Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Niedlugo mam zamiar kupic Miedz i zrobic wlasny WB moze zapodacie jakies wlasne projekty??? tylko zeby byly do wykonania :-) najlepiej wiercone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opas Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Ja bym zrobill tak: - jak najmniej materiału w środku bloku - najlepiej wyfrezowac okrągły otwór w całej dolnej części WB - jakiekolwiek pozostawienie materiału w środku nie ma sensu - tak mi się przynajmniej wydaje - jak najmniejsza grubość materiału nad rdzeniem (na całej podstawce) tzn wyfrezowac blok jak najgłębiej tak żeby zostało jak najsztywniejsze dno a przy tym jak najcieńsze - sieć kanałów lutujesz do pokrywki tzn. najlepiej pierścień (kawałek rurki miedzianej) o mniejszej średnicy niż wyfrezowany otwór w dolnej części i o większym fi niż rurka doprowadzajaca wodę przez pokrywę- między przylutowanym do pokrywy kawałkiem rurki a dnem podstawy WB po skręceniu powinna być szczelina którą woda będzie przepływała do drugiej cześci WB - robisz wtrysk wody przez pokrywkę bezpośrednio na rdzeń tak że zimna woda najpierw omywa podstawę WB stykającą się z rdzeniem a potem przepływa do zimniejszej częsci WB i tam jest odbierana - tu mozna poeksperymentować ze średnicą rurki która dostarcza wodę do WB tzn wpuścić przez pokrywę - mniejsze fi - większa prędkość wody większe fi mniejsze v - wodę odbierasz z zewnętrznej części WB (spoza pierścienia) To na razie tylko pomysł. Będę coś takiego w najbliższej przyszłości konstruował i zobaczymy co z tego wyjdzie. Moim zdaniem to jest najprostszy sposób własnoręcznego skonstruowania bloku i wydaje mi sie że WB tak skonstruowany powinien mieć niezłą wydajność. A tak w ogole to policzylem układ (hydrauliczny) całego WC przy zastsowaniu pompki o wydajności 300l/h do 1000l/h (0,3 do 1 m3/h) i przy założeniu że pompka ma faktyczną wysokość podnoszenia zdolna przepchnac tyle wody przez układ i w rurkach i bloku predkość przepływu wody jest wprost zabójcza - rzędu 1,2 do 3,5 m/s. To jest według mnie lekkie nieporozumienie. Ale to juz inny temat. ------ OPAS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 24 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2002 albo Cie nie zrozumialem albo... no wlasnie proponujesz WB bez zadnbych kanalikow w srodku i do tego z jak najciensza "podstawka" czyli faktyczna robocza powiezchnia na ktorej wystepowalo by oddawanie ciepla do wody byla by minimalnie wieksza niz samo jadro.. chyba nie musze mowic ze woda raczej niechetnie przejmuje cieplo.. i duza powiezchnia styku woda - miedz jest jak najbardziej wskazana.. na stronce Mate'go" jest kilka ciekawych symulacii (robione za pomoca cosmos M'a -(jak chcesz to se zassij i sam sprawdz wyniki)) ktore dowodza .. j.w. ale zrob takiego WB bo kto wie.. moze jakims codem to bedzie bardziej wydajne.. :) co do tego speeda to nie wiem jak Ty to liczysz.. mi wychodzi tak 1000 l/h = 0.2[7]l/s = 278cm^2 /s przy rurce srednicy 15mm mamy jej pole przekroju poprecznego 1.767cm^2 co daje przeplyw zedu 1,57 m/s tyle ze to sa raczej cienkie rurki jak na ta wydajnosc pompki, druga sprawa ze dwie moje pompki ktore teoretycznie powinny dawac 1200l/h dawaly ok 500 - 600 l/h (a rurki mialem o srednicy 3/4 cala (2.85ccm)w sumie predkosc wody raczej 1m/s nie przekroczy.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 wiercone WB sa do bani !!! jak masz robic taki to juz ci mowie ze to strata twojego czasu i materialy ! lepiej poszukaj i znajdz kogos kto ci go wyfrezuje, najlepiej tak zeby mial co najmniej 6 kanalow - chodzi o to zeby powierzchnia stuku wody z miedzia byla jak najwieksza ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Ja bym zrobill tak: - jak najmniej materiału w środku bloku - najlepiej wyfrezowac okrągły otwór w całej dolnej części WB - jakiekolwiek pozostawienie materiału w środku nie ma sensu - tak mi się przynajmniej wydaje - jak najmniejsza grubość materiału nad rdzeniem (na całej podstawce) tzn wyfrezowac blok jak najgłębiej tak żeby zostało jak najsztywniejsze dno a przy tym jak najcieńsze - sieć kanałów lutujesz do pokrywki tzn. najlepiej pierścień (kawałek rurki miedzianej) o mniejszej średnicy niż wyfrezowany otwór w dolnej części i o większym fi niż rurka doprowadzajaca wodę przez pokrywę- między przylutowanym do pokrywy kawałkiem rurki a dnem podstawy WB po skręceniu powinna być szczelina którą woda będzie przepływała do drugiej cześci WB - robisz wtrysk wody przez pokrywkę bezpośrednio na rdzeń tak że zimna woda najpierw omywa podstawę WB stykającą się z rdzeniem a potem przepływa do zimniejszej częsci WB i tam jest odbierana - tu mozna poeksperymentować ze średnicą rurki która dostarcza wodę do WB tzn wpuścić przez pokrywę - mniejsze fi - większa prędkość wody większe fi mniejsze v - wodę odbierasz z zewnętrznej części WB (spoza pierścienia) To na razie tylko pomysł. Będę coś takiego w najbliższej przyszłości konstruował i zobaczymy co z tego wyjdzie. Moim zdaniem to jest najprostszy sposób własnoręcznego skonstruowania bloku i wydaje mi sie że WB tak skonstruowany powinien mieć niezłą wydajność. A tak w ogole to policzylem układ (hydrauliczny) całego WC przy zastsowaniu pompki o wydajności 300l/h do 1000l/h (0,3 do 1 m3/h) i przy założeniu że pompka ma faktyczną wysokość podnoszenia zdolna przepchnac tyle wody przez układ i w rurkach i bloku predkość przepływu wody jest wprost zabójcza - rzędu 1,2 do 3,5 m/s. To jest według mnie lekkie nieporozumienie. Ale to juz inny temat. ------ OPAS Bez obrazy- nie znasz się na WB :wink: Popatrz sobie na bloki Mate'a. Zakładam się że jego blok na grafę, pobiłby ten twój 100 razy :wink: Ja też bym coś napisał ale mi się nie chce 8O Bieżcie przykład z Mate'a :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 wiercone WB sa do bani !!! jak masz robic taki to juz ci mowie ze to strata twojego czasu i materialy ! lepiej poszukaj i znajdz kogos kto ci go wyfrezuje, najlepiej tak zeby mial co najmniej 6 kanalow - chodzi o to zeby powierzchnia stuku wody z miedzia byla jak najwieksza ! Bez obrazy- ty też :wink: Wiercony WB są najlepsze. A poza tym co za różnica w wykananiu bloku? Czy będzie wiercony czy frezowany? Liczy się powieżchnie oddawania ciepła, i jak najmniejsze opory chydrodynamiczne 8O. No i oczywiście materiał, chropowatość spodu, itp. itd. Jak chcesz policz sobie pow. bloku z 6 kanałami i takiego jak np. mój z... 36 kanałami po 3mm... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 wiercone WB sa do bani !!! jak masz robic taki to juz ci mowie ze to strata twojego czasu i materialy ! lepiej poszukaj i znajdz kogos kto ci go wyfrezuje, najlepiej tak zeby mial co najmniej 6 kanalow - chodzi o to zeby powierzchnia stuku wody z miedzia byla jak najwieksza ! Bez obrazy- ty też :wink: Wiercony WB są najlepsze. A poza tym co za różnica w wykananiu bloku? Czy będzie wiercony czy frezowany? Liczy się powieżchnie oddawania ciepła, i jak najmniejsze opory chydrodynamiczne 8O. No i oczywiście materiał, chropowatość spodu, itp. itd. Jak chcesz policz sobie pow. bloku z 6 kanałami i takiego jak np. mój z... 36 kanałami po 3mm... no i co jestes zadowolony z tego bloku ?? wolal bys qpic plik czy zrobic sobie samemu ?? widze ze nie masz duzo do powiedzenia na ten temat pwenie wszystko qpiles w necie a teraz sie wymadrzasz :x zrobil bys sam blok to bys wiedzial ze w domowych warunkach nikomu sie nie uda zrobic 36 kanalow w bloku miedzi !! wierciles kiedys w miedzi ?? to cholerstwo jest strasznie miekkie i latwo sie wygina jak sa otwory blisko siebie a poza tym wiercil bys chyba kilka dni i polamal 10 kompletow wiertel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 no najlepiej to wywiercic gdzies w bloku takie ulozenie kanalow w srednicy 12mm I......I..I......I..I......I I I I I I I ----kanal wylotowy I......I..I......I..I......I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I......I..I......I..I......I I I I I I I I......I..I......I..I......I ----kanal wlotowy I I I I I I To jest chyba najlepszy projekt na domowe warunki blok 50x50x20. Bardzo fajny tez jest projekt Mata. Jak moj blok ten co powyzej narysowalem jest zly to powiedzice bo prawdopodobnie bede robil taki i mysle ze jest OK porawcie mnie jak jest zly! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 wiercone WB sa do bani !!! jak masz robic taki to juz ci mowie ze to strata twojego czasu i materialy ! lepiej poszukaj i znajdz kogos kto ci go wyfrezuje, najlepiej tak zeby mial co najmniej 6 kanalow - chodzi o to zeby powierzchnia stuku wody z miedzia byla jak najwieksza ! Bez obrazy- ty też :wink: Wiercony WB są najlepsze. A poza tym co za różnica w wykananiu bloku? Czy będzie wiercony czy frezowany? Liczy się powieżchnie oddawania ciepła, i jak najmniejsze opory chydrodynamiczne 8O. No i oczywiście materiał, chropowatość spodu, itp. itd. Jak chcesz policz sobie pow. bloku z 6 kanałami i takiego jak np. mój z... 36 kanałami po 3mm... no i co jestes zadowolony z tego bloku ?? wolal bys qpic plik czy zrobic sobie samemu ?? widze ze nie masz duzo do powiedzenia na ten temat pwenie wszystko qpiles w necie a teraz sie wymadrzasz :x zrobil bys sam blok to bys wiedzial ze w domowych warunkach nikomu sie nie uda zrobic 36 kanalow w bloku miedzi !! wierciles kiedys w miedzi ?? to cholerstwo jest strasznie miekkie i latwo sie wygina jak sa otwory blisko siebie a poza tym wiercil bys chyba kilka dni i polamal 10 kompletow wiertel Ja mam w planach sam wiercic, aqua shuta zrobilem niezatapialnego zmodyfikowalem obudowe coby sie wszystko pomiescilo w srodku nagrzewnica od audi, a blok znajomy mi wylutowal ze srebra. Blok jest troszke za cienki i sam bede robil taki jak Mate ma w ofercie tzn. bede sie wzorowal na jego projektach :P Mam nadzieje, ze sie uda :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 o kurde cos mi nie wyszlo!!! ale narysowalem blok i jego projekt jest tu www.trzone.prv.pl/paint.jpg jak jest zly to poprawcie!!! prosze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 wiercone WB sa do bani !!! jak masz robic taki to juz ci mowie ze to strata twojego czasu i materialy ! lepiej poszukaj i znajdz kogos kto ci go wyfrezuje, najlepiej tak zeby mial co najmniej 6 kanalow - chodzi o to zeby powierzchnia stuku wody z miedzia byla jak najwieksza ! Bez obrazy- ty też :wink: Wiercony WB są najlepsze. A poza tym co za różnica w wykananiu bloku? Czy będzie wiercony czy frezowany? Liczy się powieżchnie oddawania ciepła, i jak najmniejsze opory chydrodynamiczne 8O. No i oczywiście materiał, chropowatość spodu, itp. itd. Jak chcesz policz sobie pow. bloku z 6 kanałami i takiego jak np. mój z... 36 kanałami po 3mm... no i co jestes zadowolony z tego bloku ?? wolal bys qpic plik czy zrobic sobie samemu ?? widze ze nie masz duzo do powiedzenia na ten temat pwenie wszystko qpiles w necie a teraz sie wymadrzasz :x zrobil bys sam blok to bys wiedzial ze w domowych warunkach nikomu sie nie uda zrobic 36 kanalow w bloku miedzi !! wierciles kiedys w miedzi ?? to cholerstwo jest strasznie miekkie i latwo sie wygina jak sa otwory blisko siebie a poza tym wiercil bys chyba kilka dni i polamal 10 kompletow wiertel Jestem bardzo zadowolony 8O Ten blok jest jedyna żeczą której nie robiłem całkiem sam, blok ten zaprojektowałem i zamówiłem u Mate'a. Reszta to MOJA robota!!! A.. i na grafie mam blok własnej roboty- super low-end a konkretnie... przerobiony radiatorek od cela 633 :wink: zrobiony kosztm max. 30zł :D A poza tym wcale nie każę wam wiercić 36 otworów 8O 8O 8O . Muwię tylko że ich liczba ma DUZY wpływ na wydajność bloku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mate Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 o kurde cos mi nie wyszlo!!! ale narysowalem blok i jego projekt jest tu www.trzone.prv.pl/paint.jpg jak jest zly to poprawcie!!! prosze! Miałem swoje bloki robić według tego projektu ale zrezygnowałem. Wloty znajdują się po tej samej stronie. Woda tak przypuszczam bedzie plynac przez ostatni kanal od strony wlotow. Przez reszte tez bedzie plynac ale slabiej. byloby dobrze gdybyś przezucil jeden kanal wlototy na droga strone wtedy zrobi sie uklad jak w kaloryferze. gdzie wlot i wylot sa po przeciwnej stronie... Ale oczywiscie moge sie mylic... nie jestem fachowcem. tylko tak na chłopski rozum..... 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Moim zdaniem podstawa bloku stykająca się z jądrem powinna być jak najgrubsza ,co będzie warunkowało dobre odprowadzanie ciepła. Gdzieś w necie widziałem ,że cold plate z miedzi o grubości 3mm ma taką samą przewodność cieplną jak alumnium o grubości 6mm !. Stąd wniosek ,ze podstawa bloku powinna mieć min. 10 mm grubości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Wiec moze ktos wysnuje jakis konkretny wniosek :P , bo ja juz sie w tym wszystki gubie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilgur Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 najwieksza powieszchenie oddawania bedzie mial WB w ksztaucie radiatora miedzianego :) oczywiscie odpowiednio zmodyfikowanego i obudowanego mam w palnach zrobienie takiego niewiem jeszcze czy bede sam robil od podstaw radiator czy tez bazowal bede na jakims kupnym radiatorze z miedzi planuje min 10 wewnatrz + 2 zewnetrzne zebera dlugosci min 6 cm i wysokosci 3 cm co daje 396 cm^2 powieszchi oddawania ciepla :) prawdopodobnie bede musial go zrobic samemu i jeszcze policzyc dokladnie jaka najlepsza dac grubosc zebra i przestrzen miedzy zebrami i grubosc podstawy ale to piesni niedalekiej przyszlosci najpierw czekam az wkoncu mi plyta glowna sie wysypie dokonca tak zebym mogl ja wymienic na kase :) i kupic sobie inna :D ps. jak kogos interesuje teoria na temat przewdnictwa cieplnego itp moge podac pare ksiazek raczej sa dostepne w bibliotekach wyzszych uczelni i raczej politechnik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Ale oczywiscie moge sie mylic... nie jestem fachowcem. tylko tak na chłopski rozum..... czemu jestes taki skromny :P ps. jak kogos interesuje teoria na temat przewdnictwa cieplnego itp moge podac pare ksiazek raczej sa dostepne w bibliotekach wyzszych uczelni i raczej politechnikja jestem chetny :) dawaj PW :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Robienie WB z radiatora miedzianego moim zdaniem mija się z celem. Operacje staje się niopłacalna jeżeli chcemy urzyć radiatora od procka ,bo najtańszy będzie kosztował ok 60-70 zł a za 90 można gotowy WB kupić i bedzie na pewno lepszy. Jeżleli urzyć by innego radiatora np. z jakiegoś wzmacniacza to nie będzie on już tak dobry jak ten od procka. Do tego dochodzi kwestia wykonania takiego WB. Kilka osób zrobiło coś takiego i potwierdza się jedno .. nie jest to najlepszy pomysł ze względu na szczelność układu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 No co racja to racja, kompa mozna raz na jakis czas odkurzyc ale na mokro lepiej nie probowac :lol: tym bardziej jesli komp wlaczony. Przerabianie radiatora bedzie kosztowne i niepewne :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilgur Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 literatura :) PRZENOSZENIE PEDU, CIEPLA I MASY / POD RED. ZDZISLAWA ZIOLKOWSKIEGO. 1973 PRZENOSZENIE PEDU, CIEPLA I MASY W UKLADACH FLUIDALNYCH : LABORATORIUM / WLODZIMIERZ CIESIELCZYK, ALEKSANDER PABIS. 1994 PODSTAWOWE PROCESY INZYNIERII CHEMICZNEJ : PRZENOSZENIE PEDU, CIEPLA I MASY / POD RED. ZDZISLAWA ZIOLKOWSKIEGO. 1982 LABORATORIUM INZYNIERII PROCESOWEJ. CZ. 2, PRZENOSZENIE CIEPLA I MASY / POD RED. DANUTY BELINY-FREUNDLICH. co do przeciekow to ja nie widze problemow wiekszych poprostu trzeba to porzadnie polutowac i to troche pracy wymaga szczegolnie takie zrobienie powieszchni do lutowania zeby bylo wszystko dobrze jest dosc trudne a co do kosztow to ja tam niewnikam w to poprstu jak zrobie bardzo dobry WB o swietnych parametrach bedzie mi on sluzyl bardzo dlugo i zaoszczedze sobie duzo kasy bo bede robil taki ze wrazie jak juz bedzie na maxa zarypany syfem bedzie go mozna wyczyscic i ponownie zlutowac a nie robic/kupic nowy po np roku z kupowaniem radiatora zamiast robienim od poczatku jest inna sprawa ja np. mam dostep do odpowiedniej frezarki zeby takie cos zrobic , a nie kazdy ma wiec mozna sobie kupic bedzie drozej i trudniej przystosowac ale zysk powieszchni oddajacej cieplo kilkakrotnie wynagradza trud robienia takiego cuda na 4maxcool jest cos podobnego ale ze zbiornikiem i wezami nazywa sie Senfu Water Cooling System II i kosztuje kupe kasy 345 zl ogladajac takie cos wpadlem na pomysl zrobienia podobnego WB jak tam jest tyle ze caly z miedzi moze niedlugo zrobie pomiary plyty glownej jaka chce se kupic i zrobie projekt tego WB i moze na moja stara wejdze jesli tak to pewnie sie wezme do roboty jak go zrobie podam na forum "technologie" wykonania i cene :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opas Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Ale się porobilo...heh Tytułem wstępu - nie będę nikogo cytował bo mam lepsze rzeczy do roboty. A teraz dalej..... 1./ BLOKI Pierwsza i podstawowa sprawa to dalej uważam że wiercone wzdłuż bloki to niezbyt dobre rozwiązanie, zwłaszcza takie z kilkoma warstwami poziomych otworów wierconych jeden nad drugim. Co z tego, że mamy dużo otworów, jak większość z nich jest tam gdzie nie powinno ich być. Nad samym rdzeniem, gdzie powinno być odbierane najwięcej ciepła jest ich niewiele. Oglądałem symulacje Mate’a zrobione metoda FEM czy jak kto woli MES i .... niby temp. całego bloku stabilizuje się na poziomie przepływającej przez niego wody(zakładam że tak być powinno) ale... i tak jak zapewne zauważyliście nad rdzeniem procka pozostaje czerwona plamka (po ustaleniu temp). Wniosek z tego taki że z tamtąd należy odprowadzic najwiekszą ilość ciepła, bo blok nagrzewa się właśnie od tego punktu. Dodatkowo im mniejsza warstwa miedzi w tym punkcie (cieńsze dno) tym lepiej. Dlaczego? Nosnikiem ciepła odprowadzanego jest woda a nie miedż. To nie miedziany WB ma odbierać ciepło tylko odpowiednio schłodzona woda doprowadzona do WB. Miedz posredniczy tylko w oddawaniu ciepła wyfdzielanego przez proc do wody. Ciepło nieodebrane przez wodę i tak się rozejdzie gdzie indziej (np. na procek czy blok lub w powietrze), Wniosek - należy dążyc do tego żeby w całosci ciepło przekazać wodzie. W końcu nawet miedz pomimo dobrej przewodniosci cieplnej ma swój opór przewodzenia ciepła. Prosty przykład spróbujcie zgasić ognisko kładąc na nim kawał blachy i lejac na niego wode... Może się komus uda. Następna sprawa to oddawanie przez WB ciepła wodzie, tu się zgadzam z tym że WB powinien mieć jak największa powierzchnię wymiany ciepła woda miedz ale nie tylko... otóż należy zapewnic dodatkowo własciwe parametry wody przepływajacej przez blok tj np. właściwa predkośc przepływu, własciwy napływ odpowiednio schłodzonej wody itp. (patrz POMPKI) – bo od tego zależy współczynnik przejmowania ciepła dla wody. Dopiero połaczenie wszystkiego powinno dać dobry efekt. Ciekawe.. może ktoś posymuluje bo mnie się nie kce jakos, wole testować. Moja propozycja to żeby ktoś zrobił symulacje dla różnych prędkości przepływu wody przeez taki sam blok i porównał wyniki. Nastepna sprawa to przepływ wody w układzie WC czyli... 2.POMPKI I RURKI Pierwsza sprawa to to, że osobiscie nie chciałbym żeby mi z kompa wystawał waz ogrodniczy o średnicy 3/4cala. Zakładajac że nie ma w układzie strat cisnienia to dla pompek o następujacych wydajnościach Woda krązy w układzie WC z następujacymi prędkościami. Rurka fi 10 fi15 V[m/s] 350l/h 1,23 0,54 600l/h 2,12 0,95 1000l/h 3,54 1,57 Dla fi 20 nie liczyłem z powodu podanego wyzej. Heh a liczył ktoś opory hydrauliczne takiej instalacji? Tzn jaka rzeczywiscie wysokośc podnoszenia powinna mieć pompka, żeby pompowała ze swoja nominalna wydajnościa. Dlaczego pompka 1000l/h pompuje jedynie 600l/h? Ano dlatego że opory przepływu (tarcie w rurkach(opory liniowe przepływu), opory miejscowe np. na kolankach, przy przepływie przez WB, chłodnice ) wody przez układ WC sa za duże i pompka nie wydala. Opory przepływu i miejscowe i liniowe rosną proporcjonalnie wraz z kwadratem prędkości przepływu tj gdy prędkośc wzrasta dwukrotnie atoopory przepływu czterokrotnie itd. Czemu uwazam że woda płynie za szybko? Zakładajac że macie w układzie drogę przepływu wody powiedzmy 2 metry to przy v=1m/s woda obejdzie układ w 2 sekundy. teraz pytanie...jak myślicie ile ciepła jest w stanie odebrać woda przepływająca przez WB, i ile ciepła może oddać ta woda na chłodnicy jeżeli płynie w układzie z prędkoscia większa niż. v=1m/s. Prosty przykład na koniec, z układu WC trzeba odebrać około 100-120 W ciepła. Popatrzcie sobie na grzejnik, to co prawda działa odwrotnie ale nie ma znaczenia, do standardowego gzrejnika ciepło z wodą w ilosci 500-2000W dopływa zwykle rurką fi 15... Cos w tym jest nie? A przepływ w tej rurce wynosi od 22 do 86 l/h. policzony przy róznicy temperatur wody zasilajacej grzejnik i powrotnej 20 stopni . Ogólnie podstawą do zapewnienia wysokiej sprawnosci układu WC jest zapewnienie odpowiedniej prędkosci przepływu wody przez WB i chłodnice tak aby na WB odebrać jak najwiecej ciepła a na chłodnicy uzyskać jak najwiekszre schłodzenie wody przy tej samej predkosci wody w układzie. Tak sie niestety składa, ze wolniej płynaca i lepiej schłodzona woda odbierze wiecej ciepła Teraz cos dla wybitnie dociekliwych, czyli... 3. LITERATURA Jak się komus będzie chciało to polecam, bo to lepsze od suchej teorii w styluprzenoszenia pędu ciepła i masy "Ruch ciepła i wymienniki" Hoblera :wink: naprawde warto. Poza tym.... Zobaczcie sobie tutaj http://www.ifb.com.pl/~opas/wb/ A jak nie chodzi to tutaj http://www.opas666.w.interia.pl Może za tydzień to urzeczywistnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Pytanko do Mate'go : te twoje symulacje zakladaja ze : 1. temp porcka jest stala 2. moc wydzielana przez procek jest stala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 27 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2002 Widze ze dyskusja rozgorzala na dobre ! tym lepiej teraz postaram sie napisac co ja wiem na ten temat: - wady bloku wierconego: woda w kanalach nie plynie z ta sama szybkoscia i znacznie!!! wolniej niz w bloku frezowanym, - zalety: latwiejsze w wykonaniu tj mozna zrobic samemu w domu - i tu pewna uwaga kto juz wiercil w miedzi ten wie ze to MASAKRA !!! polecam polewanie Cu denaturatem - doskonale chlodzi Cu i wiertla sie tak nie lamia - zalety bloku frezowanego: woda plynie przez caly blok z ta sama predkoscia i dosyc szybko, duzy kontakt Cu z H2O, latwosc czyszczenia bloku [/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 27 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2002 polecam polewanie Cu denaturatem - doskonale chlodzi Cu i wiertla sie tak nie lamia Gozej jak sie jakas iskra z wiertarki wydobedzie wtedy temperatura bloku i czlowieka bedzie kolo 500*C :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 27 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2002 To zanosi się że ja bedę najbardziej oryginalny. Mam zamiar zrobić (za około 2 tyg) blok elektrochemicznie - cóż na chemi znam się lepiej nią na obróbce mechanicznej metali :wink: . Zamierzam odlac z niskotopliwego stopu kanały (o kształcie połączonych od stony przeciwnej do ' / ' 2 systemów plików Unixa) a nastepnie pokryc je galwaniczne miedzią (albo srebrem). opory przepływu mniejsze niż wszystkich w/w. W uproszczeniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 27 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2002 To zanosi się że ja bedę najbardziej oryginalny. Mam zamiar zrobić (za około 2 tyg) blok elektrochemicznie - cóż na chemi znam się lepiej nią na obróbce mechanicznej metali :wink: . Zamierzam odlac z niskotopliwego stopu kanały (o kształcie połączonych od stony przeciwnej do ' / ' 2 systemów plików Unixa) a nastepnie pokryc je galwaniczne miedzią (albo srebrem). opory przepływu mniejsze niż wszystkich w/w. W uproszczeniu.Jak tylko zrobisz to daj znac. bardzo chetnie bym porownal ten twoj blok z frezowanymi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mate Opublikowano 29 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2002 Pytanko do Mate'go : te twoje symulacje zakladaja ze : 1. temp porcka jest stala 2. moc wydzielana przez procek jest stala Witam. Cóż temat gorący i nie omieszkam zabrać głosu w tej sprawie. Co do twoich pytań Furmek to o ile sobie przypominam to zakładałem stałą temperaturę i moc. Jednak oknstrukcja od czasu symulacji nieco się zmieniała. Przede wszystkim twory zostały obniżone do powierzchni styku z procesorem. Teraz od otworu do powierzchni jest jakieś 2mm. Zostały wprowadzone również inne mniejsze zmiany. Co do reszty. Wszystko się zgadza. I od wielu wielu listów powtarzam to z uporem maniaka. Wszystko zależy od systemu nie da się jednoznacznie określić wydajności bloków ze względu na odmienną specyfikę każdej konstrukcji i wykonania, parametrów itp. Nie należy rozpatrywać ten jest gorszy a ten lepszy. To nieporozumienie. Wydajność bloku jest i tak duża więc różnice mogą tkwić w szczegółach i subtelnych szczegółach. Nie wiem co pisać bo już tyle razy pisałem o blokach że..... się powtarzam. Co do pompek w ukąłdach CO to wydajność pompek są tam rzędu 1200-3000l/h Dobra w razie pytań szczegółowych jestem do dyspozycji. Acha według mnie najlepsze byłyby otwory prostokątne w odległości 1,5-2mm od powierzchni styku ustwione na przemian w dwóch rzędach ale jak je tanio wykonać to już inna bajka. 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2002 no i moja kolej. Nie jestem specjalistą w sprawie kibli (WC) ale mam wrażenie że bloki Mate - a sprawdzą się lepiej z pletierem i płytka miedzianą, a bloki Opasa po prostu po położeniu na proca. Ale chyba w ogóle bloki MAte- a bedą lepsze, bo zauważyłem że gościu wie co pisze więc pewnie też wie co robi, a tamten dureń tylko idiote rżnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2002 Prosty przykład na koniec, z układu WC trzeba odebrać około 100-120 W ciepła. Popatrzcie sobie na grzejnik, to co prawda działa odwrotnie ale nie ma znaczenia, do standardowego gzrejnika ciepło z wodą w ilosci 500-2000W dopływa zwykle rurką fi 15... Cos w tym jest nie? A przepływ w tej rurce wynosi od 22 do 86 l/h. u mnie w grzejnikach od centralnego ogrzewania woda wprawiana jest w ruch za pomocą ciepłą - fizyka sie kłania, więc nie sądze żeby płynała zbyt szybko. Trzeba by było wóz strażacki mieć za chatą :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 1 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2002 Wróciłem do wirtualnej nierzeczywistości, i dokąd mi znowu telefonu nie odetną, będe wnosił swoje 3 grosze. Opas, słuchaj, po pierwsze nie wiem skąd ci przyszedł do głowy pomysł gaszenia ogniska przez jego chlodzenie, ciekawe macie pomysły w Krakowie (a ja chciałem tam studiować). Widzisz, to nie zewnętrzne ciepło pozwala się mu palić, gdyby tak było biedni byliby ci, którzy mieszkają choćby na grenlandii. Ognisko gasi się miedzy innymi odcinając dopływ powietrza (a ściśle rzecz biorąc tlenu, które się przecież w nim znajduje). Drugim sposobem, jakże przecież niezawodnym, jest polanie go wodą, ale to nie ma nic wspólnego z odbieraniem mu ciepła. Woda się po prostu nie pali, więc coś nią polane też nie. Reasumując, swoje teorie popieraj rozsądnymi przykładami, bo nie osiągniesz wiele więcej jak tylko rozbawisz ludzi czytających twoje lekko przydługie wypociny. Testy przepływów przez WB są zbędne. Raczej oczywistym jest (przynajmniej dla mnie i zaufaj mi, nie tylko dla mnie), że ilość wody przepływającej przez blok w jednostce czasu powinna być możliwie jak największa, natomiast sytuacja jest dokładnie odwrotna jeśli chodzi o chłodnice. Więc ta sama ilość wody, o tej samej temperaturze, przepływająca przez ten sam blok w jednostce czasu odbierze tym więcej ciepła im szybciej przez niego przepłynie. Dzieje się tak dlatego, że ciepło przenosi się tym szybciej, im większa jest różnica temperatur między blokiem (ściśle jego spodem, pod nim w końcu jest źródło) a wodą. Woda przepływając przez blok ogrzewa się, więc należy dążyć do tego, aby ta sama ilość ciepła byla pochłonięta przez możliwie największą ilość wody (stąd duży przepływ, w grę wchodzą też oczywiście turbulencje w przepływie wody, tym większe im większa jej prędkość, a które to znacznie polepszają oddawanie ciepła) Natomiast w chłodnicy nie ma takiej różnicy temperatur, w związku z czym transfer ciepła odbywa się znacznie wolnije, a co za tym idzie, woda musi przepływać przez nią możliwie jak najwolniej. yjścia z sytuacji są 2, albo dołożyć jeszcze jedną chłodnicę, połączyć ją równolegle z tą drugą, przepływ wtedy będzie o połowe mniejszy, lub zastosować drugą, wolniejszą pompę, tylko do obiegu chłodnica<->zbiornik. Dobra, też się rozpisałem, sorry :) Jeszcze pozostaje kwestia bloków wierconych. Ten blok na www.trzone.prv.pl/paint.jpg nie jest zły, ale jeśli o procesor idzie się raczej nie nadaje. Będe chciał coś takiego stworzyć na potrzeby mojego radeona, pod grafiką nie ma za wiele miejsca, więc taki by się nadał. Zastanawiam się tylko, jaki będzie przepływ wody przez poszczególne kanały. Ja też narysowałem pewien projekt wierconego bloku i bardzo dziwi mnie, że nikt tak nie robi. Nie jest to mój pomysł, ale jakiegoś kolesia z Jugosławii, ja tylko dokonałem pewnych zmian. Wymiary 50x50x15. Wlot naturalnie w centrum, dokładnie nad rdzeniem, dalej dookola i wylot. Jak widać na rzucie z boku warstwa miedzi jest niewielka. Nie mam doświadczenia w wierceniu w miedzi, ale pewnie z 1mm grubości da się osiągnąć. Wlot trzeba też wykończyć odpowiednim wiertłem, żeby był płaski na spodzie, jak widać na rzucie bocznym. Odległość między kanałamy wynosi 3mm, ich szerokość 12, odległość kanałów od górnej i dolnej ściany bloku 1.5mm, zaś odległość kanałów od wlotu (szerokość 16mm). Rozszerzenie w górnej części wlotu jest po to, aby wcisnąć tam kawałek miedzianej rury ID 15mm (ścianki grube na ~1mm, więc szerokość ~17mm), która posłuży za wlot. Podobnie z wylotem, tylko w tym przypadku rura 12mm (14mm szerokość). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 2 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2002 gosciu dobrze mowi ;) a co myslicie o ty m:)))) http://www.overclockers.com/tips912/paul1.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...