Skocz do zawartości
Pingiel

Problem z podłączeniem dysku Serial ATA z ATA

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.microsoft.com/downloads/release...releaseid=33291

Ściągnij program. Utwórz dyskietki startowe. Przy instalacji bootuj z dyskietek. Instalator odpali się z dyskietek później instalacja będzie już z płyty. Problem rozwiązany (mam nadzieję :D )

Tak do win98 tez potrzebne są drivery serial ATA.

Pamiętaj przy instalacji windowsa zaraz na początku wciskasz F6 żeby zainstalować sterowniki innej firmy czy coś takiego. To właśnie te stery Serial ATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.microsoft.com/downloads/release...releaseid=33291

Ściągnij program. Utwórz dyskietki startowe. Przy instalacji bootuj z dyskietek. Instalator odpali się z dyskietek później instalacja będzie już z płyty. Problem rozwiązany (mam nadzieję  :D )

Tak do win98 tez potrzebne są drivery serial ATA.  

Wielkie dzięki :)

Pamiętaj przy instalacji windowsa zaraz na początku wciskasz F6 żeby zainstalować sterowniki innej firmy czy coś takiego. To właśnie te stery Serial ATA.

Wiem wiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na moim Abicie nie mam w "First Boot Device" nic odpowiadającego opcji SATA. Jak to zrobić inaczej aby partycja dysku SATA miała literkę C: ? Bo teraz mam ją na partycji dysku ATA :/ .  :arrow: Mich ja mam zainstalowany OS na partycju D: na dysku SATA tylko że wszystkie autoexeki itp. pliki sa na dysku ATA...

Po pierwsze musisz coś takiego mieć - albo SCSI albo Sata.

Jeśli masz dysk sATA(z windowsXP) na D: to jest po zawodach. Za każdym razem, gdy odłączysz dysk ATA to literka dysku z winXP(czyli sata) zmieni się na C: (bo będzie to jedyny dysk w komp.). Wtedy windowsXP zgłupieje bo wszystkie wpisy w rejestrze ma na D: (np. moje dokumenty w "D:Documents and SettingsNazwaUżytkownikaMoje Dokumenty")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na moim Abicie nie mam w "First Boot Device" nic odpowiadającego opcji SATA. Jak to zrobić inaczej aby partycja dysku SATA miała literkę C: ? Bo teraz mam ją na partycji dysku ATA :/ .  :arrow: Mich ja mam zainstalowany OS na partycju D: na dysku SATA tylko że wszystkie autoexeki itp. pliki sa na dysku ATA...

Po pierwsze musisz coś takiego mieć - albo SCSI albo Sata.

Jeśli masz dysk sATA(z windowsXP) na D: to jest po zawodach. Za każdym razem, gdy odłączysz dysk ATA to literka dysku z winXP(czyli sata) zmieni się na C: (bo będzie to jedyny dysk w komp.). Wtedy windowsXP zgłupieje bo wszystkie wpisy w rejestrze ma na D: (np. moje dokumenty w "D:Documents and SettingsNazwaUżytkownikaMoje Dokumenty")

No właśnie już próbowałem tak zrobić no i za bardzo nie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos pirwszego postu: jakto dysk ata na slave? jeżeli podlączacie dyski ata do kontrolera sata przez przejściówkę zawsze muszą być na MASTER!!! kolejność dysków w systemie jest ustalana na podstawie gniazd kontrolera albo w biosie kontrolera (zależnie od modelu - w biosie np kiedyś było w kontrolerach hpt, a na podstawie gniazd w non-raidowych promise'ach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za odkopywanie tak starego topicu ale wciąż nie moge sobie poradzić z tym głupim dyskiem:(. Mianowicie zainstalowałem OS na SATA i śmiga super, ale jak podłącze ATA to już nie chce zabootować. Główny problem leży w tym że w BIOS'ie nie mam ustawienia first boot device na coś w stylu SATA. Zmieniałem już BIOS'y ale w każdym z nich nie było takiej opcji. Proszę kogokolwiek kto się interesuje tym topiciem i zna się na rzeczy żeby użyczył swojej rady. Z góry dzięki. Carkon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie odkopac, bo mam pytanie zwiazane z tym tematem. Mam teraz Barke 80GB na ATA, chce kupic Samsunga 320GB S-Ata. Sprzet z siga. Jesli dobrze rozkminilem ten temat, to poprostu wypinam ATA, wpinam nowy S-ata, instaluje Winde i jesli chce sobie skopiowac dane ze starego dysku, to poprostu wpinam go jako drugi pod ATA i powinno mi go normalnie wykryc i bede mogl sobie skopiowac wszystko ze starego dysku na ten nowy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi