Skocz do zawartości
k2

[PROJEKT] Projektor za 800zł... [mały update]

Rekomendowane odpowiedzi

hehe no to do tego akwarium wlać wody :D zanim woda się zagrzeje to film juz dawno się skończy a później można zaparzy kawe :P pozdrawiam

Edit

jak podłączyć do matrycy od mackintosha wszystkie kabelki żeby działała

Edit2

matryca pochodzi ze starego laptopa typu mackintosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka!

Jeśli kupujesz matryce to najlepiej w komplecie z pasującym (orginalnym) kontrolerem bo późniejsze znalezienie i dopasowanie kontrolera do matrycy jest naprawde trudną sprawą. Moim zdaniem nie warto inwestować w matryce z notebooka gdyż jej kontroler jest zintegrowany z płytą główną. Spróbuj poszukać używanych monitorków LCD w firmach które wymnieniają sprzęt na nowszy (często sprzedają zuzyte monitorki po atrakcyjnych cenach), czasem sprzedają jako uszkodzone, gdzie przeważnie walnięta jest świetlówka lub przetwornnnica zasilająca świetlówke (a dla ciebie i tak to nie ma wielkiego znaczenia bo i tak w projekcie tego nie potrzebujesz). Byle matryca i kontroler były ok.

Pozdrofka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musialoby byc z materialu, ktory zatrzymuje promienie podczerwone a taki raczej nie jest przezroczysty....

z tego co mi wiadomo to promienie podczerwone to jest "ciepło", więc moim zdaniem nawet zwyczajne szyba by wystarczyła, jeśli wogle coś takiego jest potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jestem jedną z osób która kupiła tą soczewke na allegro razem z planami... zaczeła sie budowa kartonowa i soczewka oraz rozpoczeły testy........wieczór (20:00, bo jest już ciemno :), kompa podłączam do telewizorka (takiego z tych średnio mniejszych :D ) który jest jakieś 2,5 m od ściany, przykładam projektor i aż mnie poraziło......:o nie spodziewałem sie aż takiego efektu! obraz miał ok. 2 m po przekątnej a i kolor i jasność była dobra! jedyne czego nie udało mi sie uzyskac to ostrości :( oraz jest rozciągnięty i z deka zamazany ale może jeszcze sie coś postaram to sie może uda (maxymalne zatrzymywanie światła w projektorze, pomalowanie go na czarno od środka..., może coś jeszcze radzicie?)

PS.Nie wiecie co moge jeszcze zrobić aby miec obraz o jak najlepszej ostrości :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, a jagbym wzial matryce od monitora lcd, czy to by bylo to samo?? np z tad http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31379353 , czy to bedzie to samo jagbym uzyl matrycy lcd od laptopa, bo tu juz mam podlaczenie bezproblemowe, i teraz 2 pytanie tam jest napisane na aukcji ze matryca jest sprawna ale wyswietlacz nie dziala, czy ten wyswietlacz jest mi potrzebny do czegos ??

Dobra dzieki za odp, Juz bede edytowal POsty :D, ale jagby mogl ktos odpowiedizec czy ten monitor bedzie dobry do projektora, bo niewiem czy ten wyswietlacz bedzie mi do czegos potrzebny, matryca wiadomoze na bank, tylko niewiem co z tym wyswietlaczem z monitora;/??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hrynio

czesc jak chcesz cos dopisac uzyj przycisku zmien - dodatkowe pytanie mozesz zaznaczyc np dopiskiem update bo tak to narazie lamiesz regulamin :)

co do twojego pytania to wlasnie matryca od monitora jest lepsza bo jak sam sobie odpowiedziales nie ma problemu z podlaczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś plany tego projektora po polsku?i byl by taki miły je przesłać :D ? a nie zdzierac pieniadze tak jek te na allegro za przetłumaczeni kilku linijek! prosze o pomoc!!!!!!jaxcek@o2.pl

Edit

Podrzucam wam jeszcze fajna stronke o projektorach ale szkoda ze nie dokończona http://www.projekcja.com/budujemy.htm

Edit2

"Wyświetlacz jest niesprawny, matryca jest nie naruszona" czy taki monitor nadaje sie na projektor o?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyświetlacz jest niesprawny, matryca jest nie naruszona" czy taki monitor nadaje sie na projektor

Wyświetlacz - w sensie caly monitor LCD jest niesprawny. Nie dziala ale matryca nie posiada uszkodzen mechanicznych. byc moze wina lezy po stronie elektroniki

teraz jasne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wczoraj ukończylem budowę projektora opartego na matrycy 15'. sama budowa zajęła mi ok tygodnia, gromadzenie komponentow i wiedzy ok 3 miesięcy.

Wszystkim, którzy myślą na zrobieniem takiego projektora zacheceni aukcjami na allegro z planami budowy projektora (btw - prawie wszystkie te aukcje to po prostu ukradzine plany od pewnego faceta, ktory zapoczatkowal ten temat w ameryce, te poradniki to zerżniete z amerykanskich forow zdjecia i poradnik :/ ), chcialbym powiedziec, ze zrobienie projektora o dobrych parametrach to wcale nie tak jak pisza na aukcjach koszt 800-1200zl. Realny koszt to 1500zl minimum, a jesli chcemy miec w miare dobry sprzet to spokojnie 2K zl.(oczywiscie nie liczac kosztow ewentualnego ekranu).

Kolejna sprawa to soczewki fresnela i obiektyw. Otoz w Polsce jest bardzo trudno dostac soczewki fresnela o wielkosci odpowiadajacej matrycy 15', natomiast dostanie dobrego oiektywy jest wrecz niemozliwe. Dlatego jedynym wyjsciem pozostaje sprowadzenie tym materialow z usa. Koszt 80$ + koszt przesylki do Polski.

Jak skombinuje aparat podrzuce troche fotek mojego projektora. Wyswietlany obraz to 240cm x 180cm. Obraz jest jasny, ostry, wyrazny, mozna ogladac nawet przy pelnym swietle w pokoju.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie tego tematu szukalem, tesz chcialem teki projektor zbudowac ale koszt 800 zl od reki dla wiekszosci polakow to przegiecie :P wiec zostane prz crt.

a co do projektu k2 to wielkie brawa za wykonanie, zamiast ilus tam 40mm wentyli daj 2 crystale 120mm z mcs.pc.pl i bedziesz zadowolony, daja naprawde wielki przeplyw powietrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto link do sklepu gdzie ja kupowalem moje soczewki

http://lumenlab.com/store

Oto kilka zdjec mojego projektora. Ekran ma wymiary 240x200cm. Jakosc zdjec jest kiepska, wina aparatu i fotografa :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak uda mi sie zgrac fotki z wyswietlonym obrazem na serwer, to wrzuce je tutaj

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja chce się zapytac, czy dobrze myślę o takim projekcie projektora, który wyczytalem w gazetce ,którą kupiłęm na allegro ale okazała sie przekopiowaniem wszytskiego z neta.

Otóż, chcę kupić rzutnik, np. taki : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33873212 i do tego dokupić matrycę lcd, np. taką: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33916900 i położyć na rzutniku, tak jak niby to w tej książeczce było.....no i czy by to wszytsko było wporządku??

Proszę Was o pomoc

Pozdrawiam!

PS.Jak ktos chce ze mna wymienic kilka zdan to podaje sój numer gg: 3135920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi