Armadon Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Witam. Właśnie złożyłem moje WC, póki co poza kompem. Bloczek Mamut (coś jak Uriel) Chłodnica kadetówka Pompka Atman At-306 (2000l) Za pierwszym razem pompka ładnie napełniła układ (chłodnica była półleżąco), ale za drugim razem nie dała już rady (posatawiłem chłodnicę w pionie kroćcami do góry). W związku z tym moje pytanie, mianowicie jak ustawić elementy w budzie żeby opory grawitacyjne były jak najniższe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Wiesz nie mam akurat takiej pompki ale z tego co słyszałem o Atmanach to albo postawiłeś tego Kadeta 2 metry nad komputerem albo jest z nią coś nie tak. Przecież ona ma wydajność 2000l/h :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...:::Piter:::... Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Tak ma wydajność 2000l/h ale jest strasznie słaba :!: :!: :!: włącz pompke i keblem odprowadzającym, pociągnij wode 8) Bez skojażeń :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Przecież ona ma wydajność 2000l/h :!:Niby tak, ale trzeba pamietac, ze taka wydajnosc jest przy podnoszeniu slupa wodu = 0m, jak faktycznie stoi 'dwa metry nad kompem nagrzewnica' to moze byc problem. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 jak uklad nie bedzie mial powietrza w sobie to mozesz chlodnice umiescic i 5m nad pompka -nie ma znaczenia ale jezeli waz wylotowy zalapie powietrze to uklad oczysci sie z wody ,wiec uwazaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Jak już pisałem nie stoi to w kompie tylko na podłodze, wszystko na jednym poziomie, więc o żadnych 2 metrach mowy być nie może. Wąż jest 15/12. Jeśli chodzi o wydajność, to napisy z opakowania mijają się - jak zwykle - z prawdą, ale stosunkowo niewiele. Wychodzi na to że chyba maksymaną wydajność można uzyskać w sytuacji, gdy wszystkie rurki biegną dokładnie na jednym poziomie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 jak uklad nie bedzie mial powietrza w sobie to mozesz chlodnice umiescic i 5m nad pompka -nie ma znaczenia...Jak to nie ma znaczenia 8O, a jak myslisz po co w pompach podaje sie wysokosc podnoszenia slupa wody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Może ma, ale nie do końca. Nie wiem, z fizyki za dobry nie jestem... W każdym razie jeśli mam układ napełniony to pompka ładnie wodę pompuje, a jak jest zapowietrzony to nie jest w stanie go napełnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 jak uklad nie bedzie mial powietrza w sobie to mozesz chlodnice umiescic i 5m nad pompka -nie ma znaczenia...Jak to nie ma znaczenia 8O, a jak myslisz po co w pompach podaje sie wysokosc podnoszenia slupa wody?jezeli wlot i wylot masz na tej samej wysokosci to chlodnice mozesz umiesci gdzie chcesz poprostu wracajaca woda zasysa kolejna porcje -to juz na fizyce w podstawowce bylo dam przyklad: Aquael 250l/h -wysokosc podnoszenia jakies 30cm ,przeplyw przez CPC 20l/h (zmierzony) zbiornik mialem na podlodze a kompa na parapecie -1.5m roznicy w wysokosci a przeplyw sie nie zmienil ale wystarczy wyjac rurke wylotowa z wody i zostaje nam tylko 30cm wody w rurce zeby napelnic uklad to trzeba ssac (hehe -najlepiej poprosic jakas kolezanke -one to potrafia najlepiej :D -dziewczyny z forum -no ofenz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...