Skocz do zawartości
Shake

Co nowego w Catalyst 4.6 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Luk@s - w NFSU wszystko OK z motion blur na Catalystach, takze podejrzewam, ze wina Omeg. Albo Bog wie czego ;)

Aczkolwiek osobiscie wylaczam ten efekt, poniewaz wyglada to jakby rozdzialka byla nizsza od tej jaka mam ustawiona. Nie za bardzo to im wyszlo :( Ja jednak jestem fanem obrazu ostrego jak zyleta :)

Tylko z takimi efektami nie trzeba włączać Anti-aliasingu. A mi się osobiście motion blur aż tak bardzo nie podoba. natomiast super efektem jest light trails. Chociaż rację masz - ja na moim LCDku widzę ostrośc dopiero jak wyłaczę oba te efekty w grze. Chyba w takim razie przejdę na Catalysty z softmodem + Atitool chyba że ktoś zna lepszy programik to podkręcania spod traya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s - mylisz sie. Jesli efekt bylby zblizony do AA to nawet nic bym, nie napisal. Chodzi o to, ze krawedzie sa bardzo widoczne jak by to byla rozdzialka 640x480(a jest ustawione 1024x768).

Motion Blur bardzo dobrze zrealizowany byl w Toce Race Driver. Tam rozmyciu ulegal tylko obiekt poruszajacy sie(wyraznie to bylo widac jak sie uderzylo w jakas lezaca na drodze czesc samochodu) - w NFSU cala scena jest paskudnie zormazywana :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s - mylisz sie. Jesli efekt bylby zblizony do AA to nawet nic bym, nie napisal. Chodzi o to, ze krawedzie sa bardzo widoczne jak by to byla rozdzialka 640x480(a jest ustawione 1024x768)

Ja mam na myśli light trails, bo robi taki rozmyty obraz od świateł, więc się nie mylę tylko mnie źle zrozumiałeś :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

na Radeonie 9200 w Painkillerze wzrosła MINIMALNA liczba wyświetlanych klatek (test robiłem za pomocą komendy benchmark c5l1 z konsoli PK).

ilość MAX FPSów nie zmieniła się. jako, że mój procek to Duron 800 - jestem tym trochę zaskoczony, bo bylem pewien, że minimalne FPS jest spowodowane prockiem, a nie kartą graf. jak wrócę do domu, podam dokładne rezultaty.

no i PES 3 zaczął płynniej działać w 640x480 z włączonym AAx4 i minum detali, co już pozwala na przyjemną grę - cały czas 30 kl/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawie wyglada ta stronka... no ale omegi juz sie sciagaja. ciekawe w 3d2003 az o 500pkt wiecej :) a w aquamarku co nowsze drivery to gorsza wydajnosc.

Generalnie co nowsze caty to 3dmark2001 i aquamark3 idą w dół :)

Do przyjemnego faktu, którego nie znajdziemy w changelogu do najnowszych Catów należy poprawienie błędu w Rainbow Six 3 - Raven Shield - przy włączonym antyaliasingu włączenie noktowizora powodowało spadek o 30-35fps (trzeba pamiętać, że w R6:RS fpsy są ściśle blokowane w zależności od wybranego łącza) - z 60 robiło się nagle 25-30 :). W najnowszych omegach, więc jak się domyślam i w catalystach nie ma już tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie z są problemy z tymi nowymi omegami. Po zainstalowaniu wydaje się wszystko ok, ale odpaliłem far cry i tu pojawiły się pierwsze zonki: straszne przekłamania kolorów. W menu mam niebieskie logo far cry :/. Ogólnie cały kolor biały w FC gdzieś mi wcięło, zamiast niego są dziwne odcienie niebieskiego. Giera niby chodziła płynniej ale już po 5-u min szarpania jakiś error mi wyskoczył. Dziwna spawa, ja się na nich zawiodłem. Wracam do poprzednich Omeg. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Zainstalowałem omegi na tych catalystach i to chyba już koniec ich kariery na moim kompie.

1. Race Driver2 demo samochody zgubiły z pod siebie cień :P

2. FarCry uparcie przestawia wodę na custom, i wygląda ona tak jak na medium :evil:

3. Ilość 3dmaków2k3 spadła o 20pkt :wink:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Zainstalowałem omegi na tych catalystach i to chyba już koniec ich kariery na moim kompie.

1. Race Driver demo samochody zgubiły z pod siebie cień :P 

2. FarCry uparcie przestawia wodę na custom, i wygląda ona tak jak na medium :evil: 

3. Ilość 3dmaków2k3 spadła o 20pkt :wink: 

Pozdro.

Masz coś 'nie halo' ze swoim kompem :) U zdecydowanej większości 3dmark2k3 idzie w góre, Tobie spada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz coś 'nie halo' ze swoim kompem :) U zdecydowanej większości 3dmark2k3 idzie w góre, Tobie spada ;)

Nie zauważyłem, że sieć miałem włączoną i zżarło dobre 100(s)marków ;) ale w w 2k1se wydajność faktycznie spadła, do kaszaniących się gier dodam call of duty, ale ta gra się hyba na wszystkich sterach wywala. Na razie jadę dalej na omegach na cat.4.2 i poczekam na te na 4.7. Nie zastanowiło was że właściwie tydzień po 4.6 pojawiła się już beta 4.7. Coś z sterami po modyfikacji w 4.5 jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zastanowiło was że właściwie tydzień po 4.6 pojawiła się już beta 4.7. Coś z sterami po modyfikacji w 4.5 jest nie tak.

Wyjaśnienie małe :) Polityka ATI (obecna i stosowana od dość dawna) nie zezwala na wypuszczanie beta catalystów. W przeciwieństwie do nvidii, w ati nie ma kontrolowanych przecieków driverów (innymi słowy: beta testerzy mają kategoryczny zakaz ich publikowania, domyślam się też, że wersje bety dostają w formie patchy a nie instalerów ;) )

Zatem fakt, że sterowniki te pojawiły się w sieci to czysty przypadek, a nie reakcja na jakieś tam niedogodności w poprzednich sterach. Na kilku forach zagranicznych zajmujących się grafiką 3d i sterownikami (beyond3d, rage3d, guru3d) Catalystmaker wątpi by wypuścił je któryś z beta testerów, a prawdopodobnym źródłem przecieku była jedna z firm współpracujących z ati i wydająca karty na ich chipsecie.

Pewnie pojawi się dysuksja, czy to dobrze, czy źle, że ati nie wypuszcza bet - moim zdaniem lepsze jest cykliczne wydawanie sterowników wraz z dokumentacją zmian, poprawek, listą błędów, niż wypuszczanie kolejnych bet jak to ma miejsce u nvidii które tak naprawde nie wiadomo co zmieniają, opis zmian też jest tak 'szczegółowy' w przypadku oficjalnych sterowników, że szkoda gadać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowal ktos juz nowe stery Omegi na Catalystach 4.6 na RADKU 9200 :?:

jak z kompatybilnoscia z grami :?: :?:

Mialem spore problemy na nowszych catalystach od 4.4 im nowsze tym wiecej problemow.Dla przykladu w Far Cry mi teksturki zanikaja.W UT 2003 takze ,albo wywala mnie do windy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Myslalem, ze mam jakies dziwne problemy z tymi omegami, ale widze ze nie tylko ja. Po zainstalowaniu ich, w emulatorze Chankast, w grze Soul Calibur kolory sa przeklamane np. postacie maja zielona skore, a niebieski robi sie fioletowy. Zeby wszystko bylo jasne na wczesniejszych chodzilo bez problemow.

Wniosek: trza chyba wracac do wczesniejszych.

Czekam na nowe i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Myslalem, ze mam jakies dziwne problemy z tymi omegami, ale widze ze nie tylko ja. Po zainstalowaniu ich, w emulatorze Chankast, w grze Soul Calibur kolory sa przeklamane np. postacie maja zielona skore, a niebieski robi sie fioletowy. Zeby wszystko bylo jasne na wczesniejszych chodzilo bez problemow.

Oj kaleczysz, kaleczysz - w SC gra się na TV z padem w ręce, a nie na kompie i monitorze :D Dziś rano pomykałem chwilę w Virtual Tenis 2k1, ale wieczorkiem zarzuce i SC ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj kaleczysz, kaleczysz - w SC gra się na TV z padem w ręce, a nie na kompie i monitorze :D D

ty heretyku jeden ja ci dam pada do SC :P

Nawet się nie ośmieszaj, próbując porównywać gre na drimku z padem do gry na emulatorze na klawirze :->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi