wykombinować ?? Zależy mi na nie za dużym ekranie (odpowiednik telewizora 40") i niskich kosztach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi