Skocz do zawartości
Heat

Wzrastajace zajecie pamieci w XP PRO

Rekomendowane odpowiedzi

System postawiony 3 tygodnie temu , wywalone wszelkie smieci + zoptymalizowany na tyle , ze zejetej pamieci w zasobniku bylo tylko 80MB . Wczoraj podczas zamykania systemu wyskoczyl mi komunikat o braku odpowiedzi programu "win min" :/ . Przelecialem dysk programem do wyrzucania wszelkich smieci i znalazl mi 70 adwerow :/ , po czym zapuscilem skaner online mksa i wykryl mi 5 trojanow (w tym Trojan downloader , ktorego lapie regularnie) . Teraz niby wszystko jest ok , tyle , ze na starcie zamiast 80MB zajetej pamieci mam 140MB :/ a przy zalaczonym necie niekiedy wzrasta do 200MB .

Tak to wyglada zaraz po starcie :

Dołączona grafika

Interesuje mnie svchost bo nie pamietam , zeby tak duzo zarl pamieci... Co jeszcze moze zajmowac tyle pamieci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też svchost.exe sporo zajmuje, tak samo załączony net. Ciekawi mnie fakt, że:

- po starcie mam zajęte ok. 110 (XP + Panda AV)

- po włączeniu różnych programów zajęcie wzrasta do np. 180

ale:

- po ich wyłączeniu nie zawsze spada do 110 tylko zostaje np. 140, pomimo, że działają tylko te procesy, które były po starcie

Czy to normalne? Jak jest u Was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie dużo, ja mam w tej chwili z włączonym IE6 ok. raptem 80 mega. I tak np. explorer, spoolsv czy winlogon zajmują mi kilkakrotnie mniej pamięci, ciekawe dlaczego...

- po ich wyłączeniu nie zawsze spada do 110 tylko zostaje np. 140, pomimo, że działają tylko te procesy, które były po starcie  

Czy to normalne? Jak jest u Was?  

Chyba chodzi o to, że zostają w pamięci biblioteki dla już zamkniętych programów - http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=56399 , tu jest rozwiązanie tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś(jak miałem winsyf98) robiłem, sobie skrypcik

FreeMem = Space(jakaś liczba chyba w bajtach) i w ten sposób uwalniałem pamięć, ale teraz to jużnie jestem pewien czy to działało tak jak powinno, w każdym razie nic się nie zwaliło więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś(jak miałem winsyf98) robiłem, sobie skrypcik  

FreeMem = Space(jakaś liczba chyba w bajtach) i w ten sposób uwalniałem pamięć, ale teraz to jużnie jestem pewien czy to działało tak jak powinno, w każdym razie nic się nie zwaliło więc...

No uwalniało pamięc. Wywalało wszystko do swapa przez co pózniej jeszcze wolniej działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe i to nawet bardzo.

W tamtym czasie eksperymentowałem ze wszystkim co dotyczyło komputera i przez takie właśnie zabawy musiałem tracić czas na instalacje systemu kilka razy w miesiącu badź częściej(stare dobre czasy:) )

p.s.

Czy moderatorzy czasami chodzą spać? Czy może jesteście podłączeni do kroplówki z czystą kofeiną?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi