Skocz do zawartości
CrazyJohn

NF7 v2.0 czy EP-8RDA+ + Zalman 7000A AlCu czy Pentagram ?

Rekomendowane odpowiedzi

pozwolilem sobie zalozyc nowy watek bo naprawde juz jestem zdesperowany :(

:arrow: chce kupic NF7 v2.0 albo EP-8RDA+

i nei wiem juz naprawde ktora :(

tylko NF-7 wchodzi w gre, nie S, ani nie SL - powod kasa

za NF-7 przemawia:

-lepsza jakosc i latwiejszy o/c

za EPOXEM

- pasywne chlodzenie mostka - dla mnie bardzo wazne, noiseless

- dzwiek

- firewire - to moge pominac spokojnie

i co z chipsetem? Epox ma taki chipset jak NF-7S(L) czyli lepszy chyba nie? tzn Nvidia Nforce2 SPP Chipset + Nvidia Nforce2 MCP-T

zamiast NVIDIA nForce2 Ultra 400 z MCP

LUDZIE NIE WIEM NAPRAWDE :( :( :cry: :cry:

:arrow: dalej Zalman 7000A AlCu czy Pentagram jakis?

Zalmana 3ba ciac na obu plytach, a czy z Pentagramem 3ba cos robic?

wazne zeby byl wydajny - ma pociagnac min 2500@3200 najlepiej na low obrotach

co chyba wazniejsze ma byc cichy :!: i w miare mozliwosci tani...

jak pentagram to jaki? moze byc Cu bo chyba jest sporo tanszy niz zalman nie?

naprawde jestem w rozterce :( czytam to forum od kilkunastu dni i wiem, ze nic nie wiem :( H E L P :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no spoko :) nie 2 a 3,4* ale ja myslalem o Zalmanie AlCu ktory jest z koleji gorszy o 2* wiec roznica dla mnie miedy Zalmanem AlCu a tym pentagramem to 1,2* wiec ... :D

aa mowie o trybie low :!:

btw przy ilu sie AMD pali? moj Celeron 800 pociagnal do 108* jak mu padl cooler a potem sie skala skonczyla i dalej dzialal :D tylko,z e zwolnil troszku :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w stresie jet ruznica 2 stopni a nie 4 i jest poruwnanie z Zalmanem 7000Cu za 200zl tak wiec bedzie wydajniejszy od 7000ALcu w stresie na low i na high .Pentagram nie potrzebuje dziurek a co do masy to troszke wazy ale Zalman wiecej :-)

A jesli chcesz tani i w miare wydajny to WR 4 za 50zł i ma normalna wage

A co do pytania przy ilu sie pali to przy 80-85 stopni niestabilny sie robi juz przy 65-70s oczywiscie Barton(mi przy 68 s juz lekko gry przycinaly ) a 50-60 moze spoko pracowac

A ile wazy ten Zalman Alcu skoro pentagram za duzo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nom ja mam epoxa i powiem ze jest wporządku ... jest tu każda opcja która sie przydaje a osiągami nie odchodzi on za wiele od abita :lol: ... zważywszy także na to iż w obecnej chwili jest w sprzedarzy wersja 2.2 :) ... to juz co wolisz hyba ze raczej myślisz o szynie podchodzącej do 250 , to juz nie wiem jak sie wypowiedzieć ... nie moja brocha ... ale co do szyn np 220 ,hmmm myśle że obie płyty sobie poradzą i bedą podobnie sie zachowywały i osiągi zbliżone ...a na fsb 200 róznica wydajności nie przekroczy 1% 8) .....a co do collera to ja wziełem pentagrama ale ALUCU ponieważ waga 600g dla wersji CU mnie delikatnie biorąc przytłacza więc dlatgo alucu a czemu pentagram bo tani i wydajny jak za swoją cene ...jednak :? zapinka nie wygląda znowóż tak super stabilnie ... co do wydajności to bedzie ona zbliżona do zalmana alucu i jeśłi nie boisz sie o socket to pentagram to wybór idealny zwłaszcza że tani jak barszcz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w stresie jet ruznica 2 stopni a nie 4 i jest poruwnanie z Zalmanem 7000Cu za 200zl tak wiec bedzie wydajniejszy od 7000ALcu w stresie na low i na high .Pentagram nie potrzebuje dziurek a co do masy to troszke wazy ale Zalman wiecej :-)  

A jesli chcesz tani i w miare wydajny to WR 4 za 50zł i ma normalna wage  

A co do pytania przy ilu sie pali to przy 80-85 stopni niestabilny sie robi juz przy 65-70s oczywiscie Barton(mi przy 68 s juz lekko gry przycinaly )  a 50-60 moze spoko pracowac  

A ile wazy ten Zalman Alcu skoro pentagram za duzo :-)

zalman se moze ważyć więcej bo ma mocowania na śruby do MOBO , a pentagram jeśli chodzi o amd rodziny xp jedynie mocowany do socketu :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman AlCu wazy jakies 400g i jest montowany do MB czyli juz w ogole super, Cu wazy chyba 800g...

juz dokladnie nie pamietam, ale AlCu sie miesci w granicy dla SocketA i jest montowany do MB

Szyny 250 to nie pociagne bo na taka pamięc mnie nie bedzie stac, sadze, ze przy 220 zatrzymam sie... bo to daje 440 do pamieci...

ale skad w ogole pomysl, ze ma nie pociągnąć 250? niby zbliżona klasa itd... poza tym chyba całość jest niestabilna przy 250 nie? :D

a jak z glośnością Epoxa? płyta noiseless bo nie ma wiatraka nie :?: a ten pentagram :?: :?:

co z ta zapinka? to jest tak, ze 3ba na sile? przeciez AMD jest kruche :) boje sie troche :) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co tam masz zamiar za proca i jaki ramik wrzucić? bo jeśli masz zamiar ostro z fsb jechać (pod 250) to lepszy będzie raczej abit... za to epoxik ma jedną niezaprzeczalną zaletę - soudstorma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no bez przesady :)

ja mysle o jakis firmoeych 400 co moze pojda na 440 czyli fsb 220... wiecej chyba raczej sie nei da

a nie bede wydawal majatku na ram bo mnie nie stac...

chyba, ze mozna puscic ram niezaleznie od szyny jakos :P :?:

Ty masz Epoxa i na ile fsb Ci chodzi :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee jak tak "lightowo" celem jest fsb 220, nie planujesz żadnych modów na płycie i tym podobnego hardcoru, to brałbym epoxa. Będziesz zadowolony z Soundstorma. Sam niedawno miałem dylemat czy epoxik czy może dorzucić 80-90 zeta do nf7-s i stwierdziłem, że jak dla mnie lepszym wyjściem jest epox, Abita nf7 (bez s) też kilka dni miałem w domu i jakoś mnie nie przekonał (w końcu to poobcinana wersja)

co do tego na ile idzie mój epox to nie wiem... poprostu nie moge przekroczyć fsb210 ze względu na moje badziewne Kingmaxy (obecnie pracuje na codzień na 12x208 -> 2505mhz - wg PR to niby XP3800+ :lol: )

Można puścić ramy asynchronicznie od proca ale to straszna porażka!

Moim zdaniem bardziej skup sę na poszukaniu jakichś sensownych ramów, szczególnie jeżeli będziesz miał proca z zablokowanym mnożnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modow? bo moze ja nie jestem w temacie? mowisz o np laczeniu mostkow albo o drutmod? bo o innych ni elsyszalem...

Ale jest ALE znowu Epox ma max fsb 333 a Abit 400, nowe procki maja miec 400 nie? wyglada na troche lepsza ten Abit

jak miales oby 2 to moze powiedz ktora glosniejsza? straasznie sie boje tego wiatraka na mostku na Abicie... :)

wiem, ze ramow mam szkuac :) wiem :) tylko KASA ehh :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie to wyczytałeś o tych max fsb? :D

obie płyty mają teoretyczne max fsb 250mhz (x2 =500mhz)...

wiem już, że lepszy będzie dla Ciebie epox... dostaniesz sounstorma i pasywne chłodzenie....

co do głośności tego wiatraczka na abitach, no coś tam sobie lekko brzęczy (prawie wcale) , ale nie powiem ci na ile to jest uciążliwe bo miałem ją tylko 2 dni i to nie włożoną do budy tylko podłączoną "na pająka" a i tak wszystko zagłusza mój wiatraczek na grafice. Musiałby powiedzieć ktoś kto ma na codzień

a tak wogóle to jakiego proca tam wrzucasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fsb - no na str epoxa i abita ;)

wiesz juz? :D hehe a skad? :D

abit ma chyba poza tym wieksze VCore max nie? i cos jeszcze chyba...

athlona 2500 oczywiscie na 3200 ale nie mobilny bo mnie nie stac ;] chyba ze w ogole trafie na jakas lewizne to pomysle, ale mam sklep gdzie panowie sa pomocni :)

moze tak powiem, kupie 2500 i do tego chce MB i wiatrak :)

chce to krecic na 3200 albo i wiecej jak sie uda, 'udanie sie' zalezy od RAMu, nie stac mnie na drogi ram, wiec bedzie firmowy 400, albo cos ciut lepsze, ale nie kupie kostek 466 z radiatorami :]

wersja budzetowa i na max wykorzystanie bartka niemobilnego :!: 2500 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej spokojnie :) , jak zmieniasz? sie tylko zastanawiam i nie wiem

WR 4 :?: o tym mowisz:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9872 :?:

wg tych opinii to troche glosnawy i malo wydajny :) tak wiem teraz zaprzecze sam sobie, ale wentyl ma byc cichy i wydajny i tu jestem w stanie zaplacic za zalmana, odstraszaja mnie tylko 2 rzeczy: pilowanie, waga (nawet AlCu)

Pentagramay tak samo ciezkie i na dodatek do socketa montowane, przeciez to urwie mobo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj tego 7000Cu bo nie znajdziesz wydajniejszego coolera na rynku. Co do wagi- faktycznie przekracza wytyczne AMD co do konstrukcji plyt gl. ale pamietaj ze to specyfikacja z dnia powstawania socket A (ladnych pare lat temu)

Osobiscie nie slyszalem by komukolwiek wylamal sie socket podczas zwykle uzytkowania komputera. Co innego gdy jezdzisz na lan-party etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to co do płyty chyba masz już jasność - raczej Epox

Tak się składa, że WhisperRocka IV też własnie sam używam... co do wydajności dla Twoich potrzeb spokojnie starczy (skoro u mnie daje spokojnie rade z tylko jednym wentylem wyciągającym w budzie puszczonym na 7V) , co do głośniości to wiadomo rzecz względna ja nie narzekam ale jeżeli ma być maxymalnie cicho to jasne, że są lepsze rzeczy. Najlepiej poczekaj na recenzje Liska która ma być na Tweaku będą tam i te Pentagramy i Whisperrock... w "międzyczasie" poszukaj bodajże na pclabie była kiedyś recenzja większej ilości sprzetu chłodzącego na socket a i było tam porównanie głośności i to chyba nawet też do Zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem ta recke :)

co do recki Liska to nie wiem ile mam czekac :) o jak 2,3 dni to looz a jak wiecej to nie wytrzumam poprostu :D juz prawie kompa sprzedalem :P i bede biegal do sklepu jakos w tygodniu...

zdecydwalem sie chyba: Zalman 7000 AlCu

+ waga /w porownaniu z innymi/

+ cisza

+ wydajnosc

- cena /przelkne/

- pilowanie /jakos dam rade/

wiec to chyba tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niewymienionych różnic, dodam, że Epox ma 6 slotów PCI, Abit - 5. Jeśli natomiast idzie o Vcore, to Epox daje max. Vcore 2,2V, Abit chyba mniej, zresztą tak naprawdę jest to mało ważne, bo z tak wysokiego woltarzu już sie nie korzysta. Abit za to może dać większe napięcie na ramy. W Abicie dla zwiększenia FSB można zrobić L12 mod (tak to się nazywa ?) a w epoxie jest do tego zworka JCLK :). W epoxie jest jeszcze wyświetlacz LED informujący o powstałych błędach podczas POST i innych - średnio przydatne, ale lepiej jak jest ;). Epox akceptuje dzikie konfiguracje pamięci@Dual, ale z tego co mi wiadomo nie lubi Hynixów. Nie wiem jak Abit. Niebawem powinien pojawić się też nowy BIOS do 8RDA(+).

A co do pamięci, to imho kingmaxy 466 hardcore mają niewygórowaną cenę i bardzo korzystne porównanie cena/jakość i te ramy bym ci polecał. Lepiej weź lżejszego pentagrama (do 3200+ starczy z palcem...) i wystarczy ci właśnie na kingmaxy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi