Skocz do zawartości
Dudumaster

Nie równa powierzchnia radiatora !!! pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

witam

3 dni temu kupiłem zestaw freezone qc80alcu ... zamontował w kompie i wyniki temperatur nie wnosiły nic innego tempy jakie hybły na wentylu WR4 takie na freezone i troche sie wystarszyłem ze zły odczyt daje płyta albo co ale zdjełem wentyl i sie okazuje ze, dolna powierzchnia radiatora jest nie równa :? i pytam sie was da sie ją wyrównać jakoś tak pożądnie ...??? najchętniej zlecił bym to komuś zapłacił te pare zł i miał spokuj .... dla dokładności powiem ze przejerzdzając palcem czuć uwypuklenie czy raczej dołek w miejscu gdzie pzebiega miedzany pas ?? POMOCy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papierek ścierny nr 600+H2O, potem 800, potem 1200, potem 2k, potem pasta polerska (jest do miedzi, w sklepach z miedzią i samochodowych) i bedzie dobrze. Jedno ALE! Jeśli radiator ma powierzchnię tylko taką, jak rdzeń, to trzeba innej, przemysłowej techniki, bo polerując zaokrąglisz krawędzie. Jeśli jest większy o jakieś 3-4mm na obwodzie rdzenia ,to rób jak wyzej. Polerój zawsze z wodą/pastą, na szkle o dobrej jakości i róchami okrężnymi raz w lewo (długo) potem w prawo (długo). Jeśli na powierzchni polerowanej widać kręgi rozpraszające światło, ale nie ma kołtuna (środka lub linii prostych), to robisz dobrze. Na kazdą warstwę powinieneś poświęcićminimum 2-3h dokładnej polerki. Ja Ci to zrobię, 2000pln za taką męczarnię to dobra cena;)

Wiesz, na giełdzie są takie piękne miedziane radiatorki, duże, cienkie blaszki, po 30-40pln. Są warte 0,02pln, ponieważ ich spodnia powierzchnia przypomina polskie drogi. Taki zakup to tylko dokłądanie sobie roboty, masz czas, to rób.

Pozdrawiam

Ps, ktoś Cię zrobił w balona, wcisnął Ci wybrakowany egzemplaż. Ja już dwa takie założyłem, drop względem fabrycznego alu był rzędu 6*C. Moze niewiele, ale to zestawy z zamkniętą, niewentylowaną obudową (piekarniki oc dla bardzo bogatych i leniwych - tak, są jeszcze tacy, co czytać nie umieją)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm panowie sytuacja wygląda tak ... szlifować moge owszem wcale mi to nie straszne jednak sie boję ponieważ rdzeń przylega do podstawy tak jak w zalmanie 7000alucu tzn środek rdzenia zbiera ten miedziany pasek, jednak na bokach rdzeń przylega do reszty aluminiowej :? więc ja sie boje zeby któryś z materiałów sie bardziej nie ze szlifował i zeby mi znowy ku...a jakiś wielbłąd nie wyskoczył :cry: bo hyba tak bede robił do usranej śmierci i bawił sie z tym radiatorem :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom to w sumie było by git rozwiązanie 8) , pomyśle narazie jest pewna szansa wymiany na inny model ... a zwłaszcza że gwara jest door to door + sami płacy za wszelkie wysyłki 8) ... ale ten patent z miedzią jest gicior ... a jeszcze raz bo nie dosłyszałęm gdzie moge taki listeczek dostać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi