Skocz do zawartości
pet3r

grzejacy sie geforce 2 mx, wentylator i kabelki.

Rekomendowane odpowiedzi

heyah! zakupilem niedawno uzywana karte graficzna - nvidia geforce2 mx 400 64 mb i zauwazylem, ze bardzo sie grzeje. na szczescie kupilem ja z wentylatorem, niestety z urwanymi kabelkami. no i nie wiem jak ten wentylator podlaczyc (dodam, ze to wentylator dla procesora - dokladniej jest to produkt firmy Oriental Computer, model MD1206PTS3, DC 12V, 0.09A). czy ten kabelek (widoczny na zdjeciu 1) podlacza sie do tego gniazdka na karcie (rowniez widoczne na tym zdjeciu) i jak zlaczyc ten niebiesko bialy kabelek z tym czerwono-czarnym (od wentylatora - zdjecie 2), oczywiscie o ile sie da. jesli sie nie da to powiedzcie jak dorobic sobie taki kabelek i jak go potem podlaczyc.

aha i jeszcze jedno. czy wentylator moze byc oparty na patyczkach, lub czyms innym na znajdujacej sie pod grafa karcie dzwiekowej? nie mam mozliwosci przykrecenia wentylatorka do karty, bo rozstaw srub jest za duzy. pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

zdjecie 1

Dołączona grafika

zdjecie 2

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta wtyczka "troche" ci nie pasuje. ale jesli nie wypadnie to ok.

na twoim zdjeciu czarny przewod wiatraka powinien byc podlaczony do pinu po prawej.

proponuje przynajmniej jedna srubka przykrecic ten wiatrak do radiatora.

ale ja mam inny sposob na gf2mx400. zamontowalem na nim DUUUZy radiator po duronie, i chlodzi sie sam pasywnie - bez wiatraka... nic sie nie przegrzewa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe - nie jest obojętne - to jest silniczek na prąd stały - więc musisz połączyć plus do plusa a masę do masy - podepnij na rympał i zobacz w którą stronę się kręci śmigiełko (albo najpierw poszukaj oznaczeń na gnieździe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz miernikiem jakie napięcie daje karta na tych piach.

Bez problemu powinno dac sie ściągnąc tą plastikowa obudowe gniazda tak że będą wystawać z PCB tylko dwa bolce.

Teraz możesz sobie kupić w sklepie elektronicznym gniazdo i wyczke i profesjonalnie to zamontować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi