Skocz do zawartości
Gość

Hynix - kazda 512MB DDR400 pojdzie??

Rekomendowane odpowiedzi

pytanko: czy kazdy obecnie dostepne 512MB DDR 400 pojdzie na ok 205-210 z max timingami(no ewentualnie minimalnie obnizonymi)??????????bo jest taki w cenniku Hynix i moge go miec ale nie wiem czy warto...kto ma HYNIXA niech pisze(i podaje prze okazji oznaczenia)thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie chodzą na 205 na Cas 2 2-2-5 na 2.9V a raczej 2.85V.

Ale powszechnie wiadomo że nie lubią niskich timingów dlatego przymierzam sie do zmiany mobo na DFI  Lan Party :D

A nie lepiej zapodac sobie 11 2 2 2 ?? Po co dales 5 2 2 2 ?? nie wiesz ze te wszsytkie cas-y ras-y sa po to ze aby dzialac stabilnie potrzebuja dzialac wedlug zasady jak ustawiasz ras na 6 to reszte dajesz na 2 2 2 aby miec 6, masz wtedy 6 do 6-ciu i nie ma zgrzytow. A przy takiej duzej szynie to tylko warto dawac 11 rasa mi to calkiem przyspieszylo przepustowosc pamieci z 3200 na 3350 tak ze calkiem ciekawie. :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to o czym mowisz sie sprawdza ale chyba tylko na platformie amd bo dla intela to w sumie bez roznicy. gdyby bylo inaaczej to dlaczego by wychodzily pamieci na timingach 2-2-2-5 :?: skad sie niby by bralo to 2-3-3-11 dla amd :?: wiekszosc ludzi ma na takim ustawieniu wiecej punktow niz na 2-3-3-8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na czym się więcej zyskuje? tzn. co znaczniej podnosi szyblość pracy komputera? chyba FSB, tak? więc bardziej opłaca się kręcić FSB niż trzymać się niskich timingów

no wlasnie...co lepiej??? FSB np. 210 i jeszcze nizsze timingi czy 200 i troche ostrzejsze timingi???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej 200 i ostrzejsze. No chyba, że różnica będzie typu 2-2-2-11 a 2-2-3-11. Wtedy lepiej 210.

Ja bym łyknął te pamiątki. A nóż widelec przesiądziesz się na Intela lub będzie ci pamięć potrzebna do A64 ( które też leją na timingi) i będzie jak znalazł....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie lepiej już 2.5-3-3-11 ja stosuje głównie taką dlatego że pamiątki chodzą w tedy nawet na 260 a z modem zasilania na 3.2V widziałem że śmigneły na 292 na czasach 2.5-4-4-11

Ja albo ustawiam 2-2-2-5 albo od razu 2.5-3-3-11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos kiepawo widze te wasze 2-2-2-x na Hynixach...

dobra sciema nie jest zla

2-2-3-11

to absolutne minimum dal tych pamieci zeby sie wogole odpalic w windzie ..

2-3-3-11 stabilne tak do 230 .. zreszta w topicu o Hynixach Vip pisal to samo co ja ..

wiele osob tak ma i nie tylko ja ..

so CUT THE CRAP :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy takie timingi są aż takie złe? biorąc pod uwagę FSB do jakich dochodzą, chyba timingi (w przypadku płyt AMD) schodzą na drugi plan, tak mi się wydaje

2.5-3-4-11 nie sa zle przy 250 ..

ale 2-3-3-11 przy 200 to nie taka znow rewelka ..

cas w sumie coraz mniej sie liczy 2 a 2.5 nie ma az takich roznic

za to ta trójeczka i czwóreczka zamieniona na 2-ki robi juz ladną róznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak pytam, ponieważ idą paczuszką do mnie HYNIX'y 400Mhz, tylko, żę na naklejce miały napisane Cl - 3, da się je przekręcić na 2.5 chociaż?

zaznaczam też, że kupuję je pod hardcorowe oc (Abit NF7 + Barton 2600+) i chcę dawać FSB tyle ile fabryka da, a z HYNIX'ami to chyba dużo będzie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Hynixy kupiłem na WGK na Batorego. Wchodząc na giłde pierwszym wejściem od niepodległości skręcamy w prawo i teraz cały czas idziemy prosto aż dojedziemy do stanowiska z obudowami, obok wejścia na stadion Syrenki. No i teraz to jest albo jedno albo dwa stanowiska w prawo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pytanie fsb vs timingi... cały system bedzie ci szybciej chodzil z wyzszym fsb niz z niskimi timingami... bo podnoszac fsb, podnosis wydajnosc proca, pamieci, dyskow, w zaleznosci jak to sobie poustawissz w plycie,,,

Jakby chodziło o wydajnośc całego systemu to zawsze tak jest ale tutaj chodzi o wydajonść samej pamięci i płyty oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi