bartolomeo_1 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Pytanie z dziedziny bash`a: Piszę pewien skrypt i potrzebuje sczytać ostatnie pole (field) z delimitowanego strumienia. chodzi o pobranie nazwy bieżącego katalogu. próbowałem: echo $PWD|cut -d/ -f3 ale nie mogę przewidzieć czy nazwa katalogu będzie w trzecim polu. mógłbym to wziąć w pętle ale musi istnieć prostsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 pwd | awk -v FS=/ "{ print $NF }" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo_1 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 pwd | awk -v FS=/ "{ print $NF }"Obawiam się że nie działa. Prosze Autora o przetestowanie u siebie i napisanie czy tylko u mnie jest coś nie tak. jeszcze raz o co mi chodzi: aby z ciągu: "/home/user/kat1/kat2/kat3/.../baca" wyciąć tylko "baca" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Sprawdzalem to u siebie zanim wyslalem... jak najbardziej dziala, sprawdzane w 3 srodowiskach. Napisz czym objawia sie niedzialanie u Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo_1 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 wyświetla mi idenytczny string który pobiera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 A taka wersja? pwd | awk 'BEGIN { FS="/"} {print $NF}' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Pierwsza wersja tez powinna zaczac dzialac po zamianie obu " na ' pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 pwd | gawk -F"/" '{ print $NF }' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo_1 Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Wszystkim dziękuję bardzo. Wszyscy mają racę. FiDO: pwd | awk 'BEGIN { FS="/"} {print $NF}' DZIAŁA cinek: pwd | awk -v FS=/ '{ print $NF }' DZIAŁA ParanoiK: pwd | gawk -F"/" '{ print $NF }' DZIAŁA Dzięki wielkie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...