halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Witam Sytuacja wygląda tak: mam dysk 80 GB seagate podzielony na dwie partycje> C: 2 GB (primary) i D: 74 GB (logical). Na C: mam zainstalowanego winXP professional i zaczyna brakowac juz tam miejsca. Plik wymiany przniosłem juz na D: ale po zainstalowaniu "service packa 1" miejsca znowu zaczęło brakować wolnego miejsca :( Próbowałem zmienić rozmiar partycji Partition Magic'iem 8.0 ale jedyne co moge zrobić to zmniejszyć pojemność C: (resize/move), kiedy odpalam "redistribute free space" i zaznaczam dwie partycje, mówi mi ze nie może przeprowadzić tej operacji na tego typu partycjach lub tych systemach plików :( Obie partycje mam w NTFS. No i za nic nie moge powiększć C: kosztem D: :( z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Najpierw musisz zmniejszyc D, przesunąć D do góry, a dopiero potem mozesz powiekszyć C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 mógł byś mi to opisać krok po kroku jak to zrobić w partiton magic'u 8.0? szczerze mówiąc siedze nad tym od wczoraj i próbowałem juz chyba wszystkiego :( był bym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zmniejszasz D Za D powstaje obszar nieprzydzielony do zadnej partycji Przenoszisz D za obszar nieprzydzielony Obszar nieprzydzielony znajduje się między C a D Zwiekszasz C wykorzystując obszar nieprzydzielony za C. Po drodze gdzies trzeba przesunąc cała partycję rozszerzoną za wolne miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 no i lipa :( opisze teraz co robilem: biore resize/move na D: i zmniejszam z 74GB na 71GB >> przenosze 3GB przed D: >> mam wolne 3GB między C: i D: >> biore move/resize dla C: i dodaje 3GB za C: >> wciskam APPLY i..... znowu mam C=2GB i D=74GB :( juz jestem calkowicie zmieszany . . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc312 Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 A kliknołeś na apply i poczekałeś aż to się zapisze ???? Na dole po lewej jest... jak zrobisz to co wyżej kliknij appply chyba tam jest APPLY CHANGES albo samo APPLY... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 napisalem ze klikam na APPLY i nic :) poprostu nic sie nie zmienia. Nie wiem juz co robic... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 moze zrob to na innym kompie? moze mu przeszkadza dzialanie na partycji z ktorej jest system uruchomiony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 spróbuje, ale raczej nie o to chodzi. Robiłem juz z dyskietek startowych Partition Magic 7.0 i tez nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 Spróbuj najpierw zmniejszyć partycję D i przesunąc ją na koniec dysku. Wtedy zrób APPLY i ponownie uruchom komputer. Jeszcze raz uruchom PM i wtedy rozszerz partycję C wykorzystując wolne miejsce. Miałem podobny problem do twojego i w ten sposób poszło, inaczej wywalało ten sam błąd o braku obsługi NTFS, a dzięki ponownemu uruchamianiu kompa po każdej operacji jest OK. Wielokrotnie korzystałem z PM8 i czasem zdarzały się takie rzeczy :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kemot Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 A nie masz czasem ustawionego w "Preferences" na "Disk is read only" (czy jakoś tak)?! Bo jak tak, to co się dziwisz że nic Ci nie robi? Po przestawieniu partycji i wciśnięciu APPLY powinien XP się zrestartować i zacząć przesuwać partycje spod konsoli. U mnie nie ma żadnego problemu z przesuwaniem każdej partycji (HD80GB Seagate i 5 partycji). Zajrzyj w "Preferences". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 tez nic nie daje :( PM nie chce mi zasave'owac zadnej operacji. Probowalem na początek zmniejszyc D: i przesunąć na koniec ale nawet to nie idzie. Tak samo jest z kazdym innym programem wiec raczej nie jest to wina PM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 read only mam wylączone :) XP sam sie powinien zrestartowac po APPLY ? bo u mnie tak sie nie dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kemot Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 read only mam wylączone :)A odpalasz kompa z HD z XP i potem odpalasz PartMag. w Windowsie? Sprubój odpalić kompa z dyskietek (2xFDD, mozna je zrobić z całego pakietu PartMag), i w DOS'ie zobacz czy da się coś zrobić. Niemożliwe żeby się nie dało - dziwne zachowanie :? XP sam sie powinien zrestartowac po APPLY ? bo u mnie tak sie nie dziejeU mnie raz się restartuje innym razem nie - nie wiem od czego to zależy. Ale przeważbnie się restartuje i przesuwa partycje w konsoli. Potem ponowny automatyczny restart i gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 juz robiłem w DOSie z dyskietek... to samo... nie chce save'a zrobić... daje apply i nic sie nie dzieje. Nawet nie moge stworzyć nowej partycji zeby ją potem połączyć z C: zadnych zmian nie chce zachować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 w oknie gdzie mamy wypisane wszytkie operacje które mają zostac wykonane przy "RESIZING PARTITION D: ..." mam gwiazdke oznaczającą: "Requires boot mode to execute" Nie wiem moze nie mam wlaczonego tego boot mode'a... tylko co to qrde jest?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 A masz full wersję PM ? Zdaje się że wersja demo tak sie zachowuje. I jeszcze jedna ważna rzecz - czy nie masz czasem włączonego zabezpieczenia przed wirusem w biosie ? Jeśli tak to nie możliwości modyfikacji boot sektora i brak jest możliwości zastosowania zmian w PM. Najlepiej jeśli będziesz korzystał z PM pod dosem z dyskietek, jeżeli masz dokonywać zmian na partycji z systemem - stąd właśnie wynika restart WinXP. EDIT: Jeżeli ci się nie restartuje, to brak ci jednego pliku, który jest w pełnej wersji PM !!! To jest przyczyna twoich niepowodzeń !!! Brakujący plik z pełnej wersji powinien sie znajdować w katalogu windows/system32. Utworzone dyskietki też nie są w pełnej wersji i stąd kłopoty z zastosowaniem zmian :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 juz sciągam... ale dziwne jest to ze inne programy również nie radziły sobie ze zmianą wielkości partycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halibut Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 udało się :D wszystko przez wersje demo PM :) Wielkie dzięki dla wszystkich a szczegolnie dla Japy :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...